8. Putem crede in minuni moderne?

Putem crede in vindecare divina? Vorbirea in limbi a fost trimisa de Dumnezeu? A dat Dumnezeu darul profetiei poporului Sau in aceste zile din urma? Pot exista profeti in afara de cei care au scris Biblia? Astazi exista o mare confuzie despre aceste subiecte. Unii considera ca toate aceste lucruri nu sunt adevarate. Altii accepta toate acestea ca adevarate. Unii accepta unele subiecte si refuza pe celelalte. Trebuie sa studiem si sa cunoastem despre aceste daruri ale Spiritului Sfant pentru a inlatura confuzia.
 
“In ce priveste darurile duhovnicesti, fratilor, nu voiesc sa fiti in necunostinta.” 1 Corinteni 12:1. Dumnezeu nu doreste ca noi sa fim ignoranti, sa nu cunoastem. Va spun: “Eu cred in toate aceste daruri ale Spiritului Sfant. Ele sunt trimise de Dumnezeu ca binecuvantari speciale pentru poporul Sau.” Biblia invata ca Biserica adevarata a lui Dumnezeu din zilele din urma le va poseda.
 
Oamenii cauta adevarul astazi. Cei sinceri cauta sa gaseasca adevarul din Cuvantul lui Dumnezeu si sa gaseasca Biserica adevarata care crede intreaga Biblie. Multi oameni au fost convinsi de adevarul lui Dumnezeu si l-au urmat. Altii spun: Stiu ca Biserica noastra nu invata aceste adevaruri pentru timpul din urma. Stiu ca invata erori, dar inca nu indraznesc sa parasesc Biserica mea.” Ce tragedie este cand oamenii simt ca sunt mai datori Bisericii, sau denominatiunii, decat sunt datori lui Dumnezeu.
 
Astazi nu este popular, nici n-a fost vreodata, sa crezi si sa urmezi adevarul lui Dumnezeu. Dar ce minunat este ca exista inca si astazi oameni care iubesc atat de mult pe Domnul si doresc sa invete, din Cuvantul Lui, care este voia Lui pentru vietile lor.  Dumnezeu da doua fagaduinte minunate acestor persone. “Ma veti cauta si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta din toata inima.” Ieremia 29:13. “Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu.” Ioan 7:17. Acestea sunt promisiuni pentru cei ce doresc sa cerceteze adevarul din Cuvantul lui Dumnezeu si sunt voiosi sa-l urmeze.
 
Acum, ce invata Biblia despre existenta darurilor spirituale in Biserica? In Efeseni 4:8 citim: “S-a suit sus, … si a dat daruri oamenilor.”  Care sunt aceste daruri? “Si El a dat pe unii apostoli; pe altii prooroci; pe altii evanghelisti; pe altii pastori si invatatori.” Efeseni 4:11.De ce au fost date aceste daruri? “Pentru desavarsirea sfintilor, in vederea lucrarii de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos.” Efeseni 4:12. Trupul lui Hristos este Biserica Sa. Cat timp trebuiau sa existe aceste daruri? “Pana vom ajunge toti la unirea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos.” Efeseni 4:13. Acest text spune ca darurile acestea vor exista pana cand noi toti vom ajunge la unirea credintei. N-am ajuns inca, de aceea in continuare avem nevoie de ele pana la sfarsitul timpului. Care este rezultatul acestor daruri? “Ca sa nu mai fim copii, plutind incoace si incolo, purtati de orice vant de invatatura, prin viclenia
oamenilor si prin siretenia lor in mijloacele de amagire.” Efeseni 4:14. Nu trebuie sa fim inselati de orice vant de doctrina. Vom cunoaste adevarul si nu trebuie sa fim inselati. Dumnezeu doreste sa intelegem care este scopul Lui in darea acestor daruri ale Duhului Sfant.
 
“Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh.” 1 Corinteni 12:4. Versetele care urmeaza mentioneaza unele daruri: darul profetiei, al vindecarii, al vorbirii in limbi, etc. “Dar toate aceste lucruri le face unul si acelas Duh, care da fiecaruia in parte, cum voieste.” 1 Corinteni 12:11. Toate aceste daruri sunt date de acelas Duh, dar Duhul da darurile dupa cum voieste. Nici un om nu poate alege sau cere un anumit dar; Duhul da dupa cum voieste.
 
Sa mergem la versetul 14: “Astfel, trupul nu este un singur madular, ci mai multe.” Toate aceste daruri impreuna constituie echilibrul care Dumnezeu doreste sa existe in Biserica Sa. Pavel foloseste corpul omenesc ca ilustratie. “Daca piciorul ar zice: “Fiindca nu sunt mana, nu sunt din trup”, – nu este pentru aceasta din trup? Si daca urechea ar zice: “Fiindca nu sunt ochi, nu sunt din trup”, – nu este pentru aceasta din trup?” 1 Corinteni 12:15-16. Piciorul nu poate spune: “Sunt mai important decat mana. Eu nici nu ma pot asocia cu ea. Eu nu fac parte din trup, eu voi fi independent.” Piciorul este important. Trupul ar fi schilod fara picior, iar piciorul n-ar supravietui de unul singur.
 
Dupa cum piciorul nu are nici un drept sa se retraga din trup, tot asa nici o persoana n-are dreptul sa spuna: “Eu am un dar special, de care are nevoie Biserica. Celelalte daruri nu sunt importante.” Dupa cum trupul este mutilat fara membrele sale, tot asa si Biserica va schiopata fara toate darurile. Un dar nu poate lua locul tuturor darurilor. “Daca tot trupul ar fi ochi, unde ar fi auzul? Daca totul ar fi auz, unde ar fi mirosul?” 1 Corinteni 12:17. Cu alte cuvinte: “Daca toata Biserica se bazeaza pe vindecare, unde este darul profetiei? Daca Biserica se bazeaza doar pe darul vorbirii in limbi, unde este darul propovaduirii Evangheliei?”
 
“Voi sunteti trupul lui Hristos si fiecare in parte, madularele lui. Si Dumnezeu a randuit in Biserica, intai, apostoli; al doilea, prooroci; al treilea, invatatori; apoi pe cei ce au darul minunilor; apoi pe cei ce a darul tamaduirilor, ajutorarilor, carmuirilor si vorbirii in felurite limbi. Oare toti sunt apostoli? Toti sunt prooroci? Toti sunt invatatori? Toti sunt facatori de minuni? Toti au darul tamaduirilor? Toti vorbesc in  alte limbi? Toti talmacesc?” 1 Corinteni 12:27-30.
 
“Umblati dar dupa darurile cele mai bune.” 1 Corinteni 12:31. Deci unele daruri sunt mai importante decat altele. In versetul 28, el le-a separat  in doua grupe. Cele mai importante: Apostoli, profeti si invatatori. Acestea sunt importante deoarece sunt totdeauna necesare pentru a raspandi pretutindeni Evanghelia. Altele sunt de importanta mai mica: darul minunilor, al vindecarilor si al limbilor. Acestea sunt importante, dar de mai mica valoare in raspandirea Evangheliei in lume. Dumnezeu le da pe toate Bisericii Sale, dar El spune: “Umblati dupa darurile cele mai bune.”
 
 
Astazi se vorbeste mult despre darul vindecarii. Eu nu sunt aici sa judec pe cineva, sau sa spun daca lucrarea lor este de la Dumnezeu sau de la Satana. Pot totusi sa spun sincer ca n-am vazut inca vreunul care urmeaza planul lui Dumnezeu de vindecare pe care l-a dat in Biblie. Vorbesc despre acele “campanii de vindecare prin credinta.” Sa ne amintim ca Dumnezeu nu este Singurul care face minuni, chiar minuni de vindecare. Biblia invata ca Satana are putere sa faca minuni. El aduce boli si le poate vindeca. Notati, eu nu am spus ca acei oameni aduc vindecare prin puterea Satanei.  N-am spus aceasta. Eu nu judec pe nimeni, Dumnezeu este Judecatorul.
 
