20. Putem merge prea departe in pacat?

Putem merge prea departe in pacat?


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.







Pacatul este mai mult decat o fapta rea sau un cuvant rau. El merge direct pana la natura umana. Este o conditie a vietii. Este o boala a sufletului, o contaminare a caracterului. Pacatul este starea naturala a omului, care, daca este lasat sa strice natura noastra, in final rezulta in moartea fizica si in distrugerea vesnica. Da, putem merge prea departe in pacat. Il putem lasa sa ne manance puterile spirituale pana cand trecem dincolo de puterea harului lui Dumnezeu.
1Ioan 5,16-17 – Este posibil sa ajungem la un punct de unde nu mai este intoarcere la pocainta, dincolo de hotarul milei lui Dumnezeu.
Psalm 19,13 – David descrie aceasta stare a pacatului incumetarii si mandriei, pacatul care merge prea departe.
Matei 12,31-32 – Cerul a facut multe lucruri si va mai face pentru noi. Dar aici este un lucru pe care Dumnezeu niciodata nu-l va face. Dumnezeu niciodata nu va alege in locul nostru. Cerul a ales sa plateasca cel mai mare pret (Isus) pentru noi si sa ne dea cea mai mare putere (Spiritul Sfant) sa fie cu noi, dar noi trebuie sa decidem destinul nostru propriu. Daca ascultam de glasul Spiritului (constinta), vom alege sa fim salvati; daca refuzam sa ascultam, am ales sa fim pierduti.

1. Cine este Duhul Sfant?
A. Matei 28,19 – El este cea de a treia Persoana a Dumnezeirii in asociere cu Dumnezeu Tatal si Hristos.
B. Geneza 1,1-2 – El a luat parte la creatiune. Dumnezeu Tatal a facut planul la creatiune, Hristos l-a proiectat si Duhul Sfant l-a executat. Spiritul Sfant S-a asociat cu Tatal si Fiul pentru mantuirea omului.
C. Matei 3,16-17 – S-a coborat asupra lui Hristos la botezul Sau. Ioan Botezatorul L-a botezat pe Isus in raul Iordan si a raportat despre aparitia Duhului Sfant sub forma de porumbel asupra lui Isus cand a iesit din apa botezului si a ingenunchiat pentru rugaciune. Inainte de a se inalta la cer, Domnul Hristos a asigurat pe urmasii Sai ca a treia Persoana a Dumnezeirii Il va reprezenta pe deplin in Biserica Crestina.
D. Ioan 14,26 – Duhul Sfant reprezinta pe Hristos pe pamant. Spiritul Sfant este Reprezentantul lui Hristos pe pamant. El este cu noi, deci sa mergem cu prudenta. Este scris ca “Natura Duhului Sfant este o taina. Oamenii nu pot s-o explice, fiindca Domnul nu le-a descoperit-o… Cu privire la asemenea taine, care sunt prea adanci pentru priceperea omeneasca, tacerea este de aur.” (Faptele Apostolilor p. 43). In timp ce Isus este in cer, reprezentand umanitatea la tronul lui Dumnezeu, El a trimis Spiritul Sfant spre a fi in orice loc cu putere speciala pentru copiii lui Dumnezeu in toate partile pamantului si in toate timpurile. Desi cunoastem putin despre personalitatea Spiritului Sfant, Biblia ne spune ceva despre lucrarea Spiritului pe pamant.

