23. Trâmbitele vestesc distrugerea Romei

STUDIUL 23
TRAMBITELE VESTESC DISTRUGEREA ROMEI



Isus ne-a dat in Apocalips o intreita viziune unica a istoriei incepand din zilele apostolilor pana la sfarsitul timpului. Aceste trei viziuni sunt date in :
1. Sapte biserici; 2.Sapte sigilii; 3. Sapte trambite.

In soliile pentru cele Sapte biserici (din studiul 5), Isus desfasoara istoria religioasa a erei crestine. El descopera iubirea Sa poporului Sau in fiecare faza a istoriei bisericii, punctand greselile lor, si promitand biruinta la cei biruitori. Isus face clar faptul ca Biserica Sa este foarte valoroasa pentru El si ca ea va fi biruitoare.

Cele Sapte sigilii (din studiul 9) desfasoara istoria sociala a erei crestine si in  mod deosebit arata marea apostazie, care a fost mult influentata de fortele seculare. Sigiliile intaresc poporul lui Dumnezeu, aratand ca Acesta are controlul asupra pacatului pe care in final il va extermina definitiv din istoria omenirii si a universului intreg.

Cele Sapte trambite pe care le vom analiza in acest studiu, descriu istoria militara a erei crestine, asa cum afecteaza ea Biserica. Ele prezinta mareata scena din Apocalips a victoriei si infrangerii.

Primele patru trambite descriu caderea Imperiului Roman (atat de rasarit cat si cel de apus) in simboluri care sunt uimitoare in detaliile lor.
A cincea si a sasea trambita descriu atacul salbatic al hoardelor mahomedane sub diferiti conducatori, care au dat nastere la o alta putere religioasa care a luptat impotriva crestinismului.
A saptea trambita prezinta perioada de timp finala, cand biserica lui Dumnezeu din ultimele zile predica Evanghelia vesnica si intreita solie ingereasca din Apocalips 14,6-10 la intreaga lume (vezi studiul 18).

Punctul culminant al istoriei lumii
1. “Linistea in cer” are loc la venirea lui Isus (studiul 9).Unde au loc scene similare? Apoc. 8,1-5
“Pe altarul de aur, care este inaintea _____________ de domnie.”

NOTA: Tronul este in ceruri. De fapt, Apoc.8,1-5 este o continuare a capitolului 6 din Apocalips, si este astfel o parte a evenimentelor finale ale istoriei pamantului, asa cum este descrisa in al saptelea si al saselea sigiliu.

2. Unde a varsat ingerul cadelnita cu foc? Apoc. 8,5
“Apoi ingerul … l-a aruncat pe ________________.”

NOTA: Varsarea cadelnitei pe pamant semnifica faptul ca judecata, care acum este in desfasurare in ceruri, s-a incheiat. Vocile, tunetele, fulgerele si un cutremur se vor petrece la venirea lui Isus Apoc.16,17.18;6,14.17). Acum, haideti sa studiem istoria profetica care ne va conduce la marele eveniment.
Vanturile razboiului din timpul celor 7 trambite fac sa se ridice o Putere religioasa falsa care se opune poporului lui Dunmnezeu. Aici noi descoperim ca profetia lui Daniel referitoare la caderea si divizarea Romei pagane, se intampla in timpul primelor patru trambite. Atacurile brutale ale ostrogotilor (gotii), vandalilor, herulilor si hunilor implinesc aceasta profetie din Daniel 7.

Dispute militare distrug Roma
3. Ce anume a fost aruncat pe pamant la sunetul primei trambite? Apoc.8,7
“Si a venit grindina si _________ amestecat cu ________ _________.”

NOTA: Cei mai multi istorici si comentatori biblici sunt de acord ca aceasta reprezinta salbaticul atac al gotilor asupra Romei sub conducerea nemilosului coducator Alaric. Ei au venit ca o furtuna cu grindina masacrand si incendiind totul in jur.

4. Copacii reprezinta oamenii. Ce li se intampla acestora? Apoc. 8,7
Copacii au _____________.
NOTA: Iarba si copacii fiind “arsi de tot” reprezinta o cruda disturgere in masa. Gotii au exterminat in masa populatia intalnita (Zaharia 11,1-6; Psalm 37,1-2).

