15. Judecata plina de har a lui Dumnezeu

STUDIUL 15
JUDECATA  PLINA  DE  HAR  A  LUI  DUMNEZEU



In ultimul studiu am descoperit ca judecata deja a inceput in ceruri.
Cuvantul “judecata” umple mintile noaste cu intrebari: Cine va fi judecat?  Pot sa ma apar personal sau cerul mi-a rezervat un ajutor legal? Cine decide sentinta lui Satana? De ce are nevoie Dumnezeu neaparat de o judecata? Stie El deja totul despre oricine? Am eu cea mai mica sansa de a fi declarat nevinovat la judecata in lumina comportarii mele?
Judecata are o insemnatate cruciala in Marele Plan al lui Dumnezeu incat Sfintele Scripturi se refera la ea de aproape 1000 de ori. Apocalipsul proclama judecata lui  Dumnezeu sa ne impresioneze si sa studiem acest subiect de insemnatate vitala.

Judecata ta inaintea lui Dumnezeu

1. Cine se va infatisa la judecata din ceruri? 2Corinteni 5,10
Raspuns: ________________________ .

2. Cand a inceput judecata in ceruri? Daniel 8,14
In anul _________________ .

NOTA: Judecata a inceput in 1844. Isus atunci a intrat in Sfanta Sfintelor din Sanctuar pentru a incepe Marea Zi a Ispasirii din Ceruri. Apoc.11,19 este in concordanta cu acest timp. El vorbeste, de asemenea, despre judecata care a inceput in ceruri.

3. Cine sunt judecatorii? Psalm 50,6; Ioan 5,22
________________ este Cel ce judeca.” Tatal nu judeca pe nimeni, ci toata _________________ a dat-o Fiului.”

NOTA: Desi Dumnezeu prezideaza la judecata, El a oferit un rol conducator Fiului Sau. Ce gand entuziasmant de a avea cel mai bun si mai adevarat Prieten al nostru ca Judecator al nostru.

4. Ce atitudine are Tatal si Fiul fata de noi? Ioan 16,27; 1Timotei 2,3-4
“Caci ______________El Insusi va _______________ .”
“Mantuitorul nostru care voieste ca _____________ oamenii sa fie _________________ .”
Cele trei faze ale judecatii lui Dumnezeu.

5. Cu cine lucreaza Dumnezeu in judecata dinaintea venirii Sale? 1Petru 4,17
“Judecata sta sa __________ de la ____________ lui ____________ .”

NOTA: Casa lui Dumnezeu este biserica Lui (1Timotei 3,15). Judecata care se desfasoara acum, are in atentie in primul rand pe aceia care au martrisit ca sunt servi ai lui Dumnezeu.

6. Cine este Avocatul sau Aparatorul celor drepti? 1Ioan 2,1; Evrei 9,24
“Isus _______________ cel _______________ .”

NOTA: Pare de necrezut, dar Judecatorul nostru este, de asemenea, si Cel care ne sustine. Biblia spune clar ca El este plin de har si credincios (Evrei 2,17-18). El, care Si-a dat viata pentru noi, acum serveste ca Avocat al nostru pentru a ne reprezenta in ceruri.

7. Ce dovada este luata in consideratie la aceasta judecata? Ecleziastul 12,13-14
“Caci Dumnezeu va aduce ____________ fapta la judecata si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este _________ fie _________ fie ___ .”

8. Care este standardul lui Dumnezeu la judecata? Iacob 2,10-12
“……. au sa fie_______________ dupa ____________ slobozenie.”

NOTA: Cele Zece Porunci sunt standardul lui Dumnezeu la judecata. Aceasta este logic pentru ca Legea lui Dumnezeu este standardul care conduce vietile noastre astazi. Calcarea Legii lui Dumnezeu inseamna pacat (1Ioan 3,4).

Marile carti de referinta ale lui Dumnezeu

9. Ingerii tin evidenta. Care carte este cea mai importanta? Apoc.3,5
“___________________. “

NOTA: Cand acceptam pe Isus ca Salvator din pacat, atunci numele noastre sunt inscrise in marea Carte a Vietii, a lui Isus. Daca numele noastre raman in acea carte, atunci vom putea intra in Cetatea lui Dumnezeu. (Apoc. 21,27; Luca 10,20; Evrei 12,23).

