01. O intalnire cu Omul Isus

Voturile arată că Omul numit Isus se sflă acum în fruntea “cursei electorale”. Nu cu mulți ani în urmă El trecea printr-o situație foarte grea. Dar toate acestea s-au schimbat. Astăzi există un Isus învingător.

Intelectualii L-au acceptat ca pe un mare învățător. Spiritiștii L-au numit un mare medium. O mare parte dintre tineri L-au acceptat drept candidat al lor. Revoluționarii L-au revendicat ca pe unul dintre ai lor, iar adepții OZN-urilor Îl prezintă ca pe cel mai de seamă pilot.

Dar Îl cunosc toți aceștia cu adevărat pe Omul despre care vorbesc? A câștigat Isus inimile oamenilor sau numai “cursa electorală”? Ce se va întâmpla atunci când lucrurile se vor înrăutăți și Isus nu va mai fi popular iar Învingătorul va fi abandonat undeva lângă drum?

Biblia prezintă nașterea lui Isus într-un staul grosolan. Ea Îl descrie ca pe unul care a crescut într-un atelier de tâmplărie și a folosit drept amvon o barcă de pescuit. La vârsta de 12 ani Isus a vizitat magnificul Templu de marmură din Ierusalim. Atunci a văzut pentru prima dată miei uciși pe altar – un simbol al Celui ce avea să vină. Adânc impresionat, El a făcut legătura între scena aceea și propria Lui viață… și atunci a înțeles. Înaintea ochilor Săi tineri s-a desfășurat misiunea viitoare. El era acela care venise să moară pentru păcatele oamenilor. El Însuși trebuia să fie Mielul!

Este adevărat că Satana L-a ispitit să fie doar actorul care să aprindă reflectoarele și să joace piesa în fața camerelor de luat vederi, să se dea jos de pe cruce într-o strălucire de glorie și să arate tuturor Cine era El cu adevărat. Dar Isus nu a făcut așa. El știa că Scriptura nu L-a distribuit în rol de superstar, ci L-a ales ca Jertfă Divină.

Dumnezeu ar fi putut să trimită îngeri ca să ne spună cum este Dumnezeu. Ar fi putut să scrie solia cu litere de foc pe cer. În loc de aceasta El a trimis un Om. El a trimis pe propriul Lui Fiu, pe Isus Hristos.

Să ne întoarcem așadar la Scriptură și la întâlnirea cu Isus Hristos.

1. Atunci când se afla aici pe pământ, ce a spus isus despre Sine?
Ioan 17:1 (NT 1049)
R: _________________________________________
______________________________________________

Isus S-a identificat pe Sine ca Fiul lui Dumnezeu. Isus a afirmat că El a existat cu Tatăl dinainte de întemeierea lumii.

2. Ce a spus Ioan Botezătorul cu privire la Isus atunci când Hristos a trecut pe lângă el după cele patruzeci de zile de ispitire în pustie?
Ioan 1:29 (NT 1026)
R: “Iată Mielul lui Dumnezeu care _______________ păcatul lumii”. Noi suntem atrași spre Dumnezeu dacă nu ne împotrivim.

3. Ce cuvânt Îl descrie cel mai bine pe Dumnezeu?
1 Ioan 4:8 (NT 1026)
R: _________________________________________
______________________________________________

Unii se întreabă cum putem împăca un Dumnezeu al iubirii cu o lume plină de ură, violență și suferință. Dumnezeu ne-a creat cu puterea de a alege. În timp ce omul a ales să se răzvrătească împotriva Creatorului său, nu este drept să-L învinuim pe Dumnezeu pentru consecințe. Nu doar Adam și Eva au păcătuit ci fiecare dintre noi s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu.

4. Cum exprimă Biblia universalitatea răzvrătirii omului?
Romani 3:23 (NT 1097)
R: _________________________________________
______________________________________________

Partea minunată este că Dumnezeu nu a încetat să-l iubească pe om după ce a păcătuit. Dragostea lui Dumnezeu a asigurat un remediu pentru problema păcatului. Dumnezeu nu putea să înlăture Legea Sa – dacă ar fi făcut astfel ar fi însemnat să accepte un Univers plin de haos. O alternativă a fost aceea de a pune un înlocuitor care să moară în locul păcătosului. O singură persoană din Universul întreg putea să fie înlocuitor pentru toți. Doar Unul egal cu Tatăl era capabil să acopere păcatele întregii lumi.

5. Ce a făcut Dumnezeu pentru a oferi o soluție la problema păcatului?
Ioan 3:16 (NT 1028)
R: _________________________________________
______________________________________________

Prin darul Fiului lui Dumnezeu noi avem din nou posibilitatea de a alege. Noi putem alege fie o viață veșnică, fie o moarte veșnică.

6. Cum exprimă Biblia alternativele între care avem de ales?
Romani 6:23 (NT 1100)
R: _________________________________________
______________________________________________

Noi înșine nu ne putem căștiga singuri viața veșnică. Într-adevăr, plata păcatului este moartea. Este rezultatul automat al păcatului. Dar în ceea ce privește viața veșnică lucrurile nu decurg automat, de la sine. Chiar dacă am trăi zece vieți în care să facem numai fapte bune, tot nu am putea căștiga vreodată un loc în cer. Viața veșnică este un dar.

7. Care este singura cale prin care putem fi salvați?
Efeseni 2:8,9 (NT 1146)
R: _________________________________________
______________________________________________

Nu există nici o cale de a ne salva singuri. Despărțiți de darul lui Dumnezeu – Fiul Său – suntem niște prizonieri ai morții. Dacă în momentul acesta am începe să trăim o viață mai bună, problema morții tot nu ar fi rezolvată. Nu există nici o cale prin care să putem îndepărta noi înșine păcatele din trecut. Numai iertarea ne poate salva, iar harul înseamnă IERTARE, favoare nemeritată.

