06. Planul lui Dumnezeu de a te mantui din pacat


Planul lui Dumnezeu de a te mantui din pacat



de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.




 

1 Ioan 3:4
Dumnezeu are un Tron in ceruri, caci El este Stapanul Universului si toata creatiunea constituie Imparatia Sa. Orice imparatie are un guvern si acesta este bazat pe lege constitutionala. Regele regilor si Domnul domnilor are un guvern bazat pe legi vesnice care sunt transcrierea naturii si caracterului lui Dumnezeu Insusi. Cei care nu asculta de legile guvernamantului lui Dumnezeu sunt pacatosi.

1. Din care trei lucruri avem nevoie sa fim mantuiti?
A.
Romani 3:23 – Avem nevoie sa fim salvati de sub pedeapsa pacatului.
B.
Romani 6:23 – Avem nevoie de eliberare de sub puterea pacatului, nu numai salvare de sub pedeapsa cu moartea a pacatului. Mintea omeneasca, prin natura ei, este in opozitie cu natura lui Dumnezeu, cu sfintenia Lui. Romani 8:7 – “Educatia, cultura, exercitarea vointei, eforturile omenesti, toate acestea isi au sfera lor de actiune, dar aici ele sunt fara putere. Ele pot produce o corecta comportare exterioara, dar nu pot schimba inima.” (Calea Catre Hristos, p. 16) E nevoie ca natura omului sa fie schimbata spre a putea fi in armonie cu caracterul lui Dumnezeu.
C.
Romani 16:20 – Este nevoie ca omul sa fie eliberat din prezenta pacatului.
In cele din urma, trebuie sa fim luati din aceasta lume a pacatului si dusi in caminul ceresc al neprihanirii. Atunci pacatul va fi distrus si pamantul va fi curatit de pacat si pregatit pentru fericirea vesnica.

Poate un pacatos sa-si schimbe natura pacatoasa?
Ieremia 13:23 – Nu putem sa scapam de pacat prin noi insine dupa cum nici leopardul nu-si poate pierde petele.
Romani 7:18-19 – Prin sine insusi pacatosul nu se poate ridica mai sus de propria sa natura pacatoasa.

2. Care e partea lui Dumnezeu in salvarea omului din pacat?
Ioan 3:16
Fiul lui Dumnezeu a venit pe pamant sa plateasca datoria omului pentru pacat.
Apostolul Pavel ne spune ca “Hristos… a murit pentru cei nelegiuiti.” (
Romani 5:6).
Isaia ne reaminteste ca “El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre.” (
Isaia 53:5).
Dumnezeu da iertare pentru pacatele din trecut, deoarece Isus a platit datoria noastra. Prin Hristos suntem curatati de vinovatia noastra. “Hristos a fost tratat cum meritam noi, pentru ca noi sa putem fi tratati cum merita El… El a suferit moartea care era a noastra, ca noi sa putem primi viata care era a Lui.” (Hristos Lumina Lumii, p. 17)
Dumnezeu ne-a dat o cale de scapare de la moarte si aceasta cale este Hristos. Isus fagaduieste sa schimbe natura noastra prin locuirea launtrica a Spiritului Sfant. Biruinta va fi a noastra, biruinta asupra pacatului, daca vom permite lui Dumnezeu sa faca din noi “fapturi noi.”
Fapte 5:31 – El ne da pocainta fata de pacat.
1 Ioan 3:24 – El trimite Spiritul Sau sa traiasca in noi.
Romani 15:4 – El ne da Biblia sa ne mangaie, sa ne intareasca si sa ne sustina.
Evrei 4:16 – El deschide cerul la rugaciunile noastre.

3. Care este partea omului in mantuire?
Pentru a obtine iertare de pacat trebuie facuti urmatorii pasi:
A.
Isaia 45:22 – Exista viata intr-o privire la jertfa de pe cruce, caci atunci cand vedem Fata Sa, vom crede in El.
B.
Fapte 16:31 – Cand Il vedem pe Isus si credem in El ca Mantuitorul nostru din pacat, ne va parea rau pentru pacatele noastre. Vom uri firea noastra pacatoasa si vom dori sa fim ca El.
C.
Fapte 3:19 – Daca nu ne pocaim, vom pieri. Pacatosul care se lipeste de pacate si nu se pocaieste renuntand la ele, va pieri impreuna cu pacatele sale. Despartirea de pacat inseamna salvare prin Hristos.
D.
1 Ioan 1:9 – Dumnezeu a facut atat de simpla partea noastra. El ne da dorinta de pocainta si ne promite ca ne va curati de toate pacatele noastre. Dar trebuie sa ne impacam cu toti cei ce le-am facut vre-un rau si cu Dumnezeu.
E.
Ezechiel 33:15-16 – A fost oferita iertare pentru toti pacatosii. Pacatosul trebuie sa vina la Dumnezeu si s-o primeasca. O primim numai cand urmam calea Bibliei care ne conduce la o completa restabilire a favoarei lui Dumnezeu.
F.
Proverbe 28:13 – Trebuie sa fim binevoitori sa lepadam complet orice pacat.
G.
Romani 8:14 – In Fapte 5:32 ni se spune ca Dumnezeu va da Spiritul Sfant celor ce asculta de El. Exista o legatura definita intre prezenta Spiritului in vietile noastre si ascultarea noastra de Legea lui Dumnezeu.
H.
Proverbe 28:9 – Sufletele noastre sunt curatite in ascultarea de adevar prin Spiritul Sfant asa cum ni se spune in 1 Petru 1: 22. Spiritul lui Dumnezeu ne conduce la ascultare.
I.
Fapte 1:8 – Cand Spiritul Sfant ne calauzeste viata, atunci vom fi martori vii ai puterii lui Dumnezeu de a aduce ascultare fata de Legea Sa in cuvinte si in fapte. Atunci vom demonstra ca “Hristos in noi” este cu adevarat “nadejdea slavei.” O astfel de convertire a naturii noastre ne va indrepta fetele spre ceruri si vom “vedea pe Isus.” Privind la Isus, biruinta este a noastra.
J.
Evrei 12:1-2 – Nu avem nevoie numai de iertare de pacat, ci si de putere de a-l stapani. Cand am fost eliberati de pacat, nu trebuie sa mai continuam in pacat.
Ioan 6:37 – Isus niciodata nu va da afara pe cel care vine la El cu sinceritate cerand ajutor. Pe pamant, El a fost Marele Vindecator, aducand vindecare tuturor celor ce veneau la El. El le-a iertat pacatele si i-a vindecat. Isus este “acelasi ieri, astazi, si totdeauna.” Nu vrei sa vii chiar acum si sa-ti supui viata puterii Sale de a curati?
Evrei 2:2-3 – Daca ingerii care s-au rasculat impotriva Legii Sale vor fi pedepsiti si ii asteapta o distrugere vesnica, cum vom scapa noi daca nu luam seama la chemarea harului si refuzam sa intram pe usa iertarii si ascultarii prin puterea Harului lui Dumnezeu?

Rugaciune: Tatal nostru care esti in ceruri. Venim in fata Ta asa cum suntem. Da-ne Tu spiritul pocaintei si marturisirii. Iarta-ne pacatele si elibereaza-ne de povara lor. Da-ne spiritul ascultarii care sa traiasca in noi in fiecare clipa. Ajuta-ne sa obtinem victoria asupra pacatului. Primeste-ne la Tine, caci ne rugam in Numele Fiului Tau, Isus Hristos. Amin.