01. Nu te teme!

NU TE TEME!


de J.L.Tucker
Traducere: Valeriu  Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc saptamanal. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.!
Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua.  Este folosita traducerea biblia Cornilescu online.


  Spui ca esti descurajat? Te-a dezamagit cineva? Ti-a rasturnat cineva afacerile? Puterea si sanatatea ti-au scazut? Mâna cruda a mortii te-a despartit de cei mai dragi si iubiti ai tai de pe pamânt? Ai trecut prin încercari si ai cazut ne având o viata de biruinta? Te-au coplesit grijile acestei vieti? Se pare ca orice lucru îti merge rau?
Descurajarea este metoda cea mai plina de succes a diavolului prin care tine pe oameni departe de bucuria de a se uni cu Dumnezeu. Descurajarea este unealta ceea mai folosita de inamicul nostru, diavolul. Când ascultam la glasul descurajarii, noi ascultam la glasul lui Satan – si el este cunoscut pentru minciunile lui. “El e un mincinos si tatal minciunii”.
Ioan 8:44.
Vei spune: “Dar necazul meu nu e o mincuna; el este real”. Trebuie sa recunoastem acest fapt, caci e în acord cu experienta umana si cu învataturile Sfintelor Scripturi ca “Omul nascut din femeie are viata scurta dar plina de necazuri”.
Iov 14:1. Fiecare om de la Adam încoace a avut necazurile lui. Dintre milioanele de oameni de pe pamânt niciunul nu a fost fara vreun necaz sau vreo încercare…
Satana ia încercarea si o deformeaza. El nu ramâne în adevar. El mareste necazul, dezamagirea, durerea de cap. El face ca întreaga noastra viziune sa fie plina de necaz, sa ne consume întreaga gândire. Manipulând cu arta unealta sa – descurajarea – soarele înceteaza sa mai straluceasca pe cerul nostru, florile înceteaza sa mai înfloreasca în gradina noastra si pasarelele nu mai cânta. Frica, obsedanta frica, ne prinde ca o menghina si “frica are cu ea pedeapsa”.
1 Ioan 4:18.
Oh, inutil chin! O, daca ne-am întoarce urechile si ochii spre Altcineva care este “Calea, Adevarul si Viata”
Ioan 14:6. Daca am privi îndelug la El, pacea noastra ar fi la fel ca râurile. Privind la Isus, ascultând glasul Lui, nu vom deveni descurajati niciodata. Mintea noastra va fi plina de pace daca o îndreptam spre Dumnezeu Isaia 26:3. “Celui cu inima tare, Tu-i chezasluiesti pacea; da, pacea, caci se încrede în Tine”. Filipeni 2:5. “Sa aveti gândul acesta, care era si în Hristos Isus”, sa gândim gândurile Lui, sa vedem lucrurile prin ochii Lui. Citim despre David ca “s-a imbarbatat” (s-a încurajat) “sprijinindu-se pe Domnul, Dumnezeul lui”. 1 Samuel 30:6. El a fost tratat nedrept. Dupa biruinta sa asupra lui Goliat, el a fost fortat sa fuga dinaintea invidiei si urii lui Saul pentru ca sa-si salveze viata. In mod constant, vocea descurajarii îi soptea adesea, dar el se îmbarbata în Domnul.
Desi a suferit nedreptate si trecea prin lipsuri, desi era acuzat pe nedrept, el si-a îndreptat fata spre Dumnezeu si a strigat: “Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii, nu ma tem de niciun rau, caci Tu esti cu mine. Toiagul si nuiaua Ta ma mângâie”.
Psalm 23:4. Fara îndoiala, în acele ore întunecoase si-a amintit câteva din experientele pe care le facuse cu Dumnezeu. Adesea  îsi amintea experienta cu leul si ursul. “David a zis lui Saul: “Robul tau pastea oile tatalui sau. Íi când un leu sau un urs venea sa ia o oaie din turma, alergam dupa el, îl loveam si-i smulgeam oaia din gura. Daca se ridica împotriva mea, îl apucam de falca, îl loveam si-l omoram. Asa a doborât robul tau leul si ursul, si cu Filisteanul acesta, cu acest netaiat împrejur, va fi ca si cu unul din ei, caci a ocarit ostirea Dumnezeului celui viu”. David a mai zis: “Domnul care m-a izbavit din gheara leului si din laba ursului, ma va izbavi si din mâna acestui Filistean”. 1 Samuel 17:34-37.
Aici vedem punctul de vedere al lui David. Ochii lui priveau spre Dumnezeu. Mintea lui era îndreptata spre Dumnezeu. încrederea lui era în Dumnezeu. “Domnul care m-a izbavit… ma va izbavi”. Da, amintirea acestor pretioase experiente, pe care le folosea zilnic, încuraja inima sa sa se încreada în Dumnezeu. La fel si noi sa adunam dovezi evidente ale purtarii de grija a Dumnezeului nostru. Meditând la izbavirile Sale din trecut, sa ne dam seama ca facem parte din monumentul iubirii Sale. Noi, care am vazut puterea lui Dumnezeu, mai putem, oare, sa manifestam descurajare în comportamentul nostru? Sfatul dat lui Iosua la hotarul tarii promise este sigur si pentru noi cei din generatia aceasta, care în curând vom intra în Canananul ceresc. “Eu voi fi cu tine; nu te voi lasa, nu te voi parasi. Intareste-te si îmbarbateaza-te, caci tu vei da în stapânire poporului acestuia tara pe care am jurat parintilor lor ca le-o voi da. Intareste-te numai si îmbarbateaza-te… ca sa izbutesti în tot ce vei face”.
Iosua 1:5-8. Sfatul acesta este repetat si în versetul 9: “Nu ti-am dat Eu oare porunca aceasta: “Intareste-te si îmbarbateaza-te? Nu te înspaimânta si nu te îngrozi, caci Domnul, Dumnezeul tau este cu tine în tot ce vei face”.
Privind înainte spre casa noastra cereasca, spre nemurirea care  va fi daruita în curând, privind spre Paradis, spre lucrurile pe care Adam le-a pierdut prin pacat, dar care vor fi restaurate, având în vedere fagaduinta lui Hristos “Da, Eu vin curând” (Apocalips 22:20),  cum mai putem  oare sa fim descurajati? Stim ca avem o grozava lupta de dus. Vor exista slabiciuni, deceptii, persecutii, raniri, închisoare, dar, sa spunem împreuna cu apostolul Pavel: “Nici unul din aceste lucruri nu ma va clinti”.
(
Fapte 20:24, trd. King James). Cu un curaj de neînvins trebuie sa mergem înainte pentru a obtine rasplatirea, culminând cu biruinta prin Domnul nostru Isus Hristos.


