01. Hristos este singurul raspuns in timpul crizei

Explozia populatiei. Problemele legate de poluare. Arme nucleare. Razboi bacteriologic. Declinul moralitatii. Cresterea criminalitatii si faradelegilor. Revolta tineretului. Insuficienta hranei si apei. Probleme rasiale, religioase si nationale. Si multe alte crize confrunta pe omul modern.Multe glasuri, atragand atentia omului modern, afirma: “Eu am solutia.” Unele glasuri sunt noi. Altele au vorbit si in secolele trecute ca si in prezent. Unul din aceste glasuri este Iisus Hristos.

Dar cine este Iisus Hristos si ce spune El astazi omului modern? De ce recomandam pe Hristos ca raspuns in timpul crizei?Primele patru carti din Noul Testament povestesc viata Celui mai mare Invatator al lumii. A fost El mai mult decat un Invatator? Ce invåta El? Ce solutii ofera El pentru problenele lumii, in general, si problemelor tale, in particular? De ce oamenii numesc invataturile Sale “Evanghelie”, adica “veste buna?” Care este vestea Sa cea buna?

Fiecare din cei patru scriitori ai Evangheliei prezinta aspectele diferite ale vietii lui Hristos pe pamant. Impreuna ei ne dau un tablou complet. Aceasta serie de ghiduri prezinta un rezumat al celor patru Evanghelii.

EVANGHELIA DUPA MATEI
A fost scrisa de Matei, numit si Levi. Descrie pe Hristos ca Imparat. Linia genealogica duce inapoi la David si Avraam. “Iata Imparatul tau.” Matei 21:5.

EVANGHELIA DUPA MARCU
A fost scrisa de Ioan Marcu. Descrie pe Hristos ca slujitor. Nu contine nici o genealogie. Contine mai multe minuni decat celelalte Evanghelii. “Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca.” Marcu 10:45.

EVANGHELIA DUPA LUCA
Scrisa de doctorul Luca. Descrie pe Domnul Hristos ca Om desavarsit. Genealogia merge inapoi la Adam, primul om. “Fiul omului a venit sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut.” Luca 19:10.

EVANGHELIA DUPA IOAN
Scrisa de Ioan. Descrie pe Domnul Hristos ca Fiul lui Dumnezeu. Nu contine nici o genealogie. El era “de la inceput.” “Domnul meu si Dumnezeul meu!”

1. Care doua nume de evrei le mentioneaza Matei ca stramosi ai Domnului Iisus Hristos? Matei 1:1.
Biblia raspunde:
__________________________________________

Nota: Deoarece Matei a scris Evanghelia sa pentru a prezenta pe Domnul Hristos evreilor, care erau mandri de stramosii lor, cartea incepe cu o genealogie detaliata.

2. De ce trebuia Iosif sa puna Copilului, pe care Maria L-a conceput prin Spiritul Sfant, numele Iisus? Matei 1;21.
Biblia raspunde:
__________________________________________

3. Ce alt nume are Iisus? Ce inseamna el? Matei 1:23.
Biblia raspunde:
__________________________________________

4: Care este legatura intre Iisus, numit “Cuvantul”, si Dumnezeu? Ioan 1:1.
Biblia raspunde: “La inceput era Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu, si
Cuvantul ____  _____________ .”

5. Proorocul Isaia, care doua titluri le aplica Copilului Iisus, aratand ca Domnul Hristos este Dumnezeu? Isaia 9:6.
Biblia raspunde:
_________________________________________

6. Cand Filip a cerut lui Iisus: “Doamne, arata-ne pe Tatal”, ce a raspuns Iisus? Ioan 14:8-9.
Biblia raspunde: “Cine M-a vazut pe Mine, a vazut ___  _______ .”

Nota: Pacatul distruge unitatea. Traind intr-o lume a pacatului, este greu pentru noi sa intelegem unitatea desavarsita , ca aceea care exista intre Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant. Cei Trei sunt una in natura, in caracter si in scop – totusi Ei sunt trei Persoane distincte. Cand Hristos a fost botezat in raul Iordan, Dumnezeu Tatal a vorbit din cer si Dumnezeu Spiritul Sfant S-a coborat din cer peste Hristos sub forma unui porumbel.

