30. Rugaciune de incumetare

Text biblic:
“Tu insa nu mijloci pentru poporul acesta, nu inalta nici cereri, nici rugaciuni pentru ei si nu starui pe langa Mine; caci nu te voi asculta!” Ieremia 7:16.

Intrebare:
Ce este incumetarea? Cum pot sa ma pazesc de incumetare cand ma rog?

Raspuns:
Definitia incumetarii: “Incumetarea este o credinta contrafacuta de Satana. Credinta cere cu staruinta implinirea fagaduintelor lui Dumnezeu si aduce roade in ascultare. Incumetarea se intemeiaza si ea pe fagaduinte, dar le foloseste ca si Satana pentru a scuza nelegiuirea. Credinta ar fi facut pe primii nostri parinti sa se increada in iubirea lui Dumnezeu si sa asculte de poruncile Lui. Incumetarea i-a facut sa calce Legea Lui, crezand ca iubirea Lui cea mare ii va scapa de urmarile pacatului lor.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 13, Biruinta, pag. 76.

“Acea asa-numita credinta in Hristos, care invata ca oamenii sunt scutiti de obligatia de a asculta de Dumnezeu, nu este credinta, ci incumetare.” – Calea catre Hristos, cap. Dovada adevaratei ucenicii, pag. 54. “Este incumetare sa ne complacem in presupuneri si teorii cu privire la ceea ce Dumnezeu nu ne-a facut cunoscut in Cuvantul Sau. Nu trebuie sa intram in speculatii cu privire la viitoarea noastra stare.” – Selected Messages, b. 1, p. 173.

O ispita obisnuita: “Cutezanta (“Incumetarea” – in engleza) este o ispita obisnuita si, cand Satana ii ataca pe oameni cu aceasta, el obtine victoria in noua cazuri din zece. Cei care marturisesc a fi urmasi ai lui Hristos si pretind, prin credinta lor, a fi inrolati in lupta impotriva tuturor relelor din fiinta lor, adesea ei se afunda, fara sa cugete, in ispite din care va fi nevoie de o minune pentru a fi scosi nepatati…. Fagaduintele lui Dumnezeu nu sunt ca noi sa le pretindem nesabuit, in timp ce ne grabim sa intram cu indrazneala in primejdie…. Aceasta este cea mai flagranta cutezanta.” (“incumetare” – in engleza). – Marturii, vol. 4, cap. Alegand comoara pamantasca, pag. 48.

Satana a ispitit pe Hristos cu incumetarea: “El (Satana) L-a indemnat pe Hristos sa-i dea inca o proba de intreaga Lui dependenta fatza de Dumnezeu, inca o dovada a credintei Sale ca El era Fiul lui Dumnezeu, daca se va arunca de pe acoperisul templului…. Mantuitorul lumii…. la sugestia lui Satana, nu voia sa ispiteasca pe Dumnezeu printr-un experiment de incumetare fatza de providenta Sa.” – Selected Messages, b. 1, p.282. “El a refuzat sa se incumete fatza de mila Tatalui Sau, prin a Se aseza in pericol, care ar fi facut necesar ca Tatal Sau ceresc sa-Si arate puterea pentru a-L salva de la distrugere.” – Idem, p. 283.

Incumetarea in rugaciune: “A pretinde ca rugaciunea sa fie totdeauna implinita chiar in felul dorit de noi, ar fi o indrazneala necuvenita din partea noastra.” (“A pretinde ca rugaciunea sa fie totdeauna implinita chiar in felul si pentru lucrul particular dorit de noi, este incumetare” – in engleza) – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 87.

Incumetarea lui Balaam: “El (Balaam) nu umbla dupa ascultarea de Dumnezeu (“nu cauta sa faca voia lui Dumnezeu” – in engleza), ci mergea pe calea aleasa de El si apoi se straduia sa obtina aprobarea lui Dumnezeu. Sunt si astazi mii de oameni care merg pe aceeasi cale. Daca datoria s-ar potrivi cu inclinatiile inimii lor, nu le-ar veni greu s-o recunoasca…. Dar, pentru ca dovezile acestea sunt contrare dorintelor si inclinatiilor lor, adesea ei dau la o parte aceste dovezi si se incumeta sa vina la Dumnezeu ca sa afle de la El ce au de facut.” – Patriarhi si Profeti,cap. 40, Balaam, pag. 453.

Gand pentru rugaciune:
“Pazeste deasemenea pe robul Tau de mandrie (“de pacatele incumetarii” – trd. engleza), ca sa nu stapaneasca ea peste mine! Atunci voi fi fara prihana, nevinovat de pacate mari.” Psalmul 19:13