19. Pe urmele Lui
In seara de joi, cu mai putin de 24 de ore inainte de a muri, Iisus a celebrat Pastele impreuna cu ucenicii Sai si, in acelasi timp, a instituit Cina Domnului (Sfanta Cina). Astfel, prin porunca si exemplul Sau, Iisus a instituit Sfanta Cina ca una din ceremoniile sau oranduirile Noului Legamant.
Dumnezeu a poruncit poporului Israel sa sarbatoreasca Pastele ca un memorial al eliberarii lor din robia egipteana. Cuvantul Paste a luat fiinta din experienta Israelitilor din ultima noapte petrecuta in Egipt, cand Dumnezeu a promis ca ingerul “va trece” pe langa fiecare casa care are sange pe usiori. Aceasta a avut loc pe timpul lui Moise, cu 1500 de ani inainte de nasterea lui Hristos. Atunci a fost instituit Pastele. Puteti citi despre aceasta in Exodul 12:64-66.
Pastele era intre acele ceremonii temporare pe care Dumnezeu le-a adaugat din cauza pacatului. Pastele aråta inainte spre Hristos. Iisus este Pastele nostru (sau Mielul nostru pascal). 1Corinteni 5:7.
In timpul ultimei adunari cu ucenicii Sai, Iisus a trebuit sa-i invete lectia umilintei prin spalarea picioarelor lor. Ioan 13:14. El a trebuit sa-i impresioneze cu nevoia mortii Sale si sa-i incurajeze cu promisiunea revenirii Sale. Aceste doua obiective le-a realizat Iisus prin Cina Domnului.
Ca si botezul, oranduirea spalarii picioarelor simbolizeza curatirea. Periodic ne reaminteste despre nevoia constanta a harului curatitor al Domnului Iisus.Inainte de a fi pregatiti pt. comuniunea cu Hristos, El trebuie sa spele toate instrainarile, mandria si gelozia din inimile noastre.
Aceste oranduiri crestine (botezul, Sfanta Cina si spalarea picioarelor), stabilite de Domnul Hristos prin porunca si exemplu personal, constituie privilegiul omului modern de a calca pe urmele Sale.
1. Care era subiectul disputei dintre ucenici? Marcu 9:34.
Biblia raspunde:___________________________________________________
2. Ce asteapta Iisus sa facem cand El ne da exemplu? Ioan 13:15.
Biblia raspunde:___________________________________________________
Nota: Iisus a spalat picioarele lui Iuda, dar Iuda nu si-a predat inima si viata puterii curatitoare a lui Iisus. Pentru acest motiv, Iisus a spus: “Nu sunteti toti curati.” Ioan 13:11.
3. Cand cunoastem voia lui Dumnezeu in legatura cu anumite datorii crestine, numai in ce fel putem fi cu adevarat fericiti? Ioan 13:17.
Biblia raspunde:___________________________________________________
4. La Sfanta Cina, ce a folosit Iisus pentru a reprezenta trupul Sau? Matei 26:26.
Biblia raspunde:___________________________________________________
Nota: In timpul celor sapte zile de Paste, Israelitii nu mancau paine dospita (cu aluat). Exodul 12:15-20. In cateva texte biblice se arata ca aluatul (drojdia, fermentul) reprezinta pacatul. Deoarece nu exista pacat in viata lui Hristos, nu trebuia sa fie aluat in painea care simboliza trupul Lui si nu trebuia sa existe fermentatie in vinul care simboliza sangele Sau.
5. Ce simbolizeaza fructul vitei (sucul proaspat de struguri, mustul) continut in pahar? Matei 26;27-29.
Biblia raspunde:___________________________________________________
Nota: Sucul de struguri se aseamana cu sangele la culoare. Este produs prin stropsirea fructului vitei (strugure); astfel devine un simbol potrivit al sangelui Domnului Nostru, care a fost varsat pentru noi cand trupul Lui era pironit pe cruce. Tot astfel, grauntele de grau trebuie zdrobit si macinat inainte de a putea fi folosit pentru painea care sustine viata. La fel, trupul lui Hristos a fost zdrobit pentru ca El sa poata deveni Datatorul si Sustinatorul vietii noastre.
6.Cat de esentiala este experienta comuniunii cu Hristos, simbolizata prin Sfanta Cina? Ioan 6:53-54.
Biblia raspunde:___________________________________________________
7. Care doi pasi trebuie facuti pentru a experimenta comuniunea cu Hristos, ca astfel sa nu flamânzim si sa nu insetam din punct de vedere spiritual? Ioan 6:35.
