10. Isus pledeaza cazul tau

Isus pledeaza cazul tau


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.





Geneza 1, 2
In ultima noastra lectie am invatat despre cea mai lunga perioada profetica din Biblie, ajungand pana la anul 1844 d.H. la sfarsitul celor 2300 de zile cand Sanctuarul va fi curatit. Templul (Sanctuarul) pamantesc fusese distrus cu multe secole mai inainte si profetia nu are nici o legatura cu o curatire a Sanctuarului pamantesc. Deaceea trebuie sa se refere la curatirea Sanctuarului ceresc unde Isus este acum ca Mare Preot.

1. Ce face acum Isus in cer?
Profetia arata ca din 1844 d.H. judecata va incepe in ceruri avand pe Dumnezeu ca Judecator al oamenilor. Cartile din ceruri vor fi deschise si deciziile vesnice vor fi facute cu privire la destinul nostru final. Fara moartea Domnului Isus pe crucea Golgotei, pacatele noastre niciodata n-ar putea fi iertate. Sangele Sau varsat pe cruce a deschis usa curatirii sufletelor noastre.
Evrei 9:22 – Nici o alta religie, in afara de crestinism, nu poate sa ofere lumii un Mantuitor. Fiul lui Dumnezeu este “Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii.” In Vechiul Testament, cand oamenii isi marturiseau pacatele, trebuiau sa ofere sange de miei. Aceste sacrificii, prin credinta, aratau inainte spre timpul cand Mielul lui Dumnezeu va fi omorat si sangele Lui va fi varsat pentru pacat.
Evrei 9:12 – In Isus, a vazut Ioan Botezatorul implinirea curatirii promise:
Ioan 1:29.

2. Jertfele din Vechiul Testament cum au descoperit pe Mantuitorul?
Cand Abel, Noe si Avraam ofereau sangele jertfelor, ei demonstrau credinta lor in mantuirea prin Mantuitorul fagaduit. Jertfele din Vechiul Testament erau destinate spre a pastra in minte adevaratul sacrificiu al Fiului lui Dumnezeu. Pentru 2500 de ani oamenii au adus aceste sacrificii simbolice pe altarele familiilor lor. La porunca lui Dumnezeu, Moise a construit un Sanctuar unde intreaga natiune putea jertfi prin preotii lor.
Exodul 25:8 – Acest Sanctuar era un simbol al planului de mantuire al vesnicului Dumnezeu.
Evrei 9:9 – Acest sistem de jertfe a fost transferat de la Templul lui Moise la Templul lui Solomon, construit pe locul unde Avraam a jertfit pe Isaac.
Exodul 26:33; Evrei 9:6 – Existau doua incaperi in Sanctuarul pamantesc. in prima incapere erau trei lucruri: candelabrul de aur, masa cu painile pentru punerea inaintea Domnului si altarul tamaierii. In acest loc sfant preotii ofereau tamaie dimineata si seara si lucrau zilnic. O perdea separa prima incapere de a doua (Sfanta Sfintelor).
Evrei 9:7 – Centrul tuturor simbolurilor si serviciilor intregului Sanctuar era in locul Prea Sfant. Aici marele preot, singur si numai odata pe an, servea in fata chivotului legamantului – figura centrala a intregului sistem de inchinare. Acest chivot al marturiei continea cele Zece Porunci scrise pe table de piatra. intregul serviciu al Sanctuarului era bazat pe faptul ca omul a calcat aceasta Lege sacra a lui Dumnezeu si, pentru ca a calcat Legea care nu se poate schimba, el este un pacatos sub pedeapsa cu moartea. Deaceea omul are nevoie de harul (mila) lui Dumnezeu. Deasupra Legii, ca o invelitoare peste chivotul legamantului, era scaunul harului (milei) facut din aur curat. Deasupra scaunului harului, la cele doua capete ale chivotului, statea cate un heruvim acoperit cu aur. Fetele lor priveau in jos in reverenta fata de Dumnezeu, fata de Tronul Sau de Har si fata de Legea Sa cea vesnica. Deasupra scaunului harului era lumina prezentei lui Dumnezeu, numita SEKINA. Legea decreta moartea pacatosului, dar deasupra Legii era scaunul harului adapostit (umbrit) de chiar prezenta lui Dumnezeu. Har si iertare erau garantate cand marele preot stropea acolo sangele ispasitor. Toate acestea descopere omului planul mantuirii lui Dumnezeu prin simboluri dramatice.

