06. Exista vreo legatura intre ceea ce mananci si intalnirea ta cu Isus?

Isus din Nazaret a fost o enigmă pentru oamenii din timpul Său. Nu numai că El a predicat iubirea într-o societate violentă și s-a apropiat cu prietenie atât de samaritenii disprețuiți cât și de vameși și alți păcătoși, dar El nu a arătat nici un interes de a răsturna guvernarea romană. Și când oamenii au dorit să-L proclame rege, El a dispărut.

Dar altceva i-a pus în încurcătură pe oameni: De ce acest Om care a spus că a venit să-i salveze pe păcătoși folosește mai mult timp pentru vindecare decât pentru a predica?

Nu știa El că doctorii tratează corpul în timp ce predicatorii se îngrijesc de suflete? Era El confuz în misiunea Sa? De ce nu s-a ocupat numai de salvarea păcătoșilor lăsând corpurile lor în seama celor pregătiți pentru aceasta?
Până în zilele noastre s-a crezut că dacă corpul îți este bolnav, trebuie să te duci la doctor. Dacă mintea are unele scăpări trebuie să consulți un psihiatru iar dacă conștiința te condamnă trebuie să discuți cu un preot.

Totuși medicina modernă este pe cale să admită că este imposibil să vindeci trupul fără a trata sufletul – dacă și acesta este bolnav.

De asemenea, mintea nu se va însănătoși dacă și corpul are nevoie de tratament. Încercând să salvezi corpul sau mintea, în timp ce problema de bază este una spirituală, faci o lucrare fără speranță.

Dar Isus a știut aceasta. El a știut că boala sau chiar și oboseala, acționează ca un drog, zăpăcind mintea. Și orice lucru care întunecă mintea, slăbește puterea voinței. El știa că conștiința lucrează prin minte. De aceea conștiința este afectată de calitatea aptitudinilor mintale. Iar aptitudinile mintale au legătură directă cu ceea ce mănâncă un om.

Isus știa că un corp bolnav înseamnă o minte care nu lucrează la capacitatea ei normală; astfel El dorea ca oamenii să fie sănătoși pentru ca să aprecieze mai bine ceea ce îi învăța – și să poată lua decizii inteligente. De aceea a tratat omul ca întreg. Acesta este motivul pentru care și-a luat mai mult timp pentru vindecări!

În studiul de astăzi vom descoperi câteva lucruri interesante, în timp ce deschidem Bibliile și ÎNTÂLNIM CALEA CĂ‚TRE SĂ‚NĂ‚TATE ȘI ÎNŢELEPCIUNE.

În primul rând să aflăm ceva despre crearea omului.

1. Cine a creat această lume?
Ioan 1:10 (NT 1025).
R: _________________________________________
______________________________________________

Dacă citim și versetele 9 și 11, descoperim că Ioan a vorbit numai despre Isus. El spune că Isus a creat lumea.

2. Cât de multe lucruri a creat Isus?
Ioan 1:3 (NT 1025).
R: _________________________________________
______________________________________________

Poate vă surprinde faptul că Hristos este Creator. Poate fi vreo greșeală?

3. Ce spune apostolul Pavel despre contribuția lui Hristos la creațiune?
Evrei 1:1,2 (NT 1174).
R: _________________________________________
______________________________________________

Cu toate că și Dumnezeu Tatăl împreună cu Duhul Sfânt au fost implicați la crearea lumii noastre, în realitate Isus Hristos a fost cel care a creat-o. Și dacă El a creat lumea, atunci tot El a creat și omul. Nu trebuie să ne mirăm că Isus știa cum a fost făcut omul!

Și acum, pentru descrierea creării omului, ne întoarcem la Genesa, cartea de început.

4. Cum a fost creat omul?
Genesa 2:7 (VT 2).
R: _________________________________________
______________________________________________

Reține: Moise nu afirmă că Dumnezeu i-a dat omului un suflet viu, ci că omul a devenit un suflet viu. Dumnezeu a combinat corpul cu suflarea de viață și ceea ce a rezultat a fost un suflet viu. Deci sufletul este omul întreg. Omul nu are un suflet ci el este un suflet.

5. Există vreo legătură între închinare și corpul omului? Un judecător al legii a venit într-o zi la Isus și L-a întrebat ce trebuie să facă pentru a avea viața veșnică. Isus l-a întrebat ce este scris în lege. Ce a răspuns acesta?
Luca 10:27 (NT 1002).
“El a răspuns: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată ___________________ , cu tot sufletul tău, cu toată
puterea ta, cu tot _____________ , și pe aproapele tău ca pe tine însuți”.

Isus a considerat corect răspunsul lui.

Așadar, dacă noi îl iubim pe Dumnezeu cu tot cugetul nostru, trebuie să avem un creier. Este adevărat? Și să-L iubim cu toată puterea implică și corpul, nu-i așa? Deci, noi trebuie să-L iubim, să-i slujim lui Dumnezeu cu tot sufletul – cu toată ființa noastră, cu toată personalitatea noastră.

Știm că oamenii în timpul Vechiului Testament au adus sacrificii. Mieii nevinovați erau sacrificați ca un simbol al morții lui Isus pentru oameni. Dar aceste sacrificii s-au încheiat odată cu moartea lui Isus.

