19. Legile din Biblie date de Dumnezeu

Adventistii de Ziua a Saptea invata ca Dumnezeu a dat o Lege si Moise o alta. De fapt, Dumnezeu a dat omenirii numai o lege.

Raspuns:
Dumnezeu este Autorul tuturor celor scrise in Biblie. Toate legile, incluzand cele Zece Porunci si legile ceremoniale, au venit de la Dumnezeu si au fost bune pentru omenire. Dar este diferenta fundamentala intre aceste legi.

Legile morale, stabilite de la Creatiune, indruma comportarea unei persoane, in timp ce legile ceremoniale, date din cauza pacatului, dar desfiintate la cruce, acopera ritualismul religios si actele simbolice ale inchinarii. Legile civile iudaice au fost in vigoare atata vreme cat a existat natiunea iudaica. Legile de sanatate au fost bune pentru toti oamenii, oriunde si in toate timpurile. Subiectul acesta, desigur, este contrastul dintre sabatele ceremoniale si
Sabatul saptamanal al zilei a saptea.

Sabatul zilei a saptea a fost dat la Creatiune (Geneza 2:2-3); sabatele ceremoniale au fost instituite la Sinai, 2500 de ani mai tarziu (Levitic 23). Sabatul saptamanal este un memorial al puterii creatoare a lui Dumnezeu si a saptamanii de 7 zile de la Creatiune (Exodul 20:8-11); sabatele ceremoniale aduc aminte de evenimente din istoria Iudeilor, ca Pastele si Sarbatoarea Corturillor (Levitic 23:4-39). Sabatul saptamanal ne aminteste de saptamana Creatiunii (Exodul 20:8-11); anumite sabate ceremoniale, ca Pastele, ne indruma inainte spre cruce, fiind numai "umbra lucrurilor viitoare" (Coloseni 2:17; 1 Corinteni 5:7). Sabatul saptamanal este legat de ciclul saptamanal; sabatele ceremoniale au fost legate de calendarul iudaic si astfel erau sarbatorite ca si ziua de nastere a  cuiva – in zile diferite ale saptamanii in fiecare an.

Sabatul saptamanal va fi sarbatorit si pe Noul Pamant (Isaia 66:23); sabatele ceremoniale au fost inlaturate (abolite) la rastignirea Domnului Hristos (Coloseni 2:14).