Eu cred in vindecarea divina cu toata inima mea. Exista o vindecare si noi putem fi siguri ca este de la Dumnezeu: aceasta este vindecarea creativa: cand un brat sau un picior este restaurant. Satana nu are putere sa creeze, ci numai Dumnezeu are aceasta putere. Iisus vindeca pe leprosi cand degetele lor erau mancate de boala, dar Domnul le restaura. In Ghetsemani, cand Petru a taiat urechea cuiva, Iisus a restaurant-o. Aceasta este vindecarea creativa. De cate ori in campanile de vindecare ati vazut oameni fara un brat plecand cu el restaurant?
 
De asemenea, cred ca pentru o adevarata vindecare divina trebuie urmata invatatura Bibliei. Dumnezeu ne da planul Sau de vindecare. “Este vreunul printre voi bolnav? Sa cheme pe presbiterii Bisericii; si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in Numele Domnului. Rugaciunea facuta cu credinta va mantui pe cel bolnav si Domnul il va insanatosi; si daca a facut pacate, ii vor fi iertate.” Iacov 5:14-15. Cati urmeaza planul lui Dumnezeu? Presbiterii Bisericii trebuie sa vina, sa unga cu ulei si sa se roage. Nu spune ca predicatorul trebuie sa vina intr-un oras, sa anunte la radio sau TV ca oricine vrea, sa se prezinte spre a fi vindecat. Dumnezeu nu invata acest fel de vindecare prin reclame. Chiar
Domnul Iisus nu a vindecat pe toti oamenii cand era pe pamant. Apostolul Pavel avea darul vindecarii. El insusi avea o boala si de trei ori s-a rugat lui Dumnezeu pentru vindecare, dar Dumnezeu nu l-a vindecat, n-a fost voia lui Dumnezeu.
 
Multi “vindecatori” moderni, pe care i-am vazut, nici macar nu iau in consideratie daca este sau nu voia lui Dumnezeu. Ei doar poruncesc lui Dumnezeu sa vindece. Probabil ei gandesc ca pot sa-I spuna lui Dumnezeu ce sa faca.
 
Da, eu cred in vindecarea divina cand este facuta conform Bibliei. Dumnezeu are o minunata putere de vindecare. Totusi, vindecarea n-a fost cel mai important dar in Biserica. Cei vindecati tot trebuie sa moara candva. Cele mai importante daruri erau acelea care ajutau la raspandirea Evangheliei care poate aduce oamenilor viata vesnica.
 
O alta intrebare este: Ce se poate spune despre “vorbirea in limbi?” Eu cred in darul vorbirii in limbi. Dumnezeu da acest dar oricand si oriunde este necesar. Este acelas dar cum a fost dat in Ziua Cincizecimii (Faptele Apostolilor 2). Ucenicii au fost umpluti cu Spiritul Sfant si, cand ei vorbeau, oamenii ii auzeau vorbind in 14 limbi diferite. Erau greci, romani, egipteni, mezi si alte nationalitati reprezentate in acea zi. Aceasta a fost o foarte practica folosire a darului limbilor. Biserica adevarata a lui Dumnezeu va poseda acest dar cand este nevoie.
 
Darul vorbirii in limbi este minunat, dar a fost prea mult abuzat. Apostolul Pavel a scris 1 Corinteni 12; 13; 14 pentru a indrepta pe oameni in aceasta privinta. Unii gandesc ca acest dar este totul. Pavel spune in 1 Corinteni 13:1. “Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval zanganitor.” El ne arata ca iubirea este mai importanta. El a clarificat ca vorbirea in limbi nu este un semn al mantuirii. Nu va fi dat tuturor in Biserica, dupa cum nu toti pot fi profeti in Biserica. Trebuie sa fie ordine si decenta, sa nu vorbeasca toti in acelasi timp. Unul sa vorbeasca si altul sa traduca, iar mesajul sa fie conform Bibliei.
 
