14. Focul iadului

FOCUL  IADULUI



de J.L.Tucker
Traducere: Valeriu  Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc saptamanal. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.!
Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua.  Este folosita traducerea biblia Cornilescu online.




Focul iadului va fi real si am speranta ca nici unul care citeste acest mesaj sa nu ajunga acolo. Isus spunea: “Intrati pe poarta cea stramta. Caci larga este poarta, lata este calea care duce la pierzare si multi sunt ceice intra pe ea”. Matei 7:13-14. Sa ne ajute Dumnezeu sa fim printre cei “putini” – putini care cu adevarat Il cauta pe El cu toata inima si care sunt scapati de focul iadului. 


1.Astazi nu e nimeni in focul iadului


Nimeni nu arde astazi în focul iadului. Isus arata clar aceasta cand spunea: “Deci, cum se zmulge neghina si se arde în foc, asa va fi si la SFARSITUL VEACULUI” (SFARSITUL  LUMII – trd. King James) Matei 13:40. Apostolul Petru scria: “Domnul stie sa izbaveasca din încercare pe oamenii cucernici si sa pastreze pe cei nelegiuiti, ca sa fie pedepsiti în ziua judecatii”. 2 Petru 2:9. Cei rai vor fi “PASTRATI” pana la ziua judecatii pentru a primi rasplata. Aceasta arata clar ca niciunul nu arde acum în foc.
Pentru  a gasi adevarul real la aceasta arzatoare întrebare, trebuie sa descoperim adevarul Biblic despre Mileniu, cele doua învieri si Judecata. Facand astfel, vom vedea mai clar adîncimea iubirii lui Dumnezeu. 


2.Cele doua invieri


Isus spunea: “Nu va mirati de lucrul acesta; pentru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui si vor iesi afara din ele. Cei ce au facut binele vor învia pentru viata; iar ceice au facut raul vor învia pentru judecata”. Ioan 5:28-29. Isus spune clar  ca exista doua învieri – învierea pentru viata vesnica si învierea pentru condamnare vesnica. In descoperirea lui Isus asa cum a fost scrisa de apostolul Ioan, gasim
aceasta importanta confirmare cu privire la cele doua învieri: “Fericiti si sfinti sunt cei ce au parte de întaia înviere! Asupra lor a doua
moarte n-are nici o putere; ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos si vor împarati cu El o mie de ani.” 
Apocalips 20:6.
Cine sunt aceia care ajung la prima înviere? Cei sfinti, cei buni, cei ascultatori, cei drepti (neprihaniti). Acum notati: “Ceilalti morti n-au
înviat pana nu s-au sfîrsit cei o mie de ani.” 
Apocalips 20:5. (Daca cei sfinti, cei buni ajung la prima înviere, atunci cine va ajunge la a doua
înviere? Cei rai). Exista doua învieri separate de 1000 de ani – prima înviere a celor drepti si a doua înviere a celor rai. 


3.Cand inviaza cei drepti?


Poate întrebati: “Cînd va avea loc prima înviere?” Apostolul Pavel descrie foarte frumos acest moment: “Caci însusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va pogorî din cer si întai vor învia cei morti în Hristos. Apoi noi cei vii care vom fi ramas, vom fi rapiti toti împreuna cu ei, în nori, ca sa întampinam pe Domnul în vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul. Mangaiati-va dar unii pe altii cu aceste cuvinte”. 1 Tesaloniceni 4:16-18. Cînd Isus Hristos se va întoarce la a doua Sa venire în glorie, atunci cei “morti în Hristos” vor fi înviati. Toti care si-au dat inimile lor în totala supunere lui Hristos si I-au permis Lui sa traiasca viata Lui de ascultare în ei vor iesi afara din morminte în acea luminoasa dimineata a învierii. “Iata, va spun o taina”, spune apostolul Pavel, “nu vom adormi toti, dar toti vom fi schimbati, într-o clipa, într-o clipeala din ochi, la cea din urma trambita. Trambita va suna, mortii vor învia nesupusi putrezirii si noi vom fi schimbati. Caci trebuie ca trupul acesta, supus putrezirii, sa se îmbrace în neputrezire si trupul acesta muritor sa se îmbrace în nemurire”. 1 Corinteni 15:51-53.
Cand vom avea nemurirea? Cand Isus Hristos va veni a doua oara. Vor avea loc atunci cîteva schimbari mari. Schimbarile vor fi din punct de vedere fizic.  Trupurile acestea muritoare – îmbolnavite si deformate – vor fi schimbate – “asemenea trupului plin de slava al lui Hristos” în acea dimineata a învierii. “El va schimba trupul starii noastre smerite si-l va face asemenea trupului slavei Sale”.
Filipeni 3:21.
El va veni. Il vom vedea în vazduh. Cei drepti care au murit vor învia cu trupuri noi nemuritoare. Cei drepti care sunt vii sunt schimbati din moarte la viata. Atunci suntem ridicati ca sa întalnim pe Domnul în vazduh. El ne va da locuintele pe care le-a pregatit pentru noi în ceruri. “Sa nu vi se tulbure inima. Aveti credinta în Dumnezeu si aveti credinta în Mine. In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri. Daca n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Ma duc sa va pregatesc un loc. Si dupa ce ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi întoarce si va voi lua cu MIne, ca acolo unde sunt Eu sa fiti si voi”.
Ioan 14:1-3


