17. A sfarsit Hristos Legea?

Apostolul Pavel a spus: "Hristos ete sfarsitul Legii, pentru ca oricine crede in El sa poata capata neprihanirea." Romani 10:4. Iisus a spus ca a venit "sa implineasca Legea." Matei 5:17.

Raspuns:
In Romani 10 apostolul Pavel pune in contrast metoda lui Dumnezeu de indreptatire prin credinta cu incercarile omului de a atinge indreptatirea prin eforturi omenesti, fie prin ritualuri religioase sau prin pazirea Legii. In Romani 10:4 Pavel declara simplu ca indreptatirea prin credinta in Iisus este singura cale pentru om sa primeasca iertare si putere si astfel implineste intentia sau "sfarsitul" (tinta) Legii lui Dumnezeu. Orice alta metoda de a gasi mantuire nu va atinge acest "sfarsit" si nici nu va implini scopul ei.

Putem spune ca Domnul Iisus, ca om, a demonstrat zadarnicia efortului de a gasi indreptatirea prin altceva decat credinta. Numai printr-o dependenta completa de Tatal, poate omul sa gaseasca har ca sa invinga raul si vointa personala. Astfel, daca Il facem pe Iisus Domn si Mantuitor, nu mai folosim Legea ca mijloc de mantuire. Domnul Iisus a spus: "Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Proorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc. Caci adevarat va spun, cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o iota sau o frantura de slova din Lege, inainte ca sa se fi intamplat toate lucrurile." Matei 5:17-18. Iisus n-a venit sa sfarseasca sau sa distruga Legea. Din contra, El arata ce trebuie sa fie ascultarea. Viata Sa a implinit scopul Legii. El spunea: Eu am pazit poruncile Tatalui Meu." Ioan 15:10.

Asa cum am discutat in lectia Nr. 8, Iisus a adus un "sfarsit" Legii ceremoniale, cand a murit pe cruce.Legile ceremoniale au expirat cand a murit Iisus, deoarece ele si-au indeplinit scopul. Profetiile in legatura cu Hristos in "Lege, Prooroci si Psalmi" s-au implinit exact cum au prezis profetii. Dar in toata Biblia nu este scris nici un cuvant si nici nu este data vreo sugestie ca de la moartea lui Hristos, ascultarea fata de Legea lui Dumnezeu ar fi
imposibila sau nu ar fi necesara. Harul lui Dumnezeu face posibila ascultarea (Romani 6:18; 8:4; Filipeni 4:13; Evrei 4 16)si tesatura morala a  Universului o face necesara (Apocalips 19:8; 22:14).