11. Calauza pentru o viata dreapta

Calauza pentru o viata dreapta


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.






Vorbind in fata intelectualilor din Atena, Grecia, apostolul Pavel a spus despre Dumnezeu: “in El avem viata, miscarea si fiinta.” Biblia ne invata ca Dumnezeu a creat acest pamant si totul de pe el, incluzand si neamul omenesc. Dumnezeu, Creatorul este stapanul intregului univers.
Psalm 103:19 – Niciun guvern nu poate conduce fara o lege. Oamenii nu pot trai impreuna fara reguli care sa guverneze relatiile si comportamentul lor.

1. Poate exista un guvern fara o lege?
Cine a auzit despre jocul de baschet fara nici o regula? Sau despre cai ferate fara reguli de circulatie? Unde se poate gasi un popor care sa nu aiba nici o lege? Desigur este imposibil.
Societatea omeneasca poate exista numai prin legi bune. Imaginati-va ce s-ar putea intampla cu decenta, siguranta publica, moralitatea si pacea lumii daca fiecare ar face tot ce-i place fara restrictia legii. Universul de asemenea nu poate exista fara legi. Dumnezeu n-ar putea avea stapanire sau imparatie fara o lege divina ca temelie.

2. Pe ce principiu se bazeaza legile imparatiei lui Dumnezeu?
Psalm 89:14 – Declaratia Bibliei arata caracterul lui Dumnezeu si Legea Sa ca fiind sinonime. Iubirea si adevarul Sau, neprihanirea si dreptatea Sa sunt inseparabile. Cuvantul neprihanire (indreptatire) inseamna “a face ce e drept” si dreptatea poate fi masurata de legi. Deoarece Legea lui Dumnezeu este transcrierea caracterului Sau, Legea Sa trebuie sa fie ca El Insusi – sfinta, dreapta si buna.
Romani 7:12-14 – “Dumnezeu este iubire” si Legea Sa este Legea iubirii – sfanta, dreapta si buna. Ea este facuta spre a asigura fericirea si siguranta pentru fiintele create de El. Trebuie sa fie clar pentru noi toti ca aceia care iubesc pe Dumnezeu vor dori sa tina Legea Sa.

3. Care este Legea fundamentala a Imparatiei lui Dumnezeu?
Legea celor Zece Porunci scrisa in inima omului si in natura la creatiune, data omului de Dumnezeu Insusi la Sinai si traita in viata lui Isus de la Betleem la Golgota – aceasta Lege este de neschimbat. Ea este Legea morala vesnica a lui Dumnezeu.
Psalm 111:7-8 – Poruncile lui Dumnezeu vor exista in toata vesnicia. Ele niciodata nu pot fi date la o parte. Moartea lui Isus la Golgota pentru pacatele noastre este dovada eterna ca Legea calcata a lui Dumnezeu nu poate fi schimbata. Deoarece ea nu poate sa fie schimbata “atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.” (Ioan 3:16). Daca Legea lui Dumnezeu s-ar fi putut schimba, atunci Isus niciodata nu ar fi murit pentru pacatele noastre.
Cele Zece Porunci au fost scrise pe doua table de piatra. Prima tabla contine porunci despre datoria noastra fata de Dumnezeu. A doua tabla contine porunci despre datoria noastra fata de aproapele. “Daca iubesti pe Dumnezeu cu toata inima ta, trebuie sa tii prima tabla; si daca iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti, trebuie sa ti a doua tabla.” – Spurgeon, Perpetuity of the Law,
p. 5.

