08. Intalnirea dramatica intre un rege mandru si Dumnezeul cerurilor

Când un rege care conduce lumea descoperă deodată că cineva mai mare decât el conduce Universul, se poate întâmpla orice. Acesta este motivul pentru care cartea profetului Daniel nu este doar de o importanță covârșitoare dar este și o lectură emoționantă.

De aceea înainte de a începe acest studiu ia-ți timp să citești primele 6 capitole din cartea profetului Daniel. Personajele din această dramă adevărată sunt: -Dumnezeul cerurilor; Nebucadnețar, împăratul Babilonului; Daniel, un prizonier, profet și om de stat în împărăția Babiloniană; trei prieteni ai lui Daniel.

De asemenea ea cuprinde: – un vis care a spulberat visele unor dictatori moderni; două chipuri; un cuptor încălzit de șapte ori mai tare decât de obicei; un copac tăiat; și o întâmplare cutremurătoare despre închinarea forțată sau moartea în flăcări – ca o repetiție a ceea ce va urma în curând.

Ce au de a face toate aceste cu tine? Mai mult decât crezi! Cartea lui Daniel este plină de avertizări, întâlniri și confruntări. Iar modul în care acest rege antic a reacționat la avertizarea Dumnezeului cerului, precum și modul în care cei patruzeci prizonieri evrei au răspuns pretențiilor împăratului păgân, pot să reprezinte o lecție importantă pentru tine și pentru mine.

Două cărți ale Bibliei care sunt rareori studiate, iar ca atare puțin înțelese, sunt cărțile: Daniel, din Vechiul Testament, și Apocalipsa, în Noul Testament. Totuși aceste două cărți au fost scrise în mod special pentru zilele noastre. Ambele conțin răspunsuri la întrebări importante:
– Va fi Europa unită?
– Va mai exista vreun Imperiu?
– Ce evenimente vor avea loc în curând?

Este semnificativ faptul că deși Cartea lui Daniel și Cartea Apocalipsa au fost scrise la un interval de timp atât de mare, sunt strâns înrudite. Un cercetător atent va descoperi multe legături ce există între ele.

Primele șase capitole din Daniel sunt relatări deosebit de emoționante. Ultimele șase capitole sunt profeții. Azi vom studia primele șase capitole. În primul capitol îl găsim pe Daniel și trei din prietenii săi ca prizonieri în Babilon. În al doilea capitol împăratului i se dă un vis care impresionează mintea sa foarte mult, vis pe care nu și-l poate reaminti. El cere sfătuitorilor lui ca, din moment ce ei pretind a fi în legătură cu dumnezeii, să-i spună atât visul cât și tâlcuirea lui. Deoarece ei n-au fost în stare de așa ceva, toți înțelepții împărăției au fost condamnați la moarte. Însă Dumnezeu i-a descoperit lui Daniel visul și însemnătatea sa. Acesta conține schița istoriei începând din zilele lui Daniel până la cea de-a doua venire a lui Isus.

Împăratul este deosebit de impresionat de Daniel și de Dumnezeul său. Însă mândria sa a fost rănită de faptul că el era reprezentat, în chipul pe care l-a văzut în vis, numai prin capul de aur, și că va fi succedat de alții. El nu a vrut să fie succedat. Așa că în capitolul 3 el face un chip mare, numai din aur, și poruncește tuturor să i se închine. Cei trei prieteni ai lui Daniel refuză să se închine unui împărat păgân și sunt aruncați într-un cuptor aprins. Dar Însuși Fiul lui Dumnezeu li se alătură în mijlocul flăcărilor!

Capitolul 4 este scris de însuși mândrul împărat. În ea ne vorbește despre mândria sa care l-a condus la o perioadă de șapte ani îngrozitori, fiind izgonit de pe tronul său, ca să învețe că Dumnezeul cerurilor domnește peste toate.

În timp ce deschidem Bibliile noastre la Cartea lui Daniel vom ÎNTÂLNI “Promisiunea unui viitor liniștit”.

