10. Adevar sau traditie?

Traditiile populare au impiedicat pe multi oameni sa urmeze calea adevarului acum 2000 de ani cand Iisus era pe pamant. Aceeasi problema exista si astazi. Multi zic: “Stiu ca ceea ce spui este adevar, dar am crescut altfel si imi este greu sa ma schimb.”

In Matei 15:1-2  ni se spune ca liderii religiosi criticau pe ucenicii lui Iisus ca au calcat traditia batranilor. Traditia speciala in discutie era o credinta superstitioasa ca spiritele rele pot avea acces la oameni prin ce intra in gura, adica hrana pe care o mananca. Spalarea despre care se vorbeste aici era o spalare strict ceremoniala si nu o spalare pentru prevenirea imbolnavirii. Era o incercare de a proteja pe
cineva de intinare prin spiritele rele.

Matei 15:11 ne arata clar ca Iisus discuta despre intinarea spirituala nu cea fizica, deoarece El spunea: “Nu ce intra in gura spurca pe om; ci ce iese din gura, aceea spurca pe om.” Nu numai intinarea, ci deasemenea moartea poate rezulta din ceea ce intra in gura, dar aceasta este partea fizica. Intinarea spirituala are de a face cu ceea ce se petrece in inima. Cuvintele noastre adesea indica intinarea noastra spirituala. (Matei 15:18-20).

Putem interpreta gresit Scriptura spre pierzarea noastra. Interpretarea adevarata totdeauna onoreaza pe Hristos si binecuvinteaza pe oameni. Daca am aplica Matei 15 in domeniul fizic, am considera pe Iisus ca era indiferent si dispretuia principiile sanitare si igienice. Deasemenea am  face ca declaratiile lui Iisus de aici sa contrazica Cuvantul care zice sa ne ferim de mancarea necurata. Deasemenea ar furniza alcoolicilor si fumatorilor o scuza de a continua practicile lor de auto-distrugere.

1. Ce spunea Iisus despre inchinarea acelora care invata ca doctrine niste porunci de ale oamenilor? Matei 15:9.
Biblia raspunde:___________________________________________________

2. Ce caracterizeaza pe aceia pe care Biblia ii numeste sfinti? Apocalips 14:12.
Biblia raspunde:___________________________________________________

3. De ce mustra Iisus pe Farisei si Saduchei? Matei 16:2-3.
Biblia raspunde:___________________________________________________

4. Ce spunea Iisus ca va zidi El pe Stanca? Matei 16:18
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Desigur aceasta nu se refera la cladirea literala a unei biserici din caramizi sau pietre, ci se refera la o structura spirituala. Cuvantul “biserica” vine de la un cuvant grecesc care inseamna “cei chemati.” Cladirea fizica este casa bisericii. Oamenii constituie biserica.

5. Pe cine identifica Biblia ca Stanca sau Temelie pe care Hristos Si-a stabilit Biserica Sa? 1Corinteni 3:11; Efeseni 2:20.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Asemanarea dintre forma greceasca a numelui “Petru” si cuvantul grecesc “stanca” a cauzat confuzie. Iisus a spus: “tu esti Petru (Petros- o piatra mica, ce poate fi miscata, rostogolita), si pe aceasta piatra (petra – o stanca masiva) voi zidi Biserica Mea.” (Matei 16:18). Identitatea Stancii devine mai clara daca citim intregul capitol (Matei 16) si comparam cu alte texte care arata clar pe Hristos ca Stanca pe care este zidita Biserica.

Cuvintele Scripturii sunt cheile Imparatiei. Cuvantul lui Dumnezeu deschide calea spre cer pentru toti cei ce asculta de Iisus. El a incredintat Cuvantul Sau, cheile, lui Petru si tuturor lucratorilor Evangheliei. Numai cand lucratorul invata in stricta armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu se poate spune: “Orice vei lega pe pamant, va fi legat in ceruri.” (Matei 16:19). Biserica de pe pamant poate cere numai ceea ce cerul cere si poate interzice numai ceea ce cerul interzice.

6. Cui i-a spus Iisus: “Inapoia Mea, Satano?” Matei 16:23.
Biblia raspunde:___________________________________________________

7. Cand va rasplati Hristos fiecaruia dupa faptele lui? Matei 16:27.
Biblia raspunde:___________________________________________________

8. Cand primesc cei nedrepti pedeapsa lor? 2Petru 2:9.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Daca  cei drepti au primit rasplata la moarte si daca cei rai au primit imediat pedeapsa lor la moarte, atunci nu ar mai fi nevoie de o judecata in viitor. Deasemenea n-ar mai fi nevoie de o inviere, dar Biblia invata despre o judecata viitoare si despre o inviere.

9. Ce vine dupa moarte, a doua sansa sau judecata? Evrei 9:27.
Biblia raspunde:___________________________________________________

10. Care doua grupuri de oameni va invia Iisus? Ioan 5:28-29.
Biblia raspunde:
1.__________________________________________________
                           
2._________________________________________________

Nota: Un papagal traia odata langa o turma de oi, unde auzea pe cioban dand comenzi cainelui ciobanesc care intorcea turma de oi din camp si apoi le mana inapoi dupa comenzile stapanuliui. Intr-o zi papagalul a scapat din cusca si s-a cocotat pe un stalp, de unde a inceput sa repete comenzile pe care le auzise ca le dadea ciobanul. El putea repeta ce auzise, dar nu putea gandi si sa dea comenzi logice. Rezultatul a fost o totala confuzie cand cainele haituia oile intr-o directie sau alta.

In lumea religioasa astazi diferite glasuri repeta ceea ce au auzit de la surse diferite fara a studia cu grija spre a fi siguri ca ceea ce spun se armonizeaza cu invatatura Scripturii.

De multe ori ceea ce se propaga ca adevar este doar o traditie care a fost repetata fara a fi verificata. Repetarea eroarei a produs nespusa confuzie.

11. Ati observat ca traditia adesea leaga pe oameni sa nu urmeze adevarul?


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Pentru ca oricine vrea sa-si scape viata, o va pierde; dar oricine isi va pierde viata pentru Mine, o va castiga. Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om in schimb pentru sufletul sau?” Matei 16:25-26.

Numai cand ne pierdem pe noi insine intr-o lucrare plina de valoare, numai atunci gasim adevarata satisfactie in viata. Cei care din egoism nu lucreaza, temandu-se de pericole sau pierderi, se lipsesc pe ei insisi de mijloacele care ar face viata demna de trait.

Daca ar fi posibil sa posedam toate bogatiile lumii, dar sa ne pierdem viata vesnica, ar fi o afacere nerentabila, caci moartea ne-ar jefui de toate. Moartea nu poate deposeda pe cei drepti de castigul lor spiritual. Aceasta este cea mai mare bogatie.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Doamne, ajuta-ma!” Matei 15:25 (ultima parte).


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Sfant – inseamna “persoana sfanta” si se refera la cineva care tinde spre perfectiune, “un pacatos mantuit prin har.” Apostolul Pavel se adresa credinciosilor din diferite localitati cu termenul “sfinti.” Orice ucenic adevarat al lui Iisus este un sfant.
Inviere – inseamna restaurarea vietii. “Iisus a inceput sa spuna ucenicilor Sai ca El trebuie sa mearga la Ierusalim … ca are sa fie omorat si ca a treia zi are sa invieze.” Matei 16:21. Deoarece Iisus a trait, a murit si a inviat, El poate spune:”Am fost mort si iata ca sunt viu in vecii vecilor. Eu tin cheile mortii si ale Locuintei mortilor.” Apocalips 1:18.