27. Un Sanctuar curatit, un popor curatit

Ultima zi din calendarul religios al Iudeilor era numita Ziua Ispasirii. In acea zi marele preot intra in Sfanta Sfintelor din sanctuar, reprezentand pe poporul Israel, care aparea inaintea lui Dumnezeu in sincera marturisire a pacatelor lor. Tot poporul se aduna in jurul sanctuarului pamantesc, examindu-si inimile lor si marturisindu-si pacatele. Scopul lui Dumnezeu era mai mult decat curatirea locasului, El dorea curatirea poporului.

1.Care doua lucruri le face marele preot in Ziua Ispasirii?

“Caci in ziua aceasta se va face ispasire pentru voi (“preotul va face ispasire pentru voi” trd. engleza), ca sa va curatiti: veti fi curatiti de toate pacatele voastre inaintea Domnului.”

a.    Preotul va face __________________ pentru voi.
b.    Ca sa va ______________ : veti fi curatiti de toate _____________________

Ispasire inseamna reconciliere. Pacatul ne-a separat de Dumnezeu. (“Nu, mana  Domnului nu este prea scurta ca sa mantuiasca, nici urechea Lui prea tare ca  sa auda, ci nelegiuirile voastre pun un zid de despartire intre voi si  Dumnezeul vostru; pacatele voastre va ascund Fata Lui si-L impiedica sa v-asculte.” Isaia 59:1-2). Scopul planului de mantuire este sa ne aduca inapoi in armonie cu Dumnezeu. Moartea Domnului Isus pe cruce a satisfacut pe deplin cerintele dreptatii; pretul pentru pacat a fost platit in intregime. Ca Marele nostru Preot in sanctuarul din cer, Isus ne da iertare  pentru  pacatele din trecutul nostru si putere sa invingem robia pacatului.

2. Descrie uimitoarea oferta a lui Dumnezeu.
 
“Si voi n-ati primit un duh de robie, ca sa mai aveti frica; ci ati primit un duh de infiere, care ne face sa strigam: “Ava! Adica: Tata!” Romani 8:15.

a.    Dumnezeu nu ne ofera un duh de ______________________
b.    Dumnezeu ne ofera un duh de _________________________

Scopul Evangheliei este sa ne faca liberi din robia pacatului si prin harul  Lui sa ne ridice la rangul de fii si fiice ale lui Dumnezeu.

3. Cum explica Biblia ce se intampla de fapt in viata unui crestin nascut din nou?

“Pentru ca oricine este nascut din Dumnezeu, biruieste lumea; si ceea ce  castiga biruinta asupra lumii, este credinta noastra.” 1 Ioan 5:4.

A fi nascut din Dumnezeu inseamna a fi un ______________________

Ce inseamna sa fii un biruitor?

4. Ce doreste Dumnezeu sa faca in noi “prin sangele legamantului celui vesnic?”

“Dumnezeul pacii, care, prin sangele legamantului celui vesnic, a sculat din morti pe Domnul nostru Isus, marele Pastor al oilor, sa va faca desavarsiti in orice lucru bun, ca sa faceti voia Lui si sa lucreze in noi ce-I este placut, prin Isus Hristos. A Lui sa fie slava in vecii vecilor! Amin.” Evrei 13:20-21.

“Dumnezeul pacii, care, a sculat din morti pe Domnul nostru Isus, marele Pastor al oilor, prin sangele legamantului celui vesnic, sa va faca desavarsiti in orice lucru bun.” Trd. engleza

Prin Isus inimile noastre sunt curatite. Prin harul Sau noi suntem desavarsiti in El. Prin puterea Lui vietile noastre sunt inoite. Prin legamantul Sau noi dorim sa facem voia Lui; dorim sa facem ce-I este placut.

5. Unde este Isus acum? Ce face El acum? Care este scopul Sau?

“Caci Hristos n-a intrat intr-un locas de inchinare facut de mana omeneasca, dupa chipul adevaratului locas de inchinare, ci a intrat chiar in cer ca sa Se infatiseze acum, pentru noi, inaintea lui Dumnezeu.” Evrei 9:24.

“Fiinca atunci ar fi trebuit sa patimeasca de mai multe ori de la intemeierea lumii; pe cand acum, la sfarsitul veacurilor, S-a aratat o singura data, ca sa stearga pacatul prin jertfa Sa.” Evrei 9:26.

a.    Isus a intrat in ____________
b.    Isus Se infatiseaza _________________________________________________
c.    Isus Se va__________________________________________________________

6. Ce ofera Isus celor ce se lupta cu pacatul in viata lor, dar care Il cauta sincer?

“Dar, in schimb, ne da un har si mai mare. De aceea zice Scriptura: “Dumnezeu sta impotriva celor mandri, dar da har celor smeriti.” Iacov 4:6; citand Proverbe 3:34.

Cand nevoia noastra este mare, El___________________________________________

Isus invita pe credinciosii Sai sa-si deschida inimile pentru a primi harul Sau. El ne invita, in aceste zile de incheiere a istoriei, sa avem inimile noastre curatite de manie, amaraciune, resentimente, mandrie, lacomie si pofta. Isus doreste sa fim curati si biruitori. El ne da harul necesar pentru a realiza chiar imposibilul in vietile noastre.