12. Legea nu poate, harul poate
Legea nu poate, harul poate
de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.
La inceput, cand Dumnezeu a creat pe om, El i-a implantat numai dorinte si scopuri drepte si sfinte. Din fire, omul facea ce e drept si asculta de Legea nescrisa a lui Dumnezeu. Atunci omul nu era pacatos. Totul era pace in natura si in firea omului. Diavolul a inselat omenirea si pacatul a patruns in firea omului.
Neascultarea a adus durere si moarte neamului omenesc. Legea lui Dumnezeu din firea omului a fost calcata. Pacea omului a disparut, caci el a devenit un pacatos. El era un razvratit impotriva Imparatiei si Legii lui Dumnezeu. in cele din urma a fost necesar ca Dumnezeu sa scrie Legea Sa, pentru ca oamenii s-o vada. Cand Dumnezeu a organizat pe Israel ca natiune, El le-a dat trei feluri de legi:
A. Legi civile, prin care natiunea sa fie guvernata.
B. Legi ceremoniale, prin care Sanctuarul si slujbele lui sa fie conduse.
C. Legea morala, sau cele Zece Porunci.
Legile Civile:
Legile civile controlau sanatatea, bolile, crimele, administrarea dreptatii, etc. Aceste legi erau pentru poporul Israel si au luat sfarsit cand a disparut natiunea lui Israel.
Legile Ceremoniale:
Aceste legi guvernau serviciile religioase ale lui Israel si toate erau simboluri profetice ale lui Mesia care urma sa vina ca Mantuitor al lumii. Aceste legi au fost scrise intr-o “carte” si puse alaturi de chivot. Ele n-au fost scrise pe table de piatra cum au fost cele Zece Porunci. Aceste legi ceremoniale au luat sfarsit cand Isus a devenit Mielul lui Dumnezeu pe crucea Calvarului. Aceste legi ale tipurilor si umbrelor nu mai erau necesare dupa jertfa de pe cruce. (Coloseni 2:14,17).
Cele Zece Porunci:
Cele Zece Porunci au fost scrise cu degetul lui Dumnezeu si date lui Moise la Muntele Sinai.
Deuteronom 10:4 – Aceste porunci morale a lui Dumnezeu, gravate in piatra, au fost puse de Moise in chivotul legamantului, sub Scaunul Harului. Ele reprezinta Legea constitutionala a imparatiei lui Dumnezeu, principiile fundamentale ale imparatiei Sale spirituale.
Deuteronom 10:5 – Aceata Lege morala a lui Dumnezeu este eterna ca si Dumnezeu Insusi, este transcrierea caracterului Sau. Este singurul legamant vesnic a lui Dumnezeu. Israel a promis ca va tine Legea lui Dumnezeu, dar au esuat in intregime deoarece promisiunele lor au fost slabe (fara putere). Dumnezeu a facut un alt legamant, un nou legamant, in care El a promis ca va scrie Legea Sa morala in mintea si inima omului. (Evrei 8:10). Amandoua legamintele au fost bazate pe aceeasi neschimbatoare Lege a lui Dumnezeu.
Legile ceremoniale ale Bibliei sunt ca o schela la cladire, care trebuie data la o parte dupa ce si-a terminat scopul pentru care a fost folosita. Legea morala a celor Zece Porunci este temelia cladirii, deci nu poate fi mutata sau data la o parte.
1. Legea celor Zece Porunci
Psalm 19:7 – Numai un Dumnezeu desavarsit poate face o Lege perfecta.
Romani 7:12,14 – Un Dumnezeu sfant niciodata nu poate desfiinta o Lege dreapta si sfanta.
Psalm 119:172 – Dumnezeu nu poate desfiinta dreptatea. Legea dreapta a Lui este vesnica.
Psalm 119:152 – Legea lui Dumnezeu sta pentru totdeauna.
