05. Ce simti cand asculti stirile de la ora opt?

Nu trebuie să-ți spună cineva că știrile nu se îmbunătățesc, că știința arată mai mult talent pentru a-și împlini amenințările decât pentru a împlini promisiunile, că omul pare a fi echipat cu o pedală de accelerație în timp ce pedala pentru frână lipsește.

Pe unii îi înfricoșează știrile pentru că nu știu ce însemnătate au iar pe alții tocmai pentru că știu. Ei recunosc în ceea ce se întâmplă un indiciu sigur al faptului că Isus Hristos este gata să revină pe acest pământ, și cred că este un lucru bun ca El să preia conducerea și să îndrepte lucrurile, dar nu în timpul vieții lor!

Ciudat, nu-i așa? Mai ales atunci când unii dintre ei se numesc creștini. Ce ai gândi despre o soție al cărui soț este prizonier de război și care pare că trăiește numai pentru ziua când el se va întoarce acasă. Ea vorbește despre dragostea ei pentru el, îi arată fotografia și face tot ce poate pentru a-l aduce înapoi acasă. Și apoi, în ziua când primește asigurarea că el se află în drum spre casă, este cuprinsă de panică. Ea vrea ca el să se întoarcă DAR NU ACUM!

N-ai gândi că este ceva fals în dragostea pe care se laudă că o are pentru soțul ei? Și atunci ce poți gândi despre creștinii care speră că El nu va reveni încă?

Atunci când Isus s-a înălțat la cer, ucenicii Săi se așteptau ca El să revină foarte curând. Și când au trecut zece, douăzeci, treizeci de ani și El nu se întorcea, marea întrebare care s-a ridicat în mintea lor a fost: De ce întârzie? Ce Îl reține? Cu siguranță că Isus n-ar dori să aștepte nici o zi mai mult decât este necesar. El a plătit răscumpărarea noastră cu sângele Său și este nerăbdător să-i ia cu Sine pe cei răscumpărați.

Însă un bun fermier nu se grăbește să își culeagă porumbul. El nu îl culege când este până la genunchi și nici măcar când a ajuns aproape până la nivelul urechii. De ce? Fermierul vă va spune: “Porumbul nu este încă ajuns la maturitate. Dacă l-aș culege acum, ar râde toată lumea de mine, și pe bună dreptate. Întreaga mea vară de muncă, de însămânțat și de îngrijit ar fi irosită dacă aș recolta înainte ca porumbul să fie pe deplin copt”.

Isus a spus parabola cu grâul și neghina. El a spus că noi am putea smulge și grâul împreună cu neghina dacă încercăm să le separăm prea devreme. Ele trebuie lăsate să crească împreună până la seceriș, când se poate separa cu exactitate grâul de neghină. El a spus că secerișul este sfârșitul lumii.

Când relația noastră cu Isus este ceea ce trebuie să fie, gândul revenirii Sale va fi cel mai fericit gând al zilei. În loc să așteptăm ca El să-și amâne revenirea, noi vom încerca să descoperim o cale de a o grăbi!

Este aproape ziua în care va deveni evident cine Îl iubește pe Domnul și n-a stat nepăsător. Acum se iau hotărâri. Cei care Îl iubesc pe Mântuitorul se apropie tot mai mult de El, în timp ce ceilalți se îndepărtează și în curând Îl vor respinge cu totul. Prăpastia se lărgește. Nu peste mult timp vor fi numai două tabere.

Fiecare om va lua propria lui decizie. Domnul nostru se va întoarce pe neașteptate! Și nimeni nu va putea spune că El a strâns recolta prea devreme.

În studiul de astăzi vom primi răspunsul la întrebarea “Când va reveni Isus?”.
Isus Însuși ne-a dat cele mai multe dintre semnele revenirii Sale.

1. Putem ști cu exactitate când va reveni Isus?
Matei 24:36 (NT 953).
R: _________________________________________
______________________________________________

Este evident deci, că noi nu trebuie să fim tulburați de previziunile care spun că Hristos va reveni într-o anumită zi. Nici un om nu are această informație.

2. Dar putem ști că se apropie ziua aceea?
Matei 24:33 (NT 953).
R: _________________________________________
______________________________________________

Astfel, când vom vedea toate aceste lucruri – semnele pe care El ni le-a dat – putem ști că ziua este aproape.

3. Care sunt câteva dintre aceste semne?
Matei 24:6,7 (NT 953).
R: _________________________________________
______________________________________________

Războaie. Foamete. Epidemii. Cutremure de pământ în locuri neașteptate. Sună ca buletinul de știri de la ora opt! Haideți să mai notăm încă câteva semne.
Luca 21:25,26 (NT 1018).
“Și vor fi semne în soare, în lună și în stele; și pe pământ _______________________________ cari nu vor
ști ce să facă la auzul urletului mării și al valurilor; oamenii își vor da sufletul de groază, în așteptarea lucrurilor cari   _______________________ pe pământ”.

Semne în cer: renumita zi întunecoasă din 19 mai 1780, când soarele s-a întunecat fără nici o explicație astronomică și seara luna a devenit roșie ca sângele; căderea de stele din 13 noiembrie 1833. Acum doar le amintim, fără să le descriem în detaliu. Ca și în cazul celorlalte profeții ale lui Isus, El a descris atât de bine timpul zilelor noastre, de parcă ar fi citit ziarele de azi!

