07. Ultima chemare

Oare ce voia sa spuna Domnul Iisus cand a zis: “Legea si proorocii au tinut pana la Ioan; de atunci incoace, Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu se propovaduieste: si fiecare, ca sa intre in ea, da navala?” Luca 16:16. El nu a vrut sa spuna ca dupa acel timp nu mai exista nici o lege, caci textul care urmeaza ne spune: “Este mai lesne sa treaca cerul si pamantul decat sa cada o singura frantura de slova din Lege” (Luca 16:17). Noul Testament inca mai declara ca “pacatul este faradelege”(1Ioan 3:4). “Pacatul este calcarea legii” (Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).

Iisus n-a spus ca dupa Ioan Botezatorul in timpul Noului Testament, nu vor mai fi profeti, deoarece Iisus a inclus profetia intre darurile date Bisericii la vremea inaltarii Lui (Efeseni 4:8-11). Deasemenea citim despre profeti care existau in biserica primara (Faptele Apostolilor 15:32; 21:9-10). Apostolul Ioan a scris marea carte profetica a Apocalipsei dupa moartea lui Ioan Botezatorul.

Iisus a vrut sa spuna ca pana la Ioan Botezatorul, Vechiul Testament (Legea si Profetii), prevestind venirea Domnului Hristos si a Imparatiei Sale, era tot ce aveau ei. Din acel timp inainte, ei puteau predica Imparatia, nu numai ca un eveniment viitor prevestit de profeti, ci ca o realitate prezenta. Prin credinta, oamenii puteau da navala in Imparatia harului prin Domnul Hristos. Ioan Botezatorul a predicat pocainta inainte de prima venire a lui Hristos. Iisus a identificat lucrarea lui Ioan Botezatorul cu prezicerea venirii lui Ilie (Matei 17:10-13).

Ilie, ca si Ioan Botezatorul, la vremea lor, au chemat pe oameni sa se pocaiasca de pacatele lor, sa se intoarca de la apostazie si sa se impace cu Dumnezeu.

1. In zilele profetului Ilie, pe cine a parasit poporul lui Dumnezeu si cui se inchinau? 1Imparati 18:18.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Baal era idolul soare. Israelitii au lepadat Legea lui Dumnezeu si astfel s-a ajuns la confuzie cu privire la ceea ce constitue adevarata inchinare. Din aceasta cauza a fost necesara lucrarea lui Ilie. Mesajul lui Ilie indemna poporul sa decida din toata inima de a lua pozitie de partea lui Dumnezeu (1Imparati 18:21).

2. Pe timpul lui Hristos, oamenii religiosi cu ce inlocuiau poruncile lui Dumnezeu? Matei 5:3,9.
Biblia raspunde:___________________________________________________

3.Ce a profetizat Isaia ca va face Ioan Botezatorul? Luca 3:3-4.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Lucrarea lui Ilie si a lui Ioan Botezatorul era asemanatoare. Dumnezeu i-a chemat pe amandoi sa indrepte calea Sa, deoarece practicile religioase din zilele lor erau corupte. Amandoi au chemat pe oameni sa se pocaiasca de pacatele lor.

4. Ce este pacatul? 1Ioan 3:4.
Biblia raspunde: “Oricine faptuieste pacatul savarseste si calcarea legii, caci pacatul este calcarea legii” (Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).

5. Cu ce fagaduinta se incheie Vechiul Testament? Maleahi 4:5.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Conform profetiei din Maleahi, un mesaj similar celui dat de Ilie catre generatia lui trebuie sa fie dat lumii cu putin timp inainte de cea de a doua venire a lui Hristos. Aceasta solie va chema pe oameni sa se pocaiasca de pacat, sa se inchine adevaratului Dumnezeu, sa paraseasca traditia, sa se intoarca la poruncile lui Dumnezeu si sa se pregateasca sa intalneasca pe Domnul. Aceasta este ultima chemare a lui Dumnezeu la pocainta. Ultima chemare la pocainta se gaseste in cartea Apocalipsei. Ultima chemare a lui Dumnezeu, solia lui Ilie pentru aceste zile din urma, este solia celor trei ingeri din Apocalips 14:6-12.