Darul limbilor n-a fost dat niciodata pentru ca sa inlocuiasca adevarul. Nu a fost dat sa ia locul botezului biblic, sau al tinerii poruncilor lui Dumnezeu. Unii au zis: “Stim ca Biblia spune ca trebuie sa tinem poruncile lui Dumnezeu, sa tinem Sabatul, dar avem darul limbilor si de aceea nu e nevoie sa le tinem.” Biblia spune ca botezul biblic este o datorie, o resposabilitate si o porunca. Totusi unii spun: “Am avut botezul cu Spiritul Sfant si n-am nevoie sa fiu botezat in apa.” Iisus spunea: “Daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.” Ioan 3:5. Orice dar trebuie sa fie de acord cu Cuvantul lui Dumnezeu, daca nu, inseamna ca nu este de la Dumnezeu.
 
Ce se poate spune despre darul profetiei? A fost doar pentru scriitorii Bibliei? Ati citit vreodata cartea lui Noe in Biblie? Nu. Totusi Noe a fost un profet care a vorbit despre potop timp de 120 de ani. In Noul Testament au existat cativa profeti care n-au scris nimic in Biblie. Faptele Apostolilor 11 ne spune despre Agab, care era profet, dar care n-a scris nimic in Biblie. Alti profeti au fost Simeon, Ana si cele patru fete ale lui Filip. Toti acestia au fost profeti, dar nici unul n-a fost scriitor al Bibliei. E nevoie de profeti, caci Proverbe 29:18 spune: “Cand nu este nici o descoperire dumnezeiasca, poporul este fara frau.” (“Unde nu este nici o viziune, poporul piere” – trd. engleza).
 
Au existat multi profeti in timpurile biblice, dar care n-au scris nimic in Biblie. Vor mai exista profeti dupa aceea? “In zilele de pe urma, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice faptura; feciorii vostri si fetele voastre vor prooroci.” Faptele Apostolilor 2:17. Biblia spune ca vor fi profeti in zilele din urma, inainte de a doua venire a lui Hristos. “Asa ca nu duceti lipsa de niciun fel de dar, in asteptarea aratarii Domnului nostru Iisus Hristos. El va va intari pana la sfarsit, in asa fel ca sa fiti fara vina in ziua venirii Domnului nostru Iisus Hristos.” 1 Corinteni 1:7-8. Biserica nu va duce lipsa de nici un dar. Biserica lui Dumnezeu va poseda toate darurile Spiritului Sfant chiar pana la sfarsit.
 
Avem nevoie de un ghid in aceste timpuri. Un ziar spunea recent: “Exista multe religii in lume astazi, dar unde este un profet care sa ne arate drumul?” Multumiri lui Dumnezeu ca exista un astfel de profet.
 
“Si balaurul, maniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita semintei ei, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si tin marturia lui Iisus Hristos.” Apocalipsa 12:17. Ramasita inseamna ce a ramas, ultima parte, deci textul arata spre ultima Biserica a lui Dumnezeu, spre Biserica Sa adevarata. Exista doua puncte de identificare a Bisericii Ramasitei:
1.    Credinciosii Bisericii Ramasitei trebuie sa tina poruncile lui Dumnezeu.
2.    Ei au marturia lui Iisus.
 
Primul punct este clar: ei tin toate poruncile, incluzand porunca a patra, Sabatul. Dar ce inseamna punctul al doilea? Nu va voi spune eu, vom lasa Biblia sa ne spuna. “Caci marturia lui Iisus este duhul proorociei.” Apocalipsa 19:10 (ultima parte).
 