4. Cum a descris apostolul Pavel condițiile zilelor din urmă?
2Timotei 3:1-5 (NT 1170).
“Să știți că în zilele din urmă vor fi ________________ Căci oamenii vor fi __________________ de sine, iubitori
de bani, lăudăroși, trufași, hulitori, __________ de părinți, nemulțumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecați, clevetitori, neînfrânați, neînblânziți, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfați, iubitori mai mult de _____________ decât iubitori de Dumnezeu; având doar o _____________ de evlavie, dar tăgăduindu-i
puterea. Depărtează-te de oamenii aceștia”.

Pavel ne-a făcut o descriere uimitor de exactă a timpului nostru! Și să ne gândim că el a văzut toate acestea cu nouăsprezece secole în urmă! Chiar și în privința religiei – o formă de evlavie, însă fără putere!

Dar în ciuda tuturor informațiilor, tuturor semnelor și tuturor ocaziilor de a ne pregăti, Pavel a văzut că lumea va fi surprinsă de venirea lui Hristos.
 
5. Cu ce a comparat Pavel elementul surpriză?
1Tesaloniceni 5:2,3 (NT 1161).
“Ziua Domnului va veni ca un hoț ________________ Pentru că atunci când vor spune pace și liniște atunci o
________________ neașteptată va veni peste ei “.

6. Ce prezicere a făcut Daniel cu privire la zilele noastre?
Daniel 12:4 (VT 873).
“Atunci mulți o vor ___________________________ și __________________________ va crește”.

Profeția lui Daniel urma să fie pecetluită până la “vremea sfârșitului”. Cunoașterea și înțelegerea acestor profeții a crescut exact cum a fost prezis. Privind la noi, putem vedea împlinirea tuturor profețiilor referitoare la vremea sfârșitului. Ce semn mai convingător ar putea exista cu privire la faptul că noi nu numai că ne apropiem de sfârșitul timpului dar chiar suntem la marginea lui? Ar trebui oare ca toate acestea să ne înfricoșeze?

7. Cum ar trebui să reacționăm la împlinirea acestor profeții?
Luca 21:28 (NT 1018).
R: _________________________________________
______________________________________________

8. Cum descrie Ioan întârzierea revenirii lui Isus?
Apocalipsa 7:1 (NT 1210).
“După aceea am văzut patru îngeri care stăteau în picioare în cele patru colțuri ale pământului. Ei țineau cele patru ______________________ ale pământului ca să nu sufle _____________________ pe pământ”. Îngerii țineau vânturile – simboluri ale războiului și distrugerii, ale crizei finale. De ce?

9. Ce le-a spus un alt înger celor patru îngeri?
Apocalipsa 7:3 (NT 1210).
“Nu vătămați pământul… până când nu vom __________________________ pe fruntea slujitorilor Dumnezeului
nostru”.

Acesta este motivul pentru care așteaptă Isus? Acesta este motivul pentru care El ține vânturile care de zeci de ani sunt nerăbdătoare să bată? Da, El așteaptă ca poporul Său să fie sigilat cu caracterul Dumnezeului lor, așteaptă ca eu și cu tine să fim atât de apropiați de Dumnezeul nostru încât să reflectăm chipul Său.

GÂNDEȘTE-TE…

În capitolul șase din evanghelia după Ioan citim despre o noapte în care ucenicii ieșiseră singuri în larg cu barca lor și s-a pornit o furtună.

Imaginați-vă! Ucenicii vâsleau cât puteau de tare. Valurile mării încercau să intre în barcă și ucenicii
 
încercau să le dea afară. Atunci a venit Isus, mergând pe valuri, prin furtună! Și Ioan spune că atunci când L-au primit în barca lor, imediat au ajuns la țărm.

Ce asemănare cu noi! Vâslim cât de tare putem. Ne zbatem să nu ne scufundăm, să nu pierim. Dar vâslitul și datul apei afară nu aduc rezolvarea. Numai dacă Îl luăm pe Isus în corabie ajungem foarte curând la destinație! Cât de curând ar putea veni Isus, Domnul nostru! Dar El merge liniștit pe valurile înverșunate de furtună, așteptând să fie invitat să urce în corabie!

CARE ESTE IMPRESIA TA?

Bifează te rog răspunsul pe care îl consideri corect sau care exprimă fidel modul tău de a gândi.
– Putem ști cu exactitate momentul revenirii lui Hristos?
( ) – nimeni nu poate ști
( ) – toți pot ști
( ) – numai câțiva oameni pot ști

– La ce trebuie să ne așteptăm chiar înainte de venirea lui Isus?
( ) – la o încetare a nelegiuirilor
( ) – la nici o schimbare
( ) – la chinul neamurilor

– Ce va urma atunci când toți vor spune “pace și liniște”?
( ) – o cârmuire a lumii
( ) – o mie de ani de pace
( ) – o distrugere neașteptată

– De ce crezi că Isus nu a venit până acum?
__________________________________________________________________________________________________________________________________________

– Dorești să trăiești asemenea lui Isus?
( ) – da

– De ce crezi că ne-a dat Dumnezeu semne care să ne indice apropierea celei de-a doua veniri a lui Isus?
__________________________________________________________________________________________________________________________________________

MOMENT DE MEDITAŢIE
Iubite Doamne, ni se înfioară inimile de emoție când știm că Fiul Tău, Isus, va reveni curând să-și răscumpere poporul! Semnele arată din ce în ce mai mult apropierea acestui binecuvântat eveniment. Ne rugăm ca prin sângele lui Isus să fim găsiți demni de a avea un loc în acea mulțime răscumpărată. Și îți mulțumim în Numele lui Isus că ai făcut posibil acest lucru, Amin.