05. Ce vrei…?

   Lumea seamănă din ce în ce mai mult cu o piață, stabilind pretutindeni mai puternică relația dintre cerere și ofertă, deși acestea nu corespund fidel nevoilor fiecărui om. Sunt oferte ce se prezintă gratuit și multe cereri ce nu sunt onorate.
   Relațiile din familie și societate se bazează pe cereri și ofertă. Părinții cer de la copii ascultare iar copiii vor libertate. Patronul cere muncă cinstită, iar angajatul așteaptă un salariu pe măsură nevoilor familiei sale. Soția cere schimbarea mobilierului, iar soțul vrea o mașină nouă, eventual străină. Bătrânii cer liniște, tinerii vor muzică zgomotoasă; săracii cer o bucată de pâine, bogații vor spațiu pentru noul boutique; bolnavii cer cu disperare medicamente pentru ușurarea durerii, cei sănătoși vor ziua cât mai lungă pentru a putea munci mai mult. Se cere mult și se dă puțin. Tu ce vrei?
   Cărțile de povești și mai nou desenele animate prezintă încă imagini cu zâne bune care vin uneori în vis, alteori travestindu-se în forme diferite, oferind oamenilor ce se află în situații și stări neplăcute ocazia de a cere ceva, pe care apoi să le împlinească. Dacă acestea sunt imaginații ale inteligenței omenești, Biblia prezintă tablouri în care oamenii în mod real au avut posibilitatea, printr-un dialog direct să ceară ceva de la Dumnezeu (Tatăl sau Isus Hristos), ceva de care erau siguri că vor primi.

1.  Care a fost contextul în care Solomon a avut posibilitatea de a cere ceva lui Dumnezeu?
   1Regi 3.5-10 (p. 359)
   Ce ai fi cerut dacă aveai posibilitatea s-o faci? Ce vrei acum? Cererea ta arată lucrul pe care-l prețuiești cel mai mult. Un om bolnav vrea sănătate, un flămând va cere hrană, un obosit vrea odihnă, un sportiv cere aplauze, un artist vrea mai mulți fani, un politician dorește succes în alegeri, un student vrea să treacă examenele, un bătrân dorește sprijin, un om care a pierdut totul vrea un loc liniștit, un deținut cere eliberarea, un jucător de noroc ar dori să știe numerele câștigătoare la loto, etc.
   Când te afli în una din aceste situații știi bine ce trebuie să ceri și faci acest lucru aproape zilnic în relația ta cu alții sau cu Dumnezeu. Dar ce ai face dacă te-ai afla în categoria celor care sunt conștienți că sunt alții mai triști decât ei? Când ai pâinea de toate zilele asigurată, când familia te iubește, când ai un rost în viață, când trecutul nu ți-a oferit lucruri rele, iar viitorul pare a fi luminos, ce ai cere de la Dumnezeu când ai avea posibilitatea s-o faci?

2.  Ce au cerut Izraeliții lui Samuel?
   1Sam. 8.4-5 (p. 297)
   Să fie aceasta o cerere motivată de monotonie?

3.  Cum a interpretat Dumnezeu cererea lor?
   1Sam. 8.7 (p. 298)
   Oamenii sunt nemulțumiți de modul de guvernare, oricare ar fi și vor altceva. Mulți nu sunt mulțumiți de conducerea lui Dumnezeu și vor altă formă de organizare în biserică. Ei contestă hotărârile și învățăturile sfinte ale Bibliei și le înlocuiesc pe acestea cu sfaturi ale oamenilor, după exemplul “neamurilor” (a se citi păgânilor).

4.  Ce tablou prezintă Biblia ca o sociogramă actuală?
   Mica 7.2-3 (p. 899).
   A aștepta ca cineva să-ți ofere ceva fără merit și să faci aluzii la aceasta, este un lucru neplăcut, dar a cere ceva pentru a face dreptate cuiva este o fărădelege gravă. Domnul Isus nu a ținut seama de poziția Sa divină când “s-a dezbrăcat de Sine Însuși și a luat chip de rob”, slujind oamenilor. El a oferit ajutorul Său celor care aveau nevoie, dădea sfaturi înțelepte celor care aveau urechi de auzit, oferea posibilități de observare a activităților Sale mesianice celor care aveau ochi să vadă. În fața activităților Sale multiple, oamenii au fost impresionați de dăruirea de Sine a Mântuitorului. Și totuși…

