20. Miracolul apei

HIDROTERAPIA


   Hidroterapia este știința vindecării bolilor cu ajutorul apei. Hidroterapia este deosebit de valoroasă încât aceasta nu poate înlocui intervenția medicală în cazul unor afecțiuni acute.

   1.  Când și cum trebuie folosită baia fierbinte la picioare?
   Baia fierbinte la picioare este folosită în congestia nasului și a sinusurilor, tensiune nervoasă, dureri de cap, picioare reci, crampe abdominabile și răceli.
   Instrucțiuni : Se umple ligheanul sau cada pe jumătate cu apă încălzită la 38 grade C. Acoperiți pacientul cu un cearșaf și cu o pătură, având grijă ca această învelitoare să acopere vasul. Ferestrele să fie închise pentru a se preveni curentul. Ajutați pacientul să-și introducă picioarele în vasul cu apă. Încercați întâi apa cu mâinile dumneavoastră așezate sub picioarele sale, pentru a vă asigura că apa nu este prea fierbinte. Adăugați din când în când apă fierbinte pentru a crește în mod gradat temperatura până la 42 grade C pentru a nu opări pacientul când adăugați apă, feriți picioarele lui într-o parte și amestecați apa cu mâna. Tratamentul durează 10-30 de minute. La terminare se poate turna niște apă rece pentru câteva secunde. Ștergeți bine picioarele și lăsați pacientul să se odihnească.
   În cazul în care administrați tratamentul unor persoane suferind de boli cardio-vasculare (boli de inimă, ateroscleroză, varice, tromboză) sau diabet, se vor evita temperaturile extreme.

   2.  Care este valoarea compresei care încălzește?
   Compresa care încălzește este folositoare pentru dureri în gât, răgușeli, laringite, înțepenirea mușchilor gâtului și amigdalită.
   Instrucțiuni: Luați o bucată de pânză (de preferat bumbac) sau o batistă mai mare pe care să o împăturiți astfel ca să aibă cam 7-8 cm lățime și 30 cm lungime. Înmuiați-o în apă rece și stoarceți-o bine. Așezați-o în jurul gâtului și acoperiți-o apoi cu o bucată de plastic subțire (folie sau pungă) de aceeași mărime. Apoi totul se înfășoară într-un fular de lână. Lăsați compresa astfel toată noaptea. În câteva minute, ea se va încălzi și va avea un efect liniștitor asupra durerii. Se schimbă la fiecare 8 ore.
(Charles H. Tomas, Water Seminar Syllabus).

   3.  Cum pot fi folosite aplicațiile cu gheață?
   Aplicațiile cu gheață sunt folosite cu succes în unele inflamații articulare.
   Instrucțiuni: Luați un prosop subțire sau un material similar și așezați-l în zona pe care doriți să o tratați. Fărâmați gheața, plasați-o într-o pungă de plastic (un material impermeabil) și așezați-o pe prosop pe zona lezată. Deasupra aplicați un alt prosop. Aplicația se menține astfel 5-7 minute și se repetă de 3-4 ori, la un interval de un minut pauză.
   Apa poate face minuni! Totuși pentru a obține rezultatele dorite sunt necesare cunoștințe de bază în domeniul hidroterapiei iar în cazurile mai dificile, consultarea unui medic.


MIRACOLUL APEI


   4.  Acum 3500 de ani, Dumnezeu a făcut o mare minune legată de apă. Care a fost aceasta?
   Psalmul 106.9,11: A mustrat ……………….. Roșie și i-a trecut prin adâncuri! ……………….. au acoperit pe dușmanii lor!

   5.  Mai mult de 1 milion de oameni au experimentat această minune! Ce simbolizează această trecere a lor prin apă?
   1Corinteni 10.1-2: Toți au trecut prin ……………….. și toți au fost ……………….. de către Moise. Această trecere prin mare simbolizează botezul.


PROFETUL


   6.  Moise a fost purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu în această situație. Mai folosește Dumnezeu profeți sau prooroci?
   Efeseni 4.11-12: Dumnezeu a dat pe unii apostoli, pe alții ……………….., pe alții evangheliști, pe alții păstori și învățători, pentru ……………….. sfinților, pentru ……………….. trupului lui Hristos.

