08. Siguranta vesnica intr-o lume mai buna


Siguranta vesnica intr-o lume mai buna



de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.




 

1. Cele patru daruri ale omului primite la creatiune
A. Geneza 2:7 – Viata.
B. Geneza 1:26 – Dupa chipul lui Dumnezeu.
Eclesiastul 7:29 – Fara prihana.
Cand omul a fost creat, Dumnezeu i-a dat o fire care nu cunostea tendinta spre pacat. Era natural pentru om sa faca binele si sa fie bun. Nevinovatia si puritatea erau insusirile primilor nostri parinti.
C. Geneza 2:8 – Un barbat perfect si o femeie perfecta au fost plasati intr-o locuinta perfecta. Totul a fost pregatit pentru fericirea si multumirea lor. Ei erau in siguranta ca familie in locuinta pregatita de Dumnezeu in Eden pentru ei.
D. Geneza 1:28 – Al patrulea dar al lui Dumnezeu pentru om a fost stapanirea sau domnia peste pamant. Omului, cu putin mai pre jos decat ingerii, i-a fost data inteligenta sa conduca noua lume creata de Dumnezeu. Cat timp omul asculta de Dumnezeu, aceste patru daruri erau ale lui continuu. Dar omului i-a fost data libertatea deplina de alegere sa serveasca pe Creatorul sau sau sa faca ceeace ii placea. Omul a fost avertizat de dezastrul si pierderea care urmau daca va alege calea gresita. Doar un simplu test a fost pus in fata omului. Un pom in aceasta mareata gradina a Edenului a fost rezervat de Dumnezeu pentru Sine. Ii era interzis omului sa-l atinga sau sa manance din fructul lui. Nu era nici un motiv pentru neascultare, deoarece omul putea sa manance din ceilalti pomi. Testul era asa de mic, incat neascultarea facea faradelegea foarte mare. Prin neascultare, omul si-a pierdut cele patru daruri de la Dumnezeu. Omul a pacatuit si a mancat din pomul oprit. Neascultarea lui era fara nici-o scuza. Eva a fost inselata de sarpe. Adam n-a fost inselat. El a mers in pacat cu ochii deschisi si apoi si-a acuzat sotia ca l-a ispitit. El a iubit-o mai mult decat pe Dumnezeu. Si a urmat o tragedie. Care a fost pretul neascultarii pentru omenire?
Geneza 2:17; Geneza 3:19; Romani 6:23
Pacatul l-a despartit pe om de Dumnezeu. Omul nu mai avea voie sa manance din pomul vietii si a adus asupra urmasilor plata pacatului care este moartea. Omul a invatat prea tarziu ca rasa umana nu este vesnica. El a invatat ca pacatul aduce moartea.
Romani 5:12; 1 Ioan 5:17
Iata un alt dar pierdut de om. Acum omul a gasit o putere misterioasa in viata lui – dorinta de a pacatui – dorinta irezistibila de a face lucruri ne visate mai inainte. El a vazut ca pacatul aduce nefericire, durere si moarte, dar nu are putere interioara sa reziste chemarilor pacatului. Natura sa neprihanita a fost pierduta.
Geneza 3:23 – Omul si-a pierdut si al patrulea dar – gradina Edenului.
2 Petru 2:19; 2 Corinteni 4:4
Speranta vietii fara sfarsit a disparut. Caracterul sfant a disparut. Paradisul, casa lor din Eden, a disparut. In loc sa fie rege pe pamant, omul s-a vandut pe sine insusi in sclavie fata de pacat. Lumea era sub blestem. Chiar pamantul, pe care calca, era blestemat. Acum omul pacatos trebuia sa munceasca din greu pentru a trai. De acum inainte viata era o lupta. Oare va exista o scapare? Va lasa Dumnezeu pe omul pierdut sa fie fara nici-o speranta?