Daniel a riscat atunci când s-a oferit să-i arate împăratului Babilonului interpretarea corectă a visului său. Împăratul nici măcar nu-și amintea visul. Înțelepții săi nu au putut să-i spună care a fost acesta. Mânios, împăratul a hotărât ca toți aceștia să fie uciși. Acest decret de moarte îl cuprindea și pe Daniel și prietenii săi, chiar dacă ei personal nu au fost implicați.

1. Ce a făcut Daniel?
Daniel 2:16 (VT 858).
“Și Daniel s-a dus la împărat, și l-a rugat să-i dea ________________ ca să dea împăratului _______________”.

Daniel a cerut împăratului timp, promițând că-i va da interpretarea visului. Gândiți-vă la încrederea lui în Dumnezeu ca să promită interpretarea visului când în acel moment nu știa nici măcar care este visul! Evident, Daniel îl cunoaște pe Dumnezeu.

Daniel și prietenii săi s-au dus să se roage; apoi Dumnezeu i-a descoperit lui Daniel și visul și interpretarea lui. Dumnezeu nu l-a dezamăgit!

Acum citiți amănuntele despre visul și interpretarea dată de Daniel care se găsesc în Daniel 2:26-45. Observați că Daniel i-a spus lui Nebucadnețar că el, împăratul Babilonului, este reprezentat de capul de aur. Și orice bun politician s-ar fi oprit după acest cuvânt de laudă. Dar Daniel a continuat. Trebuia să-i spună ceea ce Dumnezeu i-a descoperit.

2. Ce va urma după împărăția lui Nebucadnețar?
Daniel 2:39 (VT 859).
R: _________________________________________
______________________________________________

Nebucadnețar va fi urmat de trei mari împărății: Medo-Persia, reprezentată de pieptul și brațele de argint; Grecia, prin coapsele de aramă; și Roma, prin picioarele de fier. Apoi împărăția va fi divizată. Nu va mai fi o a cincea împărăție – vor fi numai patru. Roma va fi ultima!

Istoria a urmat această profeție ca pe un plan. După Babilon, Medo-Persia, Grecia și Roma, a venit o Europă divizată, simbolizată de cele zece degete.

3. Conform cu această profeție, va fi vreodată unită Europa?
Daniel 2:43 (VT 859).
R: _________________________________________
______________________________________________

Ele nu se vor lipi sau uni. Aceasta este explicația pentru repetarea misterioasă a istoriei în această profeție. Aceste cuvinte pronunță căderea, unul după altul, a tuturor conducătorilor de după Cezar. Dumnezeu a spus că Europa nu va fi unită!

4. Ce se va întâmpla în zilele acestor împărați, a Europei divizate?
Daniel 2:44 (VT 860).
R: _________________________________________
______________________________________________

În zilele acestor împărați – în zilele noastre – Dumnezeu își va așeza Împărăția Sa. Este evident că noi trăim foarte aproape de ziua revenirii lui Hristos!

Se spune că această profeție a fost explicată odată împăratului Wilhelm aflat în culmea puterii sale. El a spus: “Nu pot să accept aceasta. Nu se potrivește cu planurile mele”.

Corespunde venirea Împărăției lui Dumnezeu cu planurile tale? Dacă nu, schimbă-ți planurile! Dacă se potrivește sau nu cu planurile tale, aceasta depinde de relația ta cu Isus!

Punctele cele mai importante din această profeție sunt acestea:
(1) Nu va mai fi în lume o a cincea împărăție;
(2) Europa nu va fi unită;
(3) Hristos va veni foarte curând.

Să ne întoarcem la Nebucadnețar și confruntarea sa cu Dumnezeul cerurilor. El a fost foarte impresionat de interpretarea lui Daniel. Dar curând și-a pierdut credința în Dumnezeu, s-a întors la idolatrie și și-a înălțat un chip de aur în câmpia Dura (vezi Daniel cap. 3). Cei trei prieteni ai lui Daniel au refuzat să se închine înaintea lui (evident că din anumite motive Daniel nu era acolo). Ei nu s-au aruncat la pământ.

