06. Importanta Crucii – Partea 1

Te-ai intrebat vreodata de ce a trebuit sa moara Domnul Iisus? A fost Iisus un simplu martir care a murit pentru o cauza buna? De ce a fost necesar sacrificiul Domnului Hristos? Acest sacrificiu era oferit pentru a potoli mania lui Dumnezeu? Acest sacrificiu era absolut necesar pentru mantuirea noastra? Daca Domnul Iisus ar fi trait o viata desavarsita, dar niciodata n-ar fi murit pe cruce, ar fi fost posibila mantuirea noastra? Raspunsurile la aceste intrebari sunt foarte importante: destinul nostru vesnic depinde de raspunsurile corecte la aceste intrebari.

1. Ce atitudine exprima apostolul Pavel fata de crucea Domnului Hristos? Subliniaza cuvantul cheie in textul de mai jos.

"Departe de mine gandul sa ma laud cu altceva decat cu crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este rastignita fata de mine si eu fata de lume." Galateni 6:14.

2. Care spunea Iisus ca va fi rezultatul mortii Sale? Scrie raspunsul in spatiul liber.

"Dupa ce a vorbit astfel, Iisus a ridicat ochii spre cer si a zis: "Tata, a sosit ceasul! Proslaveste pe, Fiul Tau, ca si Fiul Tau sa Te proslaveasca pe Tine." Ioan 17;1.
______________________________________________________________

3. Scrie trei motive de ce ceasul mortii lui Hristos urma sa fie ceasul celei mai mari slave a Lui.

"Fiindca plata pacatului este moartea: dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica." Romani 6:23.
"Caci pe cand eram noi inca fara putere, Hristos, la vremea cuvenita a murit pentru cei nelegiuiti." Romani 5:6.
"Dar Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi." Romani 5:8.

a) ______________________________________________________
b) ______________________________________________________
c) ______________________________________________________

4. Din ce ne-a mantuit Domnul Hristos?

"Hristos ne-a rascumparat ("ne-a mantuit" – trd. engleza) din blestemul Legii, facandu-se blestem pentru noi, – fiindca este scris: "Blestemat e oricine este atarnat pe lemn."

Blestemul Legii este moartea care rezulta din despartirea de Dumnezeu. In marea lupta dintre bine si rau, Iisus a luat responsabilitatea morala pentru pacatele noastre. El a murit de moartea pe care noi o meritam, ca noi sa putem trai viata pe care El o merita.

5. Cum a descris apostolul Pavel felul cum necredinciosii vad moartea Domnului Hristos pe cruce?

"Fiindca propovaduirea ("mesajul" – trd. engleza) crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzarii: dar pentru noi, care suntem pe calea mantuirii, este puterea lui Dumnezeu." 1 Corinteni 1:18.

Pentru inima neconvertita, Dumnezeu murind pentru omenire este o nebunie. Pentru inima credincioasa, este cea mai mare demonstratie din Univers a dragostei divine.

6. A pacatuit oare Domnul Iisus, sau El a devenit pacat?

"Pe (Iisus) Cel ce n-a cunoscut nici un pacat, El (Dumnezeu) L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El (in Iisus)." 2 Corinteni 5:21.
Completeaza spatiile goale:
Iisus __________________  pacatuit.
Iisus __________________  pacat.

In cuvintele tale, descrie ce ai inteles ca inseamna pentru Iisus sa "fie pacat pentru noi."
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

7. Subliniaza patru daruri pe care Iisus ni le ofera prin cruce.

"Si voi, prin El, sunteti in Hristos Iisus. El a fost facut de Dumnezeu pentru noi intelepciune, neprihanire, sfintire si rascumparare ("mantuire" -trd. engleza)." 1 Corinteni 1:30.

Prin cruce, Iisus ne descopera intelepciunea lui Dumnezeu. In cruce descoperim iubirea incredibila a lui Dumnezeu pentru noi. Domnul Iisus ar fi murit mai degraba pentru vesnicie, daca ar fi fost nevoie, decat sa fi stiut pe vreunul din copiii Lui ca este pierdut. El ne ofera tuturor neprihanirea Sa. Prin descoperirea iubirii Sale pe cruce si prin prezenta Spiritului Sfant in inimile noastre, El ne pregateste zilnic pentru ziua mantuirii vesnice. In Domnul Iisus viata vesnica este sigura. Ce speranta! Ce Mantuitor minunat! Tot ce putem face noi este sa cadem la picioarele Sale si sa ne inchinam Lui in veci!