4.Ce se va intampla celor rai?


Ce se va întampla cu cei nedrepti cînd Hristos va veni? “Si sa va dea odihna atît voua, care sunteti întristati, cat si noua, la descoperirea Domnului Isus din cer, cu îngerii puterii Lui, într-o flacara de foc, ca sa pedepseasca pe cei ce nu cunosc pe Dumnezeu si pe cei ce nu asculta de Evanghelia Domnului Isus Hristos”. 2 Tesaloniceni 1:7-8. Ce tragica ora va fi pentru barbatii si femeile care au neglijat aceasta minunata mantuire pe care Isus o ofera. Este scris ca toti care sunt nepregatiti, toti acei care au neglijat mîntuirea, toti care n-au ascultat Evanghelia Domnului Isus Hristos vor fi “prapaditi cu aratarea venirii Sale”. “Si atunci se va arata acel Nelegiuit, pe care Domnul Isus îl va nimici cu suflarea gurii Sale, si-l va prapadi cu aratarea venirii Sale”. 2 Tesaloniceni 2:8. Cei drepti sunt luati la cer iar cei rai sunt ucisi de suflarea venirii Sale. Cîti oameni vor fi lasati aici pe pamînt? Cuvîntul  lui Dumnezeu ne da raspunsul: “Ma uit la pamînt si iata ca este pustiu si gol;ma uit la ceruri si lumina lor a pierit! Ma uit la munti si iata ca sunt zguduiti si toate dealurile se clatina. Ma uit si iata ca nu este nici un om; si toate pasarile cerurilor au pierit”. Ieremia 4:23-25.  “Nici un om”. De ce? Deoarece toti cei drepti au fost luati în cer. Cei rai au murit. Nici un om viu nu va ramîne pe planeta pamant în timpul celor o mie de ani. 


5.Pamantul pustiu


Care este starea pamantului în timpul mileniului? Biblia spune: “Ma uit si iata, Carmelul este un pustiu; si toate cetatile sale sunt nimicite înaintea Domnului si înaintea maniei Lui aprinse!” “Caci asa vorbeste Domnul: “Toata tara va fi pustiita; dar nu o voi nimici de tot”. Ieremia 4:26-27. Biblia arata clar aici ca pe pamînt nu va exista nici o fiinta umana în timpul celor o mie de ani. Pamîntul va fi într-o stare haotica si pustie. Cei drepti vor fi in cer; cei rai vor fi morti. 


6.Satana legat


In acel timp Satan va fi legat în Adînc. “Apoi am vazut pogorandu-se din cer un înger, care tinea în mana cheia Adancului si un lant mare. El a pus mana pe balaur, pe sarpele cel vechi, care este Diavolul si Satana si l-a legat pentru o mie de ani. L-a aruncat în Adînc, l-a închis acolo si a pecetluit intrarea deasupra lui, ca sa nu mai însele Neamurile, pîna se vor împlini cei o mie de ani. Dupa aceea trebuie sa fie dezlegat pentru putina vreme”. Apocalips 20:1-3.
Ce este Adancul sau Abisul? In tot universul lui Dumnezeu degenerarea produsa de pacat nu exista decît pe planeta Pamînt. Pacatul exista numai aici. Pamantul, timp de o mie de ani, va fi un Abis. Acesta va fi locul unde Satana va fi legat. El nu va fi legat cu lanturi. Lucrarea lui Satan este de a însela  pe oameni, de a ispiti, dar timp de o mie de ani el nu va avea pe cine sa ispiteasca sau sa însele si astfel mainile lui vor fi ca si legate. El nu va mai putea sa-si faca lucrarea sa. Dupa o mie de ani, iarasi va însela pe oameni. 


