12. De ce mergem la biserica

Pe crucea Golgotei, Iisus a murit pentru a salva pe fiecare fiinta omeneasca, incluzandu-ne pe mine si pe tine. Aceasta nu inseamna ca El va mantui pe orice om impotriva vointei sale. Alegerea este a noastra. Pentru a alege, noi trebuie sa cunoastem alternativele. Biserica exista pentru a explica lumii aceasta alegere si pentru a ne incuraja sa alegem ceea ce este drept.

Deoarece viata vesnica atarna de alegerea noastra, este o decizie de viata si moarte pe care trebuie s-o facem. Pentru a duce mai departe lucrarea Evangheliei, Dumnezeu a ales sa foloseasca oameni simpli ca tine si mine. Oricine accepta sacrificiul Golgotei poate fi o parte din Biserica pentru doua scopuri:
1. Sa se pregateasca pentru cetatenia in Imparatia lui Hristos.
2. Sa impartaseasca mesajul Evangheliei in toata lumea.

Cå Domnul Hristos a trebuit sa aleaga fiinte omenesti gresite sa lucreze ca voluntari spre a indeplini cea mai importanta lucrare in lume, la inceput pare ciudat. Dumnezeu putea folosi ingeri sa predice Evanghelia, dar ingerii fara pacat nu puteau sa predice ceva din propria lor experienta. Oamenii predica din propria lor experienta. Este privilegiul lor sa imparta cu altii marturia despre ceea ce Iisus a facut in viata lor. Eficacitatea marturiei noastre va fi direct proportiomala cu asemanarea noastra cu Hristos.

Petru, Iacov, Ioan, Toma si alti ucenici ai lui Hristos, toti aveau o aparenta slabiciunede caracter, dar, cu exceptia lui Iuda, puterea Evangheliei i-a transformat. Aceeasi putere este la indemanå astazi sa schimbe viata ta pentru mai bine.

1. Care doua lucruri le-a mentionat Iisus ca esentiale pentru a intra in Imparatia cerului? Matei 18:3.
Biblia raspunde:
1. ___________________________________________________
2. ___________________________________________________

Nota: Cand spunem: “Nu vreau sa ma schimb”, sa ne reamintim acele cuvinte ale lui Iisus. A fi convertit inseamna a fi schimbat. Convertirea cuprinde dpua schimbari:
1. O schimbare de directie de la calea lumii la calea lui Dumnezeu.
2. Progresul (inaintarea) pe calea aceasta dreapta, care deasemenea implica o schimbare.

Copilul are o mare dorinta sa invete. El va creste. Copilul se increde in parintii sai pentru a-i satisface tot ce are nevoie. Copilul nu tine suparare. Acestea sunt unele caracteristici pe care crestinul sa le dovedeasca printr-o viata nevinovata de copil. E o diferenta intre a fi “ca un copil” si a fi “copilaros.”

2. Firea omeneaca fiind asa cum e, ce va veni in mod inevitabil? Matei 18:7.
Biblia raspunde:___________________________________________________

3. Ce sa facem pentru a nu deveni asa de usor ofensati? Psalm 119:165.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: A iubi Legea lui Dumnezeu inseamna sa ai incredere in dreptatea Sa si sa recunosti ca numai cåile Lui sunt cele mai bune. Stiind aceasta, vom lasa pe Dumnezeu sa lucreze cu cei care ofenseaza. Daca vom crede ca Dumnezeu va rasplati pe cei neprihaniti si va pedepsi pe cei rai, noi nu ne vom irita impotriva relelor din lume.

4. Ce ilustratie remarcabila a folosit Iisus pentru a accentua ca trebuie sa renuntam la tot ceeace ne-ar desparti de viata vesnica? Matei 18:8-9.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Taierea mainii, a piciorului sau scoaterea ochiului din corp nu va rezolva problema pacatului, care e o problema a mintii sau a inimii. Textul acesta inseamna ca oricat de dureros sau incomod ar fi sa dam la o parte pacatul din viata noastra, noi trebuie sa facem aceasta lucrare prin harul lui Hristos.

