12. Sa vedem fata Lui

Text biblic:
“Ferice de cei cu inima curata, caci ei vor vedea pe Dumnezeu!” Matei 5:8.

Intrebare:
Cum se poate obtine curatia inimii fara de care este imposibil sa vedem pe Dumnezeu?

Raspuns:
Prin imitarea vietii Domnului Hristos: “Dupa cum Dumnezeu este curat in sfera Lui, tot asa omul trebuie sa fie curat in sfera lui. Si el va fi curat daca Domnul Hristos locuieste in inima, nadejdea slavei; caci el va imita viata Domnului Hristos si va reflecta caracterul Sau.” – Gospel Workers, page 366.

Duhul Sfant in inimi si caminuri: “Pentru a fi curatiti si pentru a ramane curati, Adventistii de Ziua a Saptea trebuie sa aiba Duhul Sfant in inimile lor si in caminurile lor.” – Marturii vol. 9, cap. Conditii ale rugaciunii la care se da raspuns, pag. 135.

“Daca a fost candva un timp cand am avut nevoie de lucrarea Duhului lui Dumnezeu asupra inimii si vietii noastre, timpul acela este acum. Sa ne insusim  dar aceasta putere divina pentru a avea tarie sa traim o viata de sfintenie si de lepadare de sine.” Idem, pag. 136.

Domnul Hristos preia controlul: “Cand lucram in unire cu Marele Invatator, facultatile mintale sunt dezvoltate. Constinta este sub calauzire divina. Hristos ia intreaga fiinta sub controlul Sau….(Acest paragraf lipseste din editia romaneasca, Nota traducatorului). Nimeni nu poate sa fie cu adevarat unit cu Hristos, practicand invataturile Lui, supunandu-se jugului Sau restrangator , fara sa simta ceea ce el niciodata nu poate sa exprime in cuvinte. Lui ii vin ganduri noi si bogate. Lumina este data intelectului, hotarare vointei, sensibilitate constintei, curatie imaginatiei.” – Marturii vol. 6, cap. Rezultatele lucrarii, pag. 476.

O inima curata aici: “In cetatea lui Dumnezeu nu nu va intra nimic care este manjit. Toti aceia care vor locui acolo trebuie sa ajunga sa aiba aici o inima curata. In acela care invata de la Domnul Isus se va arata un dezgust crescand pentru o purtare neingrijita, pentru cuvinte necuviincioase si pentru cugete murdare. Cand Hristos locuieste in inima, va fi curatie si noblete atat in cugete, cat si in fapte.” – Cugetari de pa Muntele Fericirilor, cap. Ferice de cei cu inima curata, pag. 23.

Sa privim la Isus: “Dar daca voim sa intram in cetatea lui Dumnezeu si sa privim pe Isus in marirea Lui, trebuie sa ne obisnuim de aici sa privim pe Isus prin ochiul credintei. Cuvintele si caracterul lui Hristos trebuie sa fie adesea subiectul cugetarii si convorbirii noastre; in fiece zi ar trebui ca un anumit timp sa fie devotat pentru rugaciune si meditatie la aceste teme sfinte.” – Solii pentru tineret, cap. Credinta vie, pag. 86.

Progresand in asemanare cu El: “Privind la Isus, noi obtinem o cunoastere mai stralucita si mai clara a lui Dumnezeu, caci privind la El, ajungem schimbati. Bunatatea, iubirea pentru aproapele nostru devin atunci caracteristici naturale ale fiintei noastre…. Progresand in asemanare cu El, noi marim capacitatea noastra de a cunoaste pe Dumnezeu.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Prin folosire, talantii se inmultesc, pg. 280.

Traiesc ca si in prezenta lui Dumnezeu: “Cei curati cu inima traiesc ca si cum s-ar afla chiar in prezenta lui Dumnezeu, in timpul, pe care El li-l ingaduie in lumea aceasta si Il vor vedea fatza in fatza in viata viitoare, nemuritoare.” – Cugetari de pe Muntele Fericirilor, cap. Ferice de cei cu inima curata, pag. 25.

“Atunci Il vom vedea fatza catre fatza”: “Noi privim imaginea lui Dumnezeu reflectata, ca intr-o oglinda, in operele naturii si in procedeele Sale cu oamenii; dar atunci Il vom vedea fatza catre fatza.” – The Story of Redemption, page. 432.

Gand pentru rugaciune:
“Pregateste-ne inimile, Doamne, pentru a putea “vedea pe Imparat in stralucirea Lui.” Isaia 33:17.