08. Este Sabatul zilei a saptea un Sabat ceremonial?

Ni s-a spus in Coloseni 2:14-17 si in Romani 14:5-6 ca Sabatul era una din zilele ceremoniale de inchinare care au fost inlaturate la cruce.

Raspuns:
Aceste texte nu se refera la Sabatul zilei a saptea, nici la Duminica. Argumentul apostolului Pavel este ca aceste daruri ceremoniale si zile ceremoniale aratau inainte spre jertfa lui Iisus pe cruce. Moartea Domnului Iisus a sfarsit legea jertfelor. Dumnezeu a demonstrat ca aceste sacrificii si ceremonii au incetat cand Hristos a murit pe cruce: "Iisus a strigat iarasi cu glas tare si Si-a dat duhul. Si indata perdeaua dinlauntrul Templului s-a rupt in doua, de sus pana jos, pamantul s-a cutremurat, stancile s-au despicat." Matei 27:50-51.

In Coloseni 2:14-17 si in Romani 14:5-6, Pavel arata ca orice iudeu crestin, daca vrea, poate sa pazeasca aceste zile ceremoniale, dar el nu trebuie sa incerce sa impuna aceste practici nici unui alt crestin, fie iudeu sau dintre Neamuri. Nici nu trebuie sa mai pazeasca aceste practici religioase si culturale ca o obligatie religioasa. Scopul acestei obligatii dinainte de cruce a fost implinit in moartea lui Iisus. Aceste legi ceremoniale cu privire la daruri de mancare, de bautura, cu privire la luna noua, zile sfinte si zile de Sabat au fost inlaturate sau tintuite la cruce. Sabatul zilei a saptea, care face parte din vesnica Lege Morala a lui Dumnezeu, nu a fost niciodata inclus in aceste legi ceremoniale.

Dumnezeu face o distinctie intre sabatele ceremoniale ANUALE si Sabatele saptamanale a zilei a saptea: "Acestea sunt sarbatorile Domnului, in care veti vesti adunari sfinte, ca sa se aduca Domnului jertfe mistuite de foc, arderi de tot, daruri de mancare, jertfe de vite si jertfe de bautura, fiecare lucru la ziua hotarata. Afara de aceasta sa paziti Sabatele Domnului si sa va aduceti darurile voastre Domnului, sa aduceti toate jertfele facute pentru implinirea unei juruinte si toate darurile voastre facute de buna voie." Levitic 23:37-38. Crestinii iudei poate ca priveau sarbatorile Templului si sarbatoarea incheierii saptamanilor (Cincizecimea) asa cum privim noi "sarbatorile" astazi. Daca eu spun ca imi place Ziua Multumirii (Thanksgiving) mai mult decat ziua Independentei (4 Iulie – in USA), atunci eu socotesc o zi mai presus decat alta. Aceasta este o alegere personala si aceasta este ceea ce Romani 14:5 ne  arata. Crestinul iudeu avea dreptul sa pazeasca orice zi de sarbatoare pe care o alegea, dar nu in afara obligatiilor religioase. Totusi crestinii, fie dintre iudei, fie dintre Neamuri, niciodata nu aveau posibilitatea de a alege sa profaneze Sabatul saptamanal.

Inainte de jertfa de pe cruce, zilele sfinte ale iudeilor trebuiau pazite ca un adaus la Sabatul saptamanal dat la creatiune. Sa citim in Leviticul 23:24. "Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "In luna a saptea, in cea dintai zi a lunii, sa aveti o zi de odihna, vestita cu sunet de trimbite si o adunre sfanta." In Leviticul 23 sunt inregistrate sapte asemenea sabate anuale. Fiecare din aceste sabate cadea in diferite zile ale saptamanii in trecerea anilor, asemenea zilei noastre de nastere sau zilei de Anul Nou in calendarele noastre. Dar aceste zile de Sabate ceremoniale au fost inlaturate la cruce.Cu Sabatul Domnului nu s-a intamplat asa. Sabatul zilei a saptea nu a fost ceremonial in natura sa, ci moral si facea parte din Legea morala a lui Dumnezeu.

