03. O comemorare a Invierii lui Hristos

"Da, eu stiu ca Sambata este Sabatul zilei a saptea, dar noi tinem Duminica in onoarea invierii Lui. Dupa inviere, Biserica primara a inceput sa tina Duminica in onoarea invierii Domnului Hristos."

Raspuns:
Cu siguranta Hristos a inviat din morti Duminica, prima zi asaptamanii. Evenghelistul Marcu scria: "Iisus, dupa ce a inviat, in dimineata zilei dintai a saptamanii…" Marcu 16:9.  "Si inviind dimineata, in ziua cea dintai a saptamanii (Duminica) … Marcu 16:9 (Biblia Ortodoxa, Bucuresti, 1968). Totusi niciunde in Biblie nu ni se spune sa tinem Duminica in onoarea invierii lui Hristos. Ideia ca tinem Duminica in onoarea invierii lui Hristos este deci nebiblica, de aceea tinerea Duminicii intra in categoria traditiilor oamenilor. "Drept raspuns, El (Iisus) le-a zis: "Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinei (traditiei) voastre? … "Norodul acesta se apropie de Mine  cu gura si Ma cinsteste cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. Degeaba  Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti."  Matei 15:3-9. Sa ne intrebam pe noi insine: "Cand Dumnezeu spune: "Tine Sabatul zilei a saptea" si o persoana zice: "Nu, eu prefer prima zi a saptamanii, Duminica" – preferinta aceasta nu este oare o traditie (datina) omenesca (sau o lege facuta de om) si deci in opozitie cu Dumnezeu?

Desi introducerea Duminicii ca zi de comemorare a invierii lui Hristos s-a intamplat inainte de sfarsitul secolului al doilea (d. H.), totusi Duminica  nu a fost, chiar in secolele urmatoare, sarbatorita ca zi de odihna. Alte adevaruri biblice cu privire la Sabatul zilei a saptea au fost de asemenea, denaturate in Biserica Primara. Una din aceste schimbari a fost efortul continuu depus de primii crestini pentru a se separa de practicile  religiei iudaice. Deoarece revolutiile politice ale iudeilor au infuriat pe Romani, crestinii erau pedepsiti adeseori impreuna cu iudeii pentru multiplele asemanari in invataturi si practici. Sabatul era probabil cel mai vizibil semn al asemanarii cu iudeii. Dar aceasta schimbare a atentiei spre Duminica a fost de asemenea, o parte a decaderii doctrinale din Prima Biserica. Adevarurile: indreptatirea prin credinta, natura omului, natura lui Hristos si autoritatea Bibliei au fost denaturate serios. Sabatul, dat de Dumnezeu pentru a reaminti oamenilor despre puterea Lui creatoare si sfintitoare, de asemenea a suferit denaturari.

Apostolul Pavel scria: "Stiu bine ca, dupa plecarea mea, se vor vara intre voi lupi rapitori, care nu vor cruta turma si se vor scula din mijlocul  vostru oameni, care vor invata lucruri stricacioase, ca sa traga pe ucenici de partea lor." Faptele Apostolilor 20:29-30. Tot Apostolul Pavel nota ca "Taina faradelegii a si inceput sa lucreze." 2Tesaloniceni 2:7. Decaderea rapida de la curatia apostolica dovedeste exactitatea declaratiilor Apostolului Pavel. Scrierile din primele secole clarifica faptul ca trecerea de la Sambata la Duminica a fost treptata, dar niciodata totala.

George Fisher scria ca in secolul patru (d.H.), "In multe din Bisericile Rasaritene, Sabatul (Sambata) era inca pastrat ca si Duminica, in timp ce in Vest, un mare numar (de biserici), datorita opozitiei fatza de institutiile iudaice, tineau post in aceasta zi." History of the Christian Church, New  York: Scribner, 1900, p. 118. In rezumat, niciunde in Biblie nu exista o porunca de a schimba Sabatul din Sambata in Duminica in comemorarea invierii lui Hristos. De asemenea, nu gasim ca aceasta schimbare a fost universala (totala) in Biserica Crestina Primara.