07. Trebuie sa fie casnicia o intalnire dintre doi rivali?

Familia este locul unde e cel mai greu de pus în practică religia. Dacă un om are o voință puternică și se autodisciplinează, poate fi în stare să înșele colegii de muncă sau pe cei din biserică. El poate convinge o mulțime de oameni că este un creștin adevărat sau poate ajunge până acolo încât să se considere un om deosebit. Totuși nu contează prea mult ce cred vecinii despre sfințenia lui. Mult mai important este ce ar spune soția lui despre religia lui, atunci când ar fi întrebată, dacă, bineînțeles, ar răspunde cinstit!

Multe femei vorbesc despre soții lor mult mai urât decât despre soții altor femei. Mulți bărbați își pierd calmul mai des acasă decât la serviciu. Nu trebuie să fii căsătorit ca să afli ce eșec este o așa căsnicie.

Adevărul este că cele mai mari probleme și eșecurile noastre cele mai serioase le avem cu cei pe care îi iubim cel mai mult. Dar dacă viața de credință a unui bărbat sau a unei femei nu merge în familie, ceva nu e în regulă. Iar rezolvarea acestei situații nu constă în umblarea pioasă la biserică sau în vorbirea despre “fericita” ta familie.

A avea un temperament neastâmpărat, pe care aproape că îl controlezi, dar nu reușești pe deplin, este ca și cum ai sări din avion cu o parașută care “aproape” că se deschide. Mai repede sau mai târziu vei învăța că doar puterea religioasă a omului nu face față situației. Ea te va conduce mereu la eșec, exact ca și parașuta “aproape” deschisă, pentru că forța gravitațională este puternică. La fel este natura omenească fără harul lui Hristos.

Omul fără Dumnezeu este egoist. El are nevoie de o refacere a naturii sale. Și aceasta este exact ceea ce dorește Dumnezeu să-i ofere! De fapt El este singurul care poate să-i dea o nouă natură.

Să presupunem că un lup admiră obiceiurile pașnice ale unei turme de oi pe care o urmărește și dorește să devină ca una dintre ele. El găsește o blană de oaie și se acoperă cu ea. Acum că arată ca o oaie, se alătură turmei.
Merge unde merg ele, mănâncă iarbă când mănâncă ele – chiar dacă ar dori mai degrabă să mănânce una dintre oi. El crede că tot ceea ce face, e foarte bine! Însă oile nu-l acceptă. Au observat ceva fals la el.

Noaptea se duce la cioban și-i zice: “Cum îmi șade ca oaie? Mă comport bine?” Însă ciobanul râde. “Tu nu ești o oaie! Singura cale prin care poți să ajungi o oaie este să te naști din nou”.

Să revenim acum la familie. Nu este nimic greșit în căsătorie ca instituție. Necazul este cu persoana. Oamenii au nevoie de schimbare. Ei au nevoie de o nouă natură. Au nevoie de o naștere din nou. Ei au nevoie de Isus!

Acum, suntem din nou pregătiți să deschidem Bibliile noastre ca să ÎNTÂLNIM Adevărata Fericire.

1. Are vreo șansă de reușită o căsnicie fără Hristos?
Psalm 127:1 (VT 630).
“Dacă nu zidește Domnul o casă _________________
_________________ cei ce o zidesc “.

Evident că un om poate contrui o casă. Dar numai Hristos o face fericită.

2. Apostolul Pavel îi scrie ceva lui Timotei despre împlinirea nevoilor unei familii. Ce anume?
1Timotei 5:8 (NT 1167).
“Dacă nu poartă cineva de grijă de ai lui, și mai ales de cei din ____________________ , s-a lepădat de credință,
și este mai rău decât un ___________________”.

Cineva a fost întrebat despre planurile sale cu privire la căsătorie. El avea treizeci și șase de ani și era necăsătorit. Acesta a răspuns: “Ei bine, am o casă, am o slujbă, așa că sunt gata”. Nu reflectă aceasta gândirea multor generații? Dacă tu poți oferi cele necesare pentru soție, ești gata pentru însurătoare. Odată însurat, dacă nu mai oferi cele necesare, ești considerat mai rău decât un soț infidel!

Dar ce trebuie să oferi? Pâine? Cea mai nouă aparatură electronică? Cea mai deosebită mașină? O haină de nurcă? Sau, mai degrabă trebuie să oferi dragoste, înțelegere, bunăvoință, apreciere, cuvinte de laudă și o comunicare permanentă? Poate să fie un om, care eșuează în a oferi acestea, mai rău decât un infidel?

3. Ce se indică printr-o lipsă a dragostei?
1Ioan 4:8 (NT 1201).
“Cine ______________ , n-a cunoscut pe Dumnezeu”.

Așadar, o religie fără dragoste, este o religie falsă.

4. Complectează cuvintele lipsă din acest pasaj luat din capitolul dragostei:
1Corinteni 13:1 (NT 1129).
“Chiar dacă aș vorbi în limbi omenești și îngerești și n-aș avea ___________________________ , sunt o aramă
sunătoare sau un _________________________”.

Da, acestea sunt primele cuvinte ale minunatului capitol al dragostei pe care l-a scris Pavel.

