16. Conflicte in Ierusalim

In Matei 24:25-26; Marcu 13:45-46 si Luca 21:76-77, Iisus enumerå pe scurt evenimentele care se vor intampla in viitor si care vor constitui semnele revenirii Sale si ale sfarsitului lumii. Pana cand El va veni iarasi vor fi conflicte in Ierusalim (Orasul pacii).

Templul din Ierusalim era atat de sfant pentru Iudei, incat ei conectau distrugerea Templului cu sfarsitul lumii. Cand ucenicii L-au intrebat despre semnele distrugerii Templului si despre sfarsitul lumii, Iisus nu le-a explicat cå o perioada lunga de timp va trece intre cele doua evenimente. Poate ca El stia ca perspectiva unei atat de lungi intarzieri inainte ca El sa vina iarasi i-ar fi descurajat pe nedrept.

Raspunzand la intrebarea lor, Iisus a unit evenimentele care duceau la distrugerea Templului si evenimentele care duceau la cea de a doua Sa venire la sfarsitul lumii.

Expresia “sfarsitul lumii” nu inseamna sfarsitul acestei planete. Iisus a promis ca “cei blanzi  vor mosteni pamantul.” Matei 5:5. Aceasta fagaduinta va fi implinita cand Domnul Hristos va aseza Imparatia Sa pe pamant dupa mileniu (o mie de ani).

In rugaciunea model data de Iisus, El ne-a invatat cum sa ne rugam: “Vie Imparatia Ta; faca- se voia Ta, precum in cer si pe pamant.” Matei 6:10. Aceasta rugaciune va fi implinita cand Domnul Hristos Isi va stabili Imparatia pe pamant.

“Sfarsitul lumii” inseamna sfarsitul domniei pacatului pe aceasta planeta. Inseamna sfarsitul razboiului, luptei si suferintei umane. Inseamna sfarsitul despartirii din cauza mortii. Inseamna sfarsitul separarii de Dumnezeu prin pacat. Inseamna reunirea noastra cu Mantuitorul nostru, Iisus Hristos.

1. Ce prezicere a facut Isus cu privire la distrugerea Templului, mareata casa de inchinare, la Ierusalim? Matei 23:38; 24:2.
Biblia raspunde:___________________________________________________

2. Care trei intrebari le-au pus ucenicii lui Iisus? Matei 24:3.
Biblia raspunde:___________________________________________________
___________________________________________________

3. Inainte de a arata o serie de semne, ce avertizare a dat Iisus? Matei 24:4.
Biblia raspunde:___________________________________________________

4. Scrie patru semne profetizate de Iisus. Matei 24:5-12.
Biblia raspunde: 1.__________________________________________________
2 ___________________________________________________
3___________________________________________________
4___________________________________________________

Nota: Semnele date de Iisus, ca raspuns la intrebarea ucenicilor, are o aplicatie dubla. Prima implinire a acestor semne a fost in legatura cu evenimentele distrugerii Ierusalimului de catre armatele romane in anul 70 d.H; a doua aplicatie este pentru evenimentele care conduc la cea de a doua venire a Domnului Hristos. Distrugerea Ierusalimului reprezinta distrugerea finala a tuturor lucrurilor rele la sfarsitul lumii.

5. Cand a spus Isus ca va veni sfarsitul lumii? Matei 24:14.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Ocazia de a raspunde Evangheliei si de a fi mantuit precede judecatile lui Dumnezeu. In zilele apostolului Pavel, inainte de distrugerea Ierusalimului, apostolul a putut sa spuna: De la Ierusalim si tarile de primprejur, pana la Iliric, am raspandit cu prisosinta Evanghelia lui Hristos.” Romani 15:19.

6. Care cuvinte ale lui Iisus arata ca trebuie nu numai sa citim, ci sa si intelegem profetiile din Daniel? Matei 24:15.
Biblia raspunde:___________________________________________________

7. Care era semnul caderii Ierusalimului? Luca 21:20.
Biblia raspunde:___________________________________________________

8. Cand semnul aparea, crestinii ce trebuiau sa faca?
Luca 21:21.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Nimic nu e remarcabil despre faptul ca asedierea Ierusalimului de catre armatele inamice ar insemna caderea cetatii, dar e remarcabil ca Domnul a spus crestinilor sa astepte pana la acest timp pentru a parasi cetatea. Din punct de vedeere al judecatii omenesti, s-ar parea ca e prea tarziu sa plece atunci.

9. Pe langa studiul profetiilor si supravegherea semnelor, ce altceva le-a spus Iisus ucenicilor sa mai faca? Matei 24:20.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Fuga in timpul iernii ar fi dificila din cauza conditiilor vremii. Referindu-Se la Sabat, Iisus n-a mentionat nimic despre nici o schimbare in sfintenia zilei, asa cum presupun unii ca s-ar fi intamplat dupa rastignirea Sa. Iisus astepta de la crestini sa cunoasca si sa tina Sabatul in timpul distrugerii Ierusalimului – aproape patruzeci de ani dupa rastignirea Sa. In instructiunile Sale catre crestini, El a luat masuri pentru apararea sfinteniei Sabatului si dupa invierea Sa.

Un barbat, citind ziarul intr-un restaurant, deodata si-a mototolit ziarul si l-a aruncat pe podea blestemand. Un pastor de la masa alaturata i-a zis:
– Prietene, se pare ca esti suparat.
– Da, sunt, a replicat omul. Cine n-ar fi cand tot ce citesti in ziar este despre razboi, crima, greve, rascoale, furturi si necazuri?
– Aceste lucruri ma incurajeaza, a spus crestinul, caci stiu ca aceste necazuri sunt semne ca lucruri mai bune vor veni curand.

Inca mai exista conflict si necazuri in Ierusalim, dar cei care studiaza profetiile recunosc ca acestea si alte semne arata ca Domnul Iisus va veni curand si va pune capat tuturor necazurilor. Sa privim la Hristos si sa intampinam viitorul cu credinta si speranta.

10. Ti-ai propus sa iei seama la semnele care avertizeaza si sa traiesti atat de aproape de Dumnezeu incat sa fii sub protectia Sa? ___________


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

Dumnezeu promite eliberare, binecuvantare si multumire poporului Sau. “Ingerul Domnului tabaraste in jurul celor ce se tem de El si-i scapa din primejdie. Gustati si vedeti ce bun este Domnul! Ferice de omul care se increde in El! Temeti-va de Domnul, voi, sfintii Lui, caci de nimic nu duc lipsa cei ce se tem de El.” Psalm 34:7-9.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Ia aminte la strigatele mele, Imparatul meu si Dumnezeul meu, caci catre Tine ma rog! Doamne, auzi-mi glasul, dimineata! Dimineata eu imi indrept rugaciunea spre Tine si astept.” Psalm: 5:2-3


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Alocurea (Matei 24:7) – inseamna “diferite locuri.”
Faradelege – inseamna “pacat.”
Urâciunea pustiirii (Matei 24:15) – se refera la puterea pustiitoare, care in acest caz era armata romana. Iudeii priveau simbolurile pagane ale Romei puse pe steagurile armatei romane ca o urâciune; de aici expresia “urâciunea pustiirii.”