14. Supunere neconditionata

Din cauza naturii omenesti, care este inselatoare, este dificil pentru noi sa ne vedem asa cum suntem in realitate. Povestirea biblica despre omul care a venit la Iisus, intreband ce sa faca pentru a avea viata vesnica si pretinzand ca tine toate poruncile, demonstreaza aceasta tendinta. Adesea vorbim despre acest om ca fiind “tanarul bogat”, caci Matei spunea ca el era “tanar” (Matei 19:20), iar Luca spunea ca era un “fruntas” “foarte bogat” (Luca 18:18-23).

Este imposibil sa tinem poruncile fara puterea lui Dumnezeu. Firea noastra omeneasca in sine este incapabila sa faca aceasta. Apostolul Pavel spune in Romani 8:7 “Fiindca umblarea dupa lucrurile firii pamantesti este vrajmasie impotriva lui Dumnezeu, caci ea nu se supune Legii lui Dumnezeu si nici nu poate sa se supuna.”

Experienta convertirii produce o noua gandire sau o noua natura, care va fi in armonie cu Legea lui Dumnezeu. Biblia numeste aceasta schimbare “nastere din nou.”

Ea este rezultatul supunerii neconditionate fatza de voia lui Dumnezeu. Cand Ii permitem lui Iisus sa lucreze in noi, El va schimba natura noastra carnala sau iubitoare de lume, care nu este in armonie cu Legea lui Dumnezeu si va scrie in inimile noastre aceasta Lege care odata a fost scrisa pe doua table de piatra (Evrei 8:7-10).

Pentru ca aceasta viata noua sa inceapa, viata veche plina de egoism trebuie sa inceteze. Apostolul Pavel descrie aceasta viata noua in Hristos in Galateni 2:20 “Am fost rastignit impreuna cu Hristos si traiesc … dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Si viata pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit si S-a dat pe Sine Insusi pentru mine.” Prezenta Domnului Hristos in inimile noastre ne aduce in armonie cu Legea lui Dumnezeu. Hristos este izvorul neprihanirii noastre si rezultatul este armonia cu Legea lui Dumnezeu.

1. Ce a spus Iisus tanarului bogat sa faca pentru a avea viata vesnica? Matei 19:17.
Biblia raspunde:___________________________________________________

2. Ce a spus Iisus lui Nicodim ca este esential pentru om sa faca spre a vedea Imparatia lui Dumnezeu? Ioan 3:3.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Prietene, daca nu ai fost nascut din nou, poti sa te nasti din nou chiar in acest moment prin supunerea vietii tale in mana lui Dumnezeu. El iti va da puterea sa faci voia Sa si sa tii poruncile Sale. Trebuie sa hotarasti sa te supui Lui, pentru ca El nu va lucra impotriva vointei tale.

3. A amintit Iisus tanarului bogat vreuna din primele patru porunci din cele Zece Porunci? Matei 19:18-19; Exodul 20:3-17.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Cand tanarul bogat l-a intrebat pe Iisus ce porunci trebuia sa tina, Iisus a amintit din ultimile sase porunci, care au de a face cu relatia noastra cu semenii; caci in aceasta arie consta problema tanarului bogat. El pretindea ca iubeste pe semenul sau ca pe sine insusi, dar cand Iisus l-a pus la proba, s-a descoperit ca el isi iubea bogatia mai mult decat pe aproapele sau.

Unii oameni astazi pretind ca tin poruncile lui Dumnezeu, dar cand sunt probati, se constata ca nu fac aceasta. Doar o supunere deplina fatza de Hristos, si nimic mai putin, ne va ajuta sa tinem poruncile lui Dumnezeu. A crede in Domnul Hristos nu inseamna numai declaratiile verbale, ci si supunere totala.