1Corinteni 13:4-8 “Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său,
_______________________, nu se gândește la rău, nu se bucură de nelegiuire ci se bucură de adevăr, acopere totul, crede totul, nădăjduiește totul, _________________ Dragostea nu va pieri niciodată”.

Căsătoriți sau nu, ar trebui să citim aceste cuvinte cel puțin o dată pe săptămână și să ne verificăm cu ajutorul lor – dacă avem curaj! Niciodată n-a fost dată o formulă mai delicată pentru o căsătorie fericită.

Dragostea este piatra de temelie, iar alături de ea – de fapt o parte a ei – este iertarea.

5. Ce a spus Isus despre iertare?
Matei 6:15 (NT 928).
“Dar dacă nu iertați oamenilor greșelile lor, nici tatăl vostru nu vă va ierta _____________________”.

Noi ar trebui să iertăm altora așa cum dorim să fim iertați de Dumnezeu. Și ar trebui să iertăm pe alții deoarece Dumnezeu – ne-a iertat deja pe noi.

6. Ce a spus Pavel despre acest subiect?
Efeseni 4:32 (NT 1148).
“Dimpotrivă, fiți_______________________________ miloși și ______________________ unul pe altul, cum v-a
iertat și Dumnezeu pe voi în Hristos”.

Un om a ținut o evidență a greșelilor soției lui – a infidelităților ei. El avea un teanc de scrisori care ar fi constituit o dovadă în tribunal și ar fi putut divorța. Dar și-a adus aminte cum l-a iertat Hristos. Atunci s-a apropiat de șemineu, a aruncat scrisorile în foc și s-a uitat cum ard dovezile. Ai fi avut tu curaj să faci aceasta? N-ai avea simțământul că exagerezi?

Problema nu este căsătoria, ci inimile femeilor și a bărbaților! Inima trebuie schimbată. Dumnezeu a promis să facă ceva dacă vom accepta.

7. Ce poate să facă Dumnezeu cu inimile noastre?
Ezechiel 36:26 (VT 842).
R: _________________________________________
______________________________________________

Dumnezeu nu o repară, nici nu o îmbunătățește – ci ne dă una nouă!

8. Când a vorbit cu Nicodim, cum a numit Isus experiența acestei schimbări?
Ioan 3:7 (NT 1027).
R: _________________________________________
______________________________________________

9. Ce a spus Pavel despre această experiență?
2Corinteni 5:17 (NT 1131).
R: _________________________________________
______________________________________________

Iată ce oferă Isus Hristos – o inimă nouă; o naștere nouă; o nouă natură; o schimbare atât de completă încât să te facă o nouă ființă. O natură nouă atât de diferită de cea veche după cum natura unei oi este diferită de natura unui lup. Aceasta dorește Isus să facă pentru fiecare dintre cei ce Îi îngăduie.

GÂNDEȘTE-TE…

Un om s-a îndepărtat de Dumnezeu și s-a gândit să se sinucidă. Atunci Dumnezeu a intervenit și l-a salvat, iertându-l.

El avea un fiu care a preluat felul greșit de viață al tatălui său, furând și trăind într-un mod nedemn. Observând schimbarea petrecută în tatăl său, după două săptămâni l-a întrebat: “Tată ce s-a întâmplat de un timp cu tine?” Tatăl i-a răspuns: “Fiule, am făcut multe mizerii în viața mea. M-am decis să-I cer lui Dumnezeu să mă ierte și să-mi arate cum să le părăsesc”. Fiul său a privit în jos. “Tată”, a spus el, “cred că și mie mi-ar place să fac așa”. “Dacă vrei, se poate. El o poate face chiar acum”.

N-ai vrea să-i ceri și tu azi lui Dumnezeu ajutorul pe care-l făgăduiește?

CARE ESTE IMPRESIA TA?

Acum e momentul să verifici cât de bine ai înțeles lucrurile învățate. După fiecare dintre următoarele întrebări, bifează răspunsul pe care îl crezi corect.
– Cine a scris minunatul capitol al dragostei?
( ) – Ioan
( ) – Pavel
( ) – Petru

– De ce este atât de important un spirit iertător?
( ) – este un lucru bun să ierți
( ) – Dumnezeu ne iartă așa cum iertăm altora

– Ce i-a spus Isus lui Nicodim că era necesar să aibă loc în viața lui?
( ) – să fie născut din nou
( ) – să țină poruncile
( ) – să-și vândă bogățiile

– Ce schimbare este necesară în viața cuiva?
( ) – a caracterului
( ) – doar a manifestărilor exterioare

– Explică în propriile tale cuvinte de ce un creștin adevărat își iubește semenii:
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________

MOMENT DE MEDITAŢIE

Doamne schimbă-mă și pe mine! Fă-mă bun! Schimbă casa mea prin a mă schimba pe mine. Umple-mă cu dragostea lui Isus și prin mine revars-o asupra altora. Ajută-mă să reflect caracterul lui Isus în așa măsură încât și alții să dorească să-L cunoască pe Isus, deoarece m-au cunoscut pe mine. Începând din acest moment, fă-mă un creștin adevărat. În Numele lui Isus, Amin.