Vei spune: "Care este diferenta dintre legile morale si legile ceremoniale?" Legile morale (cele Zece Porunci) au de a face cu comportamentul barbatilor, femeilor si copiilor. Legile ceremoniale au de a face cu actele simbolice ale inchinarii. Sabatul zilei a saptea este un exemplu al Legii Morale, cele Zece Porunci. "Dar ziua a saptea este ziua de odihna ("Sabatul" – trd. KJV). Nu se spune ca a fost, va fi sau trebuie sa fie, ci acest mic cuvant vesnic "este" inca e acolo. Porunca Sabatului este o lege morala, caci daca-L onoram pe Domnul ca si Creatorul nostru si-L sfintim ca Mantuitor, prin aceasta ne aratam dragosta noastra fata de El. Nu este, oare, moral sa-L iubim pe Dumnezeu? Nu este, oare, moral sa nu avem alti dumnezei in afara de El, sa nu ne inchinam la chipuri, sa nu luam Numele Lui in desert, etc.? Daca Il iubim pe Dumnezeu cu toata inima noastra, vom pazi primele patru porunci din cele Zece Porunci; daca iubim pe aproapele nostru, vom pazi ultimele sase din cele Zece Porunci. Iubirea fata de Dumnezeu si fata de oameni nu este, oare, un act moral? Dumnezeu a dat Sabatul saptamanal ca un dar pretios pentru om; "Sabatul a fost facut pentru om." Marcu 2:27. Dumnezeu stia ca, pentru multe motive, omul avea nevoie de odihna fizica si spirituala. Un motiv era de a pune frâu ambitiei omului, care, daca n-ar fi controlata, ar deforma valorile omului si ar scurta viata sa. De aceea Dumnezeu a spus: "Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau, dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau; sa nu faci nici o lucrare in ea." Exodul 20:9-10.

A apara viata si sanatatea este o responsabilitate morala. A da respectul cuvenit si perioade de odihna angajatilor nostri si totodata animalelor noastre de munca, asa cum cere poorunca Sabatului, este o obligatie morala si cu certitudine nu este o functie ceremoniala. Adventistii de Ziua a Saptea nu sunt singurii care cred impreuna cu apostolul Pavel ca toate cele Zece Porunci ale lui Dumnezeu sunt sfinte, drepte si bune, fiind toate morale. Vezi Romani 7:12.

Dr. Albert Barnes, cunoscutul comentator Presbyterian, spunea in comentariile sale cu privire la Matei 5:18: "Legile morale sunt ca si cum ar creste din natura lucrurilor, care, de aceea nu pot fi schimbate, cum este datoria de a iubi pe Dumnezeu si creaturile Sale. Acestea nu pot fi abolite (inlaturate), dupa cum niciodata nu poate fi drept a ura pe Dumnezeu, sau pe aproapele nostru. De acest fel sunt cele Zece Porunci; si pe acestea Mantuitorul nostru niciodata nu le-a inlaturat si nici nu le-a inlocuit.

John Wesley spunea: "El (Hristos) n-a dat la o parte Legea morala cuprinsa in cele Zece Porunci si poruncita de Profeti. Scopul venirii Sale nu a fost de a revoca nici o parte din aceasta. Aceasta este o lege care niciodata nu va putea fi distrusa… Legea morala sta pe o temelie cu totul diferita de legea ceremoniala sau rituala, care a fost destinata ca o infranare temporara pentru un popor tare la cerbice; pe cand Legea Morala a existat de la inceputul lumii." – Sermons on Several Occasions, vol.1, p. 221-222.

Martin Luther spunea: "Legea morala este cuprinsa in cele Zece Porunci." – Shorter Cathechism, p.16, editia 1834.
Cu alte cuvinte, este tot atat de mare pacat sa calci Sabatul, ca si a lua Numele lui Dumnezeu in desert sau a fura sau a minti. "Caci cine pazeste toata Legea si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate." Iacov 2:10.