5. In timpul celei de-a doua trambite un munte a fost arucat in mare – Ce s-a intamplat? Apoc.8,8
“… a treia parte din mare s-a facut ____________…”

NOTA: Un munte reprezinta o natiune sau o imparatie (Isaia 13,4; Daniel 2,35-44.45). Aceasta ii reprezinta pe vandali si atacul lor sangeros sub conducerea lui Genseric. “Corabiile” din Apocalips 8,9 arata ca ei erau o putere maritima.

6. Cate corabii romane si marinari au fost distrusi de catre vandali? Apoc. 8,9
A __________ parte.

NOTA: A treia parte reprezinta o mareata lovitura data navelor romane.

7. Ce anume a cazut din ceruri la sunetul celei de-a treia trambite? Apoc.8,10
“… o __________ mare, care ardea ca o ___________.”

NOTA: O “stea”, privita dintr-un unghi omenesc, este un conducator proeminent (Daniel 8,10-24). Aceasta flacara meteoritica reprezinta pe Atila, conducatorul hunilor. Armatele sale au devastat si au ocupat Europa de raul Volga pana la Dunare. Atila s-a autoproclamat “biciul lui Dumnezeu”
Se spune ca peste locurile pe unde au trecut caii lui nu a mai crescut nici iarba.

8. Cum a fost numita steaua? Apoc.8,11
“Steaua se chema ______________.”

NOTA: “Pelinul” inseamna amaraciune si reprezinta atacurile amare, crude si nemiloase ale hunilor care au rezultat in moartea multor oameni. Daniel a profetizat ca Roma, Imparatia de fier, va fi divizata (Daniel 2,40-43) si aceste atacuri fioroase barbare au ajutat ca acest lucru sa se intample.

9. Ce s-a intamplat la sunetul celei de-a patra trambite? Apoc. 8,12
“A treia parte din __________, si a treia parte din __________ si a treia parte din __________.”

NOTA: Unii spun ca soarele, luna si stelele in acest context se refera la imparatii, senatorii si consulii Romei care au fost distrusi sau impiedicati sa-si exercite activitatile lor guvernamentale.

10. Cine a intunecat soarele, luna si stelele?
puterea de la a patra trambita au fost________.

NOTA: In timpul celei de-a patra trambite herulii condusi de Odoacru, regele lor, au destituit pe Romulus, imparatul roman, si au abolit Imperiul Roman de Apus. Roma a fost incercuita de el in anul 476DHr. Oficialitatile guvernamentale (soarele, luna si stelele) au fost inlaturate.
Trei din patru puteri barbare descrise sub primele patru trambite au fost dezradacinate si distruse de puterea “Cornului cel Mic” din Daniel 7 care reprezinta Papalitatea. Ele au fost: Vandalii, Ostrogotii si Herulii. Toate aceste panorame ale razboiului si macelurilor au pregatit cale pentru ca Roma papala sa apara in timp ce Roma pagana era distrusa. Astfel, papalitatea, descrisa in Daniel 7 si Apocalips 13, a venit pe scena mondiala ca sa stabileasca o contrafacere a zilei de inchinare (duminica) si sa ridice traditia mai presus de Biblie. Satana a produs un mare sistem mondial al falsei religii ca sa faca razboi impotriva bisericii. Papalitatea influenteaza cam o treime din populatia lumii de astazi!

Razboiul sangeros al mahomedanismului
11. Ce cheie a fost data atunci cand a sunat cea de-a cincea trambita? Apoc.9,1
“… __________ ____________Adancului.”

NOTA: “Steaua” reprezinta pe Mahomed, profetul mincinos, iar Coranul reprezinta “cheia” de control asupra urmasilor sai religiosi. Acestia au pornit un lung razboi importiva crestinismului. Astfel, Satana organizeaza o a doua mare contrafacere religioasa privind atat ziua de inchinare (vinerea) cat si inlocuirea Bibliei cu Coranul.