7. La sfarsitul celor o mie de ani


Cei o mie de ani fericiti în ceruri vor fi ani petrecuti cu pretiosul nostru Mîntuitor, petrecuti în compania îngerilor si a fiintelor necazute în pacat din alte lumi, petrecuti pentru a face cunostinta cu minunatul univers al lui Dumnezeu.Toata cetatea lui Dumnezeu, cu toti oamenii din ea, împreuna cu  tronul lui Dumnezeu si pomul vietii,  se va misca prin spatiu si va începe calatoria cu destinatia: Planeta Pamant!

 

8.Sfanta cetate se coboara

“Si eu am vazut coborandu-se din cer de la Dumnezeu, cetatea sfînta, noul Ierusalim, gatita ca o mireasa împodobita pentru barbatul ei”. Apocalips 21;2. Ce nava spatiala! Ce loc pentru coborîre va fi nevoie! Dar Insusi Mîntuitorul îl va pregati. “Si atunci va veni Domnul, Dumnezeul meu si toti sfintii împreuna cu El” Zaharia 14:5 ultima parte. “Picioarele Lui vor sta în ziua aceea pe muntele Maslinilor, care este în fata Ierusalimului, spre rasarit; muntele Maslinior se va despica la mijloc, spre rasarit si spre apus si se va face o vale foarte mare; jumatate din munte se va trage înapoi spre miaza noapte, iar jumatate spre miazazi”. Zaharia 14:4. Hristos Insusi pregateste locul unde cetatea – Noul Ierusalim – va coborî. Sfînta Cetate se va coborî usor pe pamantul purificat. 


9.Invierea celor rai


La sfîrsitul celor o mie de ani este timpul cînd cei rai vor învia. “Ceilalti morti n-au înviat pîna nu s-au sfîrsit cei o mie de ani”. Cand Hristos si cei sfinti împreuna cu Sfînta Cetate coboara si se apropie de pamant, Isus înviaza pe mortii cei rai pentru a-si primi condamnarea. Ei vor constitui o ostire mare, vor fi fara numar ca nisipul marii. Ce deosebire fata de cei care au fost înviati la prima înviere. Cei drepti au fost îmbracati cu tinerete nemuritoare si frumusete. Cei rai vor purta urmele bolii si mortii. Vor fi miliarde de oameni rai atunci pe fata pamîntului. Satana va avea de lucru atunci. Va avea pe cine sa ispiteasca, pe cine sa însele si aceasta este exact ceea ce Biblia spune: “Cand se vor împlini cei o mie de ani, Satana va fi dezlegat”. Apocalips 21:7.Satana va iesi sa însele aceste miliarde de pacatosi care au fost înviati. Satan va zice: “Vedeti minunata cetate, haideti sa o cucerim”. El îi va însela gîndind ca vor putea cuceri cetatea. “Si ei s-au suit pe fata pamîntului si au înconjurat tabara sfintilor si cetatea preaiubita. Dar din cer s-a pogorît un foc care i-a mistuit”. Apocalips 20:9


