15. Hoti in biserica

Dumnezeu stapaneste totul si noi suntem administratorii (ispravnicii) Lui. El doreste sa fim partenerii (asociatii) Lui si sa ne binecuvinteze mai presus de capacitatea noastra de a primi. Tot ceea ce El cere este ca noi sa-I dam Lui a zecea parte (o zecime) din tot ce primim si deasemenea daruri de bunavoie in proportie cu binecuvantarile pe care El ni le ofera.

Sa ne bucuram de beneficiile unei tovarasii atat de generoase si, pe langa cele noua parti sa tinem si pe a zecea parte, care de drept este a Partenerului nostru, ar fi o necinste grosolana.

Cel care iubeste cu adevarat pe Domnul va gandi astfel: “Dumnezeu a fost atat de bun cu mine. Doresc sa fac ceva prin care sa-mi arat iubirea mea fatza de El. El are cateva proiecte in care este interesat: poate un spital pentru leprosi in Africa, o noua casa de rugaciune, o scoala pentru educatia tinerilor crestini. Pe langa zecime, Ii voi trimite o suma pentru aceste proiecte speciale.” Acest spirit va motiva darnicia noastra.

Ce pacat ca si in Biserica exista unii care retin pentru ei ceea ce apartine lui Dumnezeu. Unii isi insusesc banii lui Dumnezeu. Altii iau titlurile Lui. Altii isi iau slava care se cuvine numai Lui Insusi. Numai o cunoastere a voiei lui Dumnezeu ne poate pazi de greseli si de a deveni hoti in Biserica. Nu trebuie sa staruim in eroare. Orice persoana sincera poate cunoaste adevarul. Unii se scuza ca nu exista nici o speranta, deoarece Biblia spune: “Caci multi sunt chemati, dar putini sunt alesi.” Matei 22:14. Biblia spune deasemenea: “Cine vrea, sa ia apa vietii fara plata!” Apocalips 22:17. Putini sunt alesi deoarece numai putini sunt sinceri si aleg sa se supuna pe deplin lui Hristos.

Multi spera ca Domnul Hristos ii va alege sa fie cetateni ai Imparatiei Sale pentru simplul motiv ca n-au facut nici un mare rau. Totusi, singura Cale de a intra in Imparatia lui Dumnezeu este prin nasterea din nou (Ioan 3:3). Cel care va mosteni un loc in Imparatia lui Dumnezeu isi subordoneaza orice alte interese singurului interes pentru Imparatia lui Dumnezeu, asa cum ilustreaza parabola comorii ascunse si a margaritarului de mare pret (Matei 13:44-46).

1. Conform spuselor lui Iisus, de ce unii se ratacesc in gandirea lor? Matei 22:29.
Biblia raspunde:___________________________________________________

2. Ce titluri a spus Iisus ca oamenii nu trebuie sa accepte sau sa dea altora? Matei 23:8-10.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Esenta invataturilor lui Iisus aici este ca noi nu trebuie sa depindem de nici un om ca parinte spiritual, ci trebuie sa cautam calauzire la Dumnezeu si la Cuvantul Sau. Indiferent cum numim pe conducatorii nostri religiosi, noi calcam principiul pus de Hristos daca acceptam interpretarile oamenilor in locul Cuvantului clar al Scripturii.
 
3. Cand carturarii si Fariseii (liderii religiosi din timpul lui Hristos) au respins pe Iisus si Imparatia Sa, ce efect a avut exemplul lor asupra oamenilor? Matei 23:13; Luca 11:52.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Aceasta accentuiaza faptul ca noi trebuie sa urmam invatatura lui Dumnezeu asa cum o gasim in Biblie, indiferent de ceea ce fac carturarii sau liderii religiosi. Daca iti gasesti scuze de a nu studia Biblia, gandind ca nu esti destul de educat sa intelegi Scriptura, trebuie sa studiezi cu grija raspunsul la intrebarea Nr. 4.