8. Cum putem primi darul vieții veșnice oferit de Dumnezeu?
1Ioan 5:11-13 (NT 1202)
R: _________________________________________
______________________________________________

Viața este în Isus. Atâta timp cât Îl avem pe Isus, noi avem viața. Totul depinde de legătura noastră cu Isus. Suntem liberi să rupem oricând această legătură. Bineînțeles că dacă facem așa nu mai avem viața.

Cel care crede în mântuirea prin fapte, va trăi mereu în incertitudine: vor trece faptele sale examenul pentru a căștiga viața veșnică sau nu? Cel care înțelege mântuirea ca har al darului lui Dumnezeu se poate bucura de asigurarea și certitudinea vieții veșnice. Atunci când realizăm că Hristos ne-a dat viața veșnică, inimile noastre sunt pline de mulțumire și recunoștință, și vom fi gata să renunțăm la orice ar putea să se așeze între noi și El.

9. Către ce experiență ne conduce bunătatea lui Dumnezeu?
Romani 2:4 (NT 1095)
R: _________________________________________
______________________________________________

Privind la Isus, văzându-L murind pe crucea care era de fapt partea noastră, murind pentru păcatele care nu erau ale Lui ci ale noastre, suntem copleșiți de o așa iubire! Realizând că suntem la fel de responsabili pentru moartea Sa ca și cei care I-au înfipt cuiele, faptul acesta ne conduce la pocăință. Și pocăința sinceră înseamnă să-ți pară atât de rău pentru păcatul săvârșit încât să-l urăști și să-l părăsești. Numai Dumnezeu ne poate da o pocăință adevărată.

Convertirea, asemenea căsătoriei, este o relație de dragoste. Este un schimb de jurăminte între două persoane. Într-un cuplu, cei doi se pot încrede unul în celălalt fără să fie soț și soție. Însă ei devin soț și soție atunci când își rostesc unul altuia jurămintele de căsătorie. Dumneavoastră puteți crede în existența lui Hristos fără să fiți creștin. Însă deveniți creștin atunci când îl iubiți pe Hristos suficient de mult ca să-L primiți ca Domn și Mântuitor personal.

10. Cum pot să-L primesc pe Isus?
Apocalipsa 3:20 (NT 1208)
R: _________________________________________
______________________________________________

“Ușa” reprezintă inima ta. Nu există nici o posibilitate de a deschide ușa din afară și Isus nu o va forța ca să intre. Tu trebuie să deschizi ușa, altfel El va rămâne afară. Asta este tot ce trebuie să faci – doar să deschizi ușa. Să spui: “Intră Isuse”. El nu va intra niciodată fără ca tu să-L inviți. Aceasta așteaptă El acum.  Nu-L lăsa să aștepte prea mult!

Cum poți să știi că El vrea să intre? Cum poți să știi că El te va accepta? De unde știi că nu ai păcătuit prea mult?
În 1Ioan 1:9 (NT 1199), Scriptura ne spune:
“Dacă ne mărturisim păcatele, El este _______________ și __________________ ca să ne ierte păcatele și să ne
curățească de orice nelegiuire”. Nu trebuie ca mai întâi să devii singur mai bun? Nu! Tu trebuie să vii așa cum ești. 

Nu trebuie să încerci să te schimbi singur ca să poți veni la El. Tu doar vino la El! El te poate schimba.

GÂNDEȘTE-TE…

Ce părere ai despre o mireasă care imediat după nuntă pleacă singură într-o călătorie în jurul lumii și nu mai auzi nimic despre ea?

Și atunci, ce părere ai despre o persoană care îi spune DA lui Isus și, după aceea, El nu mai știe nimic despre ea? Un creștin? O, da. El s-a convertit cu trei ani în urmă. Dar de atunci nu au mai comunicat niciodată. Îl cunoaște el pe Isus? Dar Isus pe el?

CARE ESTE IMPRESIA TA?

Ai parcurs întrebările și răspunsurile. Acum, care sunt impresiile tale? Bifează răspunsul care crezi că este corect după fiecare dintre următoarele întrebări:
– De ce avem nevoie de un Mântuitor?
( ) – pentru că Adam și Eva au păcătuit
( ) – pentru că toți am păcătuit

– Care este plata păcatului?
( ) – moartea
( ) – o viață veșnică nefericită

– Este posibil să căștigăm mântuirea?
( ) – da, dacă ne străduim îndeajuns
( ) – nu, pentru că ea este un dar

– Scriptura spune că Isus este:
( ) – un om bun
( ) – Mântuitorul nostru

– Îl cunoști personal pe Isus?
( ) – da
( ) – mi-ar plăcea să-L cunosc

– Ești gata să-i deschizi ușa chiar acum?
( ) – da
( ) – nu

Are vreo importanță ce credem noi despre Isus? De ce?
____________________________________________________________________________________________

MOMENT DE MEDITAŢIE
Doamne, vreau să-ți deschid ușa. Nu vreau ca să mai aștepți. Îți mulțumesc că pot veni la Tine chiar așa cum sunt, cu toată vina mea, fără să aștept ca să devin singur mai bun. Îți mulțumesc că Tu mă accepți. Eu mă încred în făgăduința Ta. Vreau ca această clipă să devină începutul unei vieți noi. În Numele lui Isus eu vin la Tine, Amin.