19. Isus doreste sa locuiasca in inima ta

Isus doreste sa locuiasca in inima ta


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.







Ioan 17,3 – Isus vrea sa locuiasca in noi, ca noi sa putem locui cu El in cer. Viata minunata a Noului Pamant trebuie sa inceapa chiar acum si aici.
Galateni 2,20 – Apostolul Pavel ne arata ca viata cea veche a fost rastignita si ingropata si ca am inceput o noua viata. Aceasta viata este asemenea vietii lui Hristos – “Hristos traieste in mine.”

1. Hristos traieste in noi prin Spiritul Sfant
Vom putea sa intelegem cel mai bine cum poate Hristos sa locuiasca in noi, prin patru intrebari la care raspunde Cuvantul lui Dumnezeu.
A. Inainte de inaltarea Sa la cer, ce a promis Domnul Hristos ucenicilor Sai?
Ioan 14,16-17.
B. Care trebuie sa fie relatia dintre Spiritul Sfant si credincios?
Ioan 14,17; 1 Ioan 3,24. Isus a promis presenta Spiritului Sfant in vietile noastre si apostolul Ioan ne asigura ca fagaduinta a fost implinita. Hristos, deci, traieste in noi prin presenta Spiritului Sau cel Sfant. Aceasta Persoana divina este puterea care locuieste in noi spre a trai pentru Hristos. Spiritul Sfant devine ajutorul nostru.
C. Cum ne va ajuta Spiritul Sfant in studierea Cuvantului lui Dumnezeu?
Ioan 16,13; Ioan 17,17; Ioan 14,26. Ce minunat este sa deschidem Biblia cu rugaciune si s-o studiem cu asigurarea ca Isus trimite Spiritul Sau cel Sfant spre a ne invata din Cuvantul lui Dumnezeu, care este adevarul cel vesnic.
D. Spiritul Sfant, locuind in noi, cum ne va afecta caracterul?
Efeseni 3,14-19. Mangaietorul fagaduit, adica Spiritul Sfant, vine sa ne ajute si sa ne intareasca in zidirea adevarului in caracterele noastre. Acum Isus, prin puterea prezentei Spiritului Sfant in vietile noastre poate face mai mult pentru noi decat atunci cand locuia printre oameni. Scopul Sau suprem este sa ne intareasca zidirea caracterului prin iubirea lui Hristos in firea noastra. Cand iubim pe Isus mai presus de orice, atunci incepem sa intelegem ce inseamna sa crestem in Hristos. Atunci vom experimenta bucuria de a avea Spiritul lui Hristos in inimile noastre, care sa ne calauzeasca in tot adevarul.

2. Relatia cea mai apropiata cu Isus
A. Cu ce a comparat Dumnezeu pe poporul Sau din timpul Vechiului Testament?
Psalmul 80,8 ; Ieremia 2,21
B. Cine spunea ca Hristos este adevarata Vita?
Ioan 15,1
C. Ce lectie spirituala a aratat Isus despre vita?
Ioan 15,4-5. Isus Hristos este sursa vietii fizice si spirituale si scopul Sau, pentru vietile noastre, este ca noi sa fim uniti cu El – atat de intim cum sunt ramurile vitei de vie cu butucul si radacina. “Te intrebi oare, “Cum pot ramane in Hristos?” In acelasi fel cum L-ai primit la inceput. “Dupa cum ati primit pe Hristos Isus, Domnul, asa sa si umblati in El.”
Coloseni 2,6. Prin credinta, noi am ajuns sa fim ai lui Hristos si prin credinta noi trebuie sa crestem in El – dand si primind. Noi trebuie sa dam totul – inima noastra, vointa noastra, slujirea noastra – sa ne dam pe noi insine in ascultare de cerintele Legii Lui si trebuie sa primim totul – pe Domnul Hristos, plinatatea binecuvantarilor Sale, ca El sa domneasca in inima noastra, sa fie puterea noastra, neprihanirea noastra, ajutorul nostru vesnic, ca sa ne dea putere sa ascultam.” (Calea Catre Hristos, p. 69-70)
D. Deoarece Hristos locuieste in inimile noastre prin Spiritul Sau cel Sfant, ce fel de fructe aducem in viata noastra?
Galateni 5,22-25. Dupa cum vita de vie face roada, la fel, noi – vitele spirtuale, trebuie sa aducem in firea noastra fructele germinate de Spiritul Sfant.
E. Daca umblam calauziti de Spiritul Sfant, ce lucruri nu vom face?
Galateni 5,16-21. Privind la aceasta lista de pacate, recunoastem ca nu exista niciun fruct al Spiritului Sfant in aceasta lista. Pacatul nu cunoaste nici dragoste, bucurie sau pace, nici indelunga rabdare, bunatate, facere de bine, credinciosie, blandete sau infranarea poftelor (temperanta). Viata plina cu Spiritul Sfant poseda aceste pretioase virtuti ale cerului si vita este curatata (taiata) de natura ei salbatica si este altoita in adevarata Vita, Isus Hristos.
F. Ce alte fructe se vor vedea in vietile celor ce primesc cu adevarat Spiritul Sfant in inimile lor?
Fapte 1,8. Exista putere in viata care poseda iubire, bucurie, pace si celelalte virtuti ale roadei Spiritului. Aceasta viata are putere de marturisire. Este o marturisire palpitanta despre ceeace face Spiritul lui Dumnezeu intr-o viata unita cu cerul. Cand avem o astfel de experienta n-o putem tine in noi insine. Trebuie s-o spunem si altora. Vom fi martori in cuvinte si in fapte.

