26. Jerta Domnului Hristos. Ce este curatirea Sanctuarului?

In ultimile doua lectii am studiat planul lui Dumnezeu de mantuire descoperit in Sanctuarul Vechiului Testament. In serviciul sanctuarului Dumnezeu a invatat pe poporul Sau despre venirea lui Mesia. Sanctuarul descopera pe Isus. El este Mielul care moare. El este Preotul care traieste.

Sfesnicul de aur vorbeste despre Isus, Lumina Lumii. Painea de pe masa de  aur vorbeste despre Isus, Painea Vietii. Tamaia ridicandu-se de pe altarul de aur vorbeste despre parfumul neprihanirii Sale.

Lucrarea marelui preot in Ziua Ispasirii vorbeste despre solutia finala a lui Isus cu privire la problema pacatului. In lectia de azi vom studia cum Isus va inlatura pacatul in cele din urma.

1.Care este “punctul cel mai insemnat” din invatatura apostolului Pavel despre Sanctuar?

“Punctul cel mai insemnat al celor spuse este ca avem un Mare Preot, Care S-a asezat la dreapta scaunului de domnie al Maririi, in ceruri, ca slujitor al Locului prea sfant si al adevaratului cort, care a fost ridicat nu de un om, ci de Domnul.” Evrei 8:1-2.

2. Unde este Isus acum si ce face?

“Caci Hristos n-a intrat intr-un locas de inchinare facut de mana omeneasca, dupa chipul adevaratului locas de inchinare, ci a intrat chiar in cer, ca sa Se infatiseze acum, pentru noi, inaintea lui Dumnezeu.” Evrei 9:24.

Isus este in __________ ___ __________, ca sa Se infatiseze acum, _____________ inaintea lui Dumnezeu.

Aici se vorbeste despre lucrarea Domnului Isus in ceruri pentru noi. Toate beneficiile jertfei Sale sunt ale noastre. Iertarea, puterea, mila si mantuirea sunt ale noastre.

3. Ce face Dumnezeu cu pacatul?

“Pe cand acum, la sfarsitul veacurilor, S-a aratat o singura data, ca sa stearga pacatul prin jertfa Sa.” Evrei 9:26.

Scopul lui Dumnezeu este mai mult decat de a ne mantui, El vrea sa inlature complet si pentru totdeauna pacatul.

4.Cum descopera Serviciul din Sanctuarul Vechiului Testament planul lui Dumnezeu de a inlatura pacatul?

“Ispasirea sa fie facuta de preotul care a primit ungerea si care a fost  inchinat in slujba Domnului, ca sa urmeze tatalui sau in slujba preotiei; sa se imbrace cu vesmintele de in, cu vesmintele sfintite. Sa faca ispasire pentru Locul prea sfant, sa faca ispasire pentru cortul intalnirii si pentru altar si sa faca ispasire pentru preoti si pentru tot poporul adunarii. Aceasta sa fie pentru voi o lege vesnica: odata pe an sa se faca ispasire pentru copiii lui Israel, pentru pacatele lor.” Leviticul 16:32-34.

In ziua ispasirii, marele preot oferea o jertfa fara cusur. Pe capul  animalului nu se marturisea nici un pacat. El intra in sanctuar cu sange pentru a curati sanctuarul de pacatele poporului acumulate simbolic timp de un an de zile. Tapul adus ca jertfa de ispasire pentru popor reprezenta pe Isus purtand pacatele noastre (Leviticul 16:15).

5. Ce facea marele preot dupa ce parasea locul prea sfant din Sanctuar? Unde plasa responsabilitatea si condamnarea finala a tuturor pacatelor?

“Cand va ispravi de facut ispasirea pentru sfantul locas, pentru cortul intalnirii si pentru altar, sa aduca tapul cel viu. Aaron sa-si puna amandoua mainile pe capul tapului celui viu si sa marturiseasca peste el toate faradelegile copiilor lui Israel si toate calcarile lor de lege cu care au pacatuit ei; sa le puna pe capul tapului, apoi sa-l izgoneasca in pustie, printr-un om care va avea insarcinarea aceasta. Tapul acela va duce asupra lui toate faradelegile lor intr-un pamant pustiu; in pustie sa-I dea  drumul.” Leviticul 16”20-22.

Cand marele preot parasea sanctuarul el plasa vina pacatului asupra _________________

Isus este Purtatorul pacatelor noastre, dar responsabilitatea finala pentru  pacat cade asupra lui Satana, incepatorul tuturor pacatelor. Tapul cel viu  (tapul de trimis) reprezinta pe Satana. La sfarsitul timpului, el va purta toata responsabilitatea pentru pacatele oamenilor pe care el i-a provocat sa le comita. Satana si pacatul vor fi distrusi.

6. Ce apel a facut Dumnezeu poporului Israel in ziua ispasirii?

“In ziua a zecea a acestei a saptea luni, va fi ziua ispasirii: atunci sa aveti o adunare sfanta, sa va smeriti sufletele.” Leviticul 23:27.

“Caci in ziua aceasta se va face ispasire pentru voi, ca sa va curatiti: veti fi curatiti de toate pacatele voastre inaintea Domnului.” Leviticul  16:30. (“Caci in aceasta zi preotul va face ispasire pentru voi” – trd. engleza).

a. Sa va _______________ sufletele.

b. Preotul va face ________________ pentru voi.

Ziua ispasirii era o zi de judecata. Tot Israelul era adunat in jurul  sanctuarului “sa-si smereasca sufletele” sau sa se pocaiasca de pacatele lor. Ei se rugau pentru o adanca curatire a sufletului.

Noi, de asemenea, traim in ceasul judecatii. “Si am vazut un alt inger care zbura prin mijlocul cerului, cu o Evanghelie vesnica, pentru ca s-o vesteasca locuitorilor pamantului, oricarui neam, oricarei semintii, oricarei limbi si oricarui norod. El zicea cu glas tare: “Temeti-va de Dumnezeu si dati-I slava, caci a venit ceasul judecatii Lui; si inchinati-va Celui ce a facut cerul si pamantul, marea si izvoarele apelor.” Apocalips 14:6-7.

Dumnezeu apeleaza la noi sa ne supunem Lui vietile noastre, sa fim in siguranta in timpul judecatii finale datorita credintei noastre in Isus. Ai dori sa-ti predai astazi inima lui Isus in adanca marturisire a pacatelor? Roaga-te: “Doamne Isuse, curateste-ma!”