3. Ce se reprezenta prin Sanctuarul pamantesc?
Evrei 8:5 – Cand Dumnezeu a invatat pe oameni acest serviciu din Sanctuarul pamantesc, Hristos, jertfa promisa, inca nu venise pe pamant. Dumnezeu intentiona ca oamenii, practicand sistemul jertfelor, sa-si aminteasca mereu de harul lui Dumnezeu care trebuia sa vina. Ei trebuiau sa-si dezvolte credinta. Sanctuarul pamantesc a fost construit pentru a reprezenta lucrarea Mantuitorului nostru, Isus Hristos, care S-a inaltat la cer ca Marele nostru Preot in prezenta lui Dumnezeu.

4. Ce face Isus acum?
Evrei 8:1-2 – Apostolul Pavel ne arata ca aceste simboluri pamantesti ilustrau lucrarea adevarata a lui Hristos in cer unde El sta acum in prezenta lui Dumnezeu pentru noi (Evrei 9:24). Ultima carte a Noului Testament, Apocalipsa, vorbeste despre obiectele din sanctuarul ceresc unde Isus lucreaza acum pentru noi.

5. De cate ori era curatit Sanctuarul pamantesc?
Evrei 9:7; Leviticul 16:19 – Sa comparam simbolismul Sanctuarului pamantesc cu lucrarea adevarata a lui Hristos in prezenta Tatalui Sau. Sanctuarul pamantesc era curatit odata pe an. Aceasta zi de curatire a pacatelor venea doar odata pe an si era numita Ziua Ispasirii. Era o zi a reconcilierii, a impacarii omului cu Dumnezeu.
Levicitul 16:30 – Cand oamenii isi marturiseau pacatele, zi de zi de-alungul anului, pacatele marturisite erau transferate in simbol asupra Sanctuarului. Odata pe an, in Ziua Ispasirii, era data oamenilor ocazia finala de a scapa de pacat. Era o zi solemna. Era ziua anuala de judecata in Vechiul Testament. Dar ce au a face toate acestea cu lucrarea lui Hristos in cer?

6. Trebuie si Sanctuarul ceresc sa fie curatit?
Daniel 8:14 – Cand Isus a murit pe cruce, sistemul vechi si pamantesc de jertfe, care arata spre moartea Sa, nu mai era necesar. Isus apoi a inviat si,S-a inaltat la cer spre a incepe lucrarea Sa ca Marele nostru Preot in prezenta lui Dumnezeu, sau in Sanctuarul ceresc. In anul 1844 d.H., asa cum arata profetia celor 2300 de zile, Isus a inceput in cer lucrarea de ispasire si judecata. Biblia este foarte clara in invatatura ca timpul judecatii a inceput la o vreme anumita.
Fapte 17:31 – In zilele lui Pavel, timpul judecatii era inca in viitor. El predica despre o judecata care va veni. Acum aceasta zi este aici. Isus sta inaintea tronului Tatalui Sau in cer, cand cazurile celor care marturisesc a fi crestini sunt aduse pentru examinare. Daca pacatele noastre le-am marturisit, daca Hristos este Marele nostru Preot sau Avocat, El va pleda in fata Judecatorului intregului pamant pentru apararea noastra cu sangele Sau varsat la Calvar. Mainile si picioarele Sale si coasta ranita marturisesc ca suntem protejati si acoperiti de jertfa Sa pentru noi. Ziua de Ispasire a lui Dumnezeu a inceput in anul 1844 d.H. De atunci, cartile din cer au fost curatite de pacatele care au fost marturisite si parasite. Dumnezeu Isi curata cartile din ceruri, in timp ce Spiritul Sau cel Sfant ne curata inimile de pacat. Aceasta este judecata de cercetare (investigare). Niciodata oamenii nu sunt condamnati de Dumnezeu pana cand cazurile lor nu au fost examinate cu grija inaintea ingerilor din cer. Dreptatea trebuie sa fie vazuta si, intr-o zi, Universul trebuie sa marturiseasca faptul ca Dumnezeu este drept pentru vesnicie, ca Dumnezeu este iubire. Isus examineaza acum raporturile celor ce au pretins ca Ii apartin Lui. Cand aceasta lucrare de examinare va fi sfarsita, El va veni pe norii cerului sa adune pe cei care si-au acoperit pacatele cu sangele Lui curatitor. Omul, in aceasta viata, isi face alegerea vesnica. Nu exista o a doua sansa. Acum este ziua mantuirii noastre, acum este ziua potrivita, singurul timp cand trebuie sa decidem pentru vesnicie. Cand Isus Isi termina lucrarea pentru noi, El va spune: “Cine este nedrept sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant sa se sfinteasca si mai departe!”
Apocalips 22:11 – Oamenii si-au facut libera alegere a vointei lor si niciodata n-o vor schimba. Deoarece si-au facut deciziile vesnice, lucrarea preoteasca a lui Hristos in favoarea lor s-a terminat.
Daniel 7:9-10 – Daniel spune ca “mii de mii” de ingeri au luat parte la judecata de cercetare si la deschiderea rapoartelor din carti. El L-a vazut pe Isus venind inaintea lui Dumnezeu ca sa ia apararea poporului Sau de pe pamant.
Daniel 7:13; 1 Ioan 2:1 – Cel Imbatrinit de zile este Dumnezeu Tatal cel indurator, milostiv si drept. Dumnezeu a creat lumea noastra prin Hristos. El a rascumparat aceasta lume prin Fiul Sau Isus. El ne ofera harul Sau prin singurul Sau Fiu prea iubit, Isus Mantuitorul nostru. Isus este Creatorul nostru, Mantuitorul nostru si la bara judecatii lui Dumnezeu, Isus este inca Prietenul nostru. El va pleda pentru cazul nostru daca Ii dam vietile noastre in mainile Sale.

