3. In pragul Armaghedonului

In timpul domniei reginei Victoria, in Anglia traia un nobil numit Lordul Leelester. El era mandrul proprietar al unui castel magnific si avea dorinta ca familia regala sa-l viziteze. A trimis repetate invitatii. In cele din urma, regina Victoria a raspuns invitatiei. Au fost facute planuri pentru celebrare.

Gradinile au fost aranjate si castelul a fost pregatit. Cu o seara inaintea vizitei, Lordul Leelester a chemat pe toti servitorii sai pentru ultimile instructiuni. El le-a zis: "Maine dimineata, cand va aparea alaiul, cand podul castelului va fi lasat in jos si regina va pasi pe pragul castelului, o trompeta va suna tare, clar si lung. Doresc ca la fiecare ceas al castelului sa fie cate un servitor si cand veti auzi trompeta, sa opriti toate ceasurile si niciodata sa nu mai fie pornite, pentru a fi marcata pentru totdeauna vizita reginei Victoria.

Daca veti vizita astazi castelul ca turist, veti vedea acele ceasuri gigantice de pe zidurile castelului, oprite, marcand momentul vizitei reginei.
Ce ilustratie neinsemnata a ceasului gata sa vina, cand un alt Monarh, un Rege, va fi gata sa paseasca pragul, nu al unui castel medieval, ci pragul
lumii, venind pe acest pamant ca Rege al regilor si Domn al domnilor. Orice ceas de pe pamant va fi oprit pentru totdeauna, caci vom intra intr-o noua era atunci cand Iisus va veni.

In iubirea Sa, Dumnezeu ne-a daruit Cuvantul Sau plin cu profetii spre a ne spune cand acest mare eveniment este aproape. Planul Sau ne este descoperit in Amos 3:7, unde ni se spune: "Nu, Domnul Dumnezeu nu face nimic fara sa-Si descopere taina Sa slujitorilor Sai prooroci."

Prin profetul Ioan, in Apocalips 16:16-17, ni se spune: "Duhurile cele rele i-au strans in locul care pe evreieste se cheama Armaghedon… Si din Templu, din scaunul de domnie, a iesit un glas tare, care zicea: "S-a ispravit!"

Vedem aici, prin cuvintele profetiei inspirate, ca ultimul mare eveniment chiar dinaintea venirii Domnului Iisus, va fi Armaghedonul. Imediat dupa aceea, Dumnezeu da proclamatia universala: "S-a ispravit!"

Este un fapt solemn ca lumea merge spre Armaghedon. Fara nici o indoiala, noi stam pe pragul acestei mari batalii. In 1945 generalul Duglas Mac Arthur, dupa terminarea celui de al doilea razboi mondial, a spus aceste cuvinte memorabile: "Aliantele militare, echilibrul fortelor, Liga Natiunilor, toate au esuat. Am avut ultima sansa. Daca nu planificam un sistem mai mare si mai echitabil, Armaghedonul va fi la usa noastra."

Organizatia Natiunilor Unite incearca cu disperare sa aduca pacea si armonia in lume. Lupta si nelinistea creste si, asa cum a prezis Mac Arthur,
Armaghedonul este chiar la pragul nostru.Unde va avea loc aceasta lupta finala? "Al saselea (inger) a varsat potirul lui peste râul cel mare, Eufrat. Si apa lui a secat, ca sa fie pregatita calea imparatilor, care au sa vina din Rasarit. Duhurile cele rele i-au strans in locul care pe evreieste se cheama Armaghedon." Apocalips 16:12,16.

Cuvantul Armaghedon in evreieste inseamna "Muntele Meghido." Acest munte se afla in Palestina la 60 mile nord de Ierusalim. El cuprinde o vasta campie, numita uneori campia Esdraelon; in alte locuri in Biblie e numita Valea lui Iosafat, care este un camp istoric de lupta. Aici ni se spune ca vor fi adunate popoarele pentru ultima batalie. Nu numai cercetatorii Bibliei, dar uneori chiar numerosi istorici au recunoscut ca acest loc este un loc cheie in lume.

Exista multe motive ca Palestina este un loc vital in lumea noastra. Se gaseste la rascrucea drumurilor lumii. Este chiar in centrul pamantului.
Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau chiar in acel loc pentru a fi un Martor in fatza lumii si sa moara pentru pacatele oamenilor.Multe puteri au ravnit la bogatia Palestinei. Se spune ca bogatia minerala numai din bazinul Marii Moarte ar fi de trei ori mai mare decat bogatia Americii. Ganditi-va! Aproape de trei ori bogatia Statelor Unite este continuta numai in depozitele minerale ale bazinului Marii Moarte. De asemenea, cele mai mari
si bogate conducte de petrol trec prin Palestina. Mai e de mirare ca popoarele poftesc aceasta portiune a lumii?

Pentru evrei, Palestina este tara natala. Pentru musulmani este ca Mecca. Pentru crestini este Tara Sfanta. Toata lumea are un interes vital in aceasta parte a pamantului. Chiar locul care a devenit campul de bataie intre bine si råu, unde Hristos si Satana au dus lupta pentru stapanirea lumii va fi locul unde se va da lupta intre popoare si unde istoria va ajunge la climaxul ei. Sa privim alte profetii ale Bibliei spre a vedea cat de aproape suntem de acea zi inevitabila.

