20. Moartea sufletului

Multe conceptii gresite se ridica deoarece nu intelegem relatia dintre corp, suflet si spirit. Sa vedem ce spune Domnul Hristos omului modern despre acest subiect vital.

Noi stim ce este corpul, asa ca vom incepe cu sufletul. Conform Bibliei, omul a devenit un suflet viu atunci cand Dumnezeu a combinat corpul omului cu suflarea de viata (Geneza 2:7). Folosit in acest sens, cuvantul “suflet” inseamna intreaga fiinta, corpul plus suflarea de viata. Spiritul (duhul) este suflarea de viata. Scriptura foloseste cuvintele “spirit” (duh) si “suflarea”, unul in locul altuia: “Cata vreme duhul (spiritul) meu va fi intreg, in mine, si suflarea lui Dumnezeu in pieptul meu” (Iov 27:3, Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).

Spiritul sau sufletul nu-l fac pe om diferit de animale, ci faptul ca Dumnezeu a creat pe om dupa chipul Sau cu o constinta si cu puterea de a intelege (Psalmul 32:9).

Biblia mentioneaza cuvintele spirit (duh) si suflet mai mult de 1600 de ori cu referinta la om si animale, dar niciodata nu spune ca omul sau animalul este nemuritor, vesnic, sau ca nu moare.

1. Ce se va intampla celor ce cred in Iisus? Ioan 3:16.
Biblia raspunde:___________________________________________________

2. Poate sufletul sa moara? Matei 10:28; Ezechiel 18:4.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Aceste doua texte arata clar ca omul nu are suflet nemuritor.

3. Distrugerea caror cetati ne arata Biblia ca un exemplu al focului vesnic? Iuda 7; 2Petru 2:6.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Focul care distruge pe cei rai este vesnic, nu in durata, ci in efect. Exista o diferenta intre pedeapsa (ca efect) vesnica si pedepsire (ca durata) vesnica. Focul care a distrus acele cetati rele era vesnic in efect. A distrus acele cetati pentru totdeauna (pentru vesnicie); ele niciodata nu vor mai exista. Astazi focul nu mai arde, ele nu sunt distruse in continuare. Au fost distruse si vor ramane distruse pentru vesnicie.

4. La ce stare va fi redus diavolul in final? Ezechiel 28:18-19.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Acesta este efectul focului vesnic pregatit de la inceput pentru diavol si ingerii lui.

5. Cand vor primi cei rai pedeapsa? 2Petru 2:9.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Cand interpretam bine Biblia, orice doctrina se potriveste cu oricare alta facand un model frumos si armonios al adevarului asa cum Dumnezeu l-a planuit. Daca acceptam invatatura traditionala ca toti cei drepti merg la cer si toti cei rai merg in iad imediat dupa moarte, ce nevoie mai exista pentru o viitoare zi de judecata? Biblia invata clar ca exista o zi de judecata venind cand Dumnezeu va pedepsi pe cei rai si va rasplati pe cei drepti.

Mai mult, cum putem explica invatatura Bibliei ca Iisus vine iarasi sa-Si ia poporul Lui pentru ca sa traiasca vesnic cu El daca tinem punctul de vedere traditional ca cei drepti in mod individual merg sa fie cu Domnul atunci cand mor? Se vede clar ca invatatura traditionala nu este in armonie cu Biblia. Aceste invataturi au castigat o acceptare populara in timpul Evului Intunecat cand oamenii nu aveau voie sa citeasca Biblia.

6. Cat de mult cunosc cei care sunt morti? Eclesiastul 9:5, 10.
Biblia raspunde:___________________________________________________

7. De ce a despartit Dumnezeu pe oameni de pomul vietii dupa ce pacatul a intrat in aceasta lume? Geneza 3:22-24.
Biblia raspunde:___________________________________________________

8. Conform Bibliei, numai cine are nemurirea? 1Timotei 6:14-16.
Biblia raspunde:___________________________________________________

9. Numai prin Cine este posibil sa avem viata vesnica? 1Ioan 5:11-12.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Cei rai au respins pe Hristos; deaceea ei n-au viata vesnica.