5.  Care a fost cererea oamenilor atunci când au avut posibilitatea unei alternative între Hristos și Baraba?
   Marcu 15.8-14 (p. 982)
   Ce ai fi cerut tu dacă erai atunci acolo? Care ar fi fost cererea ta? Aceeași prin care ceri în fiecare zi cuiva să te conducă. Obișnuiești să spui: Isuse, azi vreau ca Tu să fii viu și liber în viața mea? Sau “eu-l” tău, firea ta, faptele tale, toate sunt libere și faci ceea ce îți place ție, iar Isus este undeva în sufletul tău batjocorit, rănit, prigonit de păcate ascunse?
   Dumnezeu se coboară până acolo încât să dea omului ocazia să poată alege între El (Izvorul vieții) și un criminal (aducător de moarte). Poate o să te uimească acest lucru, dar Biblia vorbește despre Satana care face cereri lui Dumnezeu. Cum vă așteptați să reacționeze Domnul la cererea lui? Să-l asculte, sau să îi respingă cererile?

6.  Ce a cerut Satana lui Isus cu privire la ucenici?
   Luca 22.31 (p. 1019)
   Aceasta nu este singura ocazie când Biblia prezintă o astfel de manifestare din partea lui Satana, să ceară ceva de la Dumnezeu, în defavoarea copiilor Săi. Ce părere ai despre cererea făcută de Satana cu privire la Iov? Aici găsim adevărata sursă a tuturor bolilor și suferințelor. Și astăzi Satana cere lui Dumnezeu condamnarea noastră, blestemul nostru și este greu de știut câte din cererile lui sunt îngăduite de Domnul.

7.  Care este oferta gratuită a lui Dumnezeu pentru contracararea acțiunilor nefaste ale lui Satan?
   Luca 22.32 (p. 1019); 1Cor. 10.13 (p. 1120)
   Ce vrei? El ne provoacă să cerem. Care este cea mai bună cerere?

8.  Cât de diferite au fost ocaziile în care Samson a cerut ceva de la Dumnezeu și ce au cuprins cele două cereri ale sale?
   Jud. 15.18-19 (p. 279); 16.28-30 (p. 280)
   Pe columna lui Marc Aurelian este descrisă lupta din 174 e.n. Armata lui se află în locuri strâmte, este expusă arșiței și în lipsă totală de apă. Sunt pe punctul de a pierde bătălia deși legiunea a XII-a este una din cele mai vestite în vitejie, o legiune formată din creștini. Comandantul armatei cere împăratului – expunându-i situația critică – să dea voie soldaților să se roage, subliniind că: “nu este nimic pe care așa numiții creștini să nu poată obține prin rugăciunile lor”. Împăratul a fost de acord și soldații s-au rugat. Curând a apărut un nor negru, greu, care s-a revărsat în torente de apă asupra romanilor, iar asupra celeilalte tabere au fost fulgere, tunete și grindină. Romanii au câștigat bătălia și Marc Aurelian a numit acea legiune “Fuminatrix”, fulgerătoarea.
   Ce vrei? Te întreabă Dumnezeu pe tine, femeie.

9.  Care a fost cererea unei mame, adresată lui Isus?
   Matei 20.20-21 (p. 947)
   Frumos exemplu pentru femeile din toate timpurile. Chiar dacă de multe ori cererile oamenilor sunt în necunoștință de cauză (Isus spunea: “nu știți ce cereți!” (Matei 20.22 u.p.), totuși, oamenii care cer ceva lui Dumnezeu, trebuie să fie convinși de lucrul acela.

10. Ce condiție trebuie împlinită pentru ca cererea făcută să fie ascultată?
   1Ioan 5.14 (p. 1202)
   Cererile noastre trebuie să fie în armonie cu voința și cu planul pe care Dumnezeu îl are cu fiecare dintre noi.

11. Prin ce se caracterizează dorințele unora?
   Iacov 4.1-3 (p. 1189)
   Deseori vrem ceva, ce doar pofta îi simte nevoia, iar alteori, cererile sunt motivate de planuri nu întotdeauna curate.

