09. Credinciosie sau filozofie?

Cu putine exceptii, liderii religiosi din timpul lui Hristos L-au respins ca Mesia inca de la nasterea Sa.

Circumstantele nasterii Sale umile au ofensat inimile lor mandre. Deoarece ei interpretau Scripturile in asa fel incat sa se potriveasca cu ambitiile lor nationale pline de egoism, ei nu au putut recunoaste adevarul nici cand Fiul lui Dumnezeu le-a prezentat acest adevar. Ei se preocupau mai mult cu interesele lor personale si vremelnice si, in urmarirea beneficiilor imediate, ei au respins beneficiile vesnice pe care le puteau avea daca ar fi acceptat lumina pe care Dumnezeu le-o dadea.

Respingerea continua a dovezilor clare despre divinitatea Domnului Iisus i-a condus pe acesti lideri religiosi sa atribuie minunile lui Hristos puterii lui Satana. Ei au ales calea filozofiei in locul credinciosiei.

Spiritul Sfant cauta sa ne calauzeasca in tot adevarul (Ioan 16:13). Lucrarea Lui este de a “dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul” (Ioan 16:8). Spiritul Sfant pledeaza sa ne marturisim pacatele noastre si sa urmam calea adevarului. Dumnezeu va ierta orice pacat pe care-l marturisim cu sinceritate. Pacatul de neiertat este orice pacat pe care cu voia refuzam sa-l marturisim si sa-l parasim.

Cand un om respinge lumina pe care Spiritul Sfant ne-o impartaseste din Biblie, acela va cauta alte cåi sa-si justifice actiunile. Ignorarea continua a avertizarilor constintei va ucide sensibilitatea ei. El nu va mai primi avertizarile Spiritului Sfant cu privire la pacat in viata sa.

1. Ce spunea Iisus despre cei care nu sunt hotarati sa stea de partea Sa si nu cred mesajul adevarului? Matei 12:30.
Biblia raspunde:”Cine nu este cu Mine, ________  _______  ________  si cine
nu strange cu Mine _____________ “.

2. Care spunea Iisus ca va fi rezultatul daca liderii religiosi nu urmeaza calea adevarului? Matei 23:13.
Biblia raspunde:___________________________________________________

3. Ce pacat a spus Iisus ca nu poate fi iertat? Matei 12:31.
Biblia raspunde:___________________________________________________

4. Cate pacate va ierta Hristos daca le marturisim? 1Ioan 1:9.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Astazi oamenii pacatuiesc impotriva Spiritului Sfant cand ei continua sa respinga eforturile Lui de a salva din pacat.

5. Pe langa faptele noastre, despre ce vom da seama in ziua judecatii? Matei 12:36.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Cuvintele noastre au un efect extraordinar pentru bine sau rau. Iisus nu a incercat sa faca imposibil de grea calea adevarului, ci El dorea sa ne avertizeze impotriva barfei, a vorbirii de rau si a injuraturii.

6. Ce au cerut carturarii si fariseii? Matei 12:38.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Astazi unii oameni pretind ca Domnul sa-i conduca pe calea adevarului dandu-le un semn special. Planul lui Dumnezeu este ca noi sa gasim adevarul prin studiul Scripturilor cu rugaciune si prin trairea luminii care ne e data prin Cuvantul Sau. Nu exista alte cåi mai scurte pentru a ajunge la adevar. Iisus S-a referit la semnul profetului Iona. Expresia “trei zile si trei nopti’ trebuie inteleasa in termenii a ceea ce intelegeau aceia carora Iisus le vorbea. Aceasta expresie, un idiom ebraic, inseamna orice parte din cele trei zile.

Scripturile au prezis ca Domnul Hristos va invia din morti a treia zi (Luca 24:46). Conform Bibliei, prima zi a saptamanii (Duminica, ziua invierii) era a treia zi dupa moartea Sa (Luca 24:1, 21).

7. Cum descrie Iisus pe aceia care sunt intentionat orbi fatza de adevar? Matei 13:15.
Biblia raspunde:___________________________________________________

8. Ce reprezinta “secerisul” in terminologia biblica? Matei 13:39.
Biblia raspunde:___________________________________________________

9. In parabola Domnului Hristos, cat de mult a dat negustorul pentru a obtine margaritarul de mare pret? Matei 13:45-46.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Cand noi L-am gasit pe Iisus, care este Calea spre viata vesnica, nimic din tot ce renuntam pentru a-L primi pe El nu poate fi socotit ca sacrificiu, deoarece castigul nostru intrece tot ceea ce presupunem ca am pierdut. Nu suntem mantuiti prin ceea ce renuntam, ci prin ceea ce primim.

10. Cand va desparti Dumnezeu pe cei rai de cei drepti? Matei 13:49.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Intelepciunea lui Dumnezeu e descoperita prin ceea ce El ne-a spus mai inainte ca Imparatia lui Dumnezeu va atrage tot felul de oameni, chiar si pe cei nedoritori care vin din motive nesincere. Daca vom gasi un suflet neconvertit in biserica, suntem siguri ca nu va intra in Imparatia lui Dumnezeu daca nu se va schimba. Parabola cu neghina si graul (Matei 13:24-30) ne invata aceeasi lectie. Cat de important este sa fim adevarati credinciosi, convertiti pe deplin!

In timp ce trebuie sa nu fim fatarnici, deasemenea trebuie sa nu judecam pe altii ca ar fi fatarnici. Numai Dumnezeu cunoaste motivele din inima omeneasca. Dumnezeul cerului cauta oameni onesti. Biblia este lampa Sa si El cauta pe cei care vor umbla in lumina Sa. Domnul testeaza sinceritatea noastra nu in lumina filozofiei umane, ci pe baza credinciosiei noastre in trairea adevarului.

11. Doresti ca Spiritul Sfant sa te conduca in tot adevarul? ______


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR


“Si n-a facut multe minuni in locul acela, din pricina necredintei lor.” Matei 13:58.
Necredinta noastra impiedica puterea facatoare de minuni a lui Dumnezeu in viata noastra. Stiind aceasta, trebuie sa dam laoparte indoiala. Nu-ti permite sa persisti in indoieli. Nu vorbi despre indoielile tale.
Vorbeste despre credinta. Gandeste si ramai in lucrurile pe care le intelegi si Dumnezeu iti va clarifica incetul cu incetul lucrurile care nu-ti sunt clare acum. Incearca aceasta!


GAND  DE  RUGACIUNE

“Intareste-mi pasii in Cuvantul Tau si nu lasa nici o nelegiuire sa stapaneasca peste mine!” Psalm 119:133.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Curva, curvie – in Biblie simbolizeaza o legatura ilicita (ilegala)  dintre Biserica si Stat, rezultand in contrafacerea (falsificarea) adevarului. Exemplele de folosirea acestor cuvinte arata adulter spiritual si se gasesc in Matei 12:39 si in Apocalips 17 si 18.
Carturar – era un om care copia sau invata Scripturile in timpul Domnului Hristos. In limba moderna am numi un astfel de om cu termenul “teolog.”