10. Cand spune Biblia ca trupurile muritoare vor fi imbracate in nemurire? 1Corinteni 15;51-52.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Biblia foloseste cuvantul “somn” pentru a descrie conditia omului in moarte. La inviere cei drepti primesc nemurirea.

11. Cine vor invia din somnul lor cand Iisus vine a doua oara? 1Tesaloniceni 4;13-16.
Biblia  raspunde:___________________________________________________

Nota: Cand studiul Bibliei aduce la lumina dovezi contrare cu ceea ce intelesesem noi mai inainte, suntem ispititi adesea sa nu acceptam adevarul, spunand: “In realitate, n-are importanta.” Dar are importanta! Satana ne-a, facut sa credem ca Dumnezeu a inventat planul torturii vesnice a omului, care de fapt este inventia sa proprie. Satana ne face sa credem ca o parte din om continua sa aiba existenta constienta dupa moarte. Satana si ingerii sai pot personifica pe iubitii nostri care au murit si astfel sa ne insele cu mesaje spiritiste. Aceasta este o parte din planul sau rafinat si viclean de a insela prin interpretari false pe cei ce cred in Biblie si in Hristos.

Cu 500 de ani in urma, credinta populara era ca pamantul este centrul Universului. Oamenii au tras aceasta concluzie pe baza observatiei simple si pe baza a ceea ce parintii lor au crezut. Conducatorii din Biserica de atunci invatau acelasi lucru. Nicolae Copernic, nevoind sa creada orbeste ceea ce era traditional, a studiat mai adanc si a avut curajul sa spuna ca toti erau gresiti si ca soarele era centrul sistemului nostru solar. Galileo a inventat telescopul si observatiile sale au intarit teoria lui Copernic, dar e greu pentru oameni sa-si schimbe parerile chiar daca sunt gresite. Biserica a fortat pe Galileo sa
renunte la vederile sale, dar Galileo, si nu Biserica, a fost corect in aceasta privinta. Sa nu inchidem ochii la adevarul care e descoperit in Cuvantul lui Dumnezeu.

12. Vedeti acum ca numai cei care accepta pe Domnul Hristos vor avea nemurirea? _________


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi (liberi)”. Ioan 8:32. Fiintele omenesti manifesta tendintza de a evita adevarul care ameninta sa submineze convingerile statornicite si indragite, dar niciodata sa nu ne temem de a accepta adevarul, caci este singura noastra aparare impotriva deceptiei. Adevarul ne elibereaza de eroare si de consecintele ei. Adevarul este calea lui Dumnezeu si aceasta este totdeauna cea mai buna cale.

Pentru fericirea ta prezenta si vesnica e bine sa cauti adevarul si sa-l urmezi oriunde te va conduce.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Cerceteaza-ma, Dumnezeule, si cunoaste-mi inima! Incearca-ma si cunoaste-mi gandurile! Vezi daca sunt pe o cale rea si du-ma pe calea vesniciei!” Psalmul 139:23-24.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Muritor – inseamna “supus mortii.”
Nemuritor – inseamna “fara moarte”, care nu poate muri.
Totdeauna, pentru totdeauna, pe vecie –  in Biblie, inseamna atata timp cat un lucru oarecare, considerand circumstantele inconjuratoare, poate exista. Termenul este limitat in duratå prin aplicatia care i se då. Aplicat la om termenul arata o limita si anume, cat dureaza viata omului. Aplicat la Dumnezeu, termenul nu are limita, inseamna pentru vesnicie. Iata exemple din Biblie pentru acest principiu: Exodul 21:6; 1Samuel 1:22, 28; 2Imparati 5:27; Ioan 2:6.
Focul care nu se stinge – inseamna focul pe care omul nu-l poate stinge. Nu inseamna ca focul nu se va stinge cand nu mai exista nimic de ars. Ierusalimul a ars din cauza unui astfel de foc (Ieremia 17:27).