10.Marele tron alb


Deodata Hristos apare stînd pe tronul Sau, marele tron alb, undeva deasupra cetatii. In jurul Sau sunt supusii împaratiei Sale. Slava Tatalui Vesnic acopere pe Fiul Sau. Stralucirea prezentei Sale umple cetatea lui Dumnezeu. Cînd cei rai privesc la aceasta scena ei vad ca acolo sunt aceia care odata au fost zelosi pentru Satan dar care si-au predat vietile lor Mîntuitorului si L-au urmat cu adînca devotiune. Langa ei sunt toti aceia care si-au curatit caracterul crestin în mijlocul falsitatii si necredinciusiei. Toti cei care au onorat Legea lui Dumnezeu în vreme ce lumea crestina o dadea la o parte si alte milioane de credinciosi din toate timpurile care au murit ca martiri pentru credinta lor. Dincolo este “o mare gloata, pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice semintie, din orice norod si de orice limba… înaintea scaunului de domnie si înaintea Mielului, îmbracati în haine albe, cu ramuri de finic în maini”. Apocalips 7:9. Aceßti mîntuiti cantau o cantare de lauda care rasuna puternic. “Mîntuirea este a Dumnezeului nostru care sta pe scaunul sau de domnie si a Mielului”. In prezenta locuitorilor de pe pamînt si a celor din cer adunati, are loc încoronarea Fiului lui Dumnezeu si acum Imparatul împaratilor pronunta sentinta asupra celor rai –  care s-au rasculat contra conducerii Sale, asupra tuturor care au calcat legile Sale si au asuprit pe poporul Sau. “Apoi am vazut un scaun de domnie mare si alb si pe Cel ce sedea pe el. Pamîntul si cerul au fugit dinaintea Lui si nu s-a mai gasit loc pentru ele. Si am vazut pe morti, mari si mici, stand în picioare înaintea scaunului de domnie. Niste carti au fost deschise. Si a fost deschisa o alta carte, care este cartea vietii. Si mortii au fost judecati dupa faptele lor, dupa cele ce erau scrise în cartile acelea”. Apocalips 20:11-12.
Cand aceste carti sunt deschise, orice om vede fiecare pacat pe care l-a savîrsit. Fiecare vede chiar momentul cand picioarele sale s-au întors de pe calea curatiei si sfinteniei. Binecuvantari pervertite, trimitii lui Dumnezeu dispretuiti, avertizari respinse, valurile harului respinse prin încapatanare, inimi nepocaite – toate acestea apar ca si cum ar fi scrise cu litere de foc înaintea ochilor celor rai si pacatosi.
Apoi crucea deasupra scaunului de domnie si ca într-un film panoramic proiectat pe un ecran gigantic, pentru ca milioane de oameni sa vada, se desfasoara scenele ispitirii si caderii lui Adam. Fiecare etapa a Planului de Mîntuire este aratata. Nasterea Mantuitorului, viata Lui simpla si plina de ascultare, botezul Lui, ispitirea din pustie, lucrarea Lui si fiecare persoana care a luat parte la ultimile scene finale ale vietii lui Hristos pe pamant. Totul este aratat – intrigi din cauza invidiei, ura si rautatea manifestate împotriva Fiului lui Dumnezeu. Teribila agonie din Ghetsemani, cand  zdrobitoarea greutate a pacatelor întregii omeniri apasa asupra lui Isus, este zugravita în culori vii. Tradarea lui Isus în mainile multimii criminale, oribilele evenimente din ultima noapte, toate acestea vor fi scoase din nou în relief pentru fiecare persoana care era în acea multime. In afara cetatii vor  sta Ana, Caiafa, Irod si Pilat. Ei vor vedea batjocura, insulta si tortura pe   care le-au provocat Fiului lui Dumnezeu.
Iata pe Fiul fara pata al lui Dumnezeu urcînd drumul Calvarului. Printul cerului atîrnînd pe cruce. Multimea batjocoritoare dispretuind agonie Sa. Intunericul supranatural, extraordinarul cutremur de pamînt, mormintele se deschid marcînd momentul cand Mantuitorul lumii Si-a dat viata. Teribilul spectacol apare chiar asa cum a fost realitatea. Satana si toti cei rai nu au putere sa-si întoarca privirea de la propriile lor fapte. Fiecare om revede partea pe care a îndeplinit-o cand era în viata. Toti cei rai stau în fatza barei de judecata a lui Dumnezeu fiind vinovati de necredinciosie fatza de conducerea divina. Acum ei nu mai pot sa-si marturiseasca vinovatia si sa ceara iertare. Ei sunt fara scuza si sentinta unei morti vesnice este promuntata împotriva lor. 