1. Biruinta pentru acum si vesnicie


Fiecare cercetator al Bibliei, care si-a dat inima Domnului Isus si a gasit placerea prieteniei cu El, asteapta sa ajunga în cer la cea de a doua venire a lui Isus, caci asa a spus El: “Sa nu vi se tulbure inima. Aveti credinta în Dumnezeu si aveti credinta în Mine. In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri. Daca n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Ma voi întoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu sa fiti si voi”. Ioan 14:1-3.
Apostolul Pavel a avut si el o viziune a revenirii Domnului, a învierii dreptilor si a înaltarii la cer a celor vii. “Caci Insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unul arhanghel si cu trâmbita lui Dumnezeu se va pogorâ din cer si întâi vor învia cei morti în Hristos, apoi, noi cei vii, care vom fi ramas, vom fi rapiti toti împreuna cu El, în nori, ca sa întâmpinam pe Domnul în vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul”.
1 Tesalonicieni 4:16-17.
Apostolul Ioan, vizionarul, i-a vazut pe cei mântuiti în jurul Tronului lui Dumnezeu si a facut aceasta afirmatie: “Si am vazut ca o mare de sticla amestecata cu foc; si pe marea de sticla, cu alautele lui Dumnezeu în mâna, stateau biruitorii… Ei cântau cântarea lui Moise, robul lui Dumnezeu si cântarea Mielului”. Íi ziceau: “Mari si minunate sunt lucrurile Tale, Doamne Dumnezeule, Atotputernice! Drepte si adevarate sunt caile Tale, Imparate al Neamurilor”.
Apocalips 15:2-3. Aici ni se spune ca acest grup de oameni care stau pe marea de sticla, inconjurând Tronul lui Dumnezeu, cântând cântarea lui Moise si a Mielului, au obtinut biruinta, ei sunt o ostire de biruitori.
Uneori când privim în viata noastra, ne întrebam: “Este posibila biruinta pentru toti sau numai pentru putinii favorizati? Putem întoarce infrângerile noastre în tot atâtea biruinte sau aceasta experienta este doar un miraj?”
Cititorule, exista biruinta, glorioasa si constanta victorie pentru oricine  o doreste si o accepta ca un dar de la Domnul nostru Isus Hristos.
O viata de îngrijorare si neliniste dezonoreaza pe Domnul Hristos. El spune in
Matei 11:28 “Veniti la Mine, toti cei truditi si împovarati si Eu va voi da odihna.”
O viata lipsita de pace discrediteaza cuvântul Domnului, caci El spunea: “Va las pacea, va dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o da lumea. Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu se inspaimânte”.
Ioan 14:27. Pacea este un drept al crestinului. Nici un crestin nu poate fi fara pace. O viata de esecuri aduce repros cauzei lui Dumnezeu. Experienta apostolului Pavel poate fi si a noastra: “Pot totul în Hristos care Ma intareste”Filipeni4:13.
O viata fara putere este contrara planului lui Dumnezeu pentru fiecare din copii sai. “Voi veti primi o putere, când se va pogorâ Duhul Sfânt peste voi”.
Fapte 1:8.