12. Ce sugestie face Domnul Isus cu privire la cerere?
   Ioan 16.23 (p. 1048)
   Este plăcută colaborarea între Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt în împlinirea dorințelor noastre. Duhul Sfânt ne arată nevoile noastre, Fiul se oferă să ne reprezinte, iar Tatăl este mereu gata să le împlinească.

13. Cum Îl prezintă Isus pe Tatăl în relație cu cererile noastre?
   Matei 7.9-11 (p. 930)
   De multe ori ni se pare că pâinea pe care Tatăl ne-o dă este o piatră.
   Se spune că o prințesă a primit de la logodnicul ei un pachet. L-a deschis și a găsit în el ceva ce arăta ca o ghiulea de tun. A fost dezamăgită, s-a supărat și a aruncat-o într-un colț al camerei. Dar învelișul cel greu s-a spart și a apărut o bilă argintie. A luat-o și întorcând-o într-o parte și în alta, apăsând-o mai tare, a ieșit o cutiuță aurită. Când a deschis-o, a găsit un inel prețios cu diamante sclipitoare, așezat pe catifeaua neagră. Sub acest inel, erau scrise cu litere mari, aurite, cuvintele: “Pentru că te iubesc”.
   Este posibil ca atunci când primim ceva să ni se pară că nu este ceea ce am cerut și totuși “orice ni se dă bun și orice dar desăvârșit este de sus, pogorându-se de la Tatăl Luminilor…” Iacov 1.17 (p. 1187)

14. Deși unii oameni nu cer nimic lui Dumnezeu, de ce totuși primesc cele necesare vieții?
   Matei 6.7-8 (p. 928)
   O întrebare pe care mulți și-au pus-o este aceasta: “Dacă nu am cerut de la Dumnezeu ceva, de ce totuși am primit? De ce mi-a dat fără să-i cer?”. Dumnezeu nu ne dă doar pentru că Îi cerem, ci pentru că știe că avem nevoie. Sunt însă lucruri pe care El le dă doar în urma conștientizării nevoii de ele, exprimate în cererile adresate Lui. Ce vrei să-ți dau? spune Dumnezeu astăzi fiecărui copil al Său.

15. De ce este foarte important să știm ce cerem?
   Prov. 30.7-9 (p. 667)
   Ne place să cerem lui Dumnezeu și să ne bucurăm de fiecare dată când primim răspuns la cererile noastre. Dar Domnul nu dorește ca relația cerere-ofertă să fie într-un singur sens, om – Dumnezeu. El propune reciprocitate în această direcție. Și El face omului cereri.

16. Care este răspunsul tău dacă această cerere ți-ar face-o Isus?
   Prov. 23.26 (p. 661)
   Cum, Dumnezeu să ceară ceva de la mine? Ce pot eu să-I ofer?

17. Cum poți să oferi satisfacție acestei cereri?
   Ps. 51.6 (p. 582)
   Uneori, Dumnezeu îți răspunde cum o faci și tu, pentru a înțelege ce simte El când tu Îl refuzi.
   Ce vrei? Spune-i lui Dumnezeu într-o rugăciune tainică.
   Ce vrei? răspunsul meu la această întrebare este o binecuvântare biblică pentru tine: “Să te asculte Dumnezeu în ziua necazului, să te ocrotească Numele Dumnezeului lui Iacov… să-ți dea ce-ți dorește inima și să-ți împlinească toate planurile tale”, în așa fel încât să poți spune cuvintele: Iubesc pe Domnul căci El aude glasul meu, cererile mele.

“Doamne, ce transformare înfăptuiește în
ființa mea o oră în prezența Ta! Ce povară grea ia de pe inima noastră
Ca o ploaie de vară, împrospătează pământul uscat.
Noi îngenunchem și totul în jur pare să devină neînsemnat
Ne ridicăm și totul, depărtat sau apropiat stă conturat strălucitor și
clar în fața ochilor noștri.
Îngenunchem în slăbiciune, ne ridicăm în putere.
Cum să nu oferim altora privirea slăbiciunii noastre când suntem
copleșiți de griji, neliniștiți, slabi și șovăitori?
Cum ar putea să nu pornească putere de la noi, când în noi sunt
rugăciuni, iar în Tine bucurie, tărie și curaj?”

TRENCH