02. Deoarece calendarul a fost schimbat de atatea ori,cum stim care este ziua a saptea?
Raspuns:
Calendarul a fost schimbat si nu exista nici o indoiala despre aceasta. Ordinea zilelor saptamanii nu a fost schimbata niciodata. Oare, Dumnezeu a poruncit poporului Sau sa tina Sabatul zilei a saptea fara sa le spuna care zi este a saptea? Nu, nicidecum! Schimbarile calendarului nu au alterat ordinea zilelor saptamanii si Dumnezeu nu cere imposibilul astazi de la poporul Sau. Astazi nimeni nu intreaba care zi din saptamana era Sabatul in timpul cand Hristos era pe pamant. Noi inca sarbatorim ziua rastignirii Lui si o numim Vinerea Mare. Evanghelistul Luca spune: "era ziua Pregatirii si incepea ziua Sabatului." Luca 23:54. "Si ziua aceea era vineri si se lumina spre sambata." Luca 23:54. (Biblia Ortodoxa, Bucuresti, 1968). Sabatul era Sambata. Luca declara ca femeile care au pregatit "miresme si miruri" pentru inmormantarea Domnului "in ziua Sabatului s-au odihnit dupa Lege." Luca 23:56. "Iar sambata s-au odihnit, dupa Lege." Luca 23:56. (Biblia Ortodoxa, Bucuresti, 1968).
De la darea Legii pe Sinai pana la rastignirea de pe Golgota nu a fost pierduta nici o zi; nici o confuzie nu a aparut in ceea ce priveste care zi era Sabatul, conform poruncii. Apoi Luca povesteste ca Iisus a inviat "in ziua intai a saptamanii." Luca 24:1. "In ziua cea dintai a saptamanii (duminica)." Luca 24:1. (Biblia Ortodoxa, Bucuresti, 1968). Pastele cade totdeauna in prima zi a saptamanii (Duminica), deoarece nu exista nici o indoiala ca Iisus a inviat in ziua care venea imediat dupa ziua a saptea, care este Sabatul (Sambata) "dupa Lege." ("conform poruncii" – trd. engleza).
De aceea in zilele cand Hristos era pe pamant, Sambata era Sabatul poruncii a patra din Cele Zece Porunci si Duminica era prima zi a saptamanii. Intrebarea este: "Ce s-a intamplat cu ordinea zilelor saptamanii (ciclul saptamanal) de la Hristos incoace? S-a intamplat oare ceva care a schimbat ordinea zilelor saptamanii (ciclul saptamanal) atunci cand lumea a trecut de la calendarul Iulian la calendarul Gregorian? Iata o scrisoare de la Observatorul Astronomic Greenwich:
Royal Greenwich Observatory,Herstmonceux,Sussex,Hailsham, Sussex,England, 23rd December, 1964
Ref. 1901
Mr. W.W. Stringfellow, Pastor, Homstead Seventh-day Adventist Church, 1117 North East First Terrace, Homestead, Florida, USA
Draga Domnule,
Ca raspuns la scrisoarea dv. din 15 Octombrie, trebuie sa va informez ca nu exista nici un motiv de indoiala fatza de succesiunea (continuitatea) neintrerupta a saptamanii, in conformitate cu documentele istorice autentice. Al doilea, este sigur ca introducerea Calendarului Gregorian in 1582 si de asemenea, introducerea lui in Domeniile Britanice in 1752 nu a afectat nicidecum ciclul saptamanal. Fara discutie ca s-a prevazut in Decretul din 1751 ca, desi dupa septembrie 2 venea imediat septembrie 14, aceste doua date continuau succesiunea zilelor saptamanii, respectiv Miercuri si Joi. Al treilea, nu existå nici un motiv de indoiala ca zilele actuale de Sambata sunt un exact numar de saptamani dupa Sambata cuprinsa intre Vinerea Mare (Good Friday) si Duminica Pastelui (Easter Sunday).
Devotatul Dv.
Harold W. Richards
pentru Astronomer Royal.