Adevarata Biserica a lui Dumnezeu va poseda aceste doua caracteristici. Biblia declara ca darul profetiei este inca in efect astazi. Partea negativa este aceasta: in Matei 7:15 Dumnezeu ne avertizeaza impotriva profetilor falsi: “Paziti-va de prooroci mincinosi. Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinlauntru sunt niste lupi rapitori.” Nu poate exista nici o contrafacere decat daca exista un profet adevarat. Deoarece exista cativa profeti falsi, nu trebuie sa respingem pe toti profetii. “Nu dispretuiti proorociile. Ci cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun.” 1 Tesaloniceni 5:20-21. Sa nu fiti impotriva profetilor, dar testati-i sa vedeti daca sunt adevarati sau nu.
 
Iata un test pentru profeti: “La lege si la marturie!” Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile peste poporul acesta.” Isaia 8:20. (“La lege si la marturie: daca ei nu vorbesc in armonie (in acord) cu acest Cuvant, este fiindca nu exista nici o lumina in ei” – trd. engleza). Profetii adevarati nicodata nu defaimeaza si nu dau la oparte Biblia. Ei ne aduc Biblia mai aproape, ne fac s-o indragim mai mult si ne ajuta s-o intelegem mai bine.
 
Adevarata Biserica trebuie sa posede poruncile lui Dumnezeu si Spiritul Profetiei. Unele Biserici pretind a avea un dar sau pe celalalt, dar o singura Biserica le are pe amandoua. Exista o Biserica astazi care pretinde a avea o profeteasa. Numele ei este Mary Baker Eddy. Este ea profet adevarat? Este Biserica adevarata? Nu, nu poate fi deoarece acea Biserica nu tine toate poruncile lui Dumnezeu. Mai mult, aceasta profeteasa a invatat ca nu exista diavol, pacat, boala si moarte. Biserica aceasta nu crede in mantuirea prin sangele lui Hristos. Ea nu poate fi un profet adevarat si Biserica ei nu este cea adevarata, deoarece invatatura lor nu este conform Bibliei.
 
O alta Biserica pretinde ca a avut un profet, Joseph Smith. Dar el a scris propria sa carte pentru a lua locul Bibliei. El a incurajat poligamia si a invatat ca nu e necesar sa tii toate poruncile lui Dumnezeu. Toate aceste invataturi sunt contrare Cuvantului lui Dumnezeu. El nu poate fi profet adevarat si nici biserica lui nu poate fi adevarata Biserica.
 
Exista unele Biserici care tin toate poruncile lui Dumnezeu, incluzand Sabatul biblic. Unele din aceste Biserici sunt Baptistii de ziua a saptea, Biserica lui Dumnezeu (Church of God) de ziua a saptea si Penticostalii de ziua a saptea. Toti acestia tin ziua a saptea, Sambata, ca Sabat. Totusi ei nu pot fi adevarata Biserica deoarece nu au darul Spiritului Profetiei. Poti cerceta oriunde si vei gasi doar o Biserica adevarata care intruneste aceste doua calitati si aceasta este Biserica Adventista de Ziua a Saptea. Multumiri lui Dumnezeu ca El ne-a dat aceste semne pentru a cunoaste care este adevarata Biserica a Lui.
 
In jurul anilor 1800 a existat o mare reinviere a interesului pentru studiul profetiilor biblice. A fost timpul cand Reformatiunea s-a intregit si Biserica a ajuns sa urmeze tot (in intregime) Cuvantul lui Dumnezeu. Oameni din toate Bisericile studiau Biblia si au inceput sa creada ca Iisus urma sa vina curand pe pamant. Aceasta a fost o renastere spontana. Baptisti, Metodisti, Congregationalisti, Lutherani, Catolici, toti s-au unit impreuna si au devenit cunoscuti ca Adventisti (Asteptatori), predicand a doua venire a lui Hristos si Sabatul zilei a saptea.
 