2. Cum va restaura Hristos cele patru daruri?
Isus a venit pe pamant “sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut.” El a venit ca noi “sa putem avea viata, si s-o avem din belsug.” Viata Domnului nostru pe pamant, moartea si invierea Sa au avut loc pentru ca, in dragostea Sa vesnica, Dumnezeu sa poata reda omului cele patru daruri pierdute.
Ioan 3:16 – Cand omul a pacatuit, durerea lui Dumnezeu a fost asa de mare si dragostea Lui atat de intensa, incat n-a putut sa aiba odihna pana cand nu va salva omenirea din sclavie si s-o restaureze, aducand-o la starea perfecta de mai inainte. Cat de mult Il va costa pe Dumnezeu sa faca aceasta? El a platit cu viata singurului Sau Fiu. Moartea Fiului lui Dumnezeu a deschis portile vesniciei pentru pacatosii care se pocaiesc. Primul dar al lui Dumnezeu pentru om – Viata – putea acum sa fie restaurat iarasi. Dar Dumnezeu nu putea permite pacatului sa existe in vesnicie. Omul n-ar putea sa pacatuiasca si sa aiba viata, caci “plata pacatului este moartea.” Omul trebuie sa fie schimbat in natura sa si in caracter. Dumnezeu promite sa faca aceasta.
2 Corinteni 5:17 – Dumnezeu va restaura firea neprihanita pe care o daduse omului la inceput. El pune dragostea Sa in inimile oamenilor. Pacatul este marturisit, parasit si iertat. Cuvantul lui Dumnezeu sfinteste mintea si viata. Privind la Isus, la sfintenia si curatia Sa, suntem schimbati prin puterea Spiritului Sau cel Sfant. Dumnezeu ne face iarasi neprihaniti. Caracterele noastre sunt facute desavarsite.
Fapte 3:20-21; Isaia 65:17 – Cand Dumnezeu ne-a facut gata pentru cer, atunci cerul va fi gata pentru noi. Hristos va veni pe norii cerului sa ne ia acasa in locuintele Tatalui Sau. Atunci “toti vom fi schimbati intr-o clipa, intr-o clipeala din ochi.” Ultimul semn al pacatului va fi starpit. Spiritul Sfant ne-a schimbat caracterele aici, facandu-le de o natura noua, gata pentru casa cereasca. Ni s-a promis un pamant nou, unde si noi vom fi reinnoiti la corp, minte si suflet. Omul va trai in Edenul refacut.
Apocalips 3:21 – Cu noua viata care nu se va sfarsi niciodata – viata vesnica – oamenii neprihaniti se vor intoarce in Paradis iarasi. Pamantul Nou va fi creat pentru a fi casa omului cand pacatul va fi inlaturat din Univers. Atunci omul va primi iarasi stapanirea, viata vesnica si natura perfecta pentru vesnicie. Va primi o locuinta intr-o lume perfecta cu nesfarsita fericire, partasie cu Dumnezeu, stapanind totul pentru vesnicie. Aceasta este dragostea lui Dumnezeu pentru om.

3. Cum va fi cerul si pamantul cel nou?
Apocalips 21:2 – Cetatea va deveni capitalea pamantului cel nou. Dumnezeu Insusi va veni sa locuiasca impreuna cu cei mantuiti.
Apocalips 21:3 – Atunci viata Edenului va fi restaurata pentru poporul lui Dumnezeu.
Isaia 65:21 – Pacea, siguranta si libertatea vor fi ale noastre. Saracia, teama si durerea vor dispare pentru totdeauna. Lacrimi nu vor mai fi.
Apocalips 21:4 – Ce lume minunata va fi acolo, fara spitale si fara cimitire!
1 Corinteni 2:9 – Asa este lumea pe care Isus S-a dus sa o pregateasca pentru toti cei ce iubesc venirea Lui. Ne putem ruga: “Vie imparatia Ta!”

4. Cum putem fi siguri de un loc acolo?
Biblia ne da trei directii importante ca raspuns la aceasta intrebare vitala.
A. Matei 10:32 – Oare este ceva in aceasta lume mai de dorit decat viata si fericirea vesnica? De ce mai doreste cineva dintre noi sa ramana in pacat, durere, boala si moarte, cand Dumnezeu ne ofera bogatia cerului? Pacatul a fost acela care a luat viata, caracterul, casa si stapanirea omului. Pentru a recastiga aceste daruri, trebuie sa fugim de pacat si sa lasam pe Dumnezeu sa implanteze in noi spiritul adevaratei ascultari.
B. Cand tanarul bogat L-a intrebat pe Isus: “Ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?” Raspunsul a fost: Matei 19:17; Ioan 14:15. Cand Isus traieste in mintea si inima noastra, vom fi plini de dragostea Lui si acest spirit al iubirii va impulsiona fiecare motiv pentru a asculta deplin pe Dumnezeu. Atunci nu vom mai dori lucrurile lumii noastre rele, ci ne vom fixa ochii spre casa noastra din cer. Vom cauta o lume mai buna unde vom vedea pe Isus fata catre fata si vom fi ca El.
C. Evrei 11:13-14 – Eu doresc o casa in lumea de maine a lui Dumnezeu, dar dumneavoastra? Doresc cele patru daruri originale: viata, firea neprihanita, casa din Eden si stapanirea impreuna cu Dumnezeu. Nu vreti si dumneavoastra?

Rugaciune: Tatal nostru care esti in ceruri. Iti multumim pentru iubirea Ta, manifestata prin Isus Hristos. Te invitam, Isuse, in inimile noastre prin Spiritul Tau cel Sfant. Amin.