5. Ce ilustratie a folosit Iisus spre a arata grija Sa pentru cei care s-au departat de El? Matei 18:11-13.
Biblia raspunde:___________________________________________________

6. Daca vedem un crestin care pacatuieste, cui trebuie sa spunem mai intai? Matei 18:15.
Biblia raspunde:___________________________________________________

7. Care sunt urmatorii doi pasi de facut cand avem de a face cu un frate care a gresit? Matei 18:16-17.
Biblia raspunde:
1. ___________________________________________________
2. ___________________________________________________

Nota: Fiecare pas, cand incercam sa ajutam pe cel ce a gresit, trebuie facut cu rugaciune, cu iubire si delicatete. Unul din motivele pentru care Hristos a stabilit Biserica este ca noi putem sa ne ajutam unul pe altul sa fim gata pentru cer. Cand un om gresit rezista incercarilor pline de iubire ale Bisericii de a-l scoate din pacat, el se desparte singur de Hristos, dar noi trebuie sa lucram si sa ne rugam pentru recuperarea lui tot la fel ca si cum am face pentru unul care nu a fost niciodata convertit.

9.Ce reprezinta “trupul” lui Hristos? Coloseni 1:18,24.
Biblia raspunde:___________________________________________________

9. Cat de mult putem realiza din punct de vedere spiritual fara o legatura cu Hristos? Ioan 15:4-6.
Biblia raspunde:___________________________________________________

10. Scrie cel putin doua motive pentru participarea la Biserica.
1. ___________________________________________________
2. ___________________________________________________

Nota: Un veteran al razboiului din Corea, cu parere de rau, povestea experientele lui din cateva batalii unui grup de prieteni apropiati. Nu-i facea placere sa reaminteasca aceste experiente, dar prietenii lui l-au imbiat sa povesteasca. Dupa ce a spus ca a fost ranit de cateva ori, unul din prietenii lui l-a intrebat cum a reusit sa vina inapoia liniei de bataie cu picioarele ranite atat de rau.

“Camarazii mei s-au adunat atat de strans in jurul meu incat nu puteam sa cad si m-au carat in siguranta inapoia liniilor noastre”, explica el.

Tot asa ar trebui sa fie in Biserica. Daca dusmanul sufletelor raneste pe un membru al Bisericii, membrii ceilalti ar trebui sa fie atat de strans uniti in jurul lui incat sa nu poata cadea. Biserica lui Hristos va merge inainte spre victorie si noi trebuie sa mergem inainte ca parte din trupul lui Hristos.

11. Ai dori sa te pregatesti pentru cetatenia in Imparatia lui Hristos si sa ajuti la predicarea Evangheliei in toata lumea?


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Va mai spun iarasi, ca, daca doi dintre voi se invoiesc pe pe pamant sa ceara un lucru oarecare, le va fi dat de Tatal Meu care este in ceruri.” Matei 18:19.

Aici este un principiu de rugaciune, care a adus biruinta in vietile multora. Principiul este ca doua persoane se inteleg impreuna asupra unui lucru si in unire cer fagaduintele lui Dumnezeu sa raspunda cererii lor. Cererea lor de rugaciune trebuie sa fie in armonie cu vointa lui Dumnezeu si sa fie prezentata in Numele Domnului Iisus.

Multi barbati au reusit sa renunte la fumat cand sotiile lor s-au unit cu ei in rugaciune pentru victorie asupra acestui viciu. Cand vine un val de ispite, sotii sa se uneasca in rugaciune, pretinzand biruinta promisa.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Asculta, Doamne! Iarta, Doamne! Ia aminte,Doamne! Lucreaza si nu zabovi, din dragoste pentru Tine, Dumnezeul meu!” Daniel 9:19.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Vames – era unul care colecta taxele sau impozitele (precxeptor). Guvernul Imperiului Roman dadea privilegiul de a colecta taxele unui cetatean bogat dintr-o anumita arie, care retinea o parte din banii pe care-i colecta. Acest sistem incuraja necinstea si stoarcerea. Din aceasta cauza vamesii, care deobicei erau evrei, erau urati de concetatenii lor.
Pagani – erau aceia care nu se inchinau Dumnezeului lui Israel. Acest cuvant nu avea conotatia neplacuta din ziua de azi.
Biserica – reprezinta pe “cei chemati.” Biblia arata ca Biserica reprezinta “trupul” al carui”Cap” este Hristos. (Coloseni 1:18, 24). Biserica e formata de cei care aleg sa fie controlati de Hristos, tot asa cum trupul este controlat de cap. Cei mantuiti din pacat (Faptele Apostolilor 2:47) sunt adaugati Bisericii prin botez (1Corinteni 12:13).