In iubirea Sa, Dumnezeu a dat acestei Biserici darul profetiei. In 1844, Ellen Harmon, o tanara de 17 ani, fiind o minunata crestina, era in rugaciune cu prietenele ei. Ele se rugau si incercau sa gaseasca mai mult despre adevarul Bibliei. In timpul rugaciunii, ea a primit o viziune. Domnul i-a descoperit lucruri pe care trebuia sa le spuna Bisericii. Cand era in clasa a treia, ea a avut un accident si nu a putut sa-si continue educatia. Era timida si rusinoasa si s-a dat inapoi de la gandul de a merge sa spuna mesajul pe care Dumnezeu i l-a dat. Interesant este faptul ca inainte ca Dumnezeu sa puna acest dar asupra ei, El l-a dat la alti doi barbati. Ei au fost oameni foarte talentati si studiasera sa devina pastori. Unul a inceput sa predice ceea ce ii daduse Dumnezeu, dar dupa un timp a renuntat. Atunci Dumnezeu i-a luat darul si l-a dat altuia. Acesta
a refuzat sa spuna mesajul dat de Dumnezeu, ca sa nu se faca de ras si sa nu i se reproseze ca e ridicol. Atunci Dumnezeu i-a spus: “Voi lua acest dar de la tine si-l voi aseza asupra celui mai slab dintre cei slabi.”
 
Cand Ellen Harmon spunea pentru prima data in fata unui grup de oameni ceea ce ii descoperise Dumnezeu, cel de al doile barbat era si el acolo. El i-a spus cu solemnitate Ellenei: “Acesta este chiar mesajul pe care Dumnezeu mi l-a dat mie. Fii credincioasa si predica-l si cununa vietii pe care eu puteam s-o am, o vei primi tu.” Tanara de 17 ani, Ellen Harmon, avea responsabilitatea coplesitoare a darului profetic asupra ei.
 
Pentru mai mult de 70 de ani, cu credinciosie, ea a dus mesajele incredintate ei de Dumnezeu. Ellen Harmon, care mai tarziu a devenit Doamna Ellen White, a fost folosita de Dumnezeu sa ajute, sa sfatuiasca si sa ridice imaginea Bisericii.
 
Am testat pana acum pe altii care au pretins a fi profeti. Sa testam acum pe Ellen White sa vedem daca se califica a fi profetul adevarat al lui Dumnezeu. Unul din testele importante se gaseste in Isaia 8:20. “La lege si la marturie!” Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta.” (“La lege si la marturie: daca ei nu vorbesc in armonie (in de accord) cu acest cuvant este deoarece nu exista lumina in ei” – trd. engleza). Toti cei care au citit scrierile lui Ellen White sau au observat viata ei evlavioasa nu au negat calificarea ei ca profet. Va recomand sa cititi cartea “Calea catre Hristos” de Ellen White. Dorim ca fiecare din Dv. sa studiati, sa investigati si sa vedeti daca ea trece acest test si daca se califica pentru a fi profet adevarat.
 
Al doilea test: fenomenele fizice care insotesc o viziune profetica. Asa dupa cum se intampla cu profetii din Biblie, oridecate ori Ellen White primea o viziune de la Dumnezeu, ea nu respira in timpul viziunii, chiar daca unele viziuni au durat aproape 4 ore. De multe ori ea a fost examinata cu grija de doctori in timpul viziunii. Ei au pus o oglinda in fataa gurii si nasului ei si au confirmat ca nu respira.. De asemenea, puterea o parasea, dar in acelasi timp primea putere de sus. Odata ea a ridicat o Biblie mare cantarind 9 Kg si pentru o jumatate de ora a tinut-o cu mana, iar cealalta mana arata textele care contineau un mesaj special pentru oamenii prezenti acolo. Ea niciodata nu s-a uitat la textele Bibliei, dar oamenii, care priveau, au vazut ca ea intorcea pagina la textul exact pe care-l indicase si era citit perfect, cuvant cu cuvant.
 
