07. Este oare desfiintat Vechiul Testament?

Astazi crestinii se conduc dupa Noul Testament deoarece Vechiul Testament a fost abolit (desfiintat).

Raspuns:
In Biblia engleza King James cuvintele "a aboli" si "abolit" (desfiintat, inlaturat) sunt folosite numai de 6 ori. Totusi niciodata aceste cuvinte nu se refera la anularea (inlaturarea) Vechiului Testament. In 2 Corinteni 3:13 (in traducerea KJV)  este folosit cuvantul "abolit" (inlaturat), iar in traducerea Cornilescu este folosit cuvantul "trecator."
"Si nu facem ca Moise, care isi punea o mahrama peste fata, pentru ca fiii lui Israel sa nu-si pironeasca ochii asupra sfarsitului a ceea ce era trecator." ("abolit" trd. engleza). 2 Corinteni 3:13.

Mai departe, apostolul Pavel declara in versetul 14: "Dar ei au ramas greoi la minte: caci pana in ziua de astazi, la citirea Vechiului Testament, aceasta mahrama ramane neridicata, fiindca mahrama este data la o parte in Hristos." Aceste doua versete au condus pe unii sa spuna ca Vechiul Testament (de la Geneza la Maleahi) a fost desfiintat, ne mai avand autoritate asupra crestinilor. Dar ei nu urmeaza argumentul lui Pavel. "Aceasta mahrama" se refera la orbirea pe care Iudeii o aveau fata de intelesul Scripturii pe care a scris-o Moise si cu privire la Insusi Domnul Iisus Hristos. Iudeii din zilele apostolului Pavel nu puteau sa vada mai clar planul mantuirii lui Dumnezeu decat Iudeii din zilele lui Moise. In mod specific, apostolul Pavel compara mahrama pe care Moise a pus-o pe fata sa, spre a ascunde stralucirea slavei reflectate (Exodul 34:29-35), cu mahrama pe care Iudeii o plaseaza in general asupra insemnatatii sistemului de jertfe si asupra Decalogului insusi. Iudeii au pierdut din vedere scopul si intelesul invataturilor lui Dumnezeu date prin Moise, tot asa cum au pierdut din vedere scopul misiunii Domnului nostru Iisus Hristos. Vezi Ioan 5: 46-47. ("Caci daca ati crede pe Moise, M-ati crede si pe Mine, pentru ca el a scris despre Mine. Dar daca nu credeti cele scrise de el, cum veti crede cuvintele Mele?").

Aceasta "mahrama" de intelegere gresita este data la o parte cand Il acceptam pe Iisus ca Domn si ca implinire a sistemului de jertfe iudaic. Numai cand  Il privim pe Iisus ca Domn al Vechiului si Noului Testament, numai atunci  Biblia poate fi citita corect. De aceea, cand cel ce cauta adevarul "se intoarce la Domnul, mahrama este luata." 2Corinteni 3:16. Daca Vechiul Testament a fost dat la o parte, de ce apostolul Pavel indemna pe Timotei sa foloseasca Vechiul Testament ca "Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire… si (este) de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire?" 2 Timotei 3:15-16. Vechiul Testament era singura Biblie pe care o posedau crestinii cand Pavel scria aceste cuvinte. In Vechiul Testament sunt atat de multe referinte la Domnul nostru. Am dori noi sa le dam la o parte?

Domnul Iisus a folosit Vechiul Testament si l-a sustinut: "Si a inceput de la Moise si de la toti proorocii si le-a talcuit , in toate Scripturile, ce era cu privire la El. Apoi le-a zis: "Iata ce va spuneam cand inca eram cu voi, ca trebuie sa se implineasca tot ce este scris despre Mine in Legea lui Moise, in Prooroci si in Psalmi. Atunci le-a deschis mintea, ca sa inteleaga Scripturile." Luca 24:27, 44-45.