6. Ce va avea loc cand ultimul apel al lui Dumnezeu va fi dat lumii intregi? Apocalips 14:14.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Secera simbolizeaza secerisul. Cand ultima chemare a lui Dumnezeu a fost adresata oricarui om, atunci Hristos va veni.

7. Pana unde va ajunge ultima chemare a lui Dumnezeu? Apocalips 14:6; Matei 24:14.
Biblia raspunde:___________________________________________________

8. Care este prima parte a acestei intreite solii? Apocalips 14:7.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Conform profetiei Bibliei, judecata de cercetare (de investigare) a inceput in cer in anul 1844 d.H. In mod semnificativ, cand ora profetica a sosit, oameni ai lui Dumnezeu, in diferite parti ale lumii, s-au ridicat sa proclame apropierea sfarsitului tuturor lucrurilor. Acest mesaj este raspunsul lui Dumnezeu la teoria evolutiei si inchinarii la creaturi. Solia aceasta ne cheama sa ne inchinam lui Dumnezeu care este Creatorul nostru.

9. Ce proclamatie se face in partea a doua a acestei intreite solii? Apocalips 14:8.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Babilon inseamna confuzie si reprezinta acele sisteme religioase care amesteca erorile cu adevarul.

10. Impotriva cui suntem avertizati in ultima parte a acestei intreite solii finale a lui Dumnezeu? Apocalips 14:9-11.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: In lumina acestei avertizari solemne este surprinzator ca atat de putini oameni inteleg ce este semnul fiarei si ca auzim atat de putine cuvantari despre acest subiect.

11. Cum identifica Dumnezeu pe toti aceia care raspund la ultima Sa chemare? Apocalips 14:12.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: “Ceea ce Dumnezeu a unit, nici un om  (sau biserica) sa nu desfaca.” In Biblie, poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus merg mana in mana. Astazi, in lumea religioasa, se pare ca este o tendinta de a separa poruncile lui Dumnezeu de credinta lui Iisus. Unii care pretind ca au credinta lui Iisus devin nelinistiti cand este accentuata ascultarea de poruncile lui Dumnezeu. In realitate, noi nu putem tine poruncile fara credinta lui Iisus si nu putem avea credinta lui Iisus daca respingem una din poruncile lui Dumnezeu. Cat de important este pentru noi sa ascultam in intregime chemarea Tatalui ceresc.

Ca si soliile lui Ilie si Ioan Botezatorul, mesajul special al lui Dumnezeu pentru omul modern arata pacatul si cheama la pocainta si schimbare. Totodata descopere mostenirea glorioasa pe care Tatal ceresc a promis-o celor care raspund chemarii finale la Evanghelie.

12. Ai observat, oare, ca Biblia arata ca Dumnezeu are o chemare speciala pentru oameni chiar cu putin timp inaintea venirii lui Iisus?


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Iar daca umblam intru lumina, precum El este in lumina, atunci avem impartasire unul cu altul si sangele lui Iisus, Fiul Lui, ne curateste pe noi de orice pacat.” 1Ioan 1:7. (Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).

Dumnezeu da mai multa lumina si intelegere numai celor care traiesc lumina pe care deja au primit-o. A cunoaste voia lui Dumnezeu, dar fara a o indeplini, inseamna ori insuficienta credinta ca Dumnezeu nu-i uita niciodata pe cei care fac voia Lui, ori putina iubire pentru Dumnezeu, care sa furnizeze motivatia necesara pentru ascultare de voia Lui.

Traieste lumina pe care o ai astazi si Dumnezeu te va binecuvanta cu impreuna simtire a prietenilor si cu asigurarea ca El ti-a iertat toate pacatele.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Trimite lumina si credinciosia Ta, ca sa ma calauzeasca si sa ma duca la muntele Tau cel sfant si la locasurile Tale!” Psalm 43:3.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Har – arata “iertare, favoare nemeritata.” Harul salveaza din pacat, dar nu scuza pacatul.
Profet – este cineva pe care Dumnezeu l-a chemat ca mesager al Sau.
Psalm – este un cantec de lauda.