Fara indoiala unul din cele mai spectaculare si interesante teste este acesta: “S-au implinit prezicerile profetice facute de ea?” Acest test  este plin de greutate, caci numai Dumnezeu cunoaste viitorul, deci intelegerea lucrurilor viitoare trebuie sa vina de la Dumnezeu.
 
In 1848, Ellen White era impreuna cu un mic grup de Adventisti existenti la acea data. Ea a primit o viziune in care i s-a spus ca ei trebuie sa tipareasca o mica revista si s-o distribuie oamenilor. I s-a aratat ca de la acel inceput modest, mesajul tiparit al Bisericii va fi in viitor ca “fluvii de lumina care vor incercui tot pamantul.” Au trebuit sase luni si bani imprumutati pentru aparitia primului numar al acelei reviste mici, dar ce minunat a fost implinita profetia ei. Astazi, Biserica Adventista detine 42 case de editura in lume, care produc literatura in peste 1000 de limbi.
 
Spiritismul modern a inceput cu batai in perete intr-o casa din statul New York, prin anul 1848, cand surorile Fox au stabilit un sistem de comunicare cu spiritele. In acea vreme toti credeau ca este o inselatorie care nu va supravietui. La 24 Martie 1849, Lui Ellen White i s-a aratat intr-o viziune ca “Bataile misterioase din New York erau puterea lui Satana, care va fi imbracata intr-o mantie religioasa si va insela lumea.” Astazi vedem ca s-a intamplat exact asa. Spiritismul este privit ca o religie, si inselatoria lui satanica strabate prin toata lumea.
 
Pentru mine, cea mai impresionanta din toate ariile in care ea a fost instruita cu intelepciune despre viitor este campul stiintei medicale. In 1869 ea a mentionat “Curentii electrici ai sistemului nervos.” Multi oameni radeau zicand ca asa ceva nu exista, dar dupa 60 de ani, in 1929, Hans Berger, un medic psihiatru german, a dezvoltat o metoda de inregistrare a curentilor electrici din sistemul nervos.
 
Cu o suta de ani in urma, Ellen White spune ca boala canceroasa este cauzata de germeni. Oamenii de stiinta n-au fost de acord. Dar cu mai bine de 40 de ani in urma s-a descoperit ca ea avea dreptate, ca un virus este cauza cancerului.
 
Cu aproape 150 de ani in urma ea sfatuia sa se manance hrana fara grasimi animale. Oamenii de stiinta au descoperit abia cu vreo 40 de ani in urma colesterolul in grasimile animale care pot cauza boli de inima. In 1956, s-a descoperit ca folosirea exagerata a sarii cauzeaza tensiunea arteriala, dar Ellen White spusese despre aceasta in 1905, cu 50 de ani mai inainte.
 
Acestea sunt minunate informatii despre stiinta medicala pe care ea ni le-a transmis cu mult timp inainte de a fi descoperite de stiinta medicala. Ea a scris 5 carti cu invataturi practice pentru o traire sanatoadsa. Aceasta este o realizare extraordinara cand ne gandim ca ea n-a avut nici o educatie in domeniul medical si numai 3 clase primare. E mult mai uimitor cand ne gandim la timpul cand ea a trait. In acele zile, doctorii foloseau si, de fapt, cartile de medicina recomandau vindecare de dureri de cap prin lipitori care sugeau sangele la tample.
 
Da, in adevar, fantastic! Pot fi date multe exemple despre cunostinta ei despre viitor. Cine i-a spus ei despre aceste lucruri? E clar ca ea nu cunostea aceste lucruri prin studiu individual. Cu siguranta Dumnezeu i le-a descoperit.
 