6. Ce fel de jertfe cere astăzi Domnul nostru?
Romani 12:1 (NT 1106).
R: _________________________________________
______________________________________________

Ni se cere să aducem corpurile noastre ca o jertfă – nu pentru a fi arse pe altar ci ca să trăiască pentru Hristos.
Acum să reflectăm la ceva. În timpul Vechiului Testament, un animal sacrificat trebuia să fie perfect, fără cusur. Și aceasta pentru că Hristos, Mielul lui Dumnezeu, era nepătat, fără cusur. Dacă Dumnezeu a dorit atunci o jertfă perfectă, credeți că acum, după evenimentul crucii, El se mulțumește cu o jertfă care să răspândească miros de lichior și țigară?

Aceasta nu înseamnă că nu putem veni la Isus așa cum suntem, indiferent cât de pătați am fi. El ne poate curăța atât înăuntru cât și înafară, nu-i așa? Aceasta se întâmplă ori de câte ori Isus atinge o viață!

7. Cum a numit apostolul Pavel corpul?
1Corinteni 6:19,20 (NT 1116).
R: _________________________________________
______________________________________________

Corpul este desemnat să fie Templu, o locuință a Duhului Sfânt. De ce? Pentru că – și este foarte important – în puterea naturii noastre umane este imposibil pentru noi să trăim o viață plăcută înaintea lui Dumnezeu! Pur și simplu pentru că nu suntem în stare. Dar Isus a venit ca om “în toate lucrurile” (Evrei 2,17) și a trăi o viață perfectă prin Duhul Sfânt așa încât să poată retrăi această viață curată în noi. Aceasta este singura noastră speranță.

8. Cele trei alimente de bază ce reprezintă dieta originală a omului, indicate de Dumnezeu, sunt menționate în Geneza 1:29; 3:18 (VT 2).
a) cereale
b) fructe
c) nuci

Este semnificativ că până în ziua de astăzi, cercetările în domeniul nutriției înclină tot spre aceste trei surse, indicându-le ca cele mai bune și hrănitoare. Observați că omul a fost sfătuit să mănânce din produsele pomilor și ale pământului iar carnea animală nu a fost inclusă în dieta originală a omului. Nu înainte, ci după potop oamenii au început să mănânce carne (vezi Genesa 9:3,4). Nu ne sugerează aceasta nimic în legătură cu ceea ce trebuie să mâncăm.

9. Ce principiu călăuzitor ne-a lăsat apostolul Pavel?
1Corinteni 10:31 (NT 1121).
“Deci, fie că ____________ , fie că __________ fie că faceți altceva; să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu”.

Observăm acum că este datoria noastră să fim bine informați despre trupurile noastre și despre felul în care le putem păstra în cea mai bună condiție, iar legătura dintre sănătatea psihică și religie, dintre vindecare și mântuire, este o dovadă mai hotărâtoare decât ne-am închipuit noi vreodată.

GÎNDEȘTE-TE…

Într-o ocazie menționată în Matei 9:2-8, un om a venit la Isus ca să fie vindecat. Dar primul lucru pe care l-a făcut Isus a fost acela de a-i ierta păcatele. El știa că de aceasta avea omul mai mare nevoie. El înțelegea relația strânsă între fizic și spiritual. Știa că vinovăția îl făcea pe om bolnav.

Dar există ceva mai mult în această întâmplare. După ce a iertat păcatele, i-a spus să se ridice și să meargă. Isus a făcut această minune pentru a arăta că El are puterea de a ierta păcatele!

Ce mărturie plăcută pentru noi! Fiecare minune pe care a făcut-o Isus este o demonstrație a puterii divine care ne sprijinește și pe noi în lupta împotriva păcatului! Poate fi ceva mai încurajator decât aceasta?

“Iubirea pe care Hristos o revarsă peste lumea de astăzi, este o putere vitalizatoare. Fiecare parte vitală – creierul, inima, sistemul nervos – este atinsă de vindecare. Prin ea, energia cea mai înaltă este stimulată pentru muncă. Ea eliberează sufletul de vinovăție, întristare, anxietatea și îngrijorarea care limitează puterea vieții. Odată cu ea vine liniștea și cumpătarea. Ea sădește în inimă bucuria pe care nimic nu o poate distruge – bucuria în Duhul Sfânt – bucurie pentru sănătatea și viața primite”. (Ellen G.White , The Ministry of Healing, p. 115).

CARE ESTE IMPRESIA TA?

Această lecție a avut câteva surprize. Care este impresia ta? După fiecare din următoarele întrebări, te rog să bifezi răspunsul care crezi că este corect:
– Ce spune apostolul Pavel că este corpul nostru?
( ) – ceva ce va fi aruncat
( ) – ceva rău
( ) – templu al Duhului Sfânt

– Cine stăpânește peste corpul nostru?
( ) – Isus, El l-a făcut
( ) – nimeni
( ) – noi

– Cum au apărut lumea și omul?
( ) – Dumnezeu Tatăl le-a creat singur
( ) – au fost create prin Isus
( ) – au evoluat

– Ce suntem rugați să aducem ca sacrificiu pentru Dumnezeu?
( ) – un animal nevinovat
( ) – banii noștri
( ) – corpul nostru

În ce fel crezi că un corp sănătos poate influența viața spirituală?
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________

MOMENT DE MEDITAŢIE

Tată din ceruri, îți dau Ţie inima mea și corpul meu, ca o jertfă vie. Fă-l Tu un loc în care să locuiască Duhul Sfânt. Ajută ca puterea lui Hristos – puterea care a făcut atâtea vindecări când a fost pe pământ – să facă o transformare și în mine, ca să fiu eliberat de puterea păcatului. Te rog în Numele lui Isus, Amin.