10. Care este sursa dovezilor la judecata? Apoc.20,12
“Si mortii au fost __________________ dupa ____________ lor dupa cele ce erau ___________ in _______________ acelea.”

NOTA: Evidentele sunt precise si complete. Ele includ chiar gandurile si motivele noastre.

11. Cine prezinta cazul impotriva noastra? Zaharia 3,1-2
Raspuns: _______________ .

NOTA: Satana, vechiul acuzator al fratilor (Apoc. 12,10) care s-a luptat  cu Mihail pentru corpul lui Moise (Iuda 9) si care a facut acuzatiile impotriva lui Iov, este acelasi dusman care ne acuza si pe noi.

12. In timp ce judecata continua in ceruri, ce se intampla pe pamant? Apoc.11,18.19
” ____________se _____________….cei ce __________ pamantul.”

NOTA: Acest lucru este adevarat astazi. Neamurile sunt maniate si se pregatesc sa distruga pamantul cu armele lor nucleare.

13. Are nevoie Dumnezeu de carti ori de judecata pentru a sti totul despre mine? 1Imparati 8,39; Ioan 3,18; 2Timotei 2,19
NU! Dumnezeu cunoaste ” _______________ tuturor copiilor oamenilor.”

NOTA: Judecata este de folos pentru altii. Biblia spune ca pacatosii sunt deja condamnati inaintea lui Dumnezeu. Noi suntem cei care avem nevoie sa stim de ce Dumnezeu mantuieste pe unii si distruge pe altii.

14. Cand vor fi judecati cei nelegiuiti? Apoc.20,4
“……… li s-a dat ________________ …Ei au ___________ si au imparatit cu Hristos o _________ de ani.”

NOTA: Cei nelegiuiti vor fi judecati in ceruri in timpul celor 1000 de ani din Apoc.20. Aceasta este a doua faza a judecatii.

15. Cine ajuta la judecarea celor rai si a lui Satana impreuna cu ingerii sai? 1Corinteni 6,2-3

“Nu stiti ca _______________ vor judeca lumea? … Nu stiti ca __________ vom judeca pe ingeri?”

NOTA: Aceasta judecata este in folosul celor neprihaniti. Multi oameni despre care cei neprihaniti gandeau ca sunt buni crestini, vor fi pierduti. Privind la inregistrarile din ceruri noi vom indeparta indoiala ca Dumnezeu este nedrept. Se va vedea ca cei pierduti au ales sa ignore nenumaratele apeluri iubitoare ale lui Dumnezeu si au perseverat in pacat.

16. Va sta inaintea lui Dumnezeu la judecata fiecare persoana care a trait vreodata? Matei 25,31-46
“Toate _____________ vor fi adunate inaintea ___________ . El ii va ___________ pe unii de altii….”

NOTA: Aceasta are loc la incheierea celor 1000 de ani, pentru ca este singurul timp in istoria pamantului cand, pentru un scurt timp, toti cei care au trait vreodata vor fi in viata unii in afara iar altii in interiorul Cetatii Sfinte (Apoc.20,11-15).

17. Ce va sti fiecare atunci cand Dumnezeu va anunta rasplata si pedeapsa? Apoc.15,3.4; Romani 2,5; 1Corinteni 4,5
“… _________Tale au fost ______________ .”

NOTA: Fiecare – cei mantuiti,cei pierduti si ingerii – vor cunoaste cu claritate ca judecatile lui Dumnezeu sunt facute cu dreptate.

Asigurarea salvarii, acum

18. Pentru ca trebuie sa stau in fata judecatii, pot eu sa am asigurarea mantuirii chiar acum? Daniel 7,22; Apoc.3,5
“Nu-i vei sterge nicidecum ____________ din cartea ______________ .”

NOTA: Dumnezeu promite sa pronunte o sentinta favorabila pentru toti aceia care-L iubesc cu adevarat si-L urmeaza. El spune ca vei fi “biruitor” si vom fi achitati la judecata (Romani 3,4).

19. Cand sunt sterse pacatele din cartile ceresti? Fapte 3,19-20
“Pocaiti-va dar …. pentru ca sa vi se ___________________________________ …”

NOTA: Pacatele chiar iertate, raman in cartile ceresti pana la revenirea lui Isus, asa incat nimeni sa nu acuze pe Dumnezeu ca le-ar fi acoperit.