Am incercat sa arat din Cuvantul lui Dumnezeu ca darul prophetic va fi o dovada a Bisericii ramasitei; dar darul profetiei va fi in Biserica pana  la sfarsitul timpului. Aceasta este o doctrina biblica. Cred din toata inima ca Doamna White implineste calitatile de profet si ca a primit darul profetiei. Ea a scris mai mult de 50 de carti si multe marturii in reviste, etc. Una dintre aceste carti, “Calea catre Hristos”, este best seler in America. Cei care au citit cartile Hristos Lumina Lumii, Calea catre Hristos si Tregedia Veacurilor au fost impresionati ca acest dar cu siguranta era de la Dumnezeu. Aceste carti sunt o binecuvantare spirituala si nu contrazic Biblia, ci conduc pe oameni spre Biblie.
 
George Whorton James, in cartea sa: California, Beautiful and Romantic (California, Frumoasa si Romantica), la pagina 319, a scris despre Ellen White: “Aceasta remarcabila doamna, desi aproape in intregime autodidacta, a scris si publicat mai multe carti in mai multe limbi de circulatie decat lucrarile scrise ale oricarei femei in istorie.”
 
La moartea Ellenei White in California, editorul ziarului local a participat la funeralii. In ziarul sau el a scris: “Ellen White a pretins a fi un profet al lui Dumnezeu. Daca a fost sau nu un profet, nu e treaba noastra sa judecam, dar ca ea a facut lucrarea unui profet, ca a trait viata unui profet si ca influenta ei a dovedit a fi profet, noi putem foarte bine sa marturisim aceasta.”
 
Iata o declaratie a lui W. E. Beamons de la Library of Congress (Biblioteca Congresului)in 1946. El a fost intrebat care carte despre viata lui Hristos crede el ca era cea mai minunata in toata Biblioteca Congresului. Acea biblioteca contine toate cartile despre viata lui Hristos care au fost scrise vreodata. El a raspuns: “Preferinta sau alegerea mea este calauzita de ceea ce doresc sa scot din cartea sau cartile de citit, dar dati-mi voie sa spun astfel: As pune cartea Desire of Ages (Hristos Lumina Lumii) de Ellen G. White pe primul loc pentru discernamant spiritual si aplicatie practica.” Ar fi putut cineva doar cu trei clase primare sa scrie o carte care sa fie declarata de Biblioteca Congresului din USA sa fie pe primul loc despre viata lui Hristos?
 
Aceste declaratii au fost facute de observatori fara prejudecati. Nici unul nu este un membru al Bisericii. Cu siguranta Ellen G. White a primit mesajele de la Spiritul lui Dumnezeu.
 
In concluzie, vreau sa clarific acest punct important: Spiritul Profetiei nu este fundamentul sau baza invataturilor Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, adica doctrinele noastre izvorasc din Biblie. Sunteti martori ca am predicat doar din Biblie. Spiritul Profetiei ne ajuta sa iubim mai mult Biblia si pe Autorul Bibliei. Ellen G. White a inaltat Biblia. In 1910, cand a aparut pentru ultima data la Conferinta Generala a Bisericii, cu putin inainte de moartea ei, ea a ridicat Biblia si a zis: “Va recomand aceasta Carte.”
 
As compara scrierile ei cu un telescop, care nu pune in vedere stele noi, ci le face mai clare pe cele care exista. De asemenea, putem compara scrierile ei cu un microscop, care nu aduce lucruri noi, dar care ne ajuta sa vedem ceea ce nu se poate vedea cu ochii obisnuiti. Putem compara scrierile ei cu o pereche de ochelari, care nu adauga nimic, dar care ne ajuta sa vedem ce este acolo. Astfel Spiritul Profetiei ne face sa intelegem, sa iubim si sa apreciem mai mult Biblia. Sa fim multumitori pentru Spiritul Profetiei si vom fi binecuvantati crezandu-l. “Incredeti-va in Domnul, Dumnezeul vostru si veti fi intariti; incredeti-va in proorocii Lui si veti izbuti.” 2 Cronici 20:20.