15. Este Dumnezeu specific?

Exista o ideie gresita si primejdioasa intre oameni, ca Dumnezeu nu ne cere o ascultare completa, totala de poruncile Sale. Multi oameni gandesc ca daca ei fac tot ce pot mai bine, dar nu asculta de Dumnezeu in totul, in mila Sa, Domnul va trece cu vederea neascultarea lor. Dar, Biblia spune clar ca , daca dorim sa castigam fericirea vesnica cu Hristos in ceruri, trebuie sa ascultam de Domnul in totul. “Si dupa ce a fost facut desavarsit, S-a facut pentru toti cei ce-L asculta, urzitorul unei mantuiri vesnice.” Evrei 5:9. Notati, Biblia nu spune ca toti cei care pretind a fi crestini vor intra in cer, ci spune ca acei care sunt crestini adevarati si care isi arata iubirea prin ascultare fatza de El, vor castiga viata vesnica. Sa nu asteptam sa fim mantuiti daca nu alegem sa ascultam astazi de Domnul, in aceasta lume. Va fi bine sa ne examinam serios vietile noastre, sa vedem daca suntem ascultatori de Dumnezeu.
 
Multi oameni cred ca deoarece apartin unei biserici si au fost botezati, ei sunt siguri ca vor merge in cer. Adesea auzim pe oameni spunand ca nu e necesar sa tina Sabatul, atat timp cat ei traiesc o viata buna, chiar daca ei stiu ca Biblia porunceste tinerea Sabatului. Ei cred ca Domnul va fi milostiv cu ei si ii va mantui oricum. Prieteni mei, aceasta este o pacaleala. Diavolul inseala pe multi cu aceasta mare minciuna. Cand va veni Iisus, vor fi milioane de oameni  care gandeau ca meritau un loc in cer, dar care vor afla ca au refuzat pe Domnul, caci nu L-au ascultat. “Nu orisicine-Mi zice: Doamne, Doamne!” va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri.” Matei 7:21. Domnul ne spune aici ca vor fi multi pretinsi crestini care vor fi dezamagiti amarnic la sfarsitul lumii, cand vor fi respinsi deoarece n-au ascultat deplin pe Dumnezeu. “Multi Imi vor zice in ziua aceea: “Doamne, Doamne! N-am proorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?” Atunci le voi spune curat: “Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine voi toti care lucrati faradelege.” Matei 7:22-23.
 
Dumnezeu a aruncat din cer pe Satana si ingerii lui deoarece ei nu L-au ascultat. El a izgonit pe Adam si Eva din gradina Edenului din cauza neascultarii lor. Putem noi crede ca Dumnezeu ne va lua la cer daca traimm in neascultare cand El a izgonit pe altii din acelasi motiv? Cineva poate intreaba: “Crezi ca e necesar sa tinem toate cele Zece Porunci pentru a fi primiti in cer?” Cel mai bun raspuns la aceasta intrebare se gaseste in Matei 19:16-17. “Atunci s-a apropiat de Iisus un om si I-a zis: “Invatatorule, ce bine sa fac, ca sa am viata vesnica?” El i-a raspuns: “De ce Ma intrebi: “Ce bine?” Binele este Unul singur. Dar daca vrei sa intri in viata, pazeste poruncile.” Citind mai departe aceasta experienta, vedem ca tanarul acesta gandea ca el pazise toate cele Zece Porunci, tot asa cum multi oameni gandesc ca ei pazesc poruncile astazi, dar el nu pazea prima porunca: “Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.” Bogatia lui era Dumnezeul lui. “Daca vrei sa fii desavarsit”, i-a zis Iisus, “du-te de vinde ce ai, da la saraci si vei avea o comoara in cer! Apoi vino si urmeaza-Ma.” Cand a auzit tanarul vorba aceasta, a plecat foarte intristat; pentru ca avea multe avutii.” Matei 19:21-22.
 
Multi oameni astazi, ca si tanarul acesta, gandesc ca ei tin toate cele Zece Porunci, in timp ce pazesc Duminica, prima zi a saptamanii, ca zi sfanta. Dar cel ce nu pazeste ziua a saptea, Sambata, nu pazeste in intregime poruncile lui Dumnezeu. El pazeste poate noua din ele, dar daca nu pazeste ziua a saptea, el nu pazeste porunca a patra. Iisus a spus clar ca orice persoana care prin buna stiinta si de buna voie calca oricare din poruncile lui Dumnezeu, niciodata nu va fi primit in cer.
 