4. Oare putem noi sa fim dependenti de  ccei intelepti si prudenti pentru intelegerea lucrurilor lui Dumnezeu? Luca 10:21.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: In mod individual noi trebuie sa cautam cunostinta de la Dumnezeu prin Cuvantul Sau.

5. Ce a spus Domnul Iisus despre datoria noastra de a da zecime? Matei 23:23.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Zecime inseamna a zecea parte si reprezinta a zecea parte din castigul nostru.

6. Cui apartine zecimea? Leviticul 27:30.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Planul zeciuielii nu si-a avut originea in legea lui Moise, cum au gandit unii, ci poporul lui Dumnezeu chiar din timpuri vechi a recunoscut aceasta ca un principiu stabilit. Cu 500 de ani inainte de Moise, Avraam a dat zecime lui Melchisedec, un preot al dumnezeului Prea Inalt (Geneza 14: 18-20). Despre Hristos se spune ca este Preot dupa randuiala lui Melchisedec (evrei 5:10).

Dumnezeu de drept stapaneste totul, caci El a creat toate lucrurile. Noi suntem doar administratorii Lui. Daca Ii vom restitui o zecime din tot castigul nostru, nu facem altceva decat sa recunoastem stapanirea Lui si legatura (asociatia) noastra cu El.

7. Pe ce se bazeaza invitatia lui Dumnezeu de a-L pune la incercare? Maleahi 3:10.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: In zilele noastre multi crestini dovedesc ca noua parti, cu binecuvantarea lui Dumnezeu, sunt mai indestulatoare decat zece parti fara binecuvantarea lui Dumnezeu. Pentru cineva care intra in experienta zeciuielii, Dumnezeu devine foarte real.

8. Oare este posibil ca omul sa-L insele pe Dumnezeu? Maleahi 3:8.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Cum poate omul sa-L insele pe Dumnezeu? ___________________________

Npta: Darurile sunt de bunavoie din cele noua parti ale castigului nostru.

9. Care este radacina tuturor relelor? 1Timotei 6:10.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: A iubi orice alt lucru mai mult decat pe Dumnezeu inseamna pierderea vietii vesnice, doarece datoria noastra este sa iubim pe Dumnezeu moi mult decat orice. Dumnezeu cere zecime si daruri pentru ca noi sa omoram pofta si sa devenim ca Domnul Hristos in daruire.

10. Care este exemplul suprem in daruire? Ioan 3:16.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: In daruirea Fiului Sau, Dumnezeu a dat totul. Cand intram in asociatie cu Dumnezeu, El promite ca va deschide ferestrele cerului si ne va uda cu binecuvantari. De ce am mai ezita sa intram in asociatie cu Acela care ne poate suplini toate trebuintele noastre?

11. Ai experimentat binecuvantarea zeciuielii? ________

12. Doresti sa intri in asociatie cu Dumnezeu prin zeciuire? _________


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Dati si vi se va da; ba inca, vi se va turna in sân o masura buna, indesata, clatinata, care se va varsa pe deasupra. Caci cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura.” Luca 6:38.

Daruirea este chiar esenta crestinismului. Deoarece Dumnezeu a dat pe Fiul Sau, noi avem speranta vietii vesnice si este privilegiul nostru sa dam din bunurile noastre, ca si altii sa invete din aceasta speranta. In planul lui Dumnezeu, zecimea trebuie folosita numai pentru proclamarea Evangheliei (Numeri 18:21; 1Corinteni 9:13). Alte nevoi, de exemplu: grija pentru cei saraci si construirea caselor de inchinare, sunt implinite prin darurile de bunavoie. Citeste despre cel care “castiga o simbrie, o pune intr-o punga sparta.” (Hagai 1:5-9).


GAND  DE  RUGACIUNE

“Asculta-ma, Doamne, caci sunt robul Tau: robul Tau, fiul roabei Tale, si Tu mi-ai desfacut legaturile. Iti voi aduce o jertfa de multumire, si voi chema Numele Domnului.” Psalmul 116:16-17.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Saduchei – erau o secta a Iudeilor care nu credeau in inviere.
Prozelit – este un convertit de la o religie la alta.