7. Cum a identificat Dumnezeu Tatal pe Iisus care a fost botezat de Ioan in Iordan? Matei 3:16-17.
Biblia raspunde:
_________________________________________

8. Dumnezeu Tatal ce titlu aplica lui Iisus, Fiul Sau? Evrei 1:8.
Biblia raspunde:
_________________________________________

Nota: Hristos Se identifica pe Sine Insusi ca “Eu sunt”, Cel Care exista prin Sine Insusi (Ioan 8:58), adica “Iehova” din Vechiul Testament. Ca Fiu, Iisus poarta numele Tatalui Sau; astfel, Iisus a autorizat pe urmasii Sai sa boteze in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. (Matei 28:19).

9. Dumnezeu Tatal prin cine a creat lumile? Evrei 1:1-2.
Biblia raspunde:
_________________________________________

Nota: Aceste texte din Noul Testament ne ajuta sa intelegem de ce a spus Dumnezeu in Geneza 1:26, “Sa facem om dupa chipul Nostru.” Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Fiul au cooperat in lucrarea creatiunii.

10. Ce a spus Toma cand L-a atins pe Hristos cel inviat? Ioan 20:27-28.
Biblia raspunde:
__________________________________________

Nota: Gelozia lui Satana fatza de Hristos l-a condus nu numai sa sfideze lucrarea de mantuire a Domnului Iisus, ci deasemenea sa intunece rolul Sau de Creator. Satana nu doreste ca tu sa recunosti pe Domnul Hristos drept Creator, deoarece legatura dintre Creator si creaturi formeaza baza reala pentru inchinarea adevarata. (Apocalips 14:7; Romani 1:25). Cand omul a pacatuit, Satana a luat controlul asupra vietii omului. Razboaie si alte crize sunt rezultatul rebeliunii omului impotriva Facatorului sau (Iacov 4:1). Incercarile omului timp de 6000 de ani de a conduce lumea ne-au adus in fatza crizelor prezente. Este timpul ca noi in mod individual sa invitam pe Hristos sa preia controlul vietilor noastre, caci El este singurul raspuns pentru criza prezenta.

11. Esti un cititor al Bibliei? Ai o carte favorita din Biblie? Care?

12. Ai vreo carte favorita despre Biblie? Titlul:

13. Ai citit vreodata Noul Testament in intregime?  Da __  Nu __

14. Ai dori sa citesti cartea “Calea catre Hristos?”  Da __  Nu __

Biblia contine mari principii spirituale care iti pot da adevarul in locul confuziei, asigurare in locul nesigurantei, incredere in locul fricii, sanatate in locul imbolnavirii si succes in locul insuccesului.


UN  PRINCIPIU  CALUZITOR

Trebuie sa cerem, adica sa ne rugam, in Numele lui Hristos (Ioan 14;14). Numele lui Hristos implica mai mult decat o combinatie de litere dintr-un cuvant. Numele Lui sta pentru tot ceea ce este El si reprezinta caracterul Sau. Nu trebuie sa ne rugam in Numele lui Hristos pentru lucrurile contrare vointei Sale. Cauta sa inveti voia lui Dumnezeu din Biblie inainte de a te ruga si vei gasi o noua putere in rugaciune.


GAND  DE  RUGACIUNE


Rugaciunile formeaza o mare parte din Biblie. Daca nu ai obiceiul sa te rogi, incepe acest obicei astazi. Rugaciunea este conversatia noastra cu Dumnezeu. Te va ajuta daca vei incepe cu una din rugaciunile Bibliei si apoi poti adauga propriile tale cuvinte. Sa incepem astazi cu rugaciunea model pe care ne-a dat-o Iisus. Matei 6:9-13.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Domnul,  Doamne –  Cand acest cuvant este scris in Biblie cu litera mare, este de fapt traducerea Numelui lui Dumnezeu. Evreii priveau acest Nume ca fiind atat de sfant, incat ei nu-L pronuntau; ei puneau alt cuvant in locul Lui. In originalul din limba ebraica nu se foloseau vocale. Consonantele acestui Nume erau YHWH. Cercetatorii Bibliei au adaugat vocalele A si E pentru a se citi “Yahweh”. Uneori acest Nume sacru este scris si “Iehova.”