De aceea au fost aruncați într-un cuptor încins. Furios că ei au îndrăznit să i se împotrivească, împăratul i-a urmărit cu privirea.

5. Ce a văzut împăratul în cuptor?
Daniel 3:25 (VT 861).
R: _________________________________________
______________________________________________

Patru oameni – deși oamenii lui aruncaseră numai trei! Și al patrulea arăta ca un Fiu de Dumnezeu!

De unde știa acest împărat mândru cum arată un Fiu de Dumnezeu? Reflecta viața acestor bărbați caracterul lui Hristos și dădea ea mărturie despre Mântuitorul care va veni astfel încât împăratul să-L recunoască pe Hristos? Gândiți-vă la aceasta. Se găsește cineva printre noi care să reflecte imaginea lui Isus în așa fel încât prietenii și vecinii noștri să-L poată recunoaște pe El?

Acești trei bărbați nu știau că Dumnezeu îi va scăpa. Dar ei au avut încredere în El. Și chiar dacă nu i-ar fi scăpat, ei erau hotărâți să-l asculte. Ei L-au onorat pe Dumnezeu. Și Dumnezeu i-a onorat în încercare.

Gândiți-vă ce relație apropiată de prietenie cu Dumnezeu trebuie să fi avut ei – încât El a venit și a umblat cu ei în foc! Poate dacă ne rugăm așa cum s-au rugat ei, și noi vom avea răspuns la rugăciune în același fel. Mai devreme decât ne gândim vom avea nevoie de o credință ca a lor.

6. Vom înfrunta noi un test similar în viitor?
Apocalipsa 13:15 (NT 1215).
R: “I s-a dat putere să dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei să vorbească, și să facă să fie ___________
 toți cei ce nu se vor ___________ icoanei fiarei”.

Nu vom încerca să identificăm identitatea fiarei sau a icoanei ei în această lecție, pentru că este un subiect prea mare. Dar curând, în criza finală, va exista o altă icoană – de data aceasta nu o icoană literală – și toți care vor refuza să i se închine vor înfrunta moartea. Ca și cei trei evrei va trebui să alegem. Avem nevoie de o credință ca a lor. Și dacă nu vom sta pentru Domnul nostru acum, cum putem avea certitudinea că vom sta pentru El atunci?

GÂNDEȘTE-TE…

Cât de departe a trebuit să meargă Dumnezeu ca să ne curățească de mândrie și lăudăroșenie? Este relația noastră cu Isus atât de apropiată încât să putem merge cu El chiar și în foc – și El să fie cu noi? Dacă Hristos ar veni astăzi, ni se vor strica planurile? Este ceva nepotrivit în planurile noastre?

CARE ESTE IMPRESIA TA?

Acum notează impresia ta. După fiecare dintre următoarele întrebări bifează răspunsul care consideri că este corect.
– Conform profeției lui Daniel câte împărății ale lumii vor exista?
( ) – trei
( ) – patru
( ) – cinci

– Există vreo soluție ca Europa să fie unită într-o zi?
( ) – da
( ) – nu
( ) – nu putem ști

– Cum a putut Daniel să vadă mai mult de o mie de ani de istorie?
( ) – Dumnezeu i-a descoperit
( ) – era psiholog
( ) – era un bun ghicitor


MOMENT DE MEDITAŢIE

“Tată din ceruri, îți mulțumesc că mi-ai descoperit viitorul. Știu că atâta timp cât îți rămân credincios n-am de ce să mă tem. Te rog de aceea să mă conduci în așa fel încât să-ți slujesc Ţie cu credincioșie în orice încercare, așa cum a făcut Daniel și prietenii lui. Ascultă-mi rugăciunea, căci te rog în Numele lui Isus. Amin”.