07. Importanta Crucii – Partea 2

Domnul Iisus ne-a descoperit dragostea Sa minunata fata de noi murind pe cruce. Prin moartea Sa noi primim viata. Crucea ne descopere adancimea la care Cerul a binevoit sa mearga pentru a ne mantui. In lectia de azi vom studia influenta practica pe care crucea o exercita in viata noastra astazi.

1. Ce ne ofera Domnul Iisus prin cruce?

"Deci, cu atat mai mult acum, cand suntem socotiti neprihaniti, prin sangele Lui, vom fi mantuiti prin El de mânia lui Dumnezeu." Romani 5:9.

Subliniaza cele doua lucruri uimitoare pe care Domnul Iisus le-a realizat prin sangele Sau.

2. In cuvintele tale, descrie ce inseamna sa fim:

a. "socotiti neprihaniti prin sangele Lui" _________________________
________________________________________________________________

b. "mantuiti prin El de mânia lui Dumnezeu _____________________
______________________________________________________________

3. Cand Il acceptam pe Domnul Hristos ca Mantuitorul nostru, ce primim gratuit?

"Daca deci, prin greseala unuia singur, moartea a domnit prin el singur, cu mult mai mult cei ce primesc, in toata plinatatea, harul si darul neprihanirii, vor domni in viata prin acel unul singur, care este Iisus Hristos!" Romani 5:17.

Scrie raspunsul _____________________________________________
_____________________________________________________________

Dumnezeu nu numai ca ne da har, El ni-l da din belsug. El imparte cu prisosinta harul Sau asupra noastra. El ne inconjoara cu mila Sa si cu iertarea Sa. De asemenea, El ne da darul neprihanirii Sale pentru a trai o viata sfanta.

4. Cum descria apostolul Pavel ce face "rascumpararea prin sangele Lui" in viata noastra? Subliniaza cuvintele care arata raspunsul.

"In El avem rascumpararea, prin sangele Lui, iertarea pacatelor, dupa bogatiile harului Sau."  Efeseni 1:7.

5. Deoarece, cu indurare, Dumnezeu ne iarta la cruce, ce este dat laoparte din vietile noastre atunci cand noi traim pentru El? Ce primim in schimb? Subliniaza cuvintele care raspund la intrebare in textele de mai jos.

a. "Acum dar nu este nici o osandire (condamnare) pentru cei ce sunt in Hristos Iisus." Romani 8:1.

b. "Deci, fiindca suntem socotiti neprihaniti, prin credinta, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Iisus Hristos." Romani 5:1.

Ce minunata schimbare! Cand venim la Iisus, schimbam condamnarea si vina pacatelor noastre cu iertarea si pacea pe care El le ofera gratuit.

6. Cum primim aceasta iertare, care deja este a noastra, in Hristos?

"Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire." 1 Ioan 1:9.

Scrie raspunsul _______________________________________________

Marturisirea noastra nu creeaza iertare in inima lui Dumnezeu. El ingaduie sa primim iertarea deja pregatita la crucea Calvarului. Fara marturisirea pacatelor noastre, iertarea care se revarsa gratuit de la cruce este blocata in afara vietilor noastre.

7. Care este una din marile binefaceri ale marturisirii pacatelor noastre lui Iisus? Citeste rugaciunea de multumire a lui David si subliniaza cuvintele care arata cum harul lui Dumnezeu rezolva consecintele faradelegilor noastre.

"Binecuvinteaza, suflete, pe Domnul si tot ce este in mine sa binecuvinteze Numele Lui cel Sfant! Binecuvinteaza, suflete, pe Domnul si nu uita nici una din binefacerile Lui! El iti iarta toate faradelegile tale, El iti vindeca toate boalele tale; El iti izbaveste viata din groapa, El te incununeaza cu bunatate si indurare." Psalmul 103: 1-4.

Toate pacatele noastre sunt iertate in Hristos. Cand ingenunchiem inaintea Lui, in umilinta pocaindu-ne de pacatele care L-au pus pe El pe cruce, El ne elibereaza de vina si ne iarta toate pacatele. Nimic din ceea ce ai facut vreodata nu este atat de greu pentru El sa ierte. Ce Mantuitor minunat este El!Asa cum se spune intr-un imn: "Ce minunat Mantuitor este Iisus, Domnul meu!"