2. Care este lucrarea Spiritului Sfant?
A. Ioan 16,8 – Convinge pe oameni de pacat. Duhul Sfant ne descopere pacatele. El ne vorbeste prin constinta noastra, ne impresioneaza mintile pentru a intelege ce este bine si ce este rau. Deci, El convinge de pacat si neprihanire. Deasemenea ne reaminteste despre pedeapsa pacatului si ne convinge despre judecata. Cel mai mare pacat dintre toate este refuzul iertarii lui Hristos, refuzul de a admite ca suntem vinovati si refuzul acceptarii mantuirii prin Hristos. Spiritul Sfant apeleaza in repetate randuri la inimile noastre, indemnandu-ne sa venim la Mantuitorul Isus Hristos.
B. Ioan 16,8 – El convinge pe oameni despre neprihanire. Neprihanirea inseamna a face ce este drept, a trai in ascultare de Legea lui Dumnezeu. Legea lui Dumnezeu ne spune ce este drept, dar nu ne poate face drepti. Este lucrarea Duhului Sfant care conduce pe oameni sa asculte de Dumnezeu si le da putere sa faca ce este drept.
Romani 8,3-4 – Pentru ca dreptatea Legii sa fie implinita in noi, trebuie sa traim “dupa indemnurile Spiritului”, asa cum spune textul de mai sus. In Fapte 5,32 se arata ca Spiritul poate sa lucreze doar in cei ce sunt gata sa asculte de Dumnezeu.
Daca Spiritul ne convinge de neprihanire si toate poruncile lui Dumnezeu sunt drepte (Psalm 119,172), atunci Spiritul Sfant inalta Legea lui Dumnezeu si se straduieste sa inscrie caracterul ei sfant in firea noastra. Aceasta este lucrarea Spiritului Sfant. Aceasta este “Legea Duhului de viata in Hristos Isus” (Romani 8,2). A respinge pe Hristos, Exemplul nostru, si Legea de care El a ascultat ca fiind adevar pe pamant, inseamna sa refuzam lucrarea Spiritului Sfant in viata noastra.
C. Ioan 16,8.11 – El convinge pe oameni despre judecata. Spiritul lui Dumnezeu impresioneaza pe fiecare fiinta responsabila de pe pamant ca va trebui sa raspunda in fata lui Dumnezeu. Legea lui Dumnezeu este standardul judecatii finale a lui Dumnezeu si Hristos cel rastignit si inviat va fi Judecatorul nostru. Oriunde, oricand, si orcat am trai nu putem niciodata sa scapam de Legea lui Dumnezeu si de Fiul lui Dumnezeu. Spiritul Sfant ni le aduce acum in fata si in ziua judecatii ii vom intalni iarasi. Lucrarea Spiritului Sfant este de a impresiona pe oameni cu acest adevar si sa-i conduca la mantuire.
Iacob 2,12; Fapte 17,31 – Daca lumea trebuie sa fie judecata, daca diavolul si ingerii cazuti trebuie sa fie judecati, “cum vom scapa noi, daca neglijam o asa mantuire mareata?”
Prietene, lucrarea Spiritului Sfant este sa ne tina treaza constinta despre judecata si dreptatea eterna, cand vom intalni fata-n fata pe Marele Judecator, Domnul nostru Isus Hristos.
D. Ioan 14,16 – El face lucrarea unui Mangaietor. Cuvantul “Mangaietor” este tradus deseori “Ajutor” in traducerile mai vechi. O traducere spune, “Cineva care sta langa tine.” In Ioan 14,26 ni se spune ca Spiritul Sfant va fi Invatatorul si Calauzitorul nostru in lucrurile spirituale. El deasemenea va fi Cel ce ne va aminti, Cel care ne va ajuta sa ne aducem aminte ce ne spune Dumnezeu. Si aceasta este lucrarea Spiritului. Ce binecuvantare primim prin Mangaietorul care sta langa noi!
E. Ioan 3,5 – El ne aduce “nasterea din nou.” Noi toti apartinem familiei in care ne-am nascut. Iata dece toti avem nevoie sa fim nascuti din nou, deoarece suntem intr-o familie osandita la moarte vesnica. Singura noastra scapare este sa fim renascuti in familia lui Dumnezeu. Aceasta experienta a nasterii din nou este lucrarea Spiritului Sfant. Cand Il primim in viata noastra, vom avea putere pentru transformarea vietii.
Romani 8,3-4 – A fi nascut din Duhul Sfant inseamna a avea o noua viata. Va trebui sa avem o completa transformare a firii noastre. Trebuie sa murim fata de eul nostru si fata de pacat. Vointa noastra va fi posedata de o noua putere. Aceasta schimbare este adusa de Spiritul Sfant si este lucrarea Lui.
