32. Inchinarea in familie

Text biblic:
“Cat despre mine, eu si casa mea vom  sluji Domnului.” Iosua 24:15 ultima parte.
“Voi umbla cu inima fara prihana in mijlocul casei mele.” Psalmul 101:2 ultima parte.

Intrebare:
Exista vreo relatie intre jertfele de dimineata si seara din vremurile biblice si inchinarea in familie din vremea noastra? Cat de importanta este inchinarea in familie? Cum ar trebui sa fie condusa?

Raspuns:
Relatia dintre jertfe si inchinarea in familie: “Orele randuite pentru jertfele de dimineata si seara erau socotite ca sfinte si au ajuns sa fie privite de toata natiunea iudaica asemenea unui timp hotarat pentru inchinare…. In practica aceasta, crestinii au un exemplu pentru rugaciunea de dimineata si seara.” – Patriarhi si Profeti, cap. 30, Cortul si serviciile lui, pag. 353-354.

“Dimineata si seara Universul ceresc priveste fiecare familie care se roaga si ingerul cu tamaia, reprezentand sangele ispasirii, gaseste intrare la Dumnezeu.” – Ellen G. white Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol.7, p. 971.

Protectie promisa: “In fiecare casa crestina, Dumnezeu trebuie sa fie onorat prin jertfa de rugaciune si lauda, dimineata si seara…. Este datoria parintilor crestini, ca prin rugaciuni staruitoare si credinta perseverenta, dimineata si seara, sa faca un cerc in jurul copiilor lor.” – Counsels to Parents, Teachers, and Students, page 110.

“Oare Domnul cerului va trece pe langa asemenea case si nu va lasa nici o binecuvantare acolo? Cu adevarat, nu! Ingeri slujitori vor pazi pe copiii care astfel au fost dedicati lui Dumnezeu.” – Idem.

Tragedie in casele unde nu se practica rugaciunea: “Nu stiu nimic altceva care sa-mi produca atata tristete ca o familie fara rugaciune. Nu ma simt in siguranta intr-o asemenea casa pentru o singura noapte; si, daca n-ar fi pentru speranta de a ajuta pe parinti sa-si dea seama de necesitatea lor si de teribila lor neglijenta, eu n-as ramane acolo. Copii arata rezultatul neglijentei, caci teama de Dumnezeu nu este inaintea lor.” – Child Guidance, page. 518.

Inchinarea in familie sa fie o prioritate zilnica: “Inchinarea in familie sa nu fie influentata de imprejurari. Nu trebuie sa va rugati ocazional si, cand aveti o zi incarcata cu mult lucru, s-o neglijati. Facand asa, veti influenta pe copii sa priveasca rugaciunea ca pe ceva care nu are consecinte speciale…. Ar trebui sa fie o placere sa ne inchinam lui Dumnezeu.” – My Life Today, page 29.

Cum sa fie condus un serviciu de inchinare in familia cu copii: “Tatal sa aleaga un pasaj din Scriptura care este interesant si usor de inteles…. Sa se puna intrebari, sa se faca remarci serioase si interesante si, intamplator, pot fi aduse ilustratii scurte si la subiect…. Toti sa fie antrenati la citirea Bibliei, sa invete si sa repete Legea lui Dumnezeu. Interesul copiilor ar creste daca uneori li s-ar permite lor sa selecteze pasajul pentru citit. Puneti-le intrebari si lasati-i si pe ei sa intrebe despre ceea ce s-a citit.” – Child Guidance, pages 521-522.

Gand pentru rugaciune:
Tata ceresc, ajuta-ne sa facem din caminul nostru o casa de rugaciune, un loc unde le va placea ingerilor sa locuiasca.