01. Are vreo importanta ce zi tinem, de vreme ce tinem una din cele sapte?

Raspuns:
Acest fel de gandire ar fi foarte plauzibil daca Dumnezeu ar fi spus in porunca a patra din Decalog, "o zi din sapte" sau chiar "fiecare a saptea zi", dar Dumnezeu a folosit articolul hotarat "a": "Adu-ti aminte de ziuA de odihna… Dar ziuA a saptea este ziuA de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau." Exod 20:8-10.

Articolul hotarat ("ziuA" si nu "O zi") limiteaza Sabatul numai la o zi din saptamana, numita "ziua a saptea." Dumnezeu a intiparit acest adevar in mintea Israelitilor printr-o lectie care s-a repetat timp de 40 de ani in fiecare saptamana. (Cititi Exodul 16).

"Domnul a zis lui Moise: "Iata ca voi face sa va ploaie paine din ceruri.Poporul va iesi afara si va strange cat ii trebuie pentru fiecare zi, CA SA-L PUN LA INCERCARE SI SA VAD DACA VA UMBLA SAU NU DUPA LEGEA MEA. In ziua a sasea, cand vor pregati ce au adus acasa, vor avea de doua ori mai mult decat vor strange in fiecare zi." Exodul 16:4-5.

Notati faptul ca atunci cand Dumnezeu a incercat pe copiii lui Israel "daca ei vor umbla sau nu dupa legea Mea" (trd. engleza), El i-a incercat cu  Sabatul.Unii neavand incredere in Dumnezeu pentru painea lor zilnica, au incercat sa puna de-o parte mai multa mana pentru viitor, dar a doua zi au gasit-o stricata.

Totusi Dumnezeu le-a spus sa schimbe procedeul in ziua a sasea, ziua dinaintea Sabatului si sa stranga de doua ori mai mult decat in celelalte zile. Ei trebuiau s-o prepare pentru Sabat in ziua a sasea deoarece mana nu cadea in Sabat. Hrana aceasta stransa in ziua a sasea pentru Sabat nu se strica.

"Si Moise le-a zis: "Domnul a poruncit asa. Maine este ziua de odihna, Sabatul inchinat Domnului; coaceti ce aveti de copt, fierbeti ce aveti de fiert si pastrati pana a doua zi dimineata tot ce va ramanea!" Au lasat-o pana a doua zi dimineata, cum poruncise Moise; si nu s-a imputit si n-a facut viermi. Moise a zis: "Mancati-o azi, caci este ziua Sabatului; azi nu veti gasi manå pe camp. Veti strange timp de sase zile; dar in ziua a saptea, care este
Sabatul,nu va fi." Exodul 16:23-26.

Cativa oameni au folosit aceeasi judecata dupa cum fac multi pentru tinerea Duminicii: "Nu e nici o diferenta, atata timp cat tii o zi din cele sapte." Biblia spune: "In ziua a saptea, unii din popor au iesit sa stranga manå si n-au gasit. Atunci Domnul a zis lui Moise: "Pana cand aveti de gand sa nu paziti poruncile si legile Mele?" Exodul 16:27-28.

Dumnezeu este pretentios in ceea ce priveste care zi este Sabatul si El asteapta ca si poporul Sau sa fie la fel.(Notati ca aceasta s-a intamplat inainte ca Dumnezeu sa proclame Legea Sa
insotita de tunete si fulgere pe muntele Sinai, aratand ca oamenii erau familiarizati cu Legea lui Dumnezeu, incluzand Sabatul, chiar inainte de Sinai).

Sa citim ultima parte a poruncii a patra:
"Caci in sase zile a  facut Domnul cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele,iar in ziua a saptea S-a odihnit; de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna ("ziua Sabatului" – trd. engleza) si a sfintit-o." Exodul 20:11.

Ziua a saptea din saptamana Creatiunii a fost primul Sabat pe pamant,inaugurand ciclul de sapte zile la care Dumnezeu se referea in porunca a patra.Ziua Sabatului a celor Zece Porunci, ziua a saptea a fiecarui ciclu saptamanal de la Creatiune, este singura zi din saptamana care este in mod special "binecuvantata" si "sfintita."

"Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui, pe care o zidise si o facuse." Geneza 2:3.
Putem cerceta Biblia, dar nu vom gasi nici macar un singur text ca Dumnezeu a binecuvantat Duminica. Dumnezeu considera Duminica (Ziua intai) ca una din zilele comune ale saptamanii. "Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului Dumnezzeului tau." Exodul 20:9-10.

Daca Dumnezeu face o deosebire intre zile, trebuie sa facem si noi o deosebire.