F. Ioan 14,17 – El locuieste in oameni. Apostolul Pavel ne spune ca Domnul Hristos locuieste in inimile noastre prin credinta. Imediat ce vom crede sincer ca Dumnezeu a pus la lucru toate agentiile cerului pentru salvarea pacatosilor si penturu salvarea noastra in particular, atunci vom exercita credinta ca aceasta este lucrarea Spiritului Sfant de a sadi natura lui Hristos in noi. Spiritul lui Dumnezeu inscrie Legea Sa sfanta in firea noastra, in conformitate cu fagaduinta din noul legamant, Evrei 8,10; 2Corinteni 2,3 Cand dragostea lui Dumnezeu este in inimle noastre, Il vom iubi pe Dumnezeu mai pe sus de orice. Bucuria noastra cea mai mare va fi sa-L ascultam pe El. Dragostea atunci devine emotia divina care ne determina sa implinim dreptatea Legii. Si aceasta este lucrarea Spiritului Sfant.
G. Romani 8,26 – Duhul Sfant mijloceste in favoarea oamenilor. Isus este Marele nostru Preot in ceruri, mijlocind la tronul harului pentru pacatosii care se pocaiesc, mijlocind pentru noi. Pe pamant, Spiritul Sfant mijloceste in favoarea noastra. Mijlocirile Sale sunt mai presus de cuvintele omenesti. Dorul Sau pentru noi este mai presus de exprimarea omeneasca. Asa este iubirea lui Dumnezeu pentru pacatosii neajutorati. Si aceasta este lucrarea Spiritului Sfant.
H. Fapte 1,8 – Duhul Sfant da oamenilor putere de a marturisi pe Domnul Hristos. Crestinismul nu este o experienta moarta. Crestinul viu este ca o cale deschisa care conduce pe pacatosi la Hristos. Cand Spiritul Sfant transforma pe un om facandu-l asemenea lui Hristos, viata acelui om va fi o marturie despre ceeace poate face Dumnezeu pentru pacatosi. Dragostea lui Dumnezeu in asa fel umple inima, incat omul transformat nu poate tine totul pentru sine. El vrea sa dea marturie pentru Hristos. Spiritul lui Dumnezeu il impinge la lucru pentru altii. Si aceasta este lucrarea Duhului Sfant.
I. Romani 8,14; Ioan 16,13 – Duhul Sfant ne ajuta sa crestem in credinta.Cand se nasc copilasii, ei incep o perioada de crestere. Tot asa, cand noi ne nastem din nou, suntem copilasi spirituali ai Cuvantului lui Dumnezeu. Avem multe de invatat si multe adevaruri pe care sa le intelegem in zilele care urmeaza. Adevarul este progresiv si niciodata nu sta pe loc. Cuvantul lui Dumnezeu este o mina a adevarului si niciodata nu s-a ajuns pana la adancimile bogatiei ei. Este lucrarea Spiritului Sfant de a ne calauzi in tot adevarul si acest Spirit este oferit numai “celor ce asculta de El” (Fapte 5,32).
J. Efeseni 4,30 – Spiritul Sfant sigileaza pe oameni pentru ziua rescumpararii. Spiritul Sfant nu este sigiliul, ci El este Acela care ne sigileaza pe noi cu “sigiliul (pecetea) lui Dumnezeu.” Caracterul este asemenea cimentului. Cand este proaspat, este flexibil, mladios si poate fi usor modelat, dar se intareste si este imposibil de schimbat sau modelat dupa aceea. Noi toti ne formam caracterele pe care le vom retine pentru totdeauna. Unele sunt bune, altele rele. Caracterele bune sunt formate asemenea chipului lui Dumnezeu. Legea Lui este inscrisa in inima prin Spiritul lui Dumnezeu si se intareste si se aseaza acolo. Legea lui Dumnezeu devine regula stabilita a vietii noastre prin alegerea facuta din iubire. Cand caracterul lui Hristos este format pe deplin in noi prin puterea Spiritului, cand am ales de bunavoie sa ramanem in familia lui Dumnezeu, noi suntem adoptati si mostenirea noastra este sigilata. Atunci suntem inscrisi in registrul familiei si devenim mostenitori ai bogatiei Tatalui ceresc si candidati ai locuintelor ceresti. Aceasta este lucrarea finala a Spiritului Sfant.

