16. O porunca noua

Domnul Iisus a spus: "Va dau o porunca noua – iubirea." Sabatul iudaic nu mai era in atentia Sa.

Raspuns:
Daca este nevoie de ceva in lumea noastra astazi, cu siguranta e nevoie de iubire fata de Dumnezeu si fata de om, acea iubire pe care o poseda Domnul Iisus. Totusi vom vedea ca iubirea nu este in contradictie cu pazirea poruncilor. "Va dau o porunca noua: Sa va iubiti unii pe altii; cum v-am iubit Eu, asa sa va iubiti si voi unii pe altii. Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii." Ioan 13:34-35.

Desigur, Domnul Iisus stia ca instructiunile din Vechiul Testament aratau importanta iubirii. Dumnezeu a spus lui Moise: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Eu sunt Domnul." Leviticul 19:18. "Acum, Israele, ce alta cere de la tine Domnul, Dumnezeul tau, decat sa te temi de Domnul, Dumnezeul tau, sa umbli in toate caile Lui, sa iubesti si sa slujesti Domnului, Dumnezeului tau din toata inima ta si din tot sufletul tau." Deuteronom 10:12.

Ceea ce era nou era definitia iubirii pe care propria viata a lui Hristos a revelat-o. Oamenii nu puteau sa se mai sprijine pe explicatii si standarde omenesti. Domnul Iisus le-a aratat un tablou al iubirii ne mai vazut pe pamant. Plinatatea iubirii urma sa fie vazuta. Deabia dupa moartea Domnului Iisus pe cruce au priceput credinciosii insemnatatea cuvintelor Lui: "Va dau o porunca noua." Domnul Iisus a indemnat pe urmasii Sai sa se iubeasca, chiar sa iubeasca pe dusmani, asa cum El i-a iubit. Aceasta intelegere l-a condus pe apostolul Pavel sa scrie: "Dragostea deci este implinirea Legii." Romani 13:10. El a scris aceste cuvinte dupa ce a aratat ca doar o persoana iubitoare poate tine cele Zece Porunci. (Romani 13:9-10). "Unul din carturari, care-i auzise vorbind, fiindca stia ca Iisus raspunsese bine Saducheilor, a venit la El si L-a intrebat: "Care este cea dintai dintre toat poruncile?" Iisus i-a raspuns: "Cea dintai este aceasta: "Asculta Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este un singur Domn; si: "Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau si cu toata puterea ta"; iata porunca dintai. Iar a doua este urmatoarea: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti." Nu este alta porunca mai mare decat acestea." Carturarul I-a zis: "Bine, Invatatorule. Adevarat ai zis ca Dumnezeu este Unul singur, ca nu este altul afara de El si ca a-L iubi cu toata inima, cu tot cugetul si cu toata puterea si a iubi pe aproapele ca pe sine, este mai mult decat toate arderile de tot si decat toate jertfele."

Iisus a vazut ca a raspuns cu pricepere si i-a zis: "Tu nu esti departe de Imparatia lui Dumnezeu." Marcu 12:28-34. A iubi pe Dumnezeu din toata inima si pe aproapele ca pe sine nu era o porunca noua in ceea ce priveste timpul. Carturarul a recunoscut ca Iisus citase texte din Vechiul Testament. Cu alte cuvinte, daca iubim cu adevarat pe Dumnezeu, noi vom voi sa tinem toate poruncile Lui. Iubirea nu se impotriveste; iubirea cauta cai sa placa. "Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele." 1 Ioan 5:3. Domnul Iisus spunea: "Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele." Ioan 14:15. Ascultarea fata de Cel pe care-L iubim nu este ceva greu. Din contra. Iubirea este ceea ce lumea are nevoie – oameni care pun pe primul loc voia lui Dumnezeu si trebuintele oamenilor.