   7.  Există un profet în biserica rămășiței din zilele noastre?
   Apocalipsa 12.17: Rămășița credincioșilor lui Hristos păzesc ……………….. lui Dumnezeu și țin ……………….. lui Isus.
   Apocalipsa 19.10: Și mărturia lui Isus este duhul ………………..
   Dumnezeu a dat acest dar al profeției în viața și activitatea lui Ellen White (1827-1915). Această tânără firavă, care datorită slăbiciunii, a sănătății precare, nu și-a putut termina nici școala elementară, a fost chemată în slujba de profet în 1844, la vârsta de 17 ani. În următorii 70 de ani și-a desfășurat activitatea pe trei continente. A primit soliile de la Dumnezeu prin viziuni, ca în cazul vechilor profeți, și le-a scris, așa cum au făcut și ei. A scris peste 100000 de pagini. Zecile de cărți scrise de ea cuprind domeniul religiei, al sănătății, educației și vieții de familie și includ capodopere, ca “Hristos lumina lumii”, “Marea luptă”, “Calea către Hristos”. Scrierile sale constituie un comentariu deosebit de valoros și inspirat al Sfintelor Scripturi.

   8.  Moise a condus poporul spre mare, dar poporul se temea căci nu puteau merge spre apus. Ce se afla acolo?
   Exod 13.20: Ei se aflau la marginea ………………..
   Uneori Satana te ispitește să te îndrepți spre apus în loc să mergi spre apă. Ce ne sfătuiește Isus?
   1Ioan 2.15: “Nu iubiți ………………..”.
   Ioan 21.15-17: Isus a întrebat: “Mă ……………….. mai mult decât aceștia?” Deci nu privi către apus, nu te îndrepta spre pustiu, ci du-te spre apă.

   10. Israel nu se putea deplasa nici spre sud. De ce?
   Acolo se afla un munte de netrecut.

   11. Muntele reprezintă marele probleme ale vieții. Dacă te hotărăști să-L urmezi pe Isus, e posibil să întâmpini probleme legate de serviciu, de supraviețuirea în ceea ce privește viața materială. Ce promisiune face Isus?
   Matei 6.33: “Căutați ……………….. Împărăția lui Dumnezeu și ……………….. aceste lucruri vi se vor da pe deasupra”.
   Matei 19.29: “Vei primi ……………….. și vei moșteni ………………..”

   12. Poporul nu s-a putut întoarce nici spre nord. Cine se apropia de ei din acea direcție?
   Exod 14.9: Faraon, călăreții lui și ………………..

   13. Când te hotărăști să te botezi, vor apărea soldați furioși și te vor persecuta. Uneori aceștia vor fi soțul sau soția, părintele, copilul, iubitul, prietenul, sau chiar un pastor sau un membru. Ce spune Isus despre acest lucru?
   Matei 10.34-39: Nu va fi întotdeauna pace, căci dușmanii pot fi chiar ………………..
   Fapte 5.29: “Trebuie să ascultăm mai mult de ……………….. decât de ………………..”
   Așadar, nu privi la oștirea înarmată, ci privește la mare.

   14. Israel nu putea să stea în corturi și să aștepte, ci trebuia să ia o decizie. Și astăzi, noi trebuie să ne decidem. Când trebuie să ne decidem?
   Evrei 3.7-8: “……………….. dacă auziți glasul Lui, nu vă împietriți inima”.
   2Corinteni 6.2: “……………….. este ziua mântuirii”.

   15. Când ești în apa botezului ce îți promite Dumnezeu?
   Exod 14.15,16: “Nu strigați la mine! Mergeți ………………..” Dacă mergeți înainte prin credință, apele se vor despărți și veți trece prin ……………….. mării.

   16. Ce cântare de biruință a lui Hristos cântă poporul lui Dumnezeu, căruia minunea legată de apele mării i-a adus salvarea?
   Exod 15.1: “Voi cânta ……………….., căci El și-a arătat ………………..”
   Apocalipsa 15.3: “Ei cântau cântarea lui Moise și a ………………..”

   17. Cine s-a mai îndreptat spre apă cu 19 secole în urmă?
   Matei 3.16: “De îndată ce a fost ……………….. a ieșit afară din ………………..”
( )   Da, voi fi alături de Isus în apă botezat.
( )   Nu voi privi nici spre apus, nici spre nord, nici spre sud. Voi merge înainte.
   Textul de memorizat: Exod 14.15.