Sub Noul Legamant, Domnul a promis ca ne va da o inima noua, in care va scrie Legea Sa si in care va locui iubirea Sa minunata. Daca am fost nascuti din nou si am fost mantuiti prin har, inimile noastre vor fi pline cu iubirea lui Iisus si poruncile Lui sunt scrise in inimile noastre. Atunci noi vom fi binevoitori sa-L ascultam pe El, deoarece Il iubim. Vom spune impreuna cu Psalmistul: “Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule! Si Legea Ta este in fundul inimii mele.” Psalmul 40:8. “Iisus i-a zis: “Daca Ma iubeste cineva, va pazi cuvantul Meu”… “Cine nu Ma iubeste, nu pazeste cuvintele Mele.” Ioan 14:23-24. “Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele.” 1 Ioan 5:3. Un adevarat crestin mantuit prin Har, care pretinde ca iubeste pe Iisus, va avea placere sa asculte de El. Vom spune ca si Pavel dupa convertirea sa: “Doamne, ce vrei sa fac?” Faptele Apostolilor 9:6.
 
Nu numai ca Dumnezeu scrie poruncile Sale in inimile noastre, cand suntem nascuti din nou, dar El promite ca va veni si va trai viata Sa in noi. “Am fost rastignit impreuna cu Hristos si traiesc… dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Si viata, pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit si S-a dat pe Sine Insusi pentru mine.” Galateni 2:20. “Caci Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi si va da, dupa placerea Lui, si vointa si infaptuirea.” Filipeni 2:13.
 
Esecul din partea pretinsilor crestini de a tine Sabatul zilei a saptea este tot asa de serios in fatza lui Dumnezeu ca si furtul, adulterul, uciderea sau inchinarea la idoli. Este un lucru grav pentru Dumnezeu cand oamenii inlocuiesc o porunca divina a Marelui Dumnezeu al intregului Univers cu o porunca facuta de om. Iisus spunea: “De geaba Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti.” Matei 15:9.
 
Este o greseala tragica pentru o persoana sa creada ca Dumnezeu va accepta bunele sale intentii, daca tine cu reverenta Duminica in locul Sabatului biblic. Dumnezeu ne cere sa ascultam de El. Este imposibil pentru o persoana sa fie bine cu Dumnezeu in timp ce refuza sa tina una din poruncile lui Dumnezeu. “Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui. Cine zice: “Il cunosc”, si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos si adevarul nu este in el.” 1 Ioan 2:3-4. Dovada ca Il cunoastem cu adevarat pe Iisus ca Mantuitorul nostru personal nu este ce simtim si nici cat de mult vorbim despre El, ci dovada consta in ceea ce facem cu poruncile Lui. Iisus spunea: “Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele. Cine are Poruncile Mele si le pazeste, acela Ma iubeste; si cine Ma iubeste, va fi iubit de Tatal Meu. Eu il voi iubi si Ma voi arata lui.” Ioan 14:15,21. Poate fi ceva mai clar?
 
Am auzit pe multi spunand: “Sunt mantuit. Pot face ce-mi place si inca raman crestin. Nu sunt sub Lege, ci sub har. Sunt mantuit pentru vesnicie, nu pot fi pierdut.” Da, multumim lui Dumnezeu, ca putem fi mantuiti acum pentru vesnicie, dar Iisus ne spune cum acesti oameni care sunt mantuiti pot fi recunoscuti. “Voi sunteti prietenii Mei daca faceti ce va poruncesc Eu.” Ioan 15:14. Tot ce putem face in aceasta viata este sa-I predam lui Iisus inimile noastre pe deplin. Atunci vom fi ascultatori de El in orice lucru. Aceasta este toata datoria noastra ca fiind crestini: sa ascultam de Dumnezeu si sa tinem poruncile Lui. “Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om.” Eclesiastul 12:14. Dupa cum un parinte cere ascultare din partea copiilor sai, tot la fel si Dumnezeu cere ascultare de la noi, copiii Sai.
 