Biblia raspunde:1. ___________________________________________________
2. ___________________________________________________
8. Cat timp crestinii trebuie sa reaminteasca moartea Domnului Hristos prin participarea la simbolurile trupului si sangelui lui Hristos? 1Corinteni 11:26.
Biblia raspunde:___________________________________________________
Nota: Vedeti ca textul nu spune cat de des trebuie sa celebram Sfanta Cina. Nici nu spune s-o luam ori de cate ori ne intalnim. Nu spune sa o celebram odata pe saptamana sau odata pe an. Deoarece Biblia nu vorbeste despre frecventa acestui serviciu, nimeni nu are dreptul sa condamne pe altii despre practica lor in aceasta privinta. Totusi e rezonabil ca Sfanta Cina sa aiba loc destul de des pentru a nu uita importanta evenimentului pe care-l comemoram, dar nu prea des ca sa nu devina un ritual fara insemnatate.
9. Ce trebuie sa facem inainte de a participa la Sfanta Cina? 1Corinteni 11:28.
Biblia raspunde:___________________________________________________
Nota: Nu este datoria noastra sa examinam pe altii, ci sa ne examinam pe noi insine. Daca gresim cu ceva in viata noastra, care nu ne face demni sa participam la serviciul Sfintei Cine, solutia este nu sa ne abtinem de a participa, ci mai bine sa indreptam ceea ce este gresit in vietile noastre, sa rugam pa Dumnezeu pentru iertare si apoi sa luam parte la serviciul care ne va da putere spirituala de aci inainte.
Este o difernta intre a fi nevrednic pentru jertfa Domnului Hristos si a lua parte la Sfanta Cina in chip nedemn. Nimeni nu este vrednic pentru moartea Domnului Hristos, dar a participa ca nevrednic la Sfanta Cina inseamna sa facem aceasta fara a ne gandi serios, fara a face o pregatire spirituala si fara sa discernem semnificatia simbolurilor sfinte de la Sfanta Cina.
10. Cat de reala va fi comuniunea de care ne vom bucura impreuna cu Hristos in Imparatia Tatalui? Matei 26:29.
Biblia raspunde:___________________________________________________
Nota: Un pastor a sosit devreme in dimineata de Sabat cand trebuia sa vorbeasca intr-o biserica de tzara. Prin curtea bisericii se plimba cu bicicleta un baiat din vecini. El si tanarul pastor au inceput o conversatie.
– Tu stii ceva despre oamenii care vin la aceasta biserica? a intrebat pastorul.
Dupa un moment de gandire, baiatul a raspuns:
– Da, ei vin la biserica Sambata.
– Stii cumva de ce vin ei Sambata la biserica? s-a interesat pastorul.
Baiatul a raspuns in cuvinte la care am face bine sa reflectam:
– Cred ca ei fac aceasta deoarece e scris in Biblie si asa a facut Iisus.
Pentru acelasi motiv noi celebram Sfanta Cina, deoarece este scris in Biblie si Iisus a facut asa.
11.Este hotararea ta, prin harul lui Hristos, ca nimic sa nu te tina departe de a nu te bucura de comuniunea cu Domnul? _______
UN PRINCIPIU CALAUZITOR
“Cand am primit cuvintele Tale, le-am inghitit.” Ieremia 15:16. Castigam putere spirituala cand ne hranim cu Cuvantul lui Dumnezeu. In Cuvantul lui Dumnezeu exista putere de vindecare si de viata. Iisus spunea: “Cuvintele, pe care vi le-am spus Eu, sunt duh si viata.” Ioan 6:63. Iisus este “painea din cer.” Prin studiul si asimilaea Cuvantului Sau, noi ne hranim cu aceasta Paine.
Daca nu te-ai apropiat de izvorul puterii spirituale ce se gaseste in Cuvantul lui Dumnezeu, incepe astazi sa traiesti “cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu.” Matei 4:4.
GAND DE RUGACIUNE
“Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi.” Matei 6:11.
CUVINTE DIN BIBLIE
Aluat – este o substanta ce produce fermentatie si e folosita pentru a creste coca de paine. In limba moderna folosim cuvantul drojdie. Pentru Paste, iudeii foloseau azimi nedospite (paine fara aluat) si suc
proaspat de struguri sau must (nefermentat).
Testament – simbolizeaza “legamant”, o intelegerea intre doua parti. Legea lui Dumnezeu formeaza baza Noului si Vechiului Legamant (Evrei 10:16). Nu Legea este diferita, ci promisiunile intelegerii sunt diferite sub Noul Legamant.