11.Orice genunchi se va pleca


Ca fascinati, toti cei rai vor privi încoronarea Fiului lui Dumnezeu. Ei vad în mainile Lui tablele Legii divine pe care ei au dispretuit-o si au calcat-o. Atunci izbucnesc toate vocile, exclamand: “Mari si minunate sunt lucrarile  Tale, Doamne Dumnezeule, Atotputernice! Drepte si adevarate sunt caile Tale, Imparate al Neamurilor!” Apocalip 15:3. Chiar si cei rai se arunca la pamant închinandu-se Printzului vietii.
Fiecare întrebare despre adevar si minciuna, în timpul marei lupte, acum a primit raspunsul si anume se vede în rezultatul rascularii. Roadele respingerii Legii divine a lui Dumnezeu sunt vazute clar de toate fiintele inteligente. Faptele Satanei în contrast cu guvernamantul lui Dumnezeu, au fost prezentate în fatza întregului univers. Propriile fapte facute de Satan îl condamna acum. Intregul univers, cei ce au fost credinciosi si cei ce s-au rasculat, într-un glas declara: “Drepte si adevarate sunt caile Tale, Imparate al sfintilor”. Biblia spune: “Orice genunchi se va pleca înaintea Mea si orice limba va da slava lui Dumnezeu”.
Romani 14:11. Chiar însusi Satan se va pleca în umilinta si va proclama ca Dumnezeu este drept. Atunci caracterul lui Dumnezeu este complet reabilitat.
Nu cunoastem cat timp va dura aceasta agonie a celor rai – oroarea de a se sti pierduti. Judecata marelui Tron Alb poate va lua zile, saptamani, sau luni, dar va parea o vesnicie celor ce sunt în afara cetatii. In agonia lor, vor striga: “Sunt pierdut. Am pierdut cerul, am pierdut frumusetea vesniciei. Sunt pierdut”. Cei rai au respins aceasta mareata mantuire si acum, groaza de a fi pierduti îi chinuie zi si noapte si pare ca o agonie vesnica. In sfîrsit, Satan se ridica de pe genunchi si, plin de furie, porunceste: “Haideti sa cucerim Cetatea”. Dar nimeni nu raspunde. Puterea lui este terminata. Masca este data la o parte si fiecare om îl vede pe Satan asa cum este – un tiran! Ei vad ca Dumnezeu e drept si Satan e gresit. Cu armele cu care voiau sa mearga împotriva Cetatii, cei rai se întorc plini de furie împotriva lui Satan si împotriva predicatorilor falsi care i-au înselat si i-au dus la pierzare.
Ce teribil moment va fi acela. Dumnezeu priveste de pe scaunul Sau de domnie si vede acea agonie plina de groaza a celor rai. El, care a dorit si tanjit dupa mantuirea copiilor Sai, nu poate suferi mai departe sîngele varsat. Atunci Dumnezeu va începe “ca sa-Si faca lucrarea, lucrarea Lui ciudata”.
Isaia 28:21. In mila Sa, Dumnezeu va zice: “Sa cada focul” si focul va cadea de la Tronul Sau si va arde totul. “Si ei s-au suit pe fata pamantului si au înconjurat tabara sfintilor si cetatea prea iubita. Dar din cer s-a pogorît un foc care i-a mistuit”.Apocalips 20:9. “Si Moartea si Locuinta mortilor au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua. Oricine n-a fost gasit scris în cartea vietii a fost aruncat în iazul de foc”. Apocalips 20:14-15


12.Cat timp va arde focul?


Focul va arde pana cand toate pacatele si toti cei rai vor fi mistuiti. Profetul ne spune: “Iata-i, au ajuns ca miristea, pe care o arde focul si nu-si vor scapa viata din flacari.”  Isaia 47:14. Focul este o flacara de nestins. Nici un om nu-l poate stinge. Este un foc vesnic, aprins de Vesnicul Dumnezeu. “Tot asa, Sodoma si Gomora si cetatile dimprejurul lor, care se dadusera ca si ele la curvie si au poftit dupa trupul altuia, ne stau înainte ca pilda, suferind pedeapsa unui foc vesnic.” Iuda 7. Cand acel foc si-a facut lucrarea – consumand pacatul si pe pacatosi –  “nu va fi ca un carbune, la care se încalzeste cineva, nici un foc la care sta.”  Isaia 47:14. Daca ar fi un foc care ar arde vesnic, aceasta ar însemna ca oamenii pe care Dumnezeu i-a creat ar suferi tot mereu în vesnicie. Totdeauna Dumnezeu ar avea în fata tabloul ca în Universul Sau suflete ar suferi chinuri care niciodata nu s-ar sfîrsi. Daca aceasta ar fi adevarat, Satana ar fi învingator si Universul lui Dumnezeu ar fi vatamat pentru totdeauna. Pacatul ar sta mereu în fata lui Dumnezeu si Dumnezeu niciodata n-ar putea fi fericit între copiii Sai.
Dar multumiri lui Dumnezeu, aceasta nu e adevarat. Acum nu exista focul iadului. Focul iadului va fi destul de puternic pentru ca sa consume pe pacatosi si toate pacatele lor – nu numai sa-i pîrleasca pe oameni ca sa se chinuiasca vesnic.
Ce fel de Dumnezeu slujiti dumneavoastra? Este un spirit rau care are placere sa vada pe copiii Sai cum se chinuiesc în foc? Si- i scoate afara din foc atunci cînd s-au prajit putin si, dupa ce s-au racorit , îi arunca iarasi în foc? Este acesta Dumnezeul caruia Ii serviti?  Nu, de o mie de ori, nu! Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al iubirii si dreptatii. Cuvîntul Sau e clar: “Caci, iata, vine ziua, care va arde ca un cuptor! Toti cei trufasi si toti cei rai vor fi ca miristea; ziua care vine îi va arde, zice Domnul ostirilor, si nu le va lasa nici radacina, nici ramura.” 
Maleahi 4:1.Nu se spune ca “îi va arde mereu si mereu.”
“Dar pentru voi care va temeti de Numele Meu va rasari Soarele neprihanirii si tamaduirea va fi sub aripile Lui; veti iesi si veti sari ca viteii din grajd. Si veti calca în picioare pe cei rai, caci EI VOR FI CA CENUSA sub talpile  picioarelor voastre, în ziua pe care o pregatesc Eu, zice Domnul ostirilor.”
Maleahi 4:2-3.