2. Ce poate face Legea pentru pacatos?
A. Condamna pe pacatos.
B. Ii descopere pacatul.
C. Niciodata nu iarta.
Romani 3:20 – Numai Cel ce a dat Legea poate ierta pe calcatorul Legii Sale. Iata de ce a venit Isus pe pamant: spre a lua pedepsa pentru calcatorul de Lege, astfel ca omul sa capete iertarea. Legea nu ne poate tine sa nu pacatuim.
Galateni 3:21 – Pastrarea Legii nu salveaza pe om si tinerea Legii nu il condamna. Favoarea sau bunavointa in fata lui Dumnezeu nu pot fi castigate. Obtinerea neprihanirii (indreptatirii) prin fapte este imposibila. Neprihanirea este darul lui Dumnezeu, dreptul la viata. Isus a venit ca oamenii “sa aiba viata si s-o aiba din belsug.” Legea lui Dumnezeu arata pacatul, dar nu furnizeaza putere spre a-l birui. Legea lui Dumnezeu nu sfinteste pe pacatos. Numai Datatorul Legii poate sa ierte si sa dea puterea Spiritului Sfant care sa traiasca in noi si sa ne faca ascultatori. Legea lui Dumnezeu nu poate curati pe pacatos si nici nu poate sa-l pastreze curat.
Aceasta este lucrarea Spiritului lui Hristos in inimile oamenilor. Acesta e locul unde Harul se intalneste cu Legea calcata spre a salva pe pacatos.
Cand Legea lui Dumnezeu si Spiritul Sfant a lui Dumnezeu au facut pe pacatos constient de pacatul lui, atunci el va simti nevoia unui Mantuitor, Hristos, si va veni la El pentru iertare.
1 Ioan 1:9 – Aici este marele Har a lui Dumnezeu. Iata favoarea pe care n-o meritam. O asa iubire divina ne misca inimile impovarate de pacat si Spiritul Sfant a lui Dumnezeu ne trezeste dorinta de a servi si a asculta pe Dumnezeu.
3. Caracteristicele Harului salvator
A. Fapte 13:38-39 – Prin Hristos suntem iertati si cand credem cu adevarat, toate pacatele din trecut sunt acoperite de harul lui Hristos.
B. Matei 1:21 – Prin Harul lui Hristos suntem mantuiti din pacat.
C. 1 Corinteni 1:30 – A salva din pacat inseamna a sfinti. Ganditi-va la minunata iubire a lui Dumnezeu trimitand pe “Singurul Sau Fiu” in lume pentru a deschide calea in fata pacatosilor vinovati spre a se reintoarce la Dumnezeu si sa devina ca El.
Ar putea cineva sa nu iubeasca un asa Mantuitor?
D. Efeseni 2:8-10 – Partea noastra este sa credem si sa acceptam. Cand devenim “fapturi noi in Hristos Isus” este rezultatul a ceea ce Isus a facut in noi. Este lucrarea Lui facuta posibila prin credinta, “credinta lui Isus in noi”. Harul lui Dumnezeu ne inspira aceasta credinta in Dumnezeu. Atunci puterea Evangheliei ne leaga ranile pacatului. Are loc o vindecare divina in sufletul bolnav de pacat.
Romani 1:16 – Cu pacatele noastre iertate si rapoartele din ceruri indreptatite, atunci prin credinta gasim putere de la Dumnezeu sa traim in de acord, in armonie, cu Legea Sa sfanta. Viata lui Hristos devine viata noastra si viata noua pe care o traim este traita “in credinta in Fiul lui Dumnezeu.”
Harul realizeaza ceeace Legea niciodata nu poate face. Legea ne arata natura noastra pacatoasa si ne spune ca suntem pierduti. Harul ne plateste pedeapsa, ne vindeca ranile cauzate de neascultarea fata de Legea lui Dumnezeu si ne da putere sa traim viata lui Hristos.
Ce Har minunat?
Rugaciune: Tatal nostru din cer. Iti multumim pentru credinta pe care ne-o daruiesti ca sa acceptam sa fim transformati de harul lui Dumnezeu in copii ai ascultarii. Doamne, prin harul Tau, sa inscrii Legea Ta in inimile noastre, caci Te rugam in Numele Domnului Hristos. Amin.