Poporul lui Dumnezeu proclama judecata

Cand comparam Apoc.,1,10-13 si Apoc.1,13-15 cu Daniel 10,5-6 descoperim ca aceste pasaje se refera la aceeasi fiinta cereasca. Aceasta fiinta glorioasa i-a spus lui Daniel ca sa sigileze cartea Daniel pana la sfarsitul timpului (Daniel 12,4). Aceasta aceeasi fiinta cereasca a venit la Ioan cu o profetie aratand ca o carte va fi deschisa. “Timpul sfarsitului” (Daniel 12,4-9) se refera in mod deosebit la cei 1260 de ani (o vreme, doua vremi si o jumatate de vreme) de persecutie papala (538 DHr.). Astfel, cartea lui Daniel nu avea sa fie deschisa pana in anul 1798, care inseamna inceputul timpului sfarsitului.
La inceputul anilor 1840 crestini din toata lumea au inceput sa studieze profetiile din cartile lui Daniel si Apocalips si mai ales profetia celor 2300 de ani si Timpul Judecatii din Daniel 8 si 9. Ei au calculat corect data, dar evenimentul era altul. Ei au gandit ca anul 1844 se referea la a doua venire a lui Isus, cand de fapt, era inceputul judecatii lui Dumnezeu in ceruri.
Cand revenirea lui Isus nu a avut loc, dezamagirea a fost amara. In Apocalips 10 Dumnezeu descrie aceasta dezamagire cerand profetului sa manance cartea lui Daniel care a fost inchisa, dar acum urma sa fie deschisa (versetul 8). “Carticica” a fost dulce in gura, dar amara in stomac, tot asa cum a fost si dezamagirea cand Isus nu a venit in anul 1844.

20. Ce avea de facut Biserica dupa dezamagire? Apoc.10,11
“Trebuie sa proorocesti __________ ____________ cu privire la multe __________ neamuri, ____________ si imparati.”

NOTA: Dumnezeu a spus poporului Sau ca ei trebuie sa prezinte adevarul profetic intregii lumi.

21.Ce trebuie sa predice Biserica lui Dumnezeu ca o parte a Evangheliei vesnice? Apoc.14,6.7
“Temeti-va de Dumnezeu … caci a venit ___________________________ Lui.”

NOTA: Dumnezeu si-a dat mandatul Sau ca aceasta Biserica trebuie sa includa in predicarea lor adevarul minunat ca judecata se desfasoara acum in ceruri. Salvand pe pacatosii pierduti Dumnezeu S-a trecut pe Sine Insusi prin incercari. Lucrarea bisericii de astazi este ca lumea sa cunoasca adevarul despre minunatul caracter al unui Dumnezeu iubitor.

Judecata lui Dumnezeu este dreapta si decisiva

22. Cum vor lauda pe Dumnezeu oamenii si ingerii pentru dreapta Sa? Apoc. 16,7; 19,2; 15,3
_____________ si _____________ sunt judecatile Tale Doamne.”

23. Cum va exprima fiecare simtamintele lui pentru Isus? Filipeni 2,10-11
“In Numele lui Isus sa se _______________ .. si orice _______________ sa ____________ …ca _____________ Hristos este ____________ .”

NOTA: Orice om care a trait vreodata sta inaintea lui Dumnezeu la sfarsitul celor 1000 de ani. Cei mantuiti din toate veacurile stau curatiti de indreptatirea lui Isus. Ei sunt dovada puterii de refacere a imaginii lui Dumnezeu in om. Niciodata nu vor mai fi ridicate intrebari referitoare la caracterul lui Dumnezeu si la procedarea Sa in problema pacatului. Cei pierduti : Satana, ingerii rai si oamenii razvratiti, toti vor recunoaste vinovatia lor si vor proclama dreptatea absoluta a lui Dumnezeu in judecata finala.

24. Cum as putea sa am pe Isus ca Aparator? 1Ioan 2,1-2; Apoc. 3,20
Trebuie sa-I deschidem inima lui __________________ .

25. Esti binevoitor de a te preda in mod total lui isus asa incat El sa te poata reprezenta la judecata?
Raspuns: __________________________ .