3. Ce este pacatul mandriei sau incumetarii?
Pacatul incumetarii este sa te mandresti cu Harul lui Dumnezeu dar, cu buna stiinta, sa nu asculti pe Dumnezeu.
Psalm 19,13 – Pacatul incumetarii (mandriei) presupune sa urmam calea noastra in locul caii lui Dumnezeu, presupunand totdeauna ca Dumnezeu va ierta orice am face noi. Cand continuam in atitudinea de incumetare fata de harul si mila lui Dumnezeu, ne inpietrim inimile – cimentul caracterului se intareste – si gradat constinta este inabusita pana cand, in cele din urma, Spiritul nu mai poate fi auzit in mintea noastra. Presupunerile si incumetarile se ingramadesc pana cand devin o mare bariera intre noi si Dumnezeu si El este lasat afara din viata noastra. Acestea conduc spre pacatul de neiertat.

4. Ce este pacatul impotriva Spiritului Sfant?
Matei 12,24-32 – Este lepadarea chemarii Spiritului Sfant. Refuzul persistent de a asculta la glasul Spiritului Sfant, cand El pledeaza la inima noastra pentru pocainta, acesta este pacatul pe care Dumnezeu nu-l poate ierta. Orice pacat pe care-l marturisim poate fi iertat.
Daca ne marturisim pacatul, Dumnezeu este credincios si drept sa ne ierte pe deplin, dar Dumnezeu nu poate sa ierte pacatul de care nu ne pocaim. Doar Dumnezeu poate sa ne implanteze in inimile noastre parerea de rau (regretul) fata de pacat. Daca refuzam sa ne pocaim si sa parasim pacatul, atunci acest pacat nu poate fi iertat. Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa fie scutul credintei spre a ne proteja constinta de a se impietri impotriva lui Dumnezeu. Pacatul de neiertat – pacatul impotriva Duhului Sfant – este esecul de a parasi pacatul sau de a-l marturisi. Este esecul nostru de a accepta pe Isus Hristos ca Mantuitorul nostru personal.

5. Poate cineva cunoaste cand a savarsit pacatul de neiertat?
Este posibil ca cineva poate sti ca a comis pacatul de neiertat, dar de cele mai multe ori el nu stie ca l-a comis. El poate gandi ca totul este bine, chiar daca este in conditia fatala. A fi religios nu este o asigurare ca suntem in bune relatii cu Dumnezeu.
Matei 7,22-23 – Ce teribil! Sa apartii Bisericii, sa crezi ca esti crestin, dar sa traiesti fara Hristos. Ce suferinta va veni peste cei care au gandit ca erau credinciosi lui Dumnezeu, cand El le va spune, “Niciodata nu v-am cunoscut.”
2Tesaloniceni 2,10-12 Prietene, aminteste-ti ca trebuie sa posedam “dragostea adevarului” in inimile noastre, pentru a nu fi inselati de deziluziile diavolului. Este aproape ziua cand timpul Harului se va inchide, cand oricine de pe pamant si-a stabilit propriul destin prin propria sa alegere pentru vesnicie.
Amos 8,11-12 – Va veni o zi cand Spiritul lui Dumnezeu va fi retras de pe pamant. Atunci, prea tarziu, oamenii vor descoperi ca sunt fara Dumnezeu. Cu teama ei vor cauta dupa Spiritul Adevarului spre a li se arata o cale de scapare de la distrugere. Dar va fi prea tarziu! Lor nu le pare rau de pacat, ci le este frica de rezultatele si pedeapsa pacatului. Cand harul se sfarseste, este prea tarziu sa-L mai gasesti pe Dumnezeu.
2Corinteni 6,2; Ioan 6,37
Putem sti ca n-am comis pacatul de neiertat daca inimile noastre raspund invitatiei Spiritul lui Dumnezeu de a marturisi pacatul, a-l parasi si a accepta pe Isus Hristos ca Mantuitorul nostru personal. Stim ca nu am comis pacatul de ne-iertat cand avem placere sa studiem Cuvantul lui Dumnezeu, cautand sincer dupa adevar, dorind sa fim calauziti de Spiritul Sfant spre a intelege si a implini adevarul care poate niciodata nu ne-a fost descoperit mai inainte. Putem cunoaste ca n-am comis pacatul de neiertat cand dragostea lui Dumnezeu in inimile noastre ne face dornici sa ascultam de Dumnezeu, sa tinem toate poruncile Lui si sa facem voia Sa cea sfanta. Isus te va primi acum daca vei veni la El. Nu vrei sa-I spui, “Doamne, vin acum la Tine.”

Rugaciune: Tatal nostru care esti in ceruri. Iti multumim pentru iubirea Ta.
Te rugam, ajuta-ne sa putem implini voia Ta. Da-ne iubirea Domnului Hristos de a asculta Cuvantul Bibliei si de a iubi adevarul cu toata inima. Da-ne putere de a ne marturisi si a parasi pacatele. Trimite-ne Duhul Tau Cel Sfant spre a lucra in viata noastra si a ne pregati pentru mantuire. In Numele lui Isus Hristos Te-am rugat. Amin.