12. Cum sunt reprezentati acesti luptatori? Apoc.9,3.7
“Din fum au iesit niste__________pe pamant.”

NOTA: Lacustele reprezinta gloatele nomade ale desertului (arabi sau sarazini) care sub religia mahomedana a Islamului au fost transformate intr-o uriasa masina de razboi. Ei au cucerit Persia, Siria, Egiptul, Africa de Nord si Spania. Ei au convertit doua treimi din crestinii din Africa si Asia la Islamism. De asemenea, au schimbat ziua de odihna (vinerea), si-au proclamat un profet al lor - Mahomed si au schimbat Biblia cu Coranul. Ei au respins pe Isus ca fiind Mesia, invata ca neprihanirea se dobandeste numai prin fapte omenesti si urasc Evanghelia lui Dumnezeu.
Atacurile lor au fost indreptate impotriva Imperiului Roman de Rasarit in special.

13. Cine sunt eliberati la sunetul celei de-a sasea trambite? Apoc.9,14
“Cei patru _________ ” legati la raul Eufrat.

NOTA: Apoc. 7,1 descrie 4 ingeri tinand vanturile razboiului si ale distrugerii la sfarsitul timpului. Fara indoiala, ingerii au controlat razboaiele de-a lungul secolelor. Aici este dezlegata marea armata a Imperiului Musulman, originar in Turcia, unde isi are izvorul Eufratul. Apele in profetie reprezinta popoare (Apoc.17,15). Astfel, raul Eufrat reprezinta turcii mahomedani sau oameni din aceasta zona.

14. Cat li s-a dat putere sa chinuiasca pe oameni? Apoc.9,5-10
___________ de ani.

NOTA: Timp de secole triburile musulmane au fost nomade, cu mici organizari. Aproape de sfarsitul secolului 13 Otman le-a strans impreuna si a format Imperiul Otoman.
Cinci luni reprezinta 150 de ani de timp profetic (5×30=150 Ezechiel 4,6). Cei 150 de ani au inceput in 27 iulie 1299 D.Hr. cand Otman a invadat Nicomedia si s-au sfarsit in 27 iulie 1449 D.Hr. Aceasta perioada de 150 de ani ajuta sa intarim aceasta uimitoare profetie asa cum vom vedea in urmatoarea intrebare.

15. Cat de mult avea sa dureze Imperiul Otoman? Apoc.9,15
Un __________, o zi, o ____________ si un an.

NOTA: Conform cu regula profetica din Ezechiel 4,6 aceasta inseamna exact 391 de ani si 15 zile. Faza finala a stabilirii acestui imperiu (Turicia) a fost 27 iulie 1499. Adaugand 391 de ani si 15 zile se ajunge la data de 11 august 1840.
Bazat pe acest calcul Josiah Litch, un cleric american, a prezis in anul 1838 ca Imperiul Otoman va pierde puterea in 11 august 1840 si asa s-a intamplat! Necredinciosii, care au ras de profetia lui Litch au fost atat de impresionati ca peste 1000 dintre ei i-au scris despre convertirea lor la crestinism. Chiar daca Imperiul Musulman a luat sfarsit, Satana si-a indeplinit obiectivul sau. Astazi Islamul interzice predicarea lui Isus la sute de milioane de oameni din populatia globului.

Apare adevarata biserica a lui Dumnezeu
O miscare religioasa speciala pentru aceste ultime zile se dezvolta dupa anul 1840 aproape de a sasea trambita (vezi studiul 18). In timpul celei de-a saptea solie intreita foarte hotarata (Apoc.14,6-14) catre toata lumea inaintea revenirii lui Isus.

16. Ce se vede in Apocalips 11,19?
“Si s-a vazut ______________ legamantului Sau, in Templul Sau.”

NOTA: Chivotul este in Sfanta Sfintelor din sanctuar si reprezinta tronul lui Dumnezeu. Aici este o vedere a sanctuarului ceresc unde Judecata inceputa in 1844 este in desfasurare acum.

17. Apocalips 11,18 descrie patru evenimente finale!
a. Neamurile se maniasera – conditiile de astazi din lume
b. Mania lui Dumnezeu – 7 plagi venind curand
c. Judecata mortilor – inainte de revenirea lui Isus
d. Rasplata este data – cand Isus revine.
Acestea dau o descriere a implinirii profetiei!