 

2. Dumnezeu vorbeste despre biruinta

 

Dumnezeu vorbeste si planifica biruinta pentru noi astazi! Noi putem citi aceste uimitoare texte fara sa cunoastem ca acele provizii de har divin sunt suficiente sa ne ajute pe fiecare din noi sa nu cadem în pacat. “Caci pacatul nu va mai stapâni asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har”. Romani 6:4. “Ci dupa cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiti si voi sfînti în toata purtarea voastra. Caci este acris: “Fiti sfinti caci Eu sunt sfânt”. 1 Petru 1:15-16.
“Urmariti pacea cu totii si sfintirea, fara  de care nimeni nu va vedea pe Domnul”.
Evrei 12:14.
“Totusi în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit”.
Romani 8:37. 
 

3. Secretul biruintei

 

Isus este secretul biruintei. In noi însine noi suntem rai. Strigatul nostru este: “Nu putem face nimic”. Suntem fara ajutor înaintea atacurilor dusmanului. Despre Satana se spune ca “mugeste ca un leu si cauta pe cine sa înghita”. “Caci noi n-avem de luptat împotriva carnii si sângelui, ci împotriva capeteniilor, împotriva domniilor, impotriva stapânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor rautatii care sunt în locurile ceresti”. Efeseni 6:12.
Multumim lui Dumnezeu, noi nu avem de luptat în puterea noastra împotriva unor asemenea forte ale celui rau. Avem de partea noastra toata puterea lui Hristos care a dat piept cu acest adversar si totdeauna l-a biruit. Dumnezeu a pus în Hristos tot harul de care avem nevoie: biruinta, sfintenie, curatenie, desavârsire si L-a dat pe Hristos fiecaruia dintre noi sa fie neprihanirea (îndreptatirea) noastra. Apostolul Pavel ne spune ca în Hristos locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii”.
Coloseni 2:9. Atunci el adauga: “Si voi sunteti întregi în El”. Imi place sa citesc textul din 1 Ioan 5:11-12. “Si marturisirea este aceasta: Dumnezeu ne-a dat viata vesnica si aceasta viata este în Fiul Sau. Cine are pe Fiul, are viata, cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu, n-are viata”. Toata puterea, neprihanirea (îndreptatirea), sfintirea, desavârsirea locuiesc în Hristos si Hristos ne-a fost dat noua. Daca noi L-am acceptat pe El ca Mântuitorul nostru, atunci am acceptat tot ceeace exista în El. Nu trebuie sa ne temem de viata, nici de ceeace ea aduce, deoarece Hristos înaintea noastra le-a  întâlnit si a briuit pe Satana si toate ispitele lui. Isus este biruitorul lumii si, multumim lui Dumnezeu, El este Prietenul nostru.
Taria Lui, întelepciunea Lui, capacitatea Lui ne sunt garantate pentru biruinta. “Iar a Aceluia, care poate sa va pazeasca de orice cadere si sa va faca sa va înfatisati fara prihana si plini de bucurie înaintea slavei Sale”.
Iuda 24. Nu este lupta noastra, nu e puterea noastra, partea noastra este numai sa ne încredem în conducerea Sa. El poate. Tot ceea ce El voieste trebuie sa aiba prioritate în viata noastra.
El vrea ca noi sa ne dedicam Lui vietile noastre, complet si fara nici o rezerva, sa devenim proprietatea Lui si El ne daruieste taria si puterea Lui sa protejeze pe cei ai Sai. Secretul victoriei nu consta în puterea noastra, ci în încrederea noastra in puterea Mântuitorului nostru biruitor. Nu este rezolvarea noastra sau ceea ce noi putem face. Asa cum citim în
Geneza 45:8, “Asa ca nu voi m-ati trimis aici, ci Dumnezeu”. Aceste patru cuvinte sunt secretul biruintei: “Nu voi, ci Dumnezeu”.
Si cât de desavârsita este aceasta biruinta pe care Hristos are bucuria sa ne-o acorde noua! “Macar ca traim în firea pamânteasca, totusi nu ne luptam calauziti de firea pamânteasca. Caci armele cu care ne luptam noi, nu sunt supuse firii pamântesti, ci sunt puternice, întarite de Dumnezeu, ca sa surpe întariturile. Noi rasturnam izvodirile mintii (Imaginatiile, neadevarurile) si orice înaltime, care se ridica împotriva cunostintei lui Dumnezeu si orice gând îl facem rob ascultarii de Hristos”
.
2 Corinteni 10:3-6. Biruinta pentru care suntem chemati si pe care Hristos ne-a acordat-o fiecaruia dintre noi este asa de desavârsita încât faptele, vorbele si chiar gândurile noastre sunt supuse ascultarii de Hristos.