05. Moralitate sau crestinism

Predica de pe Munte include rugaciunea model Tatal nostru (Matei 6:9-13) si Regula de Aur (Matei 7:12).

Regula de Aur rezuma ultimile sase din cele Zece Porunci, care au de a face cu relatia noastra cu semenii. In alt loc, Iisus a rezumat aceleasi sase porunci, spunand: “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”(Matei 22:39).

Un alt principiu pe care Iisus l-a pus chiar mai presus de aceasta Regula de Aur este: “Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau.” Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca” (Matei 22:37-38).

Cand in cel mai inalt grad iubim pe Dumnezeu, numai atunci putem cu adevarat sa iubim pe semenii nostri. Iubirea este esenta celor Zece Porunci (Romani 13:8-10).

Uneori oamenii spun: “Traiesc dupa Regula de Aur. Aceasta e religia mea.” Aminteste-ti ca Regula de Aur este un produs secundar al crestinismului. Crestinismul include morala, dar merge mai adanc prin invatarea unei relatii personale cu Dumnezeul nostru Creator.

Noi nu putem castiga viata vesnica prin practicarea Regulii de Aur in relatiile noastre cu oamenii. Practicarea Regulii de Aur trebuie sa creasca din relatia noastra cu Dumnezeu, Tatal nostru ceresc.

“Si viata vesnica este aceasta: Sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Hristos, pe care L-ai trimis Tu” (Ioan 17:3). Tinerea primelor patru din cele Zece Porunci exprima iubirea si respectul nostru fatza de Dumnezeu. Este o dovada ca Il cunoastem.

1. In loc sa se inchine motivati de iubirea fatza de Dumnezeu, din ce motive se inchinau oamenii din zilele lui Hristos? Matei 6:5.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Aceasta nu inseamna ca e gresit sa se ofere rugaciuni publice la ocazii potrivite. In ceea ce priveste rugaciunea si aducerea de daruri, motivele sunt mai importante.

2. Ce cuvinte ale lui Iisus arata ca Lui Ii plac cuvintele simple din inima mai mult decat rugaciunile bine elaborate si memorizate sau decat rugaciunile formale care sunt citite? Matei 6:7.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Rugaciunea este convorbirea noastra cu Dumnezeu, “deschiderea inimii catre Dumnezeu ca si catre un prieten.” Daca nu te rogi in mod obisnuit, poti incepe aceasta astazi. Nu poate exista o viata spirituala fara rugaciune, dupa cum nu poti avea viata fizica fara respiratie. Cineva a zis: “Rugaciunea este respiratia sufletului.”

3. Ce caracteristica din viata lui Hristos o va reproduce El in urmasii Sai? Matei 5:5.
Biblia raspunde:____________________________________________________

4. Cum ne-a avertizat Iisus impotriva unei credinte impartite? Matei 6:24.

Nota: Trebuie sa-I dam lui Dumnezeu locul intai si cel mai inalt in slujirea noastra.

5. Care lucru spunea Iisus ca trebuie sa aiba prioritate in gandirea si planificarea noastra? Matei 6:33.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Interesele materiale nu sunt rele daca nu le dam primul loc in viata noastra, loc care ar trebui sa fie rezervat pentru valorile spirituale.

6. Care trei cuvinte ne arata ca trebuie sa persistam in urmarirea binecuvantarilor spirituale? Matei 7:7.
Biblia raspunde:____________________________________________________

7. Ce spunea Iisus ca va fi sfarsitul drumului pe care cei mai multi oameni calatoresc prin viata? Matei 7:13.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Motivul pentru care putini oameni gasesc calea ingusta care duce la viata (Matei 7:14) nu este ca Dumnezeu a facut-o greu de gasit. Problema este ca noi n-o cautam cu staruinta. Trebuie s-o dorim mai mult decat orice. E usor sa devenim preocupati de lucrurile materiale, asa incat nu ne luam timp sa gasim care-i adevarata cale spre viata vesnica. Cuvintele lui Iisus spun clar ca aceia care cred ca pot obtine viata vesnica fara cercetare serioasa vor fi dezamagiti.
 
8. Cum putem identifica profetii falsi? Matei 7:15-20.
Biblia raspunde:____________________________________________________

9. Pentru a intra in Imparatia lui Dumnezeu, ce cerinta speciala ne-a pus Iisus inainte? Matei 7:21.
Biblia raspunde:____________________________________________________

10. Cum Si-a exprimat Iisus neplacerea fatza de cei ce pretindeau a avea credinta in El, dar fara a dovedi aceasta prin fapte? Matei 7:22-23; Luca 6:46.

Nota: Crestinismul produce cea mai inalta moralitate deoarece ne aduce intr-o legatura stransa cu Dumnezeu, care este Sursa moralei desavarsite. Dumnezeu devine foarte real si apropiat in experienta noastra atunci cand noi implinim ceea ce El ne cere sa facem.

Ceea ce facem noi cand Cuvantul lui Dumnezeu este in conflict cu propria noastra logica si judecata descopera daca voia lui Dumnezeu sau voia noastra ne controleaza viata.

Un tata bolnav a dat ferma fiului sau, care a promis sa aiba grija de ea exact asa cum tatal ii spusese. Dupa cateva luni, tatal s-a intors dintr-o calatorie si a gasit ca fiul sau implinise instructiunile tatalui sau in afara de una. Cand batranul si-a manifestat neplacerea, fiul si-a zis ca tatal nu e rezonabil cand se plange de o singura abatere. De fapt, el implinise cerintele tatalui sau in afara de una.

“Fiule, tu ai lucrat dupa propria ta vointa in toate lucrurile”, i-a spus tatal. “Doar s-a intamplat ca in toate detaliile judecata ta si a mea au coincis, dar acolo unde suntem diferiti, tu ai urmat calea ta si nu a mea.” Morala poate produce o corectitudine pe dinafara a comportarii aprobate de societate, dar numai o relatie personala cu Iisus Hristos poate pregati o viata pentru cetatenia in Imparatia vesnica a lui Dumnezeu.

11. Doresti, oare, sa faci din Imparatia lui Dumnezeu primul tau interes in viata ta? ____________________

12. Ai o cerere speciala de rugaciune? _________________________________


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Cereti si vi se va da; cautati si veti gasi; bateti si vi se va deschide” (Matei 7:7).

Cereti – Cautati – Bateti. Aceste cuvinte reprezinta actiune. Daca in mod sincer doresti o experienta spirituala care sa te satisfaca, actioneaza, lucreaza pentru aceasta. Cere sincer calauzirea lui Dumnezeu. Hotaraste in inima ta ca vei face tot ceea ce El te va calauzi.

“Dar s-o ceara cu credinta, fara sa se indoiasca deloc; pentru ca cine se indoieste seamana cu valul marii, turburat si impins de vant incoace si incolo” (Iacov 1:6).

“Ma veti cauta si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima”(Ieremia 29:13).


GAND  DE  RUGACIUNE

“Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic” (Psalm 51:10).


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Milostenie – arata o calitate de a fi darnic.
Sinagoga – este o cladire folosita pentru adunarea iudeilor pentru inchinare.
Mamona – denota bogatie.