"Vestiti aceste lucruri printre neamuri: pregatiti razboiul! Treziti pe viteji! Sa se apropie si sa se suie toti oamenii de razboi! Fiarele plugurilor voastre prefaceti-le in sabii si cosoarele in sulite! Cel slab sa zica: "Sunt tare!" Sa se scoale neamurile si sa se suie in valea lui Iosafat! Caci acolo voi sedea sa judec toate neamurile de primprejur." Ioel 3:9-10, 12.

Notati, Dumnezeu spune ca cel slab va zice: "Sunt tare!" Natiunile necrestine se vor destepta si vor veni la valea lui Iosafat. S-au trezit oare popoarele din Rasarit? Cu cinci sute de ani in urma ar fi fost imposibil sa aiba loc batalia de la Armaghedon. Rasaritul indepartat era adormit. Acum trei sute de ani tarile din Rasarit inca dormeau. De fapt acum trei sute de ani, Statele Unite erau inca in faså. Acum trei sferturi de veac, popoarele din Est inca dormitau. In ultimile cateva decade popoarele din Est s-au desteptat. Cand Estul si Vestul se intalnesc la Meghido, toate popoarele pamantului vor fi implicate.

"In ziua aceea, voi face din Ierusalim o piatra grea pentru toate popoarele. Toti cei ce o vor ridica vor fi vatamati si toate neamurile pamantului se vor strange impotriva lui."  Zaharia 12:3.
"Voi strange pe toate neamurile si le voi pogora in valea lui Iosafat." Ioel 3:2.
"Atunci voi strange toate neamurile la razboi impotriva Ierusalimului. Zaharia 14:2.
Astazi popoarele vorbesc de pace, dar se pregatesc pentru lupta zilei celei mari a lui Dumnezeu Cel Atotputernic. "Iata vine pieirea si vor cauta pacea, dar nu o vor gasi." Ezechiel 7:25 (Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).
"Cand vor zice: "Pace si liniste!" atunci o prapadenie neasteptata va veni peste ei." 1 Tesaloniceni 5:3.

Ceva neobisnuit este in spatele acestei situatii. Exista fortze obscure care imping pe barbati si femei in aceasta lupta. Fanatismul joaca un rol teribil in toate acestea. In timpul celui de al doilea razboi mondial, in Japonia, zelul frenetic al japonezilor i-a condus la eforturi disperate. O femeie a venit la Curtea Suprema cu fiul ei, care fusese lasat la vatra, deoarece avea o mama de care sa ingrijeasca. Acolo ea a ascultat cum fiul ei era eliberat din armata pentru a ingriji de ea. Atunci ea a strigat: "NU! El sa mearga sa lupte pentru tara si pentru religia noastra!" Ei au raspuns: "Nu se poate! El trebuie sa ingrijeasca de tine." "Ei bine, atunci el nu are mama," a strigat ea.

Vedeti, un zel fanatic va impinge pe barbati si femei sa faca fapte extreme. "Apoi am vazut iesind din gura balaurului si din gura fiarei si din gura proorocului mincinos trei duhuri necurate, care semanau cu niste broaste. Acestea sunt duhuri de draci, care fac semne nemaipomenite si care se duc la imparatii pamantului intreg ca sa-i stranga pentru razboiul zilei celei mari a Dumnezeului Celui Atotputernic." Apocalips 16:13-14.

Se pare ca popoarele sunt vrajite si lucreaza parca un destin impus asupra-le de diavol. Astazi lumea noastra atarna riscant pe marginea prapastiei. Acum exista arme care pot distruge pamantul. Traim cea mai extraordinara ora a istoriei pamantului nostru. Sunt zile inspaimantatoare. Totusi Dumnezeu ne iubeste foarte mult. In Cuvantul Sau, El ne-a spus foarte clar ca aceste lucruri sunt dovezi ca aceasta lume traieste zilele
sfarsitului si El vine in curand sa ne ia in ceruri. Cred ca una din cele mai uluitoare profetii din Biblie se gaseste in Ioel 2:30. "Voi face sa se vada semne in ceruri si pe pamant: sange, foc si stalpi de fum."

Biblia ne spune ca batalia de la Armaghedon este ultimul mare eveniment al istoriei si urmatorul lucru va fi venirea lui Iisus pe norii cerului. Foarte curand, natiunile pamantului se vor strange in valea lui Iosafat, pe campul de lupta Meghido, pentru ultima mare batalie. "Sa se scoale Neamurile si sa se suie in valea lui Iosafat! Ioel 3:12.

Dar exista o alta vale unde putem fi acum. "Vin gramezi – gramezi in valea judecatii ("in valea deciziilor" – trd. engleza), caci ziua Domnului este aproape, in valea  judecatii." Ioel 3:14. Aceasta este o vale foarte periculoasa. Aici sunt multi acum care nu au luat decizia sa urmeze pe Domnul. Ei gandesc ca sunt in forma buna, ca incearca sa decida; dar pana cand omul nu isi preda totul Domnului Iisus Hristos si nu-L primeste ca Mntuitorul lui personal, el este pierdut. Ziua Domnului este aproape. Unii vor fi inca in valea deciziilor cand Domnul vine si vor fi pierdut pentru vesnicie. De aceea roaga-te: "Da, Doamne, vin acum sa ma predau Tie." Astazi e ziua mantuirii.