4. Cele Zece Porunci sunt oare pentru toti oamenii din toate veacurile?
1 Ioan 3:4 – Pacatul a aparut mai întâi în gradina Edenului când Adam si Eva nu au ascultat de Dumnezeu. Biblia ne spune ca “pacatul este calcarea Legii.” Este imposibil sa calci o lege care nu exista. Un conducator auto nu poate trece pe rosu daca acolo nu este nici un rosu. “Unde nu este o lege, acolo nu este nici calcare de lege.” (calcare de lege = pacat).
Romani 4:15. Dar Adam a pacatuit. El a calcat Legea morala a lui Dumnezeu si apostolul Pavel declara
ca “printr-un singur om a intrat pacatul in lume.”
Romani 5:12. Nu numai Adam a pacatuit, dar si fiul sau Cain. Geneza 4:6-7. Cu secole inainte ca Dumnezeu sa dea cele doua table de piatra lui Moise la Sinai, oamenii stiau ca Dumnezeu are o Lege. Avraam stia despre aceasta. Geneza 26:5.
Romani 5:13 – “Pacatul nu este tinut in seama cata vreme nu este o lege.” Chiar faptul ca Adam, Cain si lumea inainte de Potop au fost acuzati de pacat si au fost supusi pedepsei lui, adica mortii, este o dovada de netagatuit ca Legea lui Dumnezeu a existat la creatiune. “Plata pacatului este moartea” (Romani 6:23) si “moartea a domnit de la Adam pana la Moise” (Romani 5:14). Dumnezeu totdeauna a avut Lege la fel dupa cum El a avut caracter. Legea nu a fost scrisa pana la vremea lui Moise. Atunci Dumnezeu a scris-o cu insusi degetul Sau pe doua table de piatra pentru ca omul s-o poata citi.
Deuteronom 5:22 – Moise a primit Legea de la Dumnezeu pe Muntele Sinai si, dupa cum i s-a poruncit, a pus tablele de piatra in chivotul legamantului.
Deuteronom 10:5 – Legea lui Dumnezeu este centrul adevarului vesnic, dupa cum declara Isaia: “La lege si la marturie!” Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta.” (Isaia 8:20).
Proverbe 28:9 – Nu numai ca Legea a fost pentru omenire de la Adam la Moise si de la Moise la Hristos, dar Legea a fost pentru Isus si generatia Sa. Isaia a profetizat despre Isus cu mult timp inainte: “Domnul a voit, pentru dreptatea Lui, sa vesteasca o lege mare si minunata.” (Isaia 42:21)
Psalmul 40:7-8 – Cand conducatorii religiosi din vremea lui Isus L-au acuzat ca neglijeaza Legea lui Dumnezeu, El a declarat: “Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Proorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc.” (Matei 5:17-19). Legea lui Dumnezeu era obligatorie pentru Domnul Isus si pentru oamenii din generatia Lui. Legea lui Dumnezeu totdeauna a fost in vigoare intre apostoli si in Biserica primara. Pavel ne spune ca Legea este intarita prin credinta. (Romani 3:31).
Cum ar fi putut un Dumnezeu sfant sa distruga Legea care este “sfanta, dreapta si buna?” Credinta in harul sfantului Dumnezeu nu poate sa nu recunoasca Legea Sa sfanta care este principiul imparatiei Sale drepte.
Iacob 2:10-12 – Petru, Pavel, Iacov si Ioan – toti apostoli ai Domnului – au aparat Legea sfanta a lui Dumnezeu pana la sfarsitul lucrarii lor. Ei invatau cerintele Legii morale a lui Dumnezeu. Daca Legea lui Dumnezeu a fost in vigoare in orice epoca, incluzand perioada Bisericii apostolice, atunci trebuie sa acceptam invatatura Bibliei ca Legea este obligatorie pentru toti oamenii pana la sfarsitul zilelor.
1 Ioan 2:4 – “Si balaurul, maniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita semintei ei, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si tin marturia lui Isus Hristos.” (Apocalips 12:17). Ramasita Bisericii lui Dumnezeu – crestinii adevarati de pe pamant cand El va veni iarasi – vor fi gasiti ca pazitori ai poruncilor lui Dumnezeu. Ei practica legea iubirii si credinta lor in Evanghelie este laudata de Dumnezeu in Apocalips 14:12.
Daca intelegem cu adevarat de ce a venit Isus pe pamant, vom recunoaste pe deplin cerintele Legii eterne a lui Dumnezeu pentru noi ca urmasi ai lui Hristos. Credinta lui Isus intareste poruncile lui Dumnezeu ca reguli de credinta si practica. Adevarata crestinatate va fi vazuta ca tinand sus poruncile lui Dumnezeu cele sfinte, drepte si bune. In acelasi timp va tine crucea lui Hristos ca emblema a harului maret al lui Dumnezeu prin oferirea iertarii din pedeapsa Legii. Legea este vesnica si Dumnezeu este vesnic. Legea descopera caracterul lui Dumnezeu.

5. De ce exista o razvratire generala impotriva Legii lui Dumnezeu?
Romani 8:7 – Natura ereditara a omului este in conflict cu natura lui Dumnezeu. “Vrasmasie” inseamna “in razboi cu” sau “in razvratire impotriva.” Exista doar un remediu, un raspuns, pentru omul in nevoie. Mintea si inima omului, intreaga lui fire sau natura trebuie sa se schimbe.
Ioan 3:7 – Acesta este scopul pentru care Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau, Isus, sa moara pentru noi, ca noi sa putem fi schimbati spre a fi ca El.
Psalmul 119:126 – Aceia care de buna voie desconsidera cerintele lui Dumnezeu judeca gresit caracterul Sau. In ziua judecatii, ei vor invata ca Dumnezeu este un Dumnezeu al dreptatii si tot odata al milei.
Matei 7:21 – Ce teribile vor fi cuvintele lui Isus catre cei ce s-au rasculat impotriva legii Sale: “departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelege.” (Matei 7:23).
Psalmul 119:165 – Cei care invata sa-L cunoasca pe Isus mai bine, vor avea placere sa implineasca voia Sa din iubire si sa asculte poruncile lui Dumnezeu. Iubirea ii va conduce la ascultare de toate cerintele lui Dumnezeu. Ei vor poseda pace deplina.
Isaia 48:18 – Adevarata pace vine cand constiinta nu e umbrita de neascultare. Pacea este consecinta locuirii lui Hristos in minte si inima. Pacea este a noastra cand cunoastem din experienta bucuria ascultarii din iubire. Pentru crestin aceasta este fagaduinta noului legamant: “Voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu.” (Evrei 8:10).

Rugaciune: Tatal nostru care esti in ceruri. Iti multumim pentru iubirea si fagaduintele Tale. Umple-ne inimile cu iubirea Ta si ajuta-ne sa ascultam cu bucurie principiile Tale, Legea Ta. Fa-ne fapturi noi si ajuta-ne sa cunoastem pacea pe care numai Tu o daruiesti celor ce Te iubesc si Te slujesc pe Tine.
In Numele lui Isus, Te- am rugat. Amin.