25. Isus, marele nostru preot milos

Scopul serviciilor din sanctuarul Vechiului Testament era sa descopere planul mantuirii neamului omenesc. Psalmistul David declara: “Calea Ta, Doamne, este in sanctuar; Care Dumnezeu este asa de mare ca Dumnezeul nostru?” Psalm 77:13 (trd. engleza). Calea lui Dumnezeu de a ne mantui din pacat se gaseste in simbolurile si jertfele din serviciile tabernacolului descris in Exodul si Leviticul. Studiind semnificatia preotilor poporului Israel in planul mantuirii, vom aprecia mai mult iubirea uimitoare a lui Iisus, Marele nostru Preot milos.

1. Care doua elemente erau absolut necesare ca Dumnezeu sa faca ispasire pentru pacatele noastre?

a.    “Caci viata trupului este in sange. Vi l-am dat ca sa-l puneti pe altar, ca sa slujeasca de ispasire pentru sufletele voastre, caci prin viata din el face sangele ispasire.” Levitic 17:11.

Fara ________________ nu exista ispasire.

b.    “Caci in ziua aceasta se va face ispasire pentru voi, ca sa va  curatiti: veti fi curatiti de toate pacatele voastre inaintea Domnului. Ispasirea sa fie facuta de preotul care a primit ungerea si care a fost inchinat in slujba Domnului.” Levitic 16: 30, 32.

Fara ______________ nu poate fi facuta ispasirea.

Ispasire inseamna impacare cu Dumnezeu. Pacatul ne separa de Dumnezeu. In  Planul Mantuirii, Dumnezeu restaureaza ceea ce a fost pierdut prin pacat. Pentru a realize impacarea (ispasirea) avem nevoie de o jertfa care moare si de un preot viu.

2. Cum descrie cartea Evrei stropirea sangelui lui Hristos in noul legamant?

“De Iisus, Mijlocitorul legamantului celui nou si de sangele stropirii, care vorbeste mai bine decat sangele lui Abel.” Evrei 12: 24.

Cand pacatosul junghia mielul de jertfa in curtea templului (Sanctuarului), preotul lua sangele si-l stropea inaintea perdelei din locul sfant (prima incapere) a templului. “Plata pacatului este moartea.” (Romani 6:23).

“Pacatul este calcarea legii.” (1Ioan 3:4, Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).
Sangele stropit in sanctuar simbolizeza sangele lui Iisus varsat sa ispaseasca neascultarea noastra fatza de Legea lui Dumnezeu.

3. Care erau insusirile unui mare preot?

“In adevar, orice mare preot, luat din mijlocul oamenilor, este pus pentru oameni in lucrurile privitoare la Dumnezeu, ca sa aduca daruri si jertfe pentru pacate. Nimeni nu-si ia cinstea aceasta singur, ci o ia daca este chemat de Dumnezeu, cum a fost Aaron.” Evrei 5:1,4.

a.    Marele Preot trebuie sa fie luat _____________________________.

b.    Marele Preot trebuie sa aduca ____________ si ________________.

c.    Marele Preot trebuie sa fie _______________ de Dumnezeu.

4.    De ce erau necesare aceste insusiri?

“El poate fi ingaduitor cu cei nestiutori si rataciti, fiindca si el este cuprins de slabiciune.” Evrei 5:2.

Iisus poate fi ________________ fata de noi fiindca _________

5. Ce inseamna cuvantul “ingaduitor”?

_______________________________________________________________________

Iisus se califica in totalitate ca Mare Preot. El a devenit om si a fost ispitit de Satana la fel ca toti oamenii. El intelege slabiciunile noastre. El stie ce inseamna sa fii ispitit. El a biruit pe Satana in totul si Si-a dat viata ca jertfa pentru pacatele noastre.

6. Cat de mult se identifica Iisus cu noi?

“Prin urmare, a trebuit sa Se asemene fratilor Sai in toate lucrurile, ca sa poata fi, in ce priveste legaturile cu Dumnezeu, un Mare Preot milos si vrednic de incredere, ca sa faca ispasire pentru pacatele norodului.” Evrei 2:17.

“Caci n-avem un Mare Preot, care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre; ci unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat.” Evrei 4:15.

Marele nostru Preot milos si ingaduitor ne intelege. El a facut totul pentru a fi posibila mantuirea noastra.

7. Ce invitatie ni se face?

“Sa ne apropiem dar cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, pentru ca sa fim ajutati la vreme de nevoie.” Evrei 4:16.

Iisus ne invita ______________________ de tronul harului.

8. Ce siguranta ne ofera Iisus cand venim la El?

“De aceea si poate sa mantuiasca in chip desavarsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru ca traieste pururea ca sa mijloceasca pentru ei.” Evrei 7:25.

Iisus ofera fiecaruia dintre noi siguranta mantuirii. El este Marele nostru Preot. Putem veni la Dumnezeu prin credinta ca Iisus, Mijlocitorul nostru, ne iarta pacatele si ne da harul sa traim o viata noua.