20. Doar o zi pentru Evrei

Sabatul zilei a saptea a fost dat de Dumnezeu pe Muntele Sinai doar pentru Evrei; pentru Neamuri niciodata nu s-a dat o porunca pentru tinerea Sabatului.

Raspuns:
Textele din Deuteronom 5:1-3, 12, 15 sunt adesea folosite sa dovedeasca declaratia de mai sus. "Moise a chemat pe tot Israelul si i-a zis: "Asculta, Israele, legile si poruncile pe care vi le spun astazi in auzul vostru. Invatati-le si impliniti-le cu scumpatate. Domnul, Dumnezeul nostru, a incheiat cu noi un legamant la Horeb. Nu cu parintii nostri a incheiat Domnul legamantul acesta, ci cu noi, care suntem toti vii astazi aici.Tine ziua de odihna, ca  s-o sfintesti, cum ti-a poruncit Domnul, Dumnezeul tau. Adu-ti aminte ca si tu ai fost rob in tara Egiptului si Domnul, Dumnezeul tau, te-a scos din ea cu mana tare si cu brat intins: de aceea ti-a poruncit Domnul, Dumnezeul tau, sa tii ziua de odihna."

Aici Moise revizuieste acel eveniment minunat de la Sinai, cu 40 de ani mai inainte. Inainte de Sinai, Dumnezeu a facut legamant cu indivizi ca Noe, Avram , Issac si Iacov. La Sinai, pentru prima data, Dumnezeu a intrat in legamant cu un popor. Baza legamantului lui Dumnezeu, fie cu indivizi, fie cu un popor, era totdeauna Legea Sa si ascultarea omului. Geneza 17:1-2; Exodul 19:5-6. O parte a legamantului de la Creatiune a fost Sabatul zilei a saptea (Geneza 2:2-3; Exodul 16:4-30). Legamantul dat Israelitilor " la Horeb" includea porunca Sabatului, care lega Sabatul saptamanal cu istoria lor trecuta si, in cele din urma, cu saptamana Creatiunii.

La 40 de ani dupa Horeb, lui Moise i s-au dat motive noi pentru pazirea credincioasa a Sabatului saptamanal. A pretinde ca Dumnezeu a dat prin Moise o noua lege a Sabatului si noi legi pentru comportamentul fata de robi, la Sinai (Deuteronom 5:14-15) – ca mai inainte de Sinai poporul lui Dumnezeu nu trebuia sa tina Sabatul zilei a saptea sau sa fie milosi fata de robi – inseamna sa citesti gresit Biblia. Cand Dumnezeu spunea: "Caci Eu sunt Domnul, care v-am scos din tara Egiptului, ca sa fiu Dumnezeul vostru si sa fiti sfinti, caci Eu sunt sfant" (Levitic 11:45), trebuie oare sa concludem ca numai Evreii care au parasit Egiptul sunt sub aceasta porunca divina? Nu, ci Moise adauga in fata Israelitilor noi motive pentru tinerea Sabatului si vietuirea in sfintenie, ca propriul lor raspuns fata de legamantul Domnului.

Iisus a spus clar: "Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru Sabat." Marcu 2:27. Nu numai pentru Evrei, nu numai pentru cei ce au iesit din robia egipteana, ci pentru toti oamenii un dar oferit cu mult inainte ca poporul Evreu sa apara. Alt text care a fost de asemenea, gresit inteles este in Exodul 31:13-17: "Sa nu care cumva sa nu tineti Sabatele Mele, caci acesta va fi intre Mine si voi si urmasii vostri, un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sunt Domnul, care va sfintesc… Aceasta va fi intre Mine si copiii lui Israel un semn vesnic; caci in sase zile a facut Domnul cerurile si pamantul, iar in ziua a saptea S-a odihnit si a rasuflat."

Cateva observatii: Textul nu spune ca Sabatul a fost dat numai copiilor lui Israel, ci spune ca Sabatul este un semn ca Dumnezeu doreste si poate "sa sfinteasca" pe poporul Sau. Vezi si Exodul 20:12,20. Sunt Evreii singurul popor care sa fie sfintit? Credem ca nu. Domnul a ales pe Israel sa fie instrumentele Sale de har, poporul legamantului. Deoarece ei trebuiau sa reprezinte pe Dumnezeu ca pe Cel ce putea sa mantuiasca. Daca Dumnezeu n-ar putea sa schimbe pe evreii egoisti,lacomi,nestapaniti in oameni neegoisti si multumitori, de ce ar trebui Neamurile sa-L caute pe Dumnezeu?

Sabatul era semnul exterior al acestei schimbari interioare. Era semnul catre lume ca Dumnezeul Sabatului a fost pentru Evrei tot ceea ce a spus ca va fi. Cand poporul Evreu a respins legamantul lui Dumnezeu, cand au respins pe Iisus ca Mesia, mandatul lor a fost dat celor ce au acceptat pe Iisus ca Domn, fie ca erau Evrei sau Neamuri. Apostolul Pavel scria: "Caci toti sunteti fii ai lui Dumnezeu, prin credinta in Hristos Iisus. Toti care ati fost botezati pentru Hristos, v-ati imbracat cu Hristos. Nu mai este nici Iudeu, nici Grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte barbateasca, nici parte femeiasca, fiindca toti sunteti una in Hristos Iisus. Si daca sunteti ai lui Hristos, sunteti "samanta" lui Avraam, mostenitori prin fagaduinta." Galateni 3:26-29. Vezi si romani 2:28-29.

Astazi crestinilor li s-a dat responsabilitatea pe care o avea odinioara poporul Evreu. Legamantul este reînoit cu toti care fac pe Iisus Domnul lor. Sabatul este inca semnul celor pe care El ii sfinteste.