7. Ce trebuie sa intelegem despre judecata?
La judecata, Cerul, nu numai ca va lua in consideratie cuvintele si faptele noastre, dar va tine seama de ce am spus si de ce le-am facut.
Ieremia 2:22; Eclesiastul 12:14; Proverbe 15:3 – El are o inregistrare, un raport al intregii noastre vieti si din acest raport vom fi judecati.
Apocalips 20:12 – In acest timp al judecatii avem doar un singur remediu: sangele Domnului Hristos. Acest remediu ne apartine atunci cand ne marturisim pacatele noastre si traim, prin puterea Duhului Sfant, in ascultare de Legea lui Dumnezeu. Acest sange pretios este o dovada a harului lui Dumnezeu si a iertarii Sale. In aceasta judecata de cercetare dragostea, harul si dreptatea lui Dumnezeu se intalnesc impreuna. Domnul Isus asteapta sa ofere sangele Sau varsat pentru curatirea ta in fata lui Dumnezeu.

8. Care este standardul la judecata?
Eclesiastul 12:13-14;Iacob 2:12 – Legea celor Zece Porunci, sfanta, vesnica, de neclintit si de neschimbat, va fi standardul la judecata. Legea care spune: “Sa nu ucizi” ne va condamna. (Iacov 2:10-12). Cum vom sta la judecata? Cazurile noastre asteapta o rezolvare in aceasta importanta investigare. Fara Domnul Hristos ca Aparator al nostru, noi suntem condamnati la moarte de Legea calcata. Deoarece Dumnezeu nu poate schimba Legea pe care n-am respectat-o, El a trimis pe Fiul Sau sa moara pentru noi, luand asupra Sa pedeapsa pacatosilor. Hristos a murit pentru noi. Putem sa avem viata vesnica numai daca Hristos va sta pentru noi la judecata si ne va curati de toate pacatele cu sangele Sau.
Prietene, nu vrei sa te unesti cu mine si sa faci pe Isus chiar acum Mantuitorul tau personal?

Rugaciune: Tatal nostru care esti in ceruri, Iti multumim pentru fagaduinta iertarii. Te rugam, da-ne iertarea pacatelor noastre. Da-ne spiritul pocaintei adevarate pentru a putea fi mantuiti. Mantuitor iubit, Te alegem pe Tine ca Aparatorul nostru la bara judecatii. Doamne, acopere si albeste pacatele noastre cu sangele pretios varsat de Domnul Isus pe crucea Golgotei. Credem ca vei face acestea, caci ne rugam in Numele Domnului Isus Hristos. Amin.