13. Caminul – un adapost

In aceasta lume rea, fiecare camin crestin trebuie sa fie un loc de refugiu pentru familie si prieteni, un loc unde un zid de rugaciune va proteja impotriva atacurilor salbatice ale dusmanului sufletelor. Fiecare adevarat camin crestin este ca o cetate tare.

Intre toate institutiile din lumea de azi, cele mai vechi institutii sunt casatoria si Sabatul. Amandoua formeaza o parte din planul original al lui Dumnezeu pentru rasa umana si au fost instituite in gradina Edenului cand omul inca era fara pacat.

Un Dumnezeu iubitor a instituit casatoria si Sabatul pentru fericirea si binele omenirii. Aceste doua institutii se bazeaza pe principiul loialitatii. Casatoria are de a face cu loialitatea fatza de un partener. Sabatul are de a face cu credinciosia fatza de Dumnezeu.

Stiind ca diavolul este hotarat sa duca cu el la distrugere cat mai multi oameni, noi nu trebuie sa fim surprinsi ca el este fara mila in atacurile lui asupra acestor doua institutii. Vicleanul dusman ataca totdeauna temeliile cand incearca sa darame suprastructura.

Caminul, familia, este temelia societatii. Biserica si natiunea nu sunt mai tari decat familiile lor. Incercand sa aduca slabire si confuzie Bisericii si anarhie natiunilor, Satana ataca familia.

Vazand strategia subtila a inamicului, crestinul sincer se va lupta cu o hotararea reinoita pentru apararea sfinteniei casatoriei si a Sabatului.

Dumnezeu nu a parasit niciodata planul Sau original pentru om. Fiind rabdator cu omul cazut, Dumnezeu cauta totdeauna sa-l conduca pe om inapoi la standardele inalte si sfinte din Eden.

1. Prin ce cuvinte a aratat Iisus ca ceea ce Moise a permis, in ce priveste divortul, nu era voia originala a lui Dumnezeu? Matei 19:8.
Biblia raspunde:___________________________________________________

2. In conformitate cu idealul Creatorului nostru, cine este Cel ce uneste pe cei doi in casatorie? Matei 19:6.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota:Pentru a fi adevarat ca Dumnezeu a unit pe cei doi impreuna in casatorie, fiecare din ei trebuie sa caute calauzirea divina pentru alegerea partenerului.

3. Dupa cuvintele lui Iisus, ce constituie singurul motiv de divort si recasatorie? Matei 19:9.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Omeneste vorbind, noi nu putem descurca situatiile incurcate ale familiei, care rezulta din ignoranta generala fatza de invatatura lui Dumnezeu cu privire la natura legaturii votului conjugal. Cand ne intoarcem la Hristos, el ne iarta pacatul din trecut. Harul lui Hristos nu constituie o permisiune (ingaduinta) de a continua incalcarea de bunavoie a nici unei porunci a lui Dumnezeu.

In timp ce iertarea lui Dumnezeu ne elibereaza de ultima consecinta a pacatului, care este moartea a doua, nu inseamna ca in mod necesar vom fi crutati de complicatiile imediate aduse asupra noastra de pacatul nostru. Dumnezeu si Biserica ne accepta asa cum suntem atunci cand devenim crestini si Dumnezeu in mod minunat ne ajuta sa facem voia Sa in viitor.

4. La ce sfat trebuie sa se gandeasca un crestin care intentioneaza sa se casatoreasca? 2Corinteni 6:14.
Biblia raspunde:___________________________________________________

5. Ce speranta are crestinul care e casatorit cu o necrestina? 1Corinteni 7:16.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Aceasta speranta nu incurajeaza casatoriile cu persoane necrestine, ci da speranta celor care, cand au devenit crestini, el sau ea erau deja casatoriti cu parteneri necrestini.

6. In afara necredinciosiei fatza de votul conjugal, care este singura situatie care da voie cuiva sa se recasatoreasca? 1Crinteni 7:39.
Biblia raspunde:___________________________________________________

7. Ce sfat da apostolul Pavel sotiilor? Efeseni 5:22.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: O femeie maritata cu un sot necredincios uneori poate fi pusa intr-o situatie grea cand sotul ei ii cere sa faca ceva impotriva voiei lui Dumnezeu. Pentru a evita astfel de situatii, Domnul sfatuieste sa nu se intemeieze casatorii intre credinciosi si necredinciosi.

Dumnezeu a randuit ca barbatul sa poarte raspunderea de conducator in camin. Sotul crestin niciodata nu trebuie sa ceara sotiei sale nimic contra vointei lui Dumnezeu. Cand cererea sotului este in conflict cu poruncile lui Dumnezeu, sfatul apostolului Petru poate fi aplicat: “Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni!” Faptele Apostolilor 5:29. Un partener nu poate fi constiinta pentru celalalt.

8.Ce sfat da apostolul Pavel barbatilor? Efeseni 5:25.
Biblia raspunde:___________________________________________________

9. Fiind capul familiei, cum trebuie tatal sa-si creasca copiii? Efeseni 6:4.
Biblia raspunde:___________________________________________________

10. Care doua porunci le-a dat Dumnezeu pentru a apara relatia conjugala? Exodul 20:14,17.
Biblia raspunde:
1. ___________________________________________________
2. ___________________________________________________

Nota: In Predica de pe Muntele Fericirilor, Iisus ne arata ca si un gand necurat este pacat. (Matei 5:28). Trebuie sa facem o deosebire intre ispita si pacat. Diavolul poate face sa apara un gand rau in mintea ta. Aceasta este ispita. A nutri si a savura gandul cel rau constituie pacat. Tinandu-ne ocupati cu lucruri de valoare si fiind cumpatati in obiceiurile noastre ne va ajuta sa rezistam ispitei. Suntem cel mai susceptibili cand stam inactivi sau suntem prea obositi. Apostolul Pavel ne sfatuieste sa supunem gandurile noastre lui Hristos (2Corinteni 10:5).

Pentru ca viata de familie sa fie tare, trebuie sa invatam sa spunem”Nu!” ispitei, amintindu-ne ca “ceea ce este rau, e rau chiar daca fiecare face asa ceva si ce este drept, e drept chiar daca nimeni nu face asa.” Invita-L pe Domnul Hristos sa fie Capul familiei tale, “Auzitorul tacut al oricarei conversatii, Musafirul nevazut la fiecare masa.”

11. Ti-ai propus sa-ti fauresti un camin crestin?  _________


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze si cand va imbatrani, nu se va abate de la ea.” Proverbe 22:6.

Fiecare fiinta omeneasca este libera sa aleaga pe ce cale sa mearga. Este o datorie si o provocare pentru parinti sa faca viata crestina atat de atragatoare prin invatatura si exemplu personal incat copiii lor vor alege aceasta cale ca modul lor de viata in tinerete si batranete. Chiar daca copiii se vor abate de la calea dreapta pentru o vreme, daca ei au avut o adevarata educatie in copilarie, deobicei ei se vor intoarce pe calea dreapta.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Doamne, Te rog, sa mai vina odata la noi omul lui Dumnezeu pe care L-ai trimis si sa ne invete ce sa facem pentru copilul care se va naste.” Judecatori 13:8. Ce rugaciune potrivita pe care s-o inalte parintii care asteapta sa aiba un copil.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Un singur trup – “Deaceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de nevasta-sa si cei doi vor fi un singur trup.” Matei 19:5. Domnul Dumnezeu doreste ca viata conjugala sa fie permanenta, incat sotul si sotia devin o entitate care nu mai poate fi divizata, dupa cum nici trupul nu poate fi impartit.