3. Hrana spirituala zilnica
Viata este dependenta de hrana. Crestinul viu depinde de hrana spirituala.
A. Ce lectie spirituala a cautat Dumnezeu sa invete pe Israeliti prin darea manei?
Deuteronom 8,3 Isus Insusi a fost sustinut 40 de zile in pustia ispitelor, nu prin hrana naturala, ci prin contactul spiritual cu Tatal Sau ceresc. El a facut din Cuvantul lui Dumnezeu unica Sa aparare si protectie. In Cuvantul lui Dumnezeu exista putere.
B. Cum au amplificat profetii aceasta ideie de a trai prin Cuvantul lui Dumnezeu?
Ieremia 15,16 Noi suntem ceeace mancam. Hrana pe care o mancam este digerata si apoi asimilata de celulele organismului. Ea devine o parte din noi. Tot astfel Cuvantul lui Dumnezeu devine parte din cercetatorul sincer dupa Adevarul lui Dumnezeu, cand il citeste si-l face putere calauzitoare in viata sa. Prietene, ti-ai facut Cuvantul lui Dumnezeu o parte din viata ta?
C. Ce aplicatie a facut Isus despre mana?
Ioan 6,35; Ioan 6,48-51. Isus declara ca El este adevarata Paine din cer, care era simbolizata prin mana trimisa sa hraneasca pe Israel.
D. Cand Iudeii au pretins sa ia cuvintele Sale in mod literal, cum a accentuat Hristos invatatura Sa?
Ioan 6,53-55. “A manca trupul si a bea sangele lui Hristos insemneaza a-L primi ca Mantuitor personal, crezand ca El ne iarta pacatele si ca suntem facuti desavarsiti in El. Admirand iubirea Lui, staruind asupra ei, sorbind-o, devenim partasi ai naturii Sale. Ceeace hrana este pentru corp, trebuie sa fie Hristos pentru suflet.” (Hristos Lumina Lumii, p. 377).
E. Cum a explicat Isus ucenicilor?
Ioan 6,63. Puterea reala a Cuvantului lui Isus este in producerea unei vieti transformate. Cand acceptam Biblia ca pe inspiratul Cuvant de viata a lui Dumnezeu si o facem calauza noastra, vom cunoaste spiritul si viata cuvintelor inspirate ca pe o experienta personala. Puterea transformatoare a Cuvantului este puterea transformatoare a lui Dumnezeu. Hristos este Cuvantul viu, care, daca este primit in viata noastra, ne va schimba, ne va transforma spre a fi asemenea lui Hristos. Cand cunoastem din experienta aceasta minune de transformare, vom avea dragoste, pace, bucurie si toate virtutile care alcatuiesc roada Duhului.
F. In rugaciunea Sa model, pentru ce ne-a invatat Hristos sa ne rugam?
Matei 6,11
Cand studiem invataturile lui Isus (
Ioan 6) este clar ca El intentioneaza sa ne rugam pentru hrana fizica si cea spirituala. Cuvintele “Painea noastra cea de toate zilele” ne arata ca trebuie sa ne hranim in fiecare zi. Stim cat de repede devenim slabiti daca nu avem mancare in fiecare zi. La fel, natura noastra spirituala va slabi si va muri fara painea zilnica din cer. Trebuie sa practicam obiceiul studiului zilnic al Bibliei si sa ne rugam pentru a mentine o legatura vie cu Hristos, Cuvantul cel viu. Citim Biblia, nu numai pentru a fi citita, ci spre a cauta pe Hristos, Cuvantul, ca sa locuiasca in inimile noastre prin credinta.

4. Traind viata de biruinta
A. Care este secretul biruintei?
Ioan 17,17
Cand devenim infometati si insetati dupa natura divina, vom gasi Cuvantul lui Dumnezeu ca pe o putere curatitoare in vietile noatre. Cuvantul lui Dumnezeu este Adevarul. Numai cei ce iubesc Adevarul din Cuvantul lui Dumnezeu, prin puterea lui Dumnezeu vor fi feriti de inselare si intuneric spirtual. (2 Tesaloniceni 2,10-12). Cand il studiem cu sinceritate si rugacune, Cuvantul lui Dumnezue ne curata firea noastra omeneasca.

Rugaciune, Tatal nostru care esti in ceruri, Iti multumim pentru Cuvantul Tau si pentru puterea lui transformatoare. Te rugam, ajuta-ne sa trecem prin experienta puterii sfintitoare si transformatoare a Cuvantului lui Dumnezeu in inimile noastre. Da-ne Tu foame si sete dupa Adevarul Tau si da-ne o natura sfanta pentru a trai spre slava Ta. In Numele lui Isus Te-am rugat. Amin.