4. Care este rasplata tuturor celor ce au lasat totul pentru a urma pe Domnul Iisus? Matei 19:27-29.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Invatatura Evangheliei nu incurajeaza neglijarea responsabilitatii in familie. Dintre toti oamenii, crestinul trebuie sa fie cel mai atent cu familia sa. Totusi vor fi situatii cand se pare ca, urmand pe Iisus, se va produce impotrivire din partea celor iubiti. Totdeauna datoria noastra este sa urmam pe Iisus si atunci El lucreaza pentru binele celor pe care ii iubim.

5. Care este fagaduinta pentru cei ce cauta mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui? Matei 6:33.
Biblia raspunde:___________________________________________________

6. Ce se va intampla celui ce incearca sa-si salveze viata evitand cerintele Domnului Hristos si ale Evangheliei? Marcu 8:35.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Nu trebuie sa punem judecata omeneasca mai presus de poruncile lui Dumnezeu. Cand ascultam de El, atunci Dumnezeu Isi asuma responsabilitatea pentru consecinte.

7. Care a spus Iisus ca este cea dintai si cea mai mare porunca? Matei 22:37-38.
Biblia raspunde:___________________________________________________

8. Ce porunca spunea Iisus ca este cea de a doua? Matei 22:39.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Iisus a citat raspunsul Sau din Vechiul Testament (Deuteronom 6:5; Levitic 19:18). Acestea erau porunci noi, nu in sensul ca nu au fost date niciodata mai inainte, ci pentru minunata interpretare si iluminare in care le-a pus Iisus. Iubirea este esenta sau suma tuturor poruncilor (Romani 13:8-10).

9. In ce constå dragostea lui Dumnezeu? 1Ioan 5:3.
Biblia raspunde:___________________________________________________

10. Cum putem cunoaste ca iubim pe copiii lui Dumnezeu? 1Ioan 5:2.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Noul Testament ne arata clar ca ascultarea noastra de poruncile lui Dumnezeu dovedeste iubirea noastra fatza de El. Putem tine cele Zece Porunci numai atunci cand Il iubim pe Dumnezeu astfel incat, prin Spiritul Sfant, Il vom lasa sa ia controlul vietii noastre. Spiritul Sfant ne aduce in armonie cu voia lui Dumnezeu, care este exprimata in Legea Sa, adica in cele Zece Porunci. Daca iubim cu adevarat pe semenii nostri, nu vom calca nici una din ultimile sase porunci. Cand voia Domnului Iisus devine voia noastra, aceasta este convertirea. Convertirea inseamna o supunere neconditionata fatza de vointa lui Dumnezeu.

11. Ai acceptat pe Domnul Hristos ca Mantuitorul tau personal? ______
Sau Il vei accepta chiar acum? _________

12. Doresti ajutor pentru acceptarea Domnului Hristos? _______


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“La Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinta.” Matei 19:26. Ce declaratie triumfala de credinta prezinta aceste putine cuvinte! Sa nu impiedicam niciodata puterea lui Dumnezeu in vietile noastre.

Cel ce va aplica acest principiu nu va spune niciodata: “Nimeni nu poate tine cele Zece Porunci.” In puterea omeneasca nimeni nu poate, dar, laudat fie Dumnezeu, avem la dispozitie o putere mai mare decat puterea omeneasca si anume, chiar puterea lui Dumnezeu.

Inainte de a pacatui, Adam traia in armonie cu sfanta Lege a lui Dumnezeu. Planul mantuirii are ca scop sa ne readuca in legatura cu Dumnezeu, ca sa traim iarasi in armonie cu Legea Sa. Pantru acest scop a fost scrisa Biblia si a venit Iisus sa moara pe pamant. Tot pentru acest scop a fost dat Spiritul Sfant. Sa nu zadarnicim scopul lui Dumnezeu in viata noastra prin calcarea uneia din poruncile Sale sfinte. Aminteste-ti: “La Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinta.”


GAND  DE  RUGACIUNE

“Da-mi pricepere, ca sa pazesc Legea Ta si s-o tin din toata inima mea!” Psalm 119:34.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Osana – este o expresie aramaica si inseamna “matuieste acum” sau “mantuieste, Te rog.”