13. Pamantul cel nou


“Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou; pentru ca cerul dintai si pamîntul dintîi pierisera si marea nu mai era”. Apocalips 21:1. Dumnezeu va face aceasta planeta un pamant nou. “El va sterge orice lacrima din ochii lor”. Cînd este creat un nou pamînt, Domnul va sterge orice lacrima. “Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere. pentru ca lucrurile dintai au trecut”. Apocalips 21:4. Daca focul ar arde vesnic pe oameni, ar fi durere si chin vesnice. Dar Domnul Dumnezeu spune: “Nu va mai fi durere, tipat, tanguire”. Poate cineva întreaba: “Dar nu a vorbit Isus despre focul vesnic?” Da, în adevar, El a vorbit. Iata cuvintele Lui: “Apoi va zice celor de la stanga Lui; “Duceti-va de la Mine, blestematilor, în focul cel vesnic care a fost pregatit diavolului si îngerilor lui. Si acestia vor merge în pedeapsa vesnica, iar cei neprihaniti vor merge în viata vesnica”. Matei 25:41,46 In Noul Testament cele doua cuvinte “vesnic” si “etern” vin din acelas cuvant grecesc AIONIOS, care înseamna trainic, durabil (în timp), permanent, stabil”. Acest cuvant este definit de învatatii limbii grecesti “pe viata”, “pe o perioada de o viata”. Intelesul acestui cuvînt depinde de subiectul caruia i se aplica. Daca se aplica lui Dumnezeu, acest cuvant grecesc înseamna “fara sfîrsit”. Daca se aplica vietii omului, înseamna “sfîrsit cu viata lui”. Cand se aplica pedepsei celor rai, acest cuvant înseamna acelasi lucru ca si atunci cînd se aplica mantuirii celor neprihaniti, adica “vesnic” sau “etern”. Dar una este “viata vesnica” si alta este “moartea vesnica”. Multi ar vrea sa faca acest text sa arate ca “pedeapsa e vesnica”, dar Biblia declara ca va fi “o pierzare vesnica”. 2 Tesaloniceni 1:9 “Ei vor avea ca pedeapsa o pierzare (distrugere) vesnica, de la fatza Domnului si de la slava puterii Lui”. “Fiindca plata pacatului este moartea: dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica în Isus Hristos, Domnul nostru”. Romani 6:23. Care este plata pacatului? Tortura (suferinta) vesnica? Vorbeste Biblia despre asa ceva? Nu! Biblia spune: “Plata pacatului este moartea”. Cand Isus a murit pe crucea Calvarului, a ajuns în flacari? Mai arde El înca? Va continua EL sa arda în timpul vesniciei? Veti spune: “Nu.” Prietene, Isus Hristos a fost facut pacat pentru mine si pentru tine. El a luat vina ta si vina mea. El a suferit moartea ca un blestemat. Arde El vesnic? Nu! Vedeti, plata pacatului nu e o tortura  vesnica. Plata pacatului este moartea. “Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El sa nu piara, ci sa aiba viata  vesnica”. Ioan 3:16. Cum ar putea sa piara cineva (care nu L-a ales pe Dumnezeu), daca el ar arde vesnic în focul iadului? Aceasta înseamna ca nu piere, nu moare, ci se chinuieste vesnic. Dar Biblia nu învata aceasta. Daca cineva nu crede în Fiul lui Dumnezeu, va pieri, va muri pentru vesnicie. Aceasta este învatatura Bibliei.
Alege viata! Lasa-L pe Isus sa traiasca în viata ta astazi. De ce ai vrea sa mori? Traieste acum împreuna cu Hristos în toata vesnicia în acel minunat pamant nou.