“Sa n-adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu si sa nu scadeti nimic din ele; ci sa paziti poruncile Domnului, Dumnezeului vostru, asa cum vi le dau eu.” Deuteronom 4:2. Nu putem adauga nimic si nici scadea nimic. Trebuie sa le tinem toate asa cum ne-a poruncit El. Dumnezeu este foarte specific! Priviti la Adam si Eva. Ei au luat doar un fruct dintr-un pom interzis. Din cauza acestei neascultari, ei au fost dati afara din gradina Eden si au adus pacatul si moartea asupra acestei lumi. A fost doar un act de neascultare, nu ceva ce au facut in fiecare saptamana, ci doar odata. Totusi unii oameni gandesc astazi ca ei pot calca poruncile lui Dumnezeu in fiecare saptamana si ca Dumnezeu totusi va trece cu vederea.
 
Dumnezeu a chemat pe Lot si familia lui sa iasa din Sodoma deoarece El voia sa distruga cetatea. El le-a poruncit: “Sa nu te uiti inapoi!” Se pare ca era un lucru simplu. Sa intorci capul si sa te uiti inapoi, ce durere putea sa provoace? Dar Dumnezeu a fost specific. “Nevasta lui Lot s-a uitat inapoi si s-a prefacut intr-un stalp de sare.” Geneza 19:26. A privi inapoi era un lucru mic, dar era neascultare.
 
In 1 Imparati 13:1-26 este o istorisire interesanta. Domnul a spus unui profet tanar sa faca un anumit lucru. Un alt profet mai in varsta a venit si i-a spus o minciuna. El i-a zis: “Nu e important, nu te-ngrijora despre aceasta. Fa acest lucru in lucul celuilalt.” Tanarul profet a ascultat de profetul mai batran in loc sa asculte de Dumnezeu. El a fost ucis chiar in ziua aceea pentru neascultarea lui, deoarece a urmat sfatul unui alt predicator in locul poruncii lui Dumnezeu. Ce avertizare solemna este aceasta pentru noi sa nu fim amagiti de a nu mai tine ziua a saptea, datorita sfaturilor sau rugamintilor prietenilor, rudelor sau pastorilor.
 
Neascultarea uneori pare sa fie un lucru mic, neinsemnat, dar in ochii lui Dumnezeu este un lucru foarte serios. El ne va judeca pentru orice fapta de neascultare. Cineva poate spune: “Desigur ca Domnul nu Se asteapta ca eu sa tin toate poruncile Sale, inclusive Sabatul. Va fi foarte greu pentru mine, voi pierde serviciul, sotia nu este de accord, se va destrama familia. El nu Se asteapta ca in asemenea circumstante sa ascult in totul.” Ce spune Iisus? “Daca vine cineva la Mine si nu uraste pe tatal sau, pe mama-sa, pe nevasta-sa, pe copiii sai, pe fratii sai, pe surorile sale, ba chiar insasi viata sa, nu poate fi ucenicul Meu. Si oricine nu-si poarta crucea si nu vine dupa Mine, nu poate fi ucenicul Meu. Tot asa, oricine dintre voi, care nu se leapada de tot ce are, nu poate fi ucenicul Meu.” Luca 14:26-27, 33. Da, chiar daca drumul pare greu si e nevoie de purtat o cruce, Domnul ne spune ca trebuie sa ne luam crucea si sa-L urmam. Celor care azita sa mearga in ascultare fatza de poruncile Sale deoarece calea pare grea, Dumnezeu le trimite aceasta incurajare: “Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare.” Isaia 41:10.
 
Cat de important este sa facem ce este drept fara sa ne abatem, fara sa deviem. Sa nu permitem lui Satana sa ne ispiteasca sa credem ca Domnul nu este specific cu privire la ceea ce spune. Dumnezeu este cu adevarat specific! Toate poruncile Sale sunt sigure si stau pentru vesnicie. “Deci cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat.” Iacov 4:17. Cand stim ce este drept si noi refuzam sau neglijam sa facem, n-are importanta din ce motive, atunci noi suntem condamnati in fatza lui Dumnezeu si vom sta in fatza judecatii fara nici o scuza.
 
Cand omul se departeaza de la poruncile lui Dumnezeu, e marele pericol ca el se inseala singur, astfel ca ce este drept pare gresit si ce este rau pare bine. “Multe cai